Verschillende soorten dakpannen | Waar moet ik op letten?

Dakpannen zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende materialen en stijlen. Benieuwd naar de verschillende soorten dakpannen die er zijn? In dit artikel ontdek je ze allemaal, inclusief kosten, voordelen en specifieke eigenschappen!

soort dakpannen

Welke soorten dakpannen zijn er?

Er zijn verschillende soorten dakpannen verkrijgbaar: betonnen dakpannen, keramische dakpannen en dakpanplaten. Elk type dakpan heeft zijn eigen voordelen en kenmerken.

Welk materiaal het meest geschikt is voor jouw dak hangt af van je budget, gewenste uitstraling en duurzaamheidseisen.

Voordelen van de verschillende materialen

 • Betonnen dakpannen: Betonnen dakpannen zijn goedkoop, goed bestand tegen weersinvloeden zoals vorst en uv-straling, en hebben een lange levensduur van ongeveer 30 jaar. Ze zijn ook milieuvriendelijker omdat ze niet gebakken hoeven te worden.
 • Keramische dakpannen: Keramische dakpannen hebben een mooie natuurlijke uitstraling, zijn kleurvast en zeer duurzaam met een levensduur van minstens 50 jaar. Ze zijn ook bestand tegen weersinvloeden.
 • Dakpanplaten: Dakpanplaten zijn een betaalbaar alternatief voor dakpannen. Ze zijn licht van gewicht, gemakkelijk te plaatsen, en hebben een levensduur van 20 tot 50 jaar, afhankelijk van de kwaliteit.

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen zijn over het algemeen duurder dan betonnen dakpannen omdat ze gemaakt zijn van gebakken rivierklei of aarde. Deze bakmethode zorgt ervoor dat keramische dakpannen erg stevig en duurzaam zijn.

Hierdoor worden ze ook wel kleidakpannen genoemd.

Robuuste dakpannen

Een groot voordeel van keramische dakpannen is hun langere levensduur, vaak langer dan 50 jaar. Ze worden soms ook stormdakpannen genoemd vanwege hun robuustheid.

Bovendien hebben keramische dakpannen een ingebakken glazuurlaag, waardoor mos en algen zich moeilijk aan het oppervlak kunnen hechten. Hierdoor blijven ze langer schoon en blijven ze er goed uitzien.

Onderhoudsarm

Het schoonmaken van dakpannen is een vervelende klus die je liever niet te vaak hoeft te doen.

Met keramische dakpannen, vooral het meest gebruikte model genaamd OVH dakpannen en kruispannen, heb je een traditionele en extra weersbestendige optie voor je dakbedekking.

Keramische dakpan prijs

Een belangrijk aspect bij de keuze tussen keramische en betonnen dakpannen zijn de kosten. Keramische dakpannen zijn doorgaans duurder dan betonnen dakpannen, met een prijs variërend tussen € 35 en € 65 per vierkante meter.

De uiteindelijke prijs wordt beïnvloed door het type dakpan en de afwerking die je kiest. Het is essentieel om je budget in overweging te nemen bij het maken van deze beslissing.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Verschil geëngobeerde en geglazuurde dakpannen

Geëngobeerde dakpannen zijn keramische dakpannen die voor het bakken zijn behandeld met een kleihoudende vloeistof waar kleuroxides aan zijn toegevoegd.

Hierdoor krijgt de dakpan een kenmerkende, matte of satijnglanzende uitstraling.

Beschermende coating

Geglazuurde dakpannen worden gebakken met een vloeistof die glas bevat. Tijdens het bakken wordt de glazuurlaag op de dakpannen zeer hard, wat ervoor zorgt dat de dakpannen uitstekend beschermd zijn tegen de groei van mossen en algen.

Deze speciale coating zorgt als het ware een extra beschermingslaag.

Hoe herken je poreuze dakpannen?

Deze glazuurlaag maakt het oppervlak van de pannen minder poreus, waardoor mossen en algen zich minder makkelijk kunnen hechten en groeien. Hierdoor blijven de dakpannen langer schoon en in goede staat.

Je kunt controleren of een dakpan poreus is door erop te kloppen. Een niet-poreuze dakpan geeft een heldere klank, terwijl een poreuze dakpan dof klinkt.

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn over het algemeen een stuk goedkoper dan keramische dakpannen. Hoewel keramische dakpannen bekend staan om hun lange levensduur blijven betonnen dakpannen toch ook al gauw langer dan 30 jaar goed, soms tot wel 50 jaar of meer.

Deze robuuste, stevige dakpannen waaien niet vlug van het dak en kunnen goed tegen allerlei slechte weersomstandigheden, zelfs na verloop van tijd.

Een ander voordeel van dit type dakpan is dat het betonnen materiaal makkelijk bewerkt kan worden. Om die reden kan het op vrijwel elk hellend dak gelegd worden, zelfs op daken met een bijzondere vorm.

Bestand tegen vorst en uv-straling

Omdat betonpannen goed vorstbestendig zijn hoef je niet bang te zijn dat er scheuren ontstaan als de temperaturen onder de 0 graden raken, zelfs niet als er een laag neerslag op de daken vriest.

Daarnaast zijn de betonpannen niet vatbaar voor verkleuring onder invloed van de zon. Daardoor blijven de pannen lang netjes.

Betonnen dakpannen prijzen

Hoewel de kosten verschillen per soort, afwerking en de verkoper van de dakpannen kosten betonpannen over het algemeen € 25 tot € 40 per m².

Dat is relatief goedkoop, zeker als je het afzet tegen het feit dat deze dakpannen decennialang meegaan.

Welke dakpannen worden het meest gebruikt?

Als mensen hun huis gaan verbouwen, kiezen ze meestal voor keramische dakpannen omdat deze er esthetisch gezien beter uitzien. Ze geven het dak een mooie uitstraling en dragen bij aan de algehele uitstraling van het huis. Op veel huizen worden dus keramische dakpannen gebruikt vanwege hun mooie uitstraling en duurzaamheid.

Betonnen dakpannen worden vaak gezien op rijwoningen en andere grotere dakoppervlakken. De keuze tussen keramische en betonnen dakpannen wordt vaak bepaald door persoonlijke voorkeuren en de gewenste uitstraling van het dak.

Kleuren dakpannen

Er zijn diverse kleuren waaruit je kunt kiezen voor je dakpannen. In de praktijk zien we vaak dat mensen voor klassieke kleuren kiezen, variërend van oranjerood tot antraciet en alles daartussenin. Maar het is ook mogelijk om voor een meer opvallende kleur te kiezen.

Met het juiste exterieur kan dit een speels of mooi effect geven aan de woning in combinatie met de dakpannen. Uiteindelijk is het belangrijk om een kleur te kiezen die bij de stijl van jouw huis past en waar jij tevreden mee bent.

verschillende dakpannen

Verschillende vormen dakpannen

Er zijn diverse soorten dakpannen met verschillende modellen en vormen. Een van de categorieën zijn de holle dakpannen, die een opvallende golvende vorm hebben, maar ook platte dakpannen komen regelmatig voor.

Wat is een standaard dakpan?

Als we het hebben over een standaard dakpan bedoelen we een keramische, golvende dakpan. Deze dakpan is speciaal ontwikkeld om regenwater zo efficiënt mogelijk af te voeren terwijl elke dakpan stevig op zijn plaats blijft liggen.

Voorheen werden betonnen dakpannen vaker gebruikt, maar tegenwoordig kiezen mensen vaker voor keramische pannen vanwege de lange levensduur.

Holle dakpannen en platte dakpannen

Kies je voor platte dakpannen (vlakke dakpannen) of holle dakpannen? Dit hangt meestal af van je bestaande dak. Bij een dak met een helling van minstens 20-25 graden kunnen holle dakpannen worden gebruikt, omdat regenwater dan efficiënter kan weglopen.

Binnen deze twee soorten dakpannen zijn er verschillende vormen en maten beschikbaar. Bij holle dakpannen kun je bijvoorbeeld kiezen voor zacht golvende dakpannen. Over het algemeen zijn er drie soorten holle dakpannen te onderscheiden: zacht golvende holle dakpannen, holle dakpannen met sluiting en holle dakpannen zonder sluiting.

HP-dakpannen

Deze holle dakpannen hebben geen sluiting en worden gebruikt in een constructie waarbij bolle en holle dakpannen elkaar afwisselen.

Ze worden met een beetje cement aan elkaar bevestigd om te voorkomen dat ze wegwaaien.

VH-dakpannen

Dit zijn verbeterde holle dakpannen met sluiting, waarbij de holle en bolle dakpannen aan elkaar vastgemaakt worden.

Ze worden gebruikt op daken met een minimale helling van 25 graden en vereisen een onderdak voor de installatie.

OVH-dakpannen

Dit is een opnieuw verbeterde holle dakpan die geschikt is voor daken met een lage of steile helling.

Ze hebben een gebogen vorm voor betere waterafvoer en worden overlappend gelegd om het hemelwater direct naar de goot te leiden.

Dubbele golf

Een dubbele golf dakpan heeft twee holle delen en lijkt van een afstand op twee dakpannen, maar is eigenlijk één element.

Elk model heeft zijn eigen toepassingen en voordelen, afhankelijk van de hellingshoek van het dak en de gewenste waterafvoer.

Soorten platte dakpannen

Als je een woning hebt met een klein dakvlak en veel onderbrekingen, is het vaak beter om te kiezen voor een kleiner formaat dakpan. Naast de gebakken of keramische dakpannen zijn er dan ook leien daken of leidakpannen. In België worden deze vaker gebruikt dan in Nederland.

Een andere veelvoorkomende variant is de platte dakpan met sluiting en centrale rib. Bij deze platte dakpannen zorgt de rib voor extra stevigheid op het dak.

Hoeveel pannen per m2 nodig?

Om de plaatsingskosten te beperken worden er vaak grote dakpannen gemaakt die snel geplaatst kunnen worden. Hiermee is een flinke besparing op arbeidskosten en panlatten mogelijk. Er zijn bijvoorbeeld dakpannen waarvan er maar 10 nodig zijn om een m² te dekken. Daarnaast heb je nog dakpannen voor de daknok nodig.

Het is uiteindelijk afhankelijk het soort dakpannen en de grootte van het dakoppervlak hoeveel je er nodig hebt per vierkante meter. Laat je hierover adviseren door een dakdekker.

Aandachtspunten dakpannen kopen

Wanneer je gaat bepalen wat voor soort dakpannen je op je dak wilt laten leggen, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden:

 • Dakhelling. De meeste dakpannen passen op alle daken tussen een heel flauwe helling van 25° tot een erg steil helling. De leverancier kan je dit altijd vertellen of je kunt de dakhelling zelf berekenen.
 • Voorschriften van de gemeente of overheid
 • Stijl van het huis
 • Of je een dakkapel hebt of deze in de toekomst wilt laten plaatsen
 • Of je nieuwe dakpannen of gebruikte dakpannen wilt

Dakpannen tips

Om zeker te weten dat je de juiste keuze maakt voor dakpannen hebben we ook nog enkele tips op een rijtje gezet:

 • Kies ook de vorstpannen, randpannen en eventuele bijzondere dakpannen voor hoeken en aansluitingen zoals de onderpan
 • Koop reserve dakpannen voor onverhoopt afwaaien van dakpannen of beschadigen van de dakpannen
 • Garantie (langdurig), aankoopbewijs en contactgegevens van de verkoper altijd goed bewaren, ook voor de volgende koper

Uitstraling van je woning

Het is belangrijk om dakpannen te kiezen die bij de uitstraling van de woning aansluiten. De verkeerde soorten dakpannen kunnen voor een onrustige uitstraling van het huis zorgen.

Klassieke dakpannen staan bijvoorbeeld niet altijd even mooi bij een heel modern huis. Kijk echter naar wat je zelf mooi vindt staan.

Merken dakpannen

 • Monier
 • Eternit
 • Koramic
 • Wienerberger
 • Lafarge
 • Nelskamp
 • RBB
 • Olivier

Veel gestelde vragen

Wat voor soort dakpannen zijn er?

+
Qua materialen worden dakpannen over het algemeen opgedeeld in drie categorieën: keramische dakpannen, betonnen dakpannen en dakpanplaten. Wat betreft vormen zijn er veel meer soorten dakpannen verkrijgbaar, waaronder de holle dakpan, tegeldakpan en de platte dakpan.

Welke dakpannen worden het meest gebruikt?

+
De meest gekozen dakpannen zijn de keramische dakpannen. Deze dakpannen worden van gebakken klei gemaakt en zijn verkrijgbaar in allerlei verschillende kleuren en vormen.

Wat is de goedkoopste dakpan?

+
Over het algemeen zijn betonnen dakpannen de goedkoopste soort. Een ander voordeel van de betonnen dakpan is de lange levensduur.

Offerte voor nieuwe dakpannen op jouw dak

Ben jij op zoek naar offertes voor nokvorsten? Vul het formulier hieronder in en ontvang gratis diverse offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes