Vlakke dakpannen | Verschillende soorten en kosten

Woningen in Nederland met hellende daken zijn meestal voorzien van vlakke dakpannen. Deze dakpannen zorgen voor de bescherming van de woning tegen neerslag en dragen bij aan het behoud van warmte in de woning.

vlakke dakpannen

Vlakke dakpannen

Vlakke dakpannen, ook wel platte dakpannen genoemd, kunnen gemaakt zijn van beton en van klei. Het woord ‘plat’ in de naam moet niet al te letterlijk worden genomen. De betonnen of keramische dakpannen hebben inderdaad wel een gedeelte dat vlak is, maar ze bevatten wel degelijk ribben. De pannen zijn daarnaast onderhoudsvriendelijk en duurzaam en zijn in verschillende modellen en kleuren verkrijgbaar. Ze hebben dan ook een decoratieve functie voor het dak.

Waarom platte betonnen of kleidakpannen kopen?

Wie op zoek is naar een dakbedekking met een strakke en moderne uitstraling zal blij zijn met vlakke dakpannen. De modellen met een sluiting bieden extra bescherming tegen vocht onder de dakpannen. Voor extra bescherming tegen slijtage kun je zelfs kiezen voor modellen met een glazuurlaag. De meeste platte dakpannen zijn ook te gebruiken als gevelbedekking, maar zijn wel alleen geschikt voor daken met een redelijk steile helling. Je woning moet een hellingshoek hebben die bij de geselecteerde pannen past en het dak moet sterk genoeg zijn om het gewicht van de vlakke dakpannen te dragen.

vlakke tegeldakpan

Soorten vlakke dakpannen

Vlakke dakpannen zijn verkrijgbaar met een sluiting en met zowel een sluiting als ribben. Ook bestaan er zogenoemde tegelpannen. Om te kunnen beoordelen of deze soorten dakpannen geschikt zijn voor jouw woning worden ze wat meer uitgebreid beschreven.

Vlakke pannen met een sluiting

De sluiting van vlakke dakpannen voorkomt dat er vocht achter de dakpan kan komen. Dat is belangrijk, want daarmee wordt voorkomen dat de constructie nat wordt en aangetast wordt door vocht. Bij dakbedekking bestaande uit platte dakpannen met sluiting is de kans vrij klein dat je kostbare reparaties moet laten uitvoeren om vochtproblemen te verhelpen. Deze dakpannen zijn geschikt voor daken met een steile helling, vanaf 25 graden. Vlakke dakpannen met een sluiting kunnen ook worden toegepast als bescherming van gevels.

Vlakke dakpannen met ribben en een sluiting

Voor extra bescherming tegen vocht kan worden gekozen voor vlakke dakpannen met ribben en met een sluiting. De sluiting voorkomt dat er vocht achter de dakpannen kan komen. De ribben geleiden het water zo snel mogelijk van de dakpannen af. Ze vormen als het ware een goot, waar het water door naar beneden stroomt. Platte dakpannen met ribben en een sluiting worden toegepast bij bijzonder steile daken en bij daken met een zeer geringe helling. Door de ribben blijft het water dan niet in plasjes op de dakpannen liggen.

Tegelpannen

Ook tegelpannen zijn vlakke dakpannen. Deze pannen hebben een karakteristieke vorm die wordt aangeduid als Bourgondische dakpannen. Ze worden als tegels naast elkaar op een dak gelegd. Om te voorkomen dat er regenwater onder deze pannen kan komen worden de tegelpannen iets over elkaar heen gelegd. Tegelpannen kunnen lang niet op ieder dak worden gelegd. Ze worden toegepast op daken met een hellingshoek die groter is dan 35 graden. Tegelpannen kunnen net als veel andere platte dakpannen ook worden gebruikt ter bescherming van de gevel.

Imbrices

De Imbrices zijn Romeinse vlakke dakpannen met een losse half ronde taps toelopende bolle pan. Als de vlakke dakpannen op het dak zijn gelegd wordt de bolle pan bij wijze van vochtwering op de naden tussen de tegels gelegd. Daardoor wordt het regenwater gedwongen om over het vlakke oppervlak weg te stromen. De bolle pan wordt vaak gevuld met mortel. Dat voorkomt dat deze bij zware stormen wegwaait en dat er toch vocht onder komt. Ook zorgt de mortel ervoor dat daar geen vogels gaan nestelen.

Hildesheimerpan

De Hildesheimerpan is al honderden jaren oud. Hij is, zelfs voor vlakke dakpannen, opmerkelijk vlak. Aan de linkerzijde van de pan zit een kleine wel, die net over het uiteinde van de naastgelegen pan valt. Deze dakpan is bedoeld voor klassieke woningen.

Stormpannen

In gebieden waar vaak een harde stormachtige wind staat is het gebruikelijk om voor dakpannen te kiezen die niet snel weg kunnen waaien. Dat is het geval bij dakpannen met zachte glooiingen. Deze pannen hebben een wel aan de rechterzijde en een breed plat vlak waar het water door kan wegstromen. Alle grote leveranciers van dakpannen hebben dit model stormpan in hun assortiment. Deze pannen geven het dak een strak uiterlijk, maar dat past ook uitstekend bij oudere woningen.

Romaanse pan

Daken van woningen met een wat meer Zuid-Europees karakter kunnen bedekt worden met een Romaanse pan. Ondanks dat deze onder de vlakke dakpannen wordt geschaard, heeft de pan een relatief klein plat vlak. Opvallend is de wel met de sterke golving. Een variant op deze dakpan is de Gotische dakpan. Bij de Romaanse dakpan heeft de wel een constante breedte en bij de Gotische dakpan loopt de wel taps toe. De wel kan aan de onderzijde worden afgesloten om te voorkomen dat er vogels in de holte nestelen.

Muldenpan

Een bijzonder model tussen de vlakke dakpannen is de Muldenpan. Deze is verkrijgbaar met een enkele en een dubbele goot. Deze goten worden gescheiden door een opvallend opstaand randje. De Muldenpan is voorzien van een sluiting. Een dak met deze pannen kenmerkt zich door een zacht glooiend karakter. Net zoals de meeste vlakke dakpannen kan hij worden gebruikt op daken met een helling die groter is dan 25 graden.

dakpannen vlak

Wat kosten vlakke dakpannen?

De kosten van vlakke dakpannen zijn sterk afhankelijk van het model, het materiaal en de afwerking van de dakpannen. Het meest voordelig zijn betonnen dakpannen, maar deze pannen hebben dan wel weer een kortere levensduur dan keramische dakpannen. Voor het plaatsen van dit type dakpannen is een specialist nodig, omdat dit een lastige klus is. Daardoor is het relatief duur om een dak te bedekken met platte dakpannen.

Prijs per m2 voor betonnen en keramische dakpan

De gemiddelde prijs per m2 voor vlakke dakpannen ligt tussen de € 25 en € 65. Voor vlakke betonnen dakpannen moet je rekening houden met een prijs tussen de € 25 en € 40 per vierkante meter en bij vlakke keramische dakpannen ligt dit tussen de € 35 en € 65.

Vlakke dakpannen: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes