Dakpannen coaten | Voor een betere bescherming

Het dak heeft een flinke invloed op de uitstraling van je woning. Het coaten van de dakpannen kan de uitstraling van de hele woning verbeteren. Daarbij hebben dakcoatings ook voordelen voor de kwaliteit van je dakoppervlak.

dakpannen coaten

Dakpannen coaten in plaats van vervangen

Dakpannen coaten zorgt ervoor dat vuil zich niet zo makkelijk aan het oppervlak hecht en de dakpannen dus langer schoon en mooi blijven. Dit verlengt de levensduur van de pannen en ze hoeven minder vaak onderhouden te worden, wat ook nog eens tijd bespaart.

Voordelen van dakcoating

  • Goedkoper dan nieuwe dakpannen
  • Beter bestand tegen mos en algen
  • Maakt het dak beter bestand tegen water en viezigheid, voorkomt vocht in de woning
  • Duurzaam, het zorgt ervoor dat het de levensduur van het dak verlengd wordt

Verschillende soorten dakpan coating

Er zijn verschillende dakcoatings voor dakpannen verkrijgbaar. Voor beschadigde of poreuze dakbedekkingen bestaan er speciale coatings die diep in de ondergrond doordringen. Zo wordt het dak optimaal beschermd tegen neerslag en vochtigheid. Een andere optie is het aanbrengen van een zonwerende coating. Door een reflecterende beschermlaag weerkaatst het dak de zon, zodat het in de zomer minder warm is binnen.

Levensduur: hoelang gaat dakcoating mee?

Dakcoating voor dakpannen gaat gemiddeld zo’n 15 jaar mee en zorgt dus voor een flinke verlenging van de levensduur van de dakbedekking. Het kan wel zo zijn dat de coating al eerder wat verkleuring laat zien, wat invloed heeft op het uiterlijk van de dakpannen. Je kunt er dan ook voor kiezen om de pannen eerder opnieuw te coaten.

Wat kost dakpannen laten coaten per m²?

Voor het reinigen van het dak en het aanbrengen van een coating betaal je gemiddeld tussen de € 30 en € 45 per m². Dit kostenplaatje is voor het coaten van een hellend dak met dakpannen, exclusief btw.

Impregneren voor een betere hechting

Voordat je de coating laat toepassen kan je het dakoppervlak ook laten impregneren. Het geeft de beste bescherming door de optimale hechting van de dakcoatings. Hiervoor betaal je € 4 tot € 8 per m².

Dakpannen laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakpan offertes

Kunnen alle dakpannen een coating krijgen?

Voor het coaten van dakpannen is het belangrijk om te weten wat voor dakpannen erop het dak liggen. Niet alle pannen kunnen namelijk worden gecoat.

Betonnen, gebakken en geglazuurde dakpannen

Betonnen, gebakken en geglazuurde dakpannen

Betonnen en gebakken pannen zijn geschikt voor een coating, maar geglazuurde pannen kunnen niet gecoat worden. Laat je daarom goed informeren over de opties en kijk goed welke pannen je op het dak hebt liggen. Een vakman kan je vertellen welke dakpannen je hebt en of coaten geschikt is.

Hoe coat je oude dakpannen?

Het is belangrijk dat het aanbrengen van de coating op de dakpannen zorgvuldig gebeurt, zodat de dakpannen optimaal beschermd zijn. Hoe pak je deze klus aan en kun je dit het best zelf doen of uitbesteden aan een ervaren dakdekker?

Dak reinigen

De eerste stap is om de dakpannen goede te reinigen voordat de coating aangebracht wordt. Laat dit bij voorkeur door een erkende vakman doen. Vaak reinigen dakdekkers de dakbedekking van een hellend door hogedrukreiniging te gebruiken, voor een optimaal resultaat.

Coating aanbrengen

Zodra alle viezigheid is verwijderd en het dak goed droog is, kan de coating aangebracht worden op de droge ondergrond. Het gaat dan om een vloeibare dakcoating die door middel van een roller, kwast of een verfspuit aangebracht wordt. Vaak zal de vakman hier twee lagen van aanbrengen. Door deze meerdere lagen ben je verzekerd van een optimale bescherming.

Zelf coaten of laten doen?

In de praktijk zien we dat mensen soms op het dak klimmen om de pannen met de hogedrukreiniger schoon te spuiten om het dak te reinigen. Het is een klus die je prima zelf aan kunt pakken, maar dan moet je er wel van verzekerd zijn dat je de klus veilig uit kunt voeren. Dit zijn de aandachtspunten:

  • Het is gevaarlijk, op hoogte op een natte ondergrond
  • De pannen kunnen beschadigen door een verkeerde aanpak
  • Je kunt onder de dakpannen spuiten waardoor je binnen een daklekkage krijgt

In de meeste gevallen is het dan ook aan te raden om een dakdekker in te schakelen. Deze heeft ervaring en kennis van daken, waardoor kwaliteit gegarandeerd is.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes