Panhaken | Zorg voor een stevig pannendak met de panhaak

Het gebruiken van de juiste panhaak is van groot belang. Bij het leggen van dakpannen moet je de juiste panhaak gebruiken om de pannen stevig vast te leggen. Hoe weet je wat de juiste panhaken zijn voor jouw dakpan?

Dakdekker zet dakpannen met panhaken vast

Het belang van panhaken

Panhaken zijn de sluitingen waarmee je de dakpannen op de panlatten kan bevestigen. Door een goede verankering van de dakpan kan je veel schade voorkomen. Zo draagt de panhaak een belangrijke functie. De haak verankerd de pan op het dak.

Storm en harde wind kunnen voor afgewaaide dakpannen zorgen. Hierdoor kan schade ontstaan maar het kan ook voor gevaarlijke situaties zorgen.

Volgens de Nederlandse regelgeving is voor de veiligheid vastgesteld dat bevestigen van panhaken aan bepaalde eisen moet voldoen.

Hoe werkt een panhaak

Wat er nodig is hangt af van het dak en de soort dakpan die je hebt. Zo kunnen er enkele of dubbele panhaken nodig zijn en zijn er types haken zoals de Friese panhaak of de spijkerhaak. Bij bijvoorbeeld OVH dakpannen zijn er dubbele panhaken nodig voor de juiste bevestiging. Doorgaans is een panhaak van RVS gemaakt.

Hoeveel panhaken per m2

Het ligt aan de dakpannen en panhaken hoeveel je er per vierkante meter nodig hebt. Een goede maatstaf is dat één panhaak per dakpan vaak genoeg is voor een goede verankering. Let wel op de rekenwaarde van de panhaak en wat voor soort haak je hebt. Het kan uitmaken of je een klikhaak of een tikhaak hebt, net als dat het gewicht van je dakpannen een verschil kan maken.

Regelgeving in Nederland

Het Nederlandse bouwbesluit heeft vast gesteld dat het vastzetten van dakpannen aan bepaalde eisen moet voldoen. De pannen moeten met bepaalde kracht verankerd zijn om schade en gevaarlijke situaties te voorkomen.

Om te weten wat er nodig is voor de juiste bevestiging wordt er een windbelastingberekening gemaakt. Wanneer je gaat dakdekken moet je hier een professional voor inschakelen.

Windvastheid berekenen

De berekening houd rekening met de manier waarop de dakpannen op elkaar aansluiten, hoe ze elkaar overlappen, de afstand van de panlat naar de bovenkant van de dakpannen, de nokhoogte, de dikte van de pan en de vorm van de sluitingspunt van de pannen. Het sluitingspunt is het punt waar vier dakpannen bij elkaar komen en in elkaar sluiten.

De rekenwaarde wordt in Newton uitgedrukt. Nadat de rekenwaarde berekend is zal je weten wat er nodig is en welke soort panhaken je moet gebruiken voor jouw pannendak.

Panlat

Ook de kwaliteit van de panlatten van het dak is belangrijk voor het stevig bevestigen van de dakpan. De panhaken worden in de panlat geslagen en vinden hier hun houvast. Wanneer de panlat niet sterk of dik genoeg is kan deze gaan splijten.

De panlat moet daarom minimaal 24 mm breed zijn. Slechte panlatten kunnen ook gevaarlijk zijn voor de dakdekkers die op het dak aan het werk zijn.

panhaken

Verschillende soorten panhaken

Er zijn verschillende soorten haken om uit te kiezen. Zo zijn er enkele of dubbele haken. Daarnaast zijn er onder andere ook de Friese panhaak, de insteekhaak, de spijkerhaak en vele anderen. De meest voorkomende soorten zijn hieronder wat uitgebreider uitgelegd.

Welke panhaak heb ik nodig

Wat je nodig hebt hangt af van de dakpannen die je hebt. Meestal zul je bij de aanschaf van nieuwe dakpannen kunnen zien welke soort panhaak je nodig hebt.

Tikpanhaak

Een tikpanhaak wordt in de panlat getikt (vandaar de naam), waarna deze in de zijsluiting van de dakpan zal vallen. Hierdoor is de verankering in de panlat en zal het niet los kunnen laten, tenzij de panlat houtrot krijgt of op een andere manier beschadigd raakt. De enkele tikpanhaak zal een enkele dakpan vastklemmen.

Panhaak OVH of twintikker

Een panhaak OVH wordt ook weleens een dubbele tikpanhaak genoemd. Deze wordt vooral voor OVH dakpannen gebruikt en heeft twee vleugels aan de bovenkant. Ook deze panhaak wordt in de panlat getikt, waarna de vleugels in de zijsluiting en kopsluiting van twee andere dakpannen zullen vallen. Deze dakpannen zullen diagonaal van de te bevestigen dakpan liggen, waardoor je een mooi dambord patroon kunt leggen.

Panhaak euro sneldek

Een sneldek is eigenlijk een andere naam voor beton dakpannen. Deze zijn vaak groter, waardoor je er minder nodig hebt om een dak te bedekken en je minder panlatten nodig hebt. Door de grotere omvang moeten de panhaken tegen een hogere trekkracht kunnen en meer gewicht kunnen dragen. Ook moeten ze wat langer zijn, omdat er minder panlatten zijn om in te haken.

Klikpanhaak

Een klikpanhaak, in tegenstelling tot de tikpanhaak, wordt om de panlat heen getrokken in plaats van erin getikt. Daarna klikt deze soort klikhaak als het ware in de zijsluiting van de dakpan. De verbinding met de dakpan is met de klikhaak wat sterker, en de volledige dikte van de panlat wordt benut om de panhaak vast te houden.

Kosten en bestellen van panhaken

Gemiddeld kost een panhaak tussen de €0,30 en €1,- per stuk. Vaak zitten ze per 100 stuks in een doos verpakt zodat je snel genoeg materiaal hebt voor een groot deel van het dak. Meestal is de panhaak van RVS gemaakt.

Let er op wanneer je de panhaken online besteld dat je de juiste producten besteld. Zorg dat je de passende panhaken besteld en niet de verkeerde producten in huis haalt. Vraag bij twijfel een vakpersoon om advies zodat je de juiste soort haak in huis krijgt.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Dakpannen bevestigen

Bij slechte verwerking van de panhaak kan er schade ontstaan en materiaal verloren gaan. Hier zul je dus alleen maar meer kosten aan hebben. Zorg er dus voor dat je dak op goede manier gelegd wordt conform de veiligheidsregels.

Het vastzetten van de panhaak kan in principe met de hand gebeuren. Soms kan dit echter wat lastig gaan. In dat geval kunnen de haken zachtjes aangetikt worden met een rubberen hamer. De pan wordt zo goed verankerd onder invloed van de haak. Op deze manier zorg je toch voor de juiste verwerking van de haken.

Zelf dakpannen leggen of schakel een professional in

Ga je zelf het dak op om de dakpannen te leggen of schakel je liever een professional in? Het leggen van dakpannen is een belangrijke klus. De pannen moeten het dak beschermen tegen weersinvloeden en vocht. Kies de juiste soort panhaak uit zodat je een stevig en veilig dak krijgt.

Kies ervoor om een vakpersoon in te schakelen zodat je er zeker van bent dat je een kwalitatief dak zult krijgen. Zij zullen precies weten welke variant panhaak geschikt is voor welke soort dakpan. Ook zullen zij wanneer nodig uitrekenen welke panhaak er nodig is voor de juiste windvastheid van jouw pannendak.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes