Dakpannen vervangen | Kosten, soorten en aandachtspunten

Wist je dat het vervangen van dakpannen een positief effect heeft op de waarde van je huis? Door je oude dakpannen of beschadigde pannendak te laten vervangen is je huis namelijk weer jaren water- en windbestendig.

dakpannen vervangen

Dakpannen vervangen en nieuw leggen

Hoe weet je nu of je oude dakpannen vervangen moeten worden? Er zijn verschillende situaties waarbij het van belang is om de dakpannen te vervangen:

  • Er zijn te veel pannen stuk geraakt
  • Ze zijn poreus geworden
  • Ze zijn vies
  • De nokjes breken onder de dakpannen uit
  • Er moet dakisolatie van buitenaf geplaatst worden en het is niet de moeite waard om de pannen te hergebruiken
  • In de loop der jaren zijn er verschillende kleuren dakpannen door elkaar gebruikt

Voor de staat van het dak en de volledige woning is het van belang dat de dakpannen goed zijn en stevig liggen. Het is dan ook goed om te controleren of vervanging van de pannen nodig is, zeker als je te maken hebt met een van bovenstaande situaties.

Hoe snel moet je dakpannen vervangen?

Het moment waarop dakpannen moeten worden vervangen, hangt af van verschillende factoren, waaronder de leeftijd van het dak, de hoeveelheid slijtage en eventuele schade. Over het algemeen wordt aanbevolen om je dakpannen regelmatig te inspecteren, bijvoorbeeld na hevige stormen of na verloop van tijd om tekenen van schade te detecteren. Kapotte dakpannen en/of lekkages kunnen indicatoren zijn dat de dakpannen vervangen moeten worden.

Hoeveel kost het om dakpannen te laten vervangen?

De totale kosten van nieuwe dakpannen leggen door een dakdekkersbedrijf variëren enorm per vierkante meter prijs. De gemiddelde dakreparatie prijzen liggen tussen de € 50 en de € 60 per m2. Een complete dakreparatie waarbij je oude dakpannen laat weghalen en een nieuw pannendak laat aanleggen door een dakdekker kost gemiddeld tussen de € 3.100 en de € 3.500.

Goedkoop dakpannen vervangen?
Wie goedkoop dakpannen wil laten vervangen, doet er goed aan om offertes te vragen bij verschillende dakdekkers. Zo kan je hun prijzen vergelijken en de beste deal sluiten. Opgelet, kies niet blind voor de goedkoopste, maar zoek de beste prijs-kwaliteit!
arrow Vergelijk dakdekkers

Wat kost een dakpan per stuk?

De kosten van een dakpan per stuk kunnen verschillen, dit hangt af van het type dakpan dat je kiest. De goedkoopste optie is enkele euro’s per dakpan, terwijl duurdere opties op kunnen lopen tot enkele tientjes per dakpan. Hoeveel ze precies kosten hangt af van het type dat je kiest.

Wat kost 100 m2 dakpannen?

De kosten van dakpannen kunnen verschillen, dit hangt af van het type dakpan dat je kiest. Hierdoor is er geen eenzijdig antwoord te geven over de totale kosten van 100 vierkante meter dakpannen. Voor de kosten kun je denken aan ongeveer € 1000 – € 3000 voor betonnen dakpannen, € 2000 – € 5000 voor keramische dakpannen en € 5000 – € 10.000 voor natuurleien.

Prijsopbouw dakpannen vervangen

Nieuwe pannen voor het dak heb je al vanaf een paar euro per m². Je kunt bijvoorbeeld dakpannen kopen die tweedehands zijn. Daarnaast kun je overwegen om een dakdedekker in te huren, maar je kunt dit ook zelf uitvoeren. In dit geval heb je naast de kosten voor de dakpannen vervangen alleen de kosten van een steiger en eventueel van een transportlift, zodat je ze niet allemaal hoeft te tillen.

Welke keuzes bepalen de prijs?

De kosten voor het laten vervangen van dakpannen door een dakdekker zijn afhankelijk van:

dakpannen close-up

Soorten dakpannen en prijzen

Als je dakpannen gaat vervangen, en dus je pannendak wilt renoveren, kun je kiezen uit verschillende soorten dakpannen:

De meest voorkomende soorten zijn toch wel betonnen dakpannen en keramische dakpannen.

Betonnen dakpannen met lange levensduur

Het grootste voordeel van een betonnen dakpan is dat hij over het algemeen een stuk goedkoper is dan een keramische dakpan. Hoewel de betonnen dakpannen goedkoop zijn gaan ze over het algemeen langer dan 30 jaar mee. Daarnaast zijn betonnen pannen relatief zwaar, waardoor de pannen tijdens een storm niet snel van het dak waaien. Verschoven pannen kunnen voor behoorlijk wat problemen zorgen.

Complete dakbedekking

Nog een voordeel van dit type dakpan is dat het beton bewerkelijk is en daardoor in allerlei vormen gelegd kan worden. Zelfs op lastige daken. Dat maakt dat betonnen dakpannen een van de meest stabiele soorten dakbedekking zijn.

Bestand tegen slechte weersomstandigheden

Betonnen dakpannen zijn een zeer vorstbestendige soort dakbedekking. Dat wil dus zeggen dat er geen schade ontstaat als er in de winter natte neerslag op vastvriest.

Beton is ook nog eens goed bestand tegen de invloed van uv-straling. De kleur vervaagt dus niet snel onder invloed van de zon.

De dakpannen blijven lang mooi en goed. Je hoeft de dakpannen dus niet vaak te vervangen, wat het een duurzame optie maakt. Dakpannen verwijderen en vervangen is geen eenvoudige klus, het is een arbeidsintensief project.

Beschermende laag

Om de pannen nog wat beter te beschermen kun je ervoor kiezen om ze te laten impregneren. Bij het impregneren wordt een beschermende laag aangebracht over de pannen, waardoor ze minder vaak gereinigd hoeven te worden.

Betonnen dakpannen prijzen per m2

Hoewel de prijzen verschillen per soort, afwerking en mate van dakreparatie kosten betonnen dakpannen over het algemeen € 25 tot € 40 per m². Dat is relatief goedkoop, zeker als je het afzet tegen het feit dat de dakpannen decennialang mee zullen gaan.

twee dakdekkers vervangen dakpannen
C

Keramische dakpannen

Keramische dakpannen, ook wel stormdakpannen genoemd, zijn over het algemeen duurder dan beton. Dat komt doordat ze gemaakt worden van gebakken klei. Daar staat dan wel weer tegenover dat deze vlakke dakpannen erg duurzaam zijn en een nog langere levensduur hebben.

Hoe lang gaan keramische dakpannen mee?

Doordat de klei op hoge temperatuur gebakken wordt, ontstaat er uiteindelijk een hele harde dakpan die goed tegen een stootje kan. Deze pannen hebben een levensduur tot soms wel meer dan 50 jaar. De ingebakken glazuurlaag van keramische dakpannen is daarnaast zo glad dat mos en algen zich moeilijk hechten. Je hoeft deze dus niet vaak te laten reinigen.

Besparen op de lange termijn

Bij keramische dakpannen kun je rekenen op een relatief lange levensduur. Dat wil dus zeggen dat je met deze eenmalige duurdere uitgave van op de langere termijn geld kunt uitsparen. Een dakreparatie is vaak al duur genoeg, het is dan geruststellend om een goede investering voor op de lange termijn te doen. Bij keramische dakpannen worden OVH dakpannen het meeste gebruikt. Deze zijn extra weersbestendig en houden water goed tegen.

Keramische dakpannen prijzen per m2

De prijs van keramische dakpannen ligt gemiddeld tussen de € 35 en € 65 per m². Deze flink wat duurder dan beton dus. De exacte prijs is afhankelijk van het soort dakpan en de afwerking. Doordat ze zo sterk zijn is het risico op kapotte dakpannen wel een stuk lager.

kosten dakpannen
Typical Dutch roof with dormer and squared windows

Hoe weet ik of ik een vergunning nodig heb?

Als het niet om een monumentaal pand gaat, heb je voor het vervangen van dakpannen geen vergunning nodig. Een dakreparatie met een wijziging van de dakconstructie heeft wel een constructieve onderbouwing nodig die je aan de gemeente moet laten zien. Als het puur om het vernieuwen van de dakpannen gaat, zal je hier dus niet snel mee te maken krijgen.

Aandachtspunten

Wanneer je besluit om wel of niet de dakpannen op het dak van je woning te vervangen, zijn er verschillende aandachtspunten. Is het vervangen van de dakpannen wel voldoende of is er een grotere aanpak nodig? Het is aan te raden om dit van tevoren na te gaan.

Pak het probleem bij de bron aan

Soms is het niet voldoende om alleen de dakpannen te vervangen. Veel problemen met een hellend dak bevinden zich namelijk onder de dakpannen, bijvoorbeeld bij de panlatten. Een volledige dak reparatie is dan nodig.

dak

Slechte onderpannen en panlatten

Het heeft geen zin om de dakpannen voor een hoog bedrag te laten vervangen als de verouderde panlatten of onderpannen niet goed genoeg meer zijn of het dakbeschot eronder hoognodig aan vervanging toe is. De panlatten en onderpannen zullen dan ook aangepakt moeten worden.

Nokvorsten

Soms moet ook bijvoorbeeld het broekstuk of nokvorst worden vervangen (inclusief ondervorst) of de nokvorst gerepareerd worden om vochtproblemen te voorkomen. Er zijn ook speciale nokvorsten zoals bijvoorbeeld een ballonvorst. Ook deze zullen op zijn tijd gerepareerd of vervangen moeten worden.

Voorkom een reparatie

Het wordt aangeraden om een daknok elke paar jaar te controleren en daarbij ook naar de staat van de nokpannen te kijken. Het eerste teken van een lekkage aan het dak zijn vochtige of gele kringen op het plafond. Als de dakpannen beschadigd zijn moet je een hellend dak repareren en dat is een behoorlijke ingrijpende klus.

Vervangen van dakbeschot en isoleren met dakplaten

In sommige gevallen moet bijvoorbeeld het dakbeschot vervangen worden omdat het rot is. Daarnaast is de isolatie vaak niet meer goed genoeg. In dat geval is het wellicht slimmer om de pannen met het dakbeschot weg te halen en te vervangen door goed isolerende dakplaten of een ander type isolatiemateriaal.

Dak schoonmaken en onderhoud uitvoeren

Is het niet direct nodig om een reparatie uit te voeren of om de dakpannen volledig te vervangen? Dan kun je er ook voor kiezen om het dak schoon te laten maken. Dakpannen laten schoonmaken zonder gebruik te maken van een hogedrukreiniger kan een goede optie zijn om schade aan de dakpannen te voorkomen. Dit laten doen door een bedrijf kan voor een fractie van de kosten van een nieuw dak of alleen nieuwe dakpannen.

Offerte dakpannen vervangen

Ben je op zoek naar een ervaren dakdekker om je dakpannen te vervangen? Wij staan voor je klaar! Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van dakdekkers uit jouw buurt. Laat ons je helpen om jouw dak weer in topconditie te krijgen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Veelgestelde vragen

Kan je zelf dakpannen vervangen?

+
Je kunt zelf dakpannen vervangen, als het maar om enkele dakpannen gaat. Het is op zich een simpel klusje. Als je meer dakpannen moet vervangen of zelfs je hele dak, dan is het wel verstandig om een vakman in te schakelen.

Hoe weet je of dakpannen vervangen moeten worden?

+
Je dakpannen moeten vervangen worden als er veel kapot zijn gegaan, of als ze poreus zijn geworden. Ook als je dakisolatie van buitenaf wilt plaatsen of hele vieze dakpannen hebt kan het verstandig zijn om ze te laten vervangen.

Wat kost een dak vernieuwen met dakpannen?

+
Het dak vernieuwen kost gemiddeld € 3.100 tot € 3.500. Dit is inclusief het verwijderen van de oude dakpannen en het plaatsen van de nieuwe dakpannen.

Hoeveel kost een dakpan per stuk?

+
Dakpannen worden vaak per vierkante meter verkocht. Mocht je toch een dakpan per pan willen kopen, reken dan op prijzen van € 0,50 tot € 3,00 gemiddeld.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes