Dak vervangen prijs | Gemiddelde kosten per m2

De prijs die je betaalt voor het vervangen van een dak is onder andere afhankelijk van wat er allemaal vernieuwd moet worden en de oppervlakte, en kan daarom erg uiteenlopen.

dak_vervangen_prijs.jpg

Wat kost een nieuw dak?

Wil je je dak vernieuwen omdat deze aan vervanging toe is? Dan zitten hier natuurlijk kosten aan verbonden. Het complete dak vervangen kost meestal tussen de € 60 en € 140 per m², inclusief BTW, arbeidskosten en materiaal en eventuele extra opties. De exacte prijs die je uiteindelijk betaalt hangt af van veel verschillende factoren.

Nieuwe dakpannen leggen

Daken vervangen: opbouw van de prijs

Het grootste deel van de prijs bestaat uit de materiaalkosten, zelfs meer dan de helft van de totaalprijs. Hiermee wordt immers het complete dak vervangen. Daarna heb je de arbeidskosten, voor de dakwerker die het dak gaat vervangen. Vervolgens heb je nog een klein deel voor overige kosten, waarbij je moet denken aan de afvoerkosten en voorrijkosten.

Ontdek gratis de prijzen op maat van jouw situatie
Vergelijk vrijblijvend de offertes en bespaar kosten
arrow Ontvang offertes

Waaraan denken bij vervanging van het dak?

Bij elk type dak zijn er verschillende delen die je kunt vernieuwen. De gemiddelde kosten per m² liggen dan ook aan wat je precies laat vervangen en wat ervoor in de plaats komt. De exacte kosten kunnen verschillen, afhankelijk van of het dak in goede staat is, of je deze wilt laten isoleren, de bereikbaarheid van het dak, de afmetingen van het dak en andere extra opties die bepalend zijn voor de prijs.

Hieronder zie je een aantal tabellen die de gemiddelde prijzen laten zien voor het verwijderen van oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe, en voor diverse soorten dakbedekkingen.

Verwijderen oude en plaatsen nieuwe dakbedekkingGemiddelde prijs per m², incl. btw
Gemiddelde totaalprijs voor een dak van 50 m²
Plat dak€ 60 – € 80 *€ 3.000 – € 4.000
Hellend dak€ 65 – € 140 **€ 3.250 – € 7.000
* Van bitumineuze dakbedekking tot EPDM
** Van betonnen dakpannen tot een dak bedekt met koper
DakbedekkingRichtprijs m²
Gebakken kleipannen€ 48 – € 55
Tegelpannen€ 100 – € 120
Betonpannen€ 30 – € 45

Kan ik subsidie krijgen voor een nieuw dak?

Er zijn in Nederland geen landelijke subsidies voor een nieuw dak, of het vervangen of renoveren van het complete dak. Voor dakisolatie kun je wel een subsidie aanvragen. Dit valt namelijk onder de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE), die door de overheid is opgezet. Wanneer je dus tegelijkertijd je dak wilt vervangen en dakisolatie wilt laten aanbrengen, kun je met deze subsidie de prijs drukken.

Compleet dak vervangen en isoleren

Wanneer je tegelijk met het vervangen het dak gaat isoleren, dan moet je rekening houden met gemiddelde prijzen tussen de € 15 en € 90 per m². Doe je dit samen, dan zijn de kosten in totaal ongeveer € 75 tot € 230 per m², afhankelijk van het isolatiemateriaal en of het om een schuin of plat dak gaat. Je kan zelf het dakoppervlakte berekenen of een professional een inschatting laten maken.

Dak vernieuwen en isoleren

Wat kost dakbedekking per m2?

Wanneer je een dak gaat vervangen is dakbedekking een van de prijsbepalers. Er zijn verschillende soorten dakbedekkingen en extra opties, en de ene is nu eenmaal duurder dan de andere. Uiteindelijk kun je dus voor een deel zelf bepalen hoe hoog de prijs uit gaat vallen, maar let wel op de kwaliteit van de dakbedekking en of deze bij het type dak past.

Gemiddelde prijzen dakbedekkingen

Om je een beeld te geven van de prijs per dakbedekking hebben we enkele veel gebruikte dakbedekkingen en de bijhorende gemiddelde prijzen op een rij gezet:

  • Dakpannen tussen de € 30 en € 60 per m²
  • Dakplaten tussen de € 20 en € 60 per m²
  • Pvc dakbedekking tussen de € 50 en € 80 per m²
  • Bitumen dakbedekking tussen de € 40 en € 60 per m²
Contacteer gratis en vrijblijvend gevelbekleders uit je buurt
Vind snel meerdere offertes op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Oude dakbedekking verwijderen

Wanneer je dakbedekking gaat vervangen, moet in de meeste gevallen eerst de oude dakbedekking verwijderd worden voordat er nieuwe bedekking op het dak aangebracht kan worden. Ook dit heeft invloed op de prijs van het vervangen van het dak. Is het een complexe klus en hoeveel tijd is een dakdekker hieraan kwijt? Het speelt allemaal mee. Afhankelijk van het type dak moet je rekening houden met een gemiddelde prijs tussen de € 60 en € 140 voor het verwijderen van oude dakbedekking en het plaatsen van nieuwe.

Plat of schuin dak vervangen

Het verschil in prijs kan ook komen door het type dak dat vervangen moet worden. Denk hierbij aan schuine daken of platte daken. Over het algemeen ben je met een plat dak vervangen goedkoper uit. Dit komt omdat de prijs van het materiaal van de dakbedekking voor platte daken vaak lager ligt dan bij schuine daken. Daarnaast gaan er ook minder arbeidsuren zitten in het vervangen van een plat dak, waardoor ook de kosten voor de dakdekker lager zullen uitvallen.

Dakconstructie woning vervangen

De dakconstructie is een zeer belangrijk onderdeel van het dak. Deze bepaalt hoe stevig een dak uiteindelijk wordt en voor een deel ook de kwaliteit van het dak. Als de draagconstructie van het dak vervangen of aangepast moet worden, kan het zijn dat je hier een vergunning voor moet aanvragen. Zeker als de dakconstructie groter wordt. Ga dit dus van tevoren altijd even na bij de gemeente.

Dakbebording

Dit is de laag planken of plaatmateriaal die tussen de dakbedekking en de dakconstructie ligt. Deze zorgt ervoor dat je dak volledig is afgesloten, dus als deze vervangen moet worden is het van belang dat dit goed gebeurt. Dit is geen eenvoudige klus, omdat deze laag tussen twee andere lagen zit. De dakbedekking moet er eerst vanaf voor er aan de dakbebording of dakbeschot gewerkt kan worden. Dit is dan ook een van de duurdere werkzaamheden, maar ook een van de belangrijkste.

Dakbebording voor plaatsen dakbekleding

Dakdekker

De prijs voor het vervangen van een nieuw dak is ook afhankelijk van de dakdekker die je inschakelt. In de meeste gevallen is het nodig om een gespecialiseerde dakwerker in te schakelen, omdat het om een complexe klus gaat. Hier staan natuurlijk wel kosten tegenover.

Hoe hoog deze kosten uitvallen is sterk afhankelijk van de dakdekker zelf en welke prijzen er gehanteerd worden, maar ook waar het bedrijf gevestigd zit. Dit heeft te maken met de hoogte van de voorrijkosten. Uiteindelijk wil je natuurlijk een zo goed mogelijke deal die zo goedkoop mogelijk is, maar let wel ook op de kwaliteit van het bedrijf en de dakwerker.

Je wilt natuurlijk dat de klus zo goed mogelijk uitgevoerd wordt en dat je uit kunt gaan van uitstekende kwaliteit. In sommige gevallen is een hogere prijs samen met een betere kwaliteit dan meer de investering waard dan een scherpe prijs maar mindere kwaliteit.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Waarom dak laten vervangen en vernieuwen?

Negeren van een slecht dak is een grote oorzaak van lekkages, schimmel, houtworm en soms zelfs (deels) instortingen van het dak. Dit kan dus ook flinke schade aan de rest van het huis veroorzaken. Als dit gebeurt, ben je niet alleen veel meer kwijt aan de reparatiekosten, je hebt ook nog eens een spoedopdracht. Je kunt nu eenmaal niet in een huis zonder dak wonen. Het is daarom goed om op tijd het dak te laten vervangen.

Technische info

Zorg ervoor dat altijd de thermische eigenschappen van isolatie minimaal voldoen aan Bouwbesluit. Informeer bij je gemeente/overheid voor meer juridische informatie en kies voor een aannemer met bouwgarant keur.

Veelgestelde vragen

Hoeveel kost een dak van 100 vierkante meter?

+
Een dak van 100 vierkante meter zal ongeveer € 6.000 tot € 14.000 kosten.

Wat kost een nieuw dak 2024?

+
Een nieuw dak zal ongeveer € 60 tot € 105 kosten per m². Een nieuw dak van bitumen is het goedkoopste, terwijl een rieten dak de duurste optie is.

Wat kost een schuin dak vervangen?

+
Een schuin dak vervangen zal gemiddeld € 65 tot € 140 kosten, inclusief materiaal, btw en arbeid.

Wat kost het vervangen van een pannendak?

+
Het vervangen van een pannendak zal gemiddeld € 30 tot € 120 per vierkante meter kosten. De goedkoopste soort dakrenovatie met dakpannen is van betonpannen en de duurste optie is tegelpannen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes