Dakinspectie kosten | Een investering voor je dak

Met een dakinspectie kun je mogelijke problemen vroegtijdig ontdekken en voorkom je zaken als een daklekkage en hoge kosten. Als je dit niet doet kan het zo zijn dat er een geheel nieuwe dakconstructie nodig is en dat brengt een hoge rekening met zich mee. Daarnaast kun je zelf gemakkelijk kleine onderhoudstaken uitvoeren zoals je dakgoten schoonhouden.

dakinspectie wordt uitgevoerd door dakdekker

Wat kost een dakinspectie

DienstverleningSoort eenheidPrijs
Dakinspectie schuindak
Algehele controle dak
€250
Dakinspectie plat dak
Algehele controle dak
€200
Kosten dakinspectie bij afnemen van reparatie of vervanging dak
Controle dak in combinatie met dienstverlening bij dakwerkzaamhedenGratis, of aftrek van kosten van de rekening van de dakdekker

Wat houdt een dakinspectie in?

 • De staat van de draagconstructie van het dak
 • De wind- en weersbestendigheid van het dak
 • Beschadigingen in dakbedekking, dakpannen en afwerking
 • Losse naden van het dakleer en dakbedekking
 • Algen- en plantengroei
 • De afwatering van het dak
 • De staat van goten en afvoer

Hoelang duurt een dakinspectie?

Een dakinspectie duurt niet erg lang. Voor een standaard dak van 50 tot 60 vierkante meter zal de dakdekker vaak binnen een half uur klaar zijn met de volledige inspectie. Heb je een groter dak of een complex dak? Dan zal het wat langer duren, om er zeker van te zijn dat het hele oppervlak is geïnspecteerd en er weer een jaartje tegenaan kan.

Hoe vaak is een dak inspecteren nodig?

Het wordt aangeraden om eens per jaar je dak te laten inspecteren door een vakman, zodat je problemen op tijd kunt oplossen. Je kunt zo de staat van je dakbedekking inspecteren en andere problemen snel door dakdekkers laten oplossen. Met een visuele inspectie kun je vaak al snel eventuele gebreken zien, maar de huidige staat van je dakbeschot en de aansluiting met de dakconstructie heeft een betere inspectie nodig.

dakinspectie 1

Dakinspectie voor lekkage


Een plat dak is over het algemeen gevoeliger voor daklekkage dan een hellend dak. Op een plat dak blijft water staan dat moet verdampen, helemaal na een hevige regenbui. Als een dak lekt na hevige regen kan er vocht en vorst tussen de naden komen; hierdoor is de kans groot dat er ook water tussen de muur en het dak naar binnen loopt. Weet waar je op moet letten bij de daksoort die je hebt. Bij een roevendak of rieten dak zal je op andere dingen moeten letten dan bij dakpannen.

Wanneer de lekkage zichtbaar is binnen in je woning, winkel, kantoor of bedrijfshal, ben je eigenlijk al te laat. Immers, voorkomen is beter dan genezen.

Periodiek goed dakonderhoud vermindert de kans op een daklekkage.

Aandachtspunten ter voorkoming lekkage

 • Kapotte, poreuze of verschoven dakpannen
 • Gescheurde of dun geworden bitumen dakbedekking
 • Een door bladeren of vuil verstopte dakgoot
 • Gebogen of gescheurd lood bij de schoorsteen of dakkapel
 • Een gebrekkige kilgoot (overgang 2 haaks op elkaar staande schuine daken, zie afbeelding hierboven)
dakinspectie 3

Dakgoten inspecteren

Dakgoten vormen vaak een grote valkuil. Zeker wanneer je veel bomen rond je huis hebt staan; dakgoten kunnen snel verstopt raken. Met als gevolg dat het regenwater niet goed afgevoerd kan worden. Het is daarom van belang, regelmatig je dakgoot te controleren, al dan niet door professionals, en twee keer per jaar te reinigen (één keer in het voorjaar en één keer na de bladval). Je vermijdt zo grotere schade als kleine scheurtjes in de dakgoot groot worden.

Platte daken onderhouden

Platte daken zijn gevoelig voor lekkage. Door te zorgen voor een goede conditie beperk je de kans op mankementen en verleng je de levensduur van je dak. Het is daarom slim je dak goed te (laten) onderhouden en schoonmaken en periodiek te laten inspecteren op gebreken en lekkages. Een vakman kan je hierbij helpen.

Schuin dak of pannendak onderhouden

De meeste schuine daken in Nederland hebben een pannendak. Dit ziet er mooi uit en dakpannen zijn een goede, stevige dakbedekking, die ook wel wat onderhoud nodig heeft. Het is vaak vanaf de grond lastig om te zien of de dakpannen nog heel zijn of goed vast zitten, waardoor een inspectie geen overbodige luxe is. Ook kunnen vogels af en toe onder de pannen gaan nesten, wat voor schade en overlast kan zorgen. Ook andere soorten schuine daken hebben regelmatig een dakinspectie nodig.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Dakinspectie rapport voorbeeld

In het rapport vind je:

 • Aangetroffen constructie-opbouw van een groen dak of ander soort dak
 • Eventueel een bouwfysische berekening
 • De huidige situatie en eventuele gebreken
 • Conclusies naar aanleiding van de bevindingen
 • Eventueel aangevuld met een kostenraming naar dakvlak
 • Fotoblad

Wat gebeurt er na de dakinspectie

Aan de hand hiervan is een renovatievoorstel/advies opgesteld met daarin de vermoedelijke tijdsduur dat het dak nog mee kan. Ook wordt aangegeven hoe de levensduur verbeterd kan worden. Dit rapport vormt een handige basis voor het planmatig onderhoud van je dak. In het advies wordt altijd een prijsopgave aangegeven.

Je hebt de keus tussen een enkele inspectie met een daaropvolgend onderhoudsadvies enerzijds. Of je kunt kiezen voor het afsluiten van een dak onderhoudscontract voor je huis anderzijds (met een jaarlijkse dakinspectie en onderhoud).

dakinspectie 2

Onafhankelijke dakinspecteur

Voor een onafhankelijke dakinspectie of second opinion kun je ook terecht bij het Dak Informatie- en Adviescentrum; een onafhankelijk inspectiebureau. Het DIAC ziet het dak als vijfde gevel van een gebouw. Gebreken aan een dak kunnen grote gevolgen hebben voor het hele gebouw.

Dakinspectie voor zonnepanelen of groen dak

Wanneer je iets aan je dak wilt toevoegen, zoals zonnepanelen, is een dakinspectie ook een goed idee. Je wilt zeker weten dat je dak in goede staat is en de nieuwe constructie kan dragen. Ook is het iets lastiger om na het plaatsen van zonnepanelen het dak daaronder te onderhouden. Als het al in goede staat is voor je begint, kun je langer genieten van je nieuwe aankoop. Ook bij het plaatsen van een groen dak is een inspectie belangrijk. Dit is een erg zware soort dakbedekking die een goede water- en wortelwerende ondergrond nodig heeft. Met een goede dakinspectie weet je zeker dat jouw dak dit kan dragen.

Wat kost een compleet dak vernieuwen of onderhouden

Om aan te kunnen tonen dat de dakinspectie kosten een goede investering zijn, is het handig om te vergelijken met een compleet nieuw dak moeten plaatsen, een reparatie moeten doen en simpelweg onderhouden. In onderstaande tabel zie je de verschillende prijzen. Dakonderhoud is hiervan de goedkoopste optie en kan honderden euros schelen.

Soort dakwerkKosten per m2Kosten per dak van 50m2
Plat dak vervangen€ 60 – € 80€ 3.000 – € 4.000
Schuin dak vervangen€ 65 – € 140€ 3.250 – € 7.000
Dakonderhoud€ 15 – € 20€ 750 – € 1.000
Dakinspectien.v.t.€ 200 – € 250

Ontdek gratis offertes voor dakinspecties

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes