Plat dak water | Verschillende oorzaken en gevolgen

Zie je dat het water zich blijft ophopen op je platte dak? Dan hoef je niet gelijk in paniek te raken. Door de geringe helling loopt een deel van het water namelijk niet meteen weg.

Water op plat dak

Hoeveel water blijft er normaal gesproken op een plat dak staan?

Na een storm blijft er weinig water staan op een plat dak dat uitzonderlijk goed gebouwd is. Het water verdwijnt dan langzaam aan in de hemelwaterafvoer. Helaas zijn niet alle daken goed gebouwd. Er zijn namelijk ook platte daken waar water op blijft staan. Je dak kan daardoor problemen krijgen. Maar hoeveel water blijft er eigenlijk normaal gesproken op een plat dak staan?

Hoeveel water loopt niet weg?

Het is normaal dat er na een regenbui minder dan 10% van het dakoppervlak bedekt is met water. Eventuele plassen zijn normaal gesproken niet dieper dan 5 mm. Is er een groter deel van het dakoppervlak bedekt met water of zijn de plassen een stuk dieper? Dan kun je te maken krijgen met problemen.

Dakoppervlak meten

Het dakoppervlak is moeilijk nauwkeurig te meten. Toch is het vaak mogelijk om vast te stellen of een aanzienlijk deel van het dak al dan niet onder water staat. Je kunt wel gewoon meten dat de plassen niet dieper zijn dan 5 mm. Water op het dak is zelden een ernstig probleem, zolang het in kleinere ondiepe plassen is opgesplitst.

Wanneer is het riskant om water op een plat dak te hebben?

Water verdampt niet van een plat dak als het dak ongelijk is als gevolg van verzakkingen of drainageproblemen. Hoewel er geen onmiddellijk gevaar is, kan de dakbedekking op den duur gaan verslechteren als het water niet wordt verwijderd. Dit verkort de levensduur van het dak en vergroot de kans op daklekkages, die de binnenkant van de constructie ernstig kunnen beschadigen.

De aanwezigheid van grotere plassen

Er zijn verschillende omstandigheden wanneer je altijd moet handelen om het water van het dak te verwijderen. Een van deze omstandigheden is de aanwezigheid van grotere plassen. Je hebt misschien gemerkt dat de plassen op je platte dak steeds groter worden. De situatie is ingewikkelder dan dat, dus is het identificeren van het probleem vereist.

Beschadiging van het dak

Grote hoeveelheden water kunnen je platte dak beschadigen of, in het ergste geval, laten instorten door overbelasting. Ga daarom na wat de oorzaak van water is en probeer het probleem zo snel mogelijk te verhelpen. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen beschikbaar om dit probleem aan te pakken.

Een verstopte afvoer

Nog een omstandigheid wanneer het riskant is om water op een plat dak te hebben heeft te maken met een verstopte afvoer. Het is cruciaal om een goed werkende afvoer te hebben als je wilt voorkomen dat je platte dak problemen ontwikkelt. Vuil zoals bladeren, takjes en andere voorwerpen kunnen afvoeren verstoppen, vooral in de herfst en winter. Dit maakt het moeilijk voor water om vrij van je platte dak te stromen.

Onderzoek op waterdoorstroming van regenwater

Je moet onmiddellijk een oplossing vinden voor dit probleem. Het is aan te raden om je dakgoten twee keer per jaar te onderzoeken op een goede waterdoorstroming. Grens je platte dak aan bomen? Dan is het aan te raden om het dak vaker te onderzoeken. De oorzaak van water en de overlast ervan wordt hierbij meteen aangepakt.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Een verkeerde afschot

Het afschot van een dak geeft aan hoe steil het dak afloopt. Als het goed is, is een plat dak niet helemaal horizontaal. Het is in plaats daarvan aan de ene kant iets hoger dan aan de andere kant. Dit verschil is zo klein, namelijk tussen de twee en vier procent, dat je het nauwelijks waar kunt nemen. Deze helling is echter wel voldoende om het water van het dak te laten stromen.

Afloop niet goed laten zetten

Helaas worden veel platte daken door de aannemer helemaal plat aangelegd. Het water zal daardoor niet zo snel kunnen wegstromen. Is het tijd om je dak te vervangen? Dan kan het dak meteen aangepast worden om een goed afschot te hebben.

Afschot en dakbedekking

Het maken van een afschot op een plat dak is vaak niet nodig als je dak niet verbouwd hoeft te worden. Omdat het werk onder de dakbedekking moet gebeuren, is namelijk bijna altijd een nieuw dak nodig. Je kunt in dit geval wel een nieuwe laag op het dak laten plaatsen met het juiste afschot.

Slechte afwatering en de gevolgen daarvan

Er kunnen gevolgen zijn als een aanzienlijke hoeveelheid water voor een langere tijd op het dak blijft staan. Slechte afwatering kan leiden tot mos- en algengroei, verzakking van het dak en ten slotte vochtvorming en daklekkage.

Controle op breuken of een verzakt dak

Gewone dakbedekking kan lekken of vochtschade ontwikkelen door aantasting door mos en algen. Daardoor ontwikkelt de dakbedekking breuken die misschien niet meteen worden gezien. Een routine dakinspectie of de installatie van een goede, nieuwe regenwaterafvoer wordt aanbevolen als je dit wilt voorkomen.

Verschillen per seizoen

Om het beste voorbereid te zijn op de tijd van het jaar waarin het vaker regent, is het aan te raden dit te doen tijdens een droog seizoen. Als een lek plotseling verschijnt als het regent, is de kans op schade al groot en kan het langer duren voordat een dakdekker langs kan komen om reparaties uit te voeren.

Water na regen niet weg van plat dak

Water op een plat dak voorkomen

Je kunt verschillende strategieën gebruiken om de problemen met plassen water op het platte dak aan te pakken. Vanwege de hierboven beschreven mogelijke breuk is het cruciaal dat je dit probleem oplost.

Verkeerde opzet

Kijk ten eerste altijd of het dak er niet verkeerd opgezet is. Het water moet met behulp van drainage naar afvoeren kunnen stromen, maar als de stroom geblokkeerd is, kan het water nergens heen.

Problemen met de regenpijp

Als er een ophoping van water bij de afvoer is, kan er een probleem zijn met de afvoer of de regenpijp. Laat in deze situatie een deskundige loodgieter het dak inspecteren of kijk of je zelf het probleem met de afvoer of regenpijp op kunt lossen.

Betreden van het dak

Wordt het dak regelmatig betreden? De isolatie onder het dak kan worden samengedrukt als er regelmatig op wordt gelopen, waardoor een inkeping ontstaat. Als de isolatie nat is geweest, zoals vaak gebeurt bij kleine plassen, kan dit ook gebeuren. Het beste in deze situatie is om de isolatie van het plat dak te vervangen in een dubbel plat dak isolatie.

Andere problemen met platte daken

Naast water op een plat dak zijn er nog meer problemen waar een plat dak mee te maken kan hebben. Soms is water op het dak oorzaak van een van deze problemen, waardoor het handig is om de verschillende problemen even op een rijtje te hebben.

Stormschade aan de dakbedekking

In ons kleine, natte land zijn we vaker getuige van dak stormschade. Hoewel we storm al vaak onprettig vinden, zijn de gevolgen voor ons dak ook ernstig. Sterke windstoten hebben de mogelijkheid om een plat dak van zijn fundering te stoten, waardoor naast lekkage ook aangrenzende bewoners in gevaar kunnen komen.

Noodscenario

Een noodscenario kan zich voordoen als de dakbeplating, dakranden, goten, dakramen of lichtkoepels niet meer waterdicht zijn of wegwaaien, waardoor een snelle en deskundige reactie nodig is.

Scheuren of gaten veroorzaakt door onzorgvuldig gebruik

Platte daken zijn vrij gevoelig voor betreding, daarom is het niet raadzaam om vaak op je dak te klimmen. Voorbeelden van wat er gebeurt zijn schroeven waar onbedoeld op gelopen wordt of scherpe voorwerpen of zware instrumenten die af en toe nog op de dakbedekking vallen tijdens het werk. Op de lange termijn zijn kleine scheuren en gaten die onopgemerkt blijven zeer schadelijk voor het dak.

Reparaties door ongekwalificeerde vakmensen

Helaas kun je af en toe een vakman tegenkomen die onvoldoende bekwaam is. Vooral bij water op een plat dak is dit niet waar je op zit te wachten. Vakmannen kunnen af en toe een fout maken die voor jou ernstige vertakkingen heeft. Om dit te voorkomen is het aan te raden om altijd goed research te doen naar de vakman die je inhuurt.

Het krimpen van de dakbedekking

Het komt nog wel eens voor dat we te maken hebben met grote temperatuurschommelingen. Het gevolg is krimping of uitzetting van de dakbedekking. Dit is vooral een probleem bij zogenaamde eenlaagse systemen, zoals EPDM, waar de verbinding tussen het materiaal en de ondergrond zwak is. Wanneer een bitumen dak het einde van zijn levensduur bereikt, krimpt het ook. De flexibiliteit van je dak is verloren gegaan doordat het alle weertypen moet doorstaan. Het is raadzaam om in dit geval de dakbedekking volledig te vervangen.

Brandschade door slordig werk

Er zijn aanzienlijke brandrisico’s tijdens het werken aan daken. In het verleden leidde onverantwoord bouwen aan bitumen daken vaak tot brandschade. Brandschade als gevolg van onveilig werken is met de totstandkoming van de NEN 6050, waarin alle normen zijn opgenomen waaraan moet worden voldaan, en latere afspraken binnen de dakbedekkingsbranche ongebruikelijk geworden. Toch blijft het voor jou cruciaal om na te gaan of een aannemer de juiste procedures volgt.

Veroudering van je dak

Helaas kun je de veroudering van je dak niet tegenhouden. Een dak op het zuiden krijgt meer zon, waardoor het sneller veroudert dan een dak in de schaduw. Hierbij is het verouderingsproces afhankelijk van het gebruikte materiaal, de uitgevoerde verzorging en de ligging van je dak. In het algemeen wordt geadviseerd om je dakbedekking na 10 jaar periodiek (een of twee keer per jaar) te laten inspecteren op verouderingsverschijnselen.

Veel gestelde vragen

Hoe maak ik een plat dak waterdicht?

+
Dit kan op verschillende manieren gedaan worden, bijvoorbeeld door een bitumen band of een vloeibare afdichting. Wat de beste manier is hangt af van de specifieke situatie. Gelukkig zijn er een aantal oplossingen beschikbaar waardoor de eventuele lekkage voorkomen of hersteld kan worden.

Hoeveel moet een plat dak afwateren?

+
Een plat dak moet minimaal 15 millimeter per meter voor een afschot hebben. Hierdoor kan een dak de juiste hoeveelheid regenwater afwateren.

Hoeveel afschot heb ik nodig voor een plat dak?

+
Je hebt minimaal een afschot van 15 millimeter per meter nodig voor een afschot van een plat dak.

Dakwerk offerte: Gratis en vrijblijvend

Is er opknapwerk aan jouw huidige dak nodig? Vul hieronder het formulier in en we gaan op zoek naar een vakman voor jou.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes