Dakpannen impregneren | Meerwaarde voor je huis

Door het impregneren van de dakpannen blijft het binnen langer droog door een waterdicht dak en wordt het dak ook mooier. Dit is niet alleen fijn voor jezelf maar geeft ook meerwaarde voor je huis!

dakpannen impregneren

Wat is het impregneren van dakpannen?

Dakpannen impregneren betekent het waterafstotend maken van de pannen. Er wordt een impregneermiddel op de dakpannen aangebracht om ze te beschermen tegen vocht en vuil. Impregneren is eigenlijk het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof. Water zal na het impregneren sneller van de pannen afrollen. Daarnaast worden de pannen zelf ook dichter. Het impregneermiddel vult de minuscule gaatjes in het pan-oppervlak op.

Deze twee gevolgen van impregneren zorgen dat het binnen droger blijft. Vocht in huis wordt ook een minder groot probleem en de eventuele vochtplekken en schimmel krijgen meer tijd om te drogen en dus op te lossen. Ook de kans op lekkages wordt kleiner, waardoor de dakpannen en het dak zelf duurzamer worden en langer mee zullen gaan.

Poreuze materialen: betonnen en keramische pannen

Dakpannen van beton zijn poreuzer van nature maar deze poreuze oppervlakte wordt langer zo behouden zonder slechter te worden. Het is de natuurlijke staat van beton. Keramische dakpannen kunnen snel achteruit gaan nadat de toplaag is aangetast. Deze toplaag is juist bedoeld om water tegen te houden en de pan zal na het verdwijnen hiervan relatief snel slechter worden. Op het moment dat je merkt dat gebakken pannen na verloop van tijd slechter worden, is het dus wel het moment om actie te ondernemen.

impregneren van dakpannen

Aandachtspunten van impregneren

Dakpannen impregneren heeft diverse voordelen, maar er zijn ook enkele aandachtspunten om rekening mee te houden:

  • Impregneren is geen vervanging. Je krijgt nooit de kwaliteit van een nieuwe pan. Hiervoor zal je nieuwe (en het liefst betere) pannen moeten kopen en laten plaatsen.
  • Het eindresultaat is nooit 100% duidelijk. Bij het compleet vervangen van de pannen weet je wel dat het daarna 100% waterdicht is.
  • Je moet het dak op en dat kan onveilig zijn. Werken op hoogte is nu eenmaal linker dan de meest mensen gewend zijn te werken.
  • De kleur van de pannen kun je niet veranderen met het impregneermiddel. Overigens kun je wel de dakpannen laten schilderen.
  • Het kost geld. Weliswaar ben je minder geld kwijt dan bij een complete vervanging van de dakpannen, maar het is wel een investering. Ook bij zelf doen heb je de kosten van het impregneer materiaal en andere benodigdheden.

Wat kost dakpannen laten impregneren en coaten?

De kosten van het impregneren en coaten van het dak zie je in onderstaande tabel.

OntmossenKostenAantalEenheidPrijsTotaal prijs
ontmossen_licht.jpgLichte vervuiling100€ 5€ 500
ontmossen_zwaar.jpgZware vervuiling100€ 20€ 2.000
ontmossen_coaten.jpgCoaten100€ 20€ 2.000
ontmossen_impregneren.jpgImpregneren100€7€ 700

Hieruit kun je opmaken of je het de moeite waard vindt om de dakpannen te voorzien van een middel of coating of dat je rigoureuzer te werk wilt gaan.

Prijs impregneren algemeen

In de onderstaande tabel zie je de kosten voor impregneren in het algemeen. De prijzen beginnen bij € 8 per m² en kunnen oplopen tot € 4000 in totaal.

Vochtbestrijding kostenKostenPer
Weggraven grondrandVanaf € 100Per huis
Reinigen reinigingsmiddel€ 5Per m² gevel
Reinigen hoge druk€ 8Per m² gevel
Reinigen chemisch€ 22Per m² gevel
Impregneren€ 8Per m² gevel
Hydrofoberen€ 8Per m² gevel
Spouwmuurisolatie€ 20 – € 30Per m² gevel
Voegwerk zonder slijpwerk€ 37Per m² gevel
Voegwerk met slijpwerk€ 47Per m² gevel
Injecteren optrekkend vocht€ 150 – € 300Per huis
Waterdicht maken kelder basis€ 1.000Per huis
Waterdicht maken kelder gem.€ 2.000Per huis
Waterdicht maken kelder max.€ 4.000Per huis

De meeste kosten van het herstellen van doorslaand vocht door de gevel worden berekend door een m² prijs te vermenigvuldigen met het aantal m² netto geveloppervlakte (breedte maal hoogte min de openingen – die hoeven immers niet behandeld te worden). Je kunt er ook voor kiezen om de gevel te impregneren.

Offertes ontvangen voor dakpannen impregneren?
Wij brengen je in contact met ervaren specialisten. Zij werken een offerte op maat uit op basis van jouw wensen. Vergelijk offertes en bespaar!
arrow Vergelijk gratis offertes

Schoonmaken en behandelen van dak

Wanneer de dakpannen vies zijn, is het reinigen van de pannen belangrijk voordat ze geïmpregneerd worden. Vieze pannen impregneren is namelijk onhandig omdat het vuil daarmee verder vast wordt gezet op de pan. Ook zal waterindringing na verloop van tijd makkelijker gaan doordat water beter op het vuil op de pan blijft liggen. Wanneer je een professioneel bedrijf inschakelt voor het impregneren van de dakpannen, kunnen zij deze ook direct schoonmaken. Bovendien kan een specialist je ook voorzien van advies op maat.

Hoe reinig ik mijn dakpannen?

Je kunt er ook voor kiezen om de dakpannen zelf schoon te maken. Je ziet bij betonpannen na verloop van tijd vaak gele of groene aanslag en/of alg en mossen. Ook zijn er doorgaans vlekken aanwezig. Deze vervuilingen en vooral mos wil je verwijderen. Dit kan met een hogedrukspuit, maar je kunt ook dakpannen reinigen zonder hogedruk.

Dakpannen laten impregneren: gratis offertes

Laat je dakpannen impregneren door een specialist. Vul ons formulier in en ontvang meerdere offertes van bedrijven in de buurt. Vergelijk de prijzen en bespaar!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes