Zelf sedum leggen | Waarom kiezen voor een sedumdak?

Sedumdaken zijn een bepaald soort groendak dat steeds meer aan populariteit wint. Dat is niet voor niets, want een groendak heeft naast een mooi uitzicht op je dak ook nog eens tal van voordelen. Vaak is het zelf aanleggen van een sedumdak vrij eenvoudig. Ontdek in dit artikel hoe je dat doet!

sedumdak na aanleggen


Kun je zelf een groen dak met sedum aanleggen?

Het is zeker goed mogelijk om zelf een dak met sedum aan te leggen. Het is dan wel belangrijk dat je goed voorbereid aan de slag gaat en alle benodigdheden van tevoren in huis haalt. Bovendien zijn er verschillende stappen die je moet volgen. Deze hebben we dan ook voor je op een rijtje gezet.

Verschillende lagen: wat leg je op een sedumdak?

De sedumdak opbouw bestaat uit tal van lagen, die elk een specifiek doel dienen. Hieronder hebben we beschreven welke lagen dit zijn en in welke volgorde ze gelegd moeten worden:

  • Een wortelbestendig membraan is in veel omstandigheden een goede plek om te beginnen. Dit beschermt tegen schade aan de dakbedekking, vooral door wortels die naar buiten groeien. Deze laag maakt standaard deel uit van kant-en-klare pakketten. Beschermfolie is een alternatief. Hoewel de wortels niet worden tegengehouden door dit kwetsbare materiaal, wordt de dakbedekking wel beschermd tegen schade. Sedumcassettes worden vaak gebruikt in combinatie met beschermfolie.
  • De tweede laag is de drainagelaag. Deze laag zorgt ervoor dat eventueel overtollig regenwater naar het afvoersysteem gaat. Deze laag houdt ook het regenwater vast, zodat de planten ook in droge perioden voldoende vocht krijgen. Deze laag zorgt er ook voor dat het wortelstelsel goed van zuurstof wordt voorzien.
  • De derde laag is het filtervlies of filterdoek. Met deze laag voorkom je dat er kleine gronddeeltje weg kunnen spoelen tussen de drainagelaag en het substraat. Bij sommige drainagesystemen is het filterdoek verwerkt in de drainagelaag.
  • De volgende laag is de substraatlaag. Dit is mogelijk de belangrijkste laag. Dit is het gebied waar de sedumplanten groeien en waar dus vruchtbare grond te vinden is.
  • Vervolgens wordt de vegetatielaag, oftewel de eigenlijke planten, aangelegd en kan er aan de zijkanten grind worden gelegd.

Stappenplan: hoe maak je een sedumdak?

Het zelf leggen van een groen dak met sedum is niet heel ingewikkeld. Wanneer je kant-en-klare matten hebt gekocht, hoef je de mat alleen maar op het dak te plaatsen. Zeker bij een plat dak is dit niet erg lastig. Als je zelf het dak gaat opbouwen kan je onderstaande stappen volgen om de groene dakbedekking aan te leggen. Let altijd op de veiligheid wanneer je op het dak werkt.

  • Begin met voorbereidend werk. Veeg het dak schoon. Het beste kan je op dit moment het huidige dak controleren op mogelijke beschadigingen. Breng blad- of bolroosters aan op gaten voor de waterafvoer.
  • Plaats de beschermingslaag op de dakbedekking en snijd deze op maat.
  • Hierna kan je de drainagelaag plaatsen. Bovenop de drainagelaag kan je een filterdoek plaatsen wanneer dit nodig is.
  • Hierna kan je de substraatlaag plaatsen. Laat voldoende ruimte over aan de rand van het dak, zodat je daar grind kan leggen.
  • Wanneer de substraat er ligt kan je de sedum gaan plaatsen. Je kan losse planten plaatsen, sedumcassettes of sedum matten.
  • Geef de planten voldoende water. Bij droog weer kan je het beste de eerste vier weken af en toe water blijven geven. Zo kunnen de jonge plantjes goed wortelen.

Wanneer in het jaar kan je het dak aanleggen?

Bij het aanleggen van een sedumdak kan je er het best voor zorgen dat je periodes van droogte en kou vermijdt. Daardoor zullen de jonge plantjes niet goed willen groeien. Je kan het dak het beste aanleggen in de herfst of lente wanneer er geen lange droge periodes en vorst meer zijn.

Zelf aanleggen of laten leggen?

Een sedumdak kan worden aangelegd door een gekwalificeerd bedrijf, maar het is ook heel eenvoudig om het zelf te doen. Twee personen kunnen bijvoorbeeld in één ochtend een sedumdak van 30 m² aanleggen. Je bespaart geld door het zelf aan te leggen en het is een prettige klus waar je heel tevreden en blij van wordt.

Interesse in een sedumdak aanleggen?
Je kunt zelf een sedumdak aanleggen, maar dit ook uitbesteden. Welke manier je ook kiest, offertes aanvragen en vergelijken zorgt altijd voor de beste prijs voor jouw klus!
arrow Vraag offertes aan

Wat kost sedum leggen per m2?

De prijs van een sedumdak verschilt per dak, aangezien ieder dak anders is en een ander oppervlakte heeft. Daarnaast wordt de prijs ook nog beïnvloed door het feit of je het sedum dak zelf aan gaat leggen of dat je het aan laat leggen. De kosten voor een sedumdak liggen ongeveer tussen de € 20 en € 50 per vierkante meter.

Subsidies voor sedumdaken

Gemeenten, provincies en waterschappen geven vaak financiële steun voor de ontwikkeling van groene sedumdaken. Controleer de termijn voor het aanvragen van subsidie altijd even voordat je een sedumdak aan gaat leggen. In sommige omstandigheden moet dit aangevraagd zijn voordat er gebouwd wordt.

Verschillende regio’s hebben daarnaast verschillende soorten subsidies. In het algemeen zijn er meer subsidies voor groene daken in grotere steden. Ook de voorwaarden en vergoedingen kunnen sterk verschillen. Hoewel je het meestal zelf kunt doen, eisen bepaalde subsidieleveranciers dat het groene dak door een bedrijf wordt gedaan. Ga dit vooraf even na.

Intensieve en extensieve daken

Bij het leggen van sedumdaken wordt er onderscheid gemaakt tussen intensieve en extensieve daken. Hieronder beschrijven we wat het verschil is en wat de beste optie is wanneer je zelf sedum wilt gaan leggen.

Intensief sedumdak leggen

Op een intensief groendak kunnen diepgewortelde planten en bomen groeien. Daardoor vragen deze planten en bomen een aanzienlijk onderhoud en een dikke laag vruchtbare grond (ongeveer 25 cm). Dit alles weegt nogal zwaar op de dakconstructie. Daarom worden intensieve groene daken vaak aangetroffen op de toppen van grote bedrijfsgebouwen of parkeerplaatsen, waar bijvoorbeeld groen of daktuinen zijn aangelegd.

Extensief sedumdak

De meeste mensen kiezen ervoor om een extensief groendak aan te leggen als ze van plan zijn het zelf te doen. Extensieve groene daken zijn eenvoudiger aan te leggen en vergen aanzienlijk minder onderhoud van het sedumdak. Dit type groendak is gemaakt van lichtere materialen en heeft een dunnere (6-10 cm) constructie, waardoor het dak minder wordt belast. Desondanks hebben extensieve groendaken het vermogen om effectief water vast te houden en als isolator te fungeren.

Ze zijn doorgaans niet geschikt om uitgebreid op te lopen. Gezien hun lichte gewicht en lage totale opbouwhoogte zijn ze eenvoudig aan te leggen op platte en hellende daken (9-12 cm). Ook is het aanleggen makkelijker te maken door het gebruik van verschillende soorten sedums, zoals sedummatten of sedumcassettes.

Zelf aanleggen

Het vlak waarop het groendak wordt aangebracht moet plat zijn of niet meer dan 45 graden hellen. Het maakt daarbij niet uit of het om een bestaand pand of nieuwbouw gaat. Start met ervoor te zorgen dat het dak geen lekkages of vochtproblemen heeft. Plaats vervolgens een wortelwerend beschermdoek, gevolgd door een drainagelaag. De afvoer moet daarbij goed bereikbaar zijn, waarbij het niet mogelijk moet zijn dat er aarde, stenen of andere zaken in kunnen vallen. Op de drainagelaag kun je sedumtrays plaatsen. Deze zijn vaak in een kant-en-klaar pakket te koop, waardoor het plaatsen snel en eenvoudig kan gebeuren. Plekken waar geen groen is kunnen afgewerkt worden met grind.

sedum zelf leggen

Plat dak of schuin dak

Zowel platte als hellende daken zijn uitstekend geschikt voor sedumplanten. Op een huis, een schuur of een garage kan een sedumdak vrij eenvoudig worden aangelegd. Het dak moet wel de juiste draagkracht hebben. Een deskundige kan dit goed beoordelen. Zolang het draagvermogen van het dak voldoende is, kan praktisch elk dak een sedumdak dragen.

Zelf sedum op een plat dak leggen

De meeste sedumdaken worden toch wel aangelegd op een plat dak. Omdat je geen rekening hoeft te houden met het verschuiven van de planten en de onderlagen, is dit ook het meest geschikte dak. Bovendien is het veel veiliger om op een plat dak te werken en kun je dit dan ook eenvoudig zelf doen.

Sedumdak op een hellend dak

Hoewel je groene daken meestal op platte daken ziet, is het ook mogelijk op hellende daken, zolang de daken niet een te hoge hellingsgraad hebben. Op een hellend dak kun je prima plantjes laten groeien, echter kunnen ze wat sneller uitdrogen, omdat het water sneller weg zal stromen. Op een plat dak blijft het water langer staan waardoor je hier minder op hoeft te letten.

Meestal kunnen groene daken worden aangelegd tot 45 graden. Bij een dak dat schuiner is dan 15 graden is het handig om anti-afschuif voorzieningen aan te brengen. Bij een hogere hellingsgraad dan 45 graden zijn er nog steeds mogelijkheden. Schakel in dat geval een ervaren vakpersoon in om te kijken wat er mogelijk is.

Aandachtspunten bij sedum leggen

Er zijn verschillende aandachtspunten om op te letten bij het zelf leggen van een sedum dak. Het is dus belangrijk dat je hiervan op de hoogte bent en goed voorbereid aan het werk gaat.

De draagkracht van het dak

Het belangrijkste om te controleren voordat je een sedumdak kunt aanleggen is de draagkracht van de dakconstructie van het gebouw. Wanneer je niet weet wat de draagkracht van je woning is kan je de draagkracht laten berekenen door een vakbedrijf.

Door de substraatlaag van het groene dak kan het gewicht vrij hoog oplopen. Zeker bij een intensief dak. Dit is dus niet op elk gebouw mogelijk. Sedummatten voor een extensief groen dak wegen meestal tussen de 45 en 150 kg per m².

Onderliggende dakbedekking

Een ander aandachtspunt is dat het belangrijk is dat de onderliggende dakbedekking in staat is om het sedumdak te ondersteunen. Een groen dak kan namelijk niet op elke soort dakbedekking geplaatst worden. Zo kan een groendak aanleggen niet op dakpannen, zink en bitumen. Bitumen is niet wortelbestendig. Hierdoor moet er eerst een laag EPDM of ander materiaal over het bitumen geplaatst worden voordat er een groen dak aangelegd kan worden.

Ook moet de bestaande dakbedekking nog in goede staat zijn. Wanneer het dak al wat ouder is, zal er meer kans zijn op beschadigingen en lekkage. Het is verstandig om een inspectie door experts uit te laten voeren. Zo weet je zeker dat je dak in goede staat is en voorkom je grotere problemen. De dakrand moet hoger zijn dan de dikte van het materiaal van het groen dak. De rand moet minimaal 5 cm boven het materiaal uitkomen.

Sedumdak aanleggen: gratis offertes

Een sedumdak aanleggen kun je zelf doen, maar door dit uit te besteden verzeker je jezelf van een goed resultaat waar je lang plezier van zal hebben. Vergelijk vrijblijvend offertes om de beste prijs en de beste vakman voor jouw klus te vinden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes