Sedumdak | De voor- en nadelen van een groendak

Heb je de standaard daken inmiddels wel gezien en wil je zelf een echte eyecatcher bovenop je huis hebben? Met een sedumdak heb je niet alleen een opvallend dak, maar draag je ook bij aan een groener Nederland en verbeter je je huis. Er zijn veel soorten groendak, waarvan het sedumdak de lichtste en dunste soort is. Hierdoor is deze dakbedekking geschikt voor veel verschillende daken.

sedumdak van dichtbij

Wat is een sedumdak?

Een sedumdak is een type groendak (ook wel een vegetatiedak genoemd) dat vooral bestaat uit vetplantjes. Met deze soort planten is een sedum dakbedekking voor meer daken geschikt dan andere soorten groene daken, omdat vetplanten geen dikke bodem nodig hebben. Met andere beplanting zal het een stuk zwaarder worden en moet je dak sterk genoeg zijn om dit op te kunnen vangen. Een mos sedumdak is minder zwaar, maar blijft ook minder goed liggen. Een sedumdak is een soort daktuin en zal ook ongeveer evenveel kosten als een daktuin.

Welke daken zijn geschikt voor een groen sedumdak

Een sedumdak laten aanleggen kan eigenlijk op alle soorten daken, of je nou een sedum plat dak of een sedum schuin dak hebt. Hellende daken tot 35 graden kunnen zonder veel problemen een prachtig sedumdak krijgen. Een schuin dak van 35 tot 60 graden heeft speciale verankeringen nodig om het sedum op te laten groeien. Schuine daken vanaf 60 graden kan nog steeds een groendak krijgen, maar dit is echt een specialistisch klusje en heeft bouwkundige oplossingen nodig. Als je een oud dak wil vervangen vanwege milieu of gezondheidsredenen, is een sedumdak een goede optie.

De voordelen van een sedumdak

Buiten dat een sedumdak mooi is, zijn er natuurlijk nog andere voordelen om dit te kiezen in plaats van normale dakbedekking en waarom het soms zelfs de beste dakbedekking is. We zetten deze voordelen op een rijtje.

Extra isolatie

Een groendak zorgt voor betere isolatie in huis. Warmte ontsnapt meestal door het dak en buiten goede dakisolatie zal ook een sedumdak hieraan bijdragen. Het kan tot wel 4 graden koeler zijn in de zomer en in de winter blijft de warmte ook beter binnen. Ook voor geluidsisolatie is een sedumdak goed. Je zult een stuk minder omgevingsgeluiden horen, wat kan variëren van verkeersgeluiden tot regen en hagel.

Dubbele levensduur

Sedumdaken zorgen ook voor een betere levensduur van je dak. Omdat de groendaken ook uv straling tegenhouden, zal de onderliggende dakbedekking een stuk langer mee kunnen gaan. Dit is helemaal fijn bij een groen dak op bitumen, omdat deze van zichzelf een korte levensduur heeft. Het vangt ook zonlicht en regenwater op, wat ook voor een verlengde levensduur van je dak zorgt. Groene daken gaan ook tot wel zestig jaar mee voor deze vervangen moeten worden, dus je schaft ze in feite voor het leven aan.

Biodiversiteit

Je hoort steeds meer over de verminderde biodiversiteit en vooral dat bijen en insecten hierdoor in de problemen komen. Bij een sedumdak met de juiste plantjes kun je de bijen en andere insecten een plek geven en de natuur een handje helpen.

Onderhoudsvrij

Een sedumdak ziet er misschien uit alsof het veel onderhoud nodig heeft, maar niks is minder waar. Je hoeft juist weinig onderhoud aan het sedumdak te doen, omdat de natuur eigenlijk alles zelf al doet! Het enige wat je zelf moet doen is af en toe onkruid verwijderen, de afvoer controleren zodat deze niet verstopt raakt en zo af en toe extra water geven tijdens lange periodes van droogte.

sedumdak in openbaar gebied

Zijn er ook nadelen?

Er zijn ook een aantal nadelen aan sedumdaken, maar deze zijn vaak ook makkelijk op te lossen.

Extra gewicht

Een groen dak betekent nu eenmaal dat er extra gewicht op het dak komt te liggen. Hier is niet elk dak geschikt voor, maar de dakconstructie kan wel vaak worden versterkt met een dakrenovatie. Hierdoor gaat een sedumdak aanleggen vaak toch, al kost dit natuurlijk wel meer.

Lekkages

Als een sedumdak niet goed wordt aangelegd, kan het ervoor zorgen dat je lekkages krijgt. Door de sedum aan te laten leggen door een vakman loop je al een stuk minder risico. Ook als de onderlaag niet waterdicht is, kun je hier problemen mee krijgen.

Hellende daken

Een plat dak zal geen problemen opleveren bij een sedumdak aanleggen, maar bij een schuine dak kan het zijn dat je extra maatregelen moet nemen om het sedum op de juiste plek te houden. Dit kost natuurlijk meer, waardoor je er misschien voor wilt kiezen om toch voor een goedkoper soort dakbedekking te gaan.

Hoe gaat een sedumdak aanleggen?

Een sedumdak kan het beste worden aangelegd op een bitumen plat dak. Om er zeker van te zijn dat deze ondergrond geschikt is voor de sedum, kun je eerst een wortelwerende folie aanbrengen. Daarna moet de ondergrond worden geplaatst, die vaak bestaat uit een substraat waar het sedum op kan wortelen. Naast een groendak aanleggen is er ook een mogelijkheid om een bruindak aan te leggen. Dit dak bestaat uit bruin vruchtbaar zand waaruit zelf planten uit opkomen.

Je kunt een sedumdak kopen in verschillende kant en klare pakketten waarbij de sedum matten al compleet met de juiste planten zijn. Nadat de ondergrond is goedgekeurd, worden deze kant en klare sedum matten of sedumcassettes geplaatst. Op de randen van de daken is een vegetatievrije zone, die opgevuld wordt met een laag van 5 cm plat dak grind. Deze zal vaak zo’n 10 tot 20 centimeter breed zijn en zorgt ervoor dat regenwater beter kan worden afgevoerd en je dak beter begaanbaar is.

Interesse in een sedumdak aanleggen?
Een sedumdak is een mooie en duurzame soort dakbedekking, met veel voordelen. Vraag vrijblijvend offertes aan om de juiste prijs voor jouw groene sedumdak te krijgen.
arrow Vraag offertes aan

Kan het alleen op een huis?

Sedumdaken aanleggen kan op alles en ook de platte daken van bijvoorbeeld een schuur of garage zijn prima kandidaten om een groendak op te bouwen. Het is meteen een goede keuze voor isolatie, want deze ruimtes zijn vaak wat achtergesteld als het aankomt op goede isolatie, omdat we hier vaak niet veel tijd doorbrengen. Ook als je zonnepanelen wilt plaatsen, dan kan dit prima op een sedumdak. Sterker nog, omdat een sedumdak de temperatuur koeler houdt, is het een uitstekende ondergrond voor zonnepanelen en zullen deze het beter doen!

sedumdak met zonnepanelen

Wat maakt een sedumdak zwaar?

Je hebt al gelezen dat een groendak zwaarder is dan een ander type dak. Dit komt onder andere doordat een groendak of sedumdak is opgebouwd uit verschillende lagen grond en planten, die bij elkaar nogal wat gewicht hebben. Maar het grootste probleem ligt in het vocht opnemen. Het waterbufferend vermogen van sedum zorgt ervoor dat je niet veel water hoeft te geven en vertraagt waterafvoer, maar is ook erg zwaar.

Hierdoor moet er voor een groendak en een blauw dak ook goed worden gekeken naar het waterbergend vermogen van je dak. Met een goede afwatering kun je er zelf al voor zorgen dat het probleem zo klein mogelijk is, maar groendaken zullen altijd zwaarder zijn en meer water vasthouden dan een standaard dak.

De beste kwaliteit groendak

Veel aanbieders van een groen dak van sedum zullen complete pakketten sedum matten aanbieden, echter is dakbedekking van een groen dak met een grasdak vaak ook mogelijk. Hiermee ben je gegarandeerd van goede kwaliteit en hoef je ook niet zelf uit te zoeken welke planten je waar op je groendak wilt hebben. Er zijn honderden soorten vetplanten die je in de sedum kunt verwerken. Daarom is het fijn dat deze al voor je sedum zijn uitgezocht, zodat je je daar niet verder in hoeft te verdiepen en je de zekerheid hebt dat de beste soorten op je dak komen te liggen.

Subsidie

Omdat een groen dak aanleggen zo goed is voor het milieu en biodiversiteit, is het soms mogelijk om subsidie aan te vragen voor je sedumdak. Deze subsidie zal niet het hele aankoopbedrag vergoeden, maar je kunt de sedumdak kosten er wel mee verlagen. Een sedum dak is een van de duurdere soorten dakbedekking, het kan het dus zeker waard zijn om even te controleren of een subsidie mogelijk is.

Sedumdak laten plaatsen: gratis offertes

Een sedumdak is een dure, maar ook heel duurzame investering. Om de beste prijs te krijgen en het juiste sedumdak voor jouw woning, kun je hieronder het formulier invullen en geheel vrijblijvend offertes krijgen om te vergelijken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes