Rieten dak | De belangrijkste punten op een rij

Als je een rieten dak wilt dan profiteer je van verschillende voordelen. Het scheelt je tijd en geld en levert echt meerwaarde op!

rieten dak

Rieten dak: uitstraling en meerwaarde

Een rieten dak op een vrijstaande woning geeft het huis meer uitstraling en kan het aanzien echt afmaken. Het riet zorgt voor karakter. Een mooi gedekt dak zorgt vaak voor een stukje meerwaarde en gaat tegenwoordig ook nog eens jaren mee zonder dat de brandverzekering een probleem is.

Wat zijn de nadelen van een rieten dak?

Naast de voordelen zijn er helaas ook wat aandachtspunten van riet om rekening mee te houden:

 • De kosten zijn hoger dan van een pannendak
 • Hogere verzekeringspremie
 • Een rieten dak gaat gemiddeld maar zo’n 30 tot 35 jaar mee voordat deze gerenoveerd moet worden
 • Je moet het riet brandwerend behandelen voor de vergunning en ook voor de meeste verzekeringen

Wat zijn de kosten?

Rieten dak kostenAantalEenheidPrijsTotaal
Dak oppervlakte100
Steiger1stuk€ 1.000€ 1.000
Schoorsteen inwerken1stuk€ 1.000€ 1.000
Riet aankoop100€ 20€ 2.000
Riet dekken140uur€ 40€ 5.600
Totaal100€ 96€ 9.600
Benieuwd naar de kosten van een rieten dak?
We brengen je in contact met ervaren dakdekkers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse alles opmeten en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk rieten dak prijzen

Hoe rieten dak vervangen?

Als je je huidige dakpannen door riet wilt vervangen of soms ook als je je huidige rieten dak opnieuw wilt laten dekken, dan is (helaas) meestal een vergunning nodig. Het krijgen van een vergunning is gelukkig niet moeilijk. Het is wel belangrijk om deze op tijd te regelen.

Voor alle gemeenten gelden de regels van het Bouwbesluit en deze heeft voor een rieten dak maar 1 beperkende maatregel. In artikel 2.85 wordt gezegd dat bouw objecten die binnen 15 meter van de perceelgrens staan, geen brandbare dakbedekking mogen hebben. Oplossing: een rieten dak met een brandvertragende coating, of een sprinkler installatie uitrusten.

Kunstriet

Kies je nu voor nepriet of niet is een veelgestelde vraag. Een neprieten dak, ook wel kunstriet, is een rieten dak gemaakt van kunststof riet die er heel ‘echt’ uit kan zien. Hoe mooi en echt dit kunstriet eruit ziet is wel afhankelijk van de soort en de kwaliteit. Tegenwoordig lijkt het kunstriet zoveel op echt riet dat het nauwelijks meer van elkaar te onderscheiden is.

rieten dak vervangen

Onderhoud

Het onderhoud van een rieten dak en de kosten ervan zijn natuurlijk ook belangrijk. Echt riet heeft veel meer onderhoud nodig dan kunstriet. De kosten van kunstriet zijn in aanschaf ongeveer 2 keer hoger dan die van echt riet maar door het lagere onderhoud en de langere levensduur zijn de exploitatiekosten (levensduurkosten) van zo’n rieten dak lager. Een kunstrieten dak is overigens helemaal niet zo milieuonvriendelijk als je zou denken want het gaat erg lang mee en het kunststof is recyclebaar.

Levensduur

Gemiddeld gaat riet 30 tot 35 jaar mee. Dakpannen gaan langer mee dan echt riet. Hoe lang riet meegaat is naast de kwaliteit van het riet puur afhankelijk van hoe lang de regen blijft liggen op of in het dak.

Hoe lang gaat een rieten dak mee?

De droging en hogere levensduur van een rieten dak hangt af van een aantal factoren zoals:

 • De hellingshoek van het dak (hoe steiler het dak hoe beter)
 • De ligging van het pand
 • De vrijheid van wind op het dak (wind zorgt voor snelle droging)
 • De vrijheid van zon op het dak (hoe meer zon op het pand hoe beter)
 • Bomen die lekken op het dak na een regenbui (liever geen druppende bomen boven het riet, en snoei ze anders)
 • Vocht van binnenuit (zorg ervoor dat vocht vanuit de woning niet zonder belemmering in het dak terecht kan komen)

Verkleuring

Riet is een natuurproduct en zal dus verkleuren. Riet dat aan de zon wordt blootgesteld zal in circa 2 jaar verkleuren tot een mooie grijsbruine tint. Dit betekent ook dat verschil in kleur van de onderlinge bossen riet gelukkig binnen 2 jaar niet meer te zien zal zijn.

Hoe goed isoleert een rieten dak?

Het rieten dak isoleren is niet lastiger dan bij een normaal dak. Je hebt speciale rieten dak isolatieplaten die zorgen voor een lekkere warme binnenruimte. Daarnaast isoleert het riet uit zichzelf ook en voelt het binnen comfortabeler door dit dikke warmtepakket op het dak.

Afwerking binnenzijde rieten dak

De isolatie met de prefab dakplaten zijn speciaal voor rieten daken gemaakt en hebben als voordeel dat ze gelijk als afwerking van de binnenzijde fungeren. Dit scheelt afwerkkosten aan de binnenzijde, en vaak gaat dit over grote oppervlaktes en dus hoge kosten. Je kunt ook een bestaand rieten dak verbeteren als de kosten voor vervangen te hoog blijken. Het van binnenuit isoleren is dan een manier om energiekosten te besparen.

Riet van binnenuit isoleren

Een traditioneel dak van binnenuit isoleren kan namelijk ook. Let hierbij goed op de vochthuishouding en werk met kennis met de verschillende folies. Bij een huis waar je van binnenuit tegen het riet aankijkt is het mogelijk om de binnenkant met houten planken af te werken.

Wat kost een verzekering voor een rieten dak?

Een rieten dak brand eerder af dan een pannendak. Het verzekeren van een rieten dak is echter tegenwoordig niet meer zo duur als vroeger. Vanwege de impregneermiddelen die een stuk beter zijn geworden net als de lagere kans op brand in een huis, is het risico gedaald voor de verzekeraar. Dit resulteert in een lagere premie dan vroeger.

Tegenwoordig hoef je ook niet meer thuis te blijven tijdens oud en nieuw bij de meeste verzekeraars. Ga dat wel altijd vooraf bij ze na. Ook een opstalverzekering voor een rieten dak hoeft niet zo duur meer te zijn.

Subsidie

Soms zijn er subsidiemogelijkheden voor een rieten dak als het een monument is. Voor rijksmonumenten geldt namelijk soms een aftrekregeling voor onderhoudskosten bij de belastingdienst. Ook het vervangen van het oude rieten dak valt hieronder.

Wanneer werkzaamheden aan een monument plaats vinden kan het zijn dat de URL 4004 Riet van kracht is, een voorwaarde om in aanmerking te komen voor BRIM subsidie.

Rietdekker inschakelen

Het rieten dak maken is een behoorlijke klus en daarom zijn de kosten van het inschakelen van een rietdekkersbedrijf ook behoorlijk hoog. Vroeger waren arbeidskosten laag waardoor zo’n rieten dak relatief goedkoop was. Inmiddels kost een manuur van een rietdekker tussen de 30 en 50 euro per uur. Deze manuren stapelen zich behoorlijk op waardoor het rietdekken duurder is dan een pannendak leggen. Deze kunnen namelijk veel sneller gelegd worden waardoor de totaalkosten lager zijn (ondanks dat de pannen wat duurder zijn dan het natuurproduct riet).

Schroefdak

Wellicht heb je al de term schroefdak voorbij horen komen. Je kunt een dak namelijk aanbrengen op 2 manieren:

 • Schroefdak: Dit is de nieuwste methode. Het dak bestaat uit een dichte kapconstructie met platen waar vervolgens riet op wordt aangebracht.
 • Traditioneel: Deze methode is van vroeger uit. De open spantenconstructie wordt bedekt met riet. Bij te renoveren of vervangen rieten daken is het soms een overweging om dit niet-dichte dak te behouden en er gewoon weer nieuw riet op aan te brengen.

Renoveren van een oude rieten dak

Bij het renoveren kun je er dus voor kiezen om deze in stand te houden en niet te gaan voor het modernere schroefdak. Sommige rietdekkers zweren bij deze oude methode. De constructie wordt dan bij het oude gelaten, alleen het riet vervangen is voldoende. Dit is uiteraard goedkoper dan een volledig dicht dak maken, maar er zijn ook nadelen:

 • Energieverlies: door een open dak gaat meer warmte verloren dan door een schroefdak.
 • Brandverzekering: meer gevoelig voor brand van binnenuit.
rieten dak

Brandgevaar bij open kap

Een rieten dak met een dicht schroefdak heeft dus het voordeel dat het brandveiliger is en beter isoleert. Het dak heeft een isolatiewaarde van 1,35 Rc en dat scheelt geld. Je bespaart op de verzekeringspremie (risico’s vertalen zich voor een verzekeraar in geld) en op de maandelijkse energielasten.

Soorten dakplaten riet

Bij een schroefkap kun je kiezen voor verschillende dakplaten zoals:

 • Unilin
 • Isobouw
 • Easyriet
 • Kingspan

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes