Rietdekken | Werkzaamheden en aandachtspunten

Heb je een droomhuis op het oog? Veel mensen dromen van een boerderij met een rieten dak. Dit heeft immers een goede uitstraling en kan daarnaast helpen om de authenticiteit van het huis terug te brengen. Rietdekken is echter een werkzaamheid waar veel specialisme bij komt kijken.

rietdekkers aan het werk

De voordelen van rietdekken

Er zijn een groot aantal voordelen aan rietdekken te behalen. Het eerste voordeel is dat je hiermee alles volledig tot een geheel maakt. Een rieten dak brengt namelijk een andere sfeer aan de woning en geeft jou de gelegenheid om jouw landelijke huis echt landelijk te maken.

Veel keuze

Een ander voordeel is dat er meerdere soorten riet te gebruiken zijn. Ieder soort heeft zijn eigen kenmerken en specificaties. Door goed te bekijken wat er allemaal mogelijk is, zorg je dat jouw woning er helemaal naar wens uitziet. Jouw woning kan hierdoor dus gelijk veel meer waard worden. De vakman kan helpen met uitzoeken welke soort riet het beste is voor jouw dak en welke het goedkoopste is om te gebruiken.

Goede dakbedekking

Rietdekken geeft het dak niet alleen een andere uitstraling, maar zorgt ook dat je beschermd bent tegen invloeden van buitenaf. Water, wind en zonlicht komt namelijk niet zomaar via het dak naar binnen. Je kunt hier altijd de gewenste isolatiemethoden aan toevoegen, waardoor jouw woning ook een goed binnenklimaat houdt.

Uitbesteden van rieten kap plaatsen

Net zoals veel andere soorten klussen op het dak, is het beter om rietdekken door een professioneel rietdekkersbedrijf te laten doen. Niet alleen zorgt dit ervoor dat je zelf het dak niet op moet, je kunt zo ook garanderen dat het dak zo veilig mogelijk is gelegd. Riet is nu eenmaal wat brandgevoeliger dan andere soorten dakbedekking en isoleert niet altijd goed. Een rietdekkersbedrijf heeft ervaring in het leggen van rieten daken, waardoor je ook zeker weet dat je aan de voorwaarden voor een opstalverzekering voldoet, omdat niet alle verzekeringsmaatschappijen een rieten dak durven te verzekeren.

Interesse in een rieten dak?
Een rieten dak is een erg mooie dakbedekking, maar luistert ook heel nauw. Wij kunnen je in contact brengen met ervaren rietdekkers zodat jij het beste rieten dak krijgt.
arrow Vraag offertes aan

Hoe wordt riet op het dak gemonteerd?

Rietdekken is een klus waar verschillende werkzaamheden bij komen kijken. Je moet daarom goed weten wat de werkzaamheden inhouden. Als eerste wordt de dakconstructie volledig naar wens gemaakt. De dakconstructie zorgt voor de stevigheid van het dak en voorkomt dat het riet binnen een korte tijd naar beneden valt.

Vastleggen van het riet

Een rieten dak heeft een dikke laag riet nodig om de juiste dekking te krijgen. Deze moet in een specifieke volgorde worden gelegd, zodat je de beste constructie krijgt. Bij een traditioneel dak wordt eerst een spreilaag gelegd, die uit recht en lang riet bestaat en een goede ondergrond biedt. Op de ondergrond wordt vervolgens een laag kort riet gelegd om de rest van het dak houvast te geven. Elke laag moet weer met naald en (schroef)draad worden vastgezet om een stevig geheel te krijgen, waarbij de hoeken en nok van het dak weer een andere techniek nodig hebben voor extra stevigheid. Door al deze verschillende technieken is het niet aan te raden hier zelf aan te beginnen. Het ziet er wel makkelijk uit, maar dat is het zeker niet!

Schroefdak of traditionele rieten daken

Bij een traditioneel rieten dak wordt het riet op balken vastgemaakt, waardoor je ook van binnenuit de rieten dakbedekking ziet liggen. Tegenwoordig wordt er echter veel gewerkt met een schroefdak, waar houten platen op het dakbeschot worden geplaatst om daar het riet op te bevestigen. Bij een schroefdak heb je dus een dichte ondergrond en zie je van de binnenkant de houten platen liggen. Niet alleen is een schroefdak makkelijker om mee te werken, het zorgt ook voor betere isolatie en brandveiligheid.

rietdekken afgewerkt

Hierop kun je letten tijdens het rietdekken

Wanneer je iemand inhuurt om het rietdekken te doen, zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn. Je wilt natuurlijk het mooiste dak hebben, en daar kun je zelf ook een handje in helpen in goed overleg met het rietdekkersbedrijf.

De gewenste materialen

Bij rietdekken moet je ook rekening houden met de materialen die nodig zijn. Hiervoor zijn een groot aantal materialen die niet mogen ontbreken op jouw lijstje. Het hout voor de dakconstructie, het riet en de bevestigingsmaterialen zijn hier enkele voorbeelden van. De materialen moeten allemaal van goede kwaliteit zijn en iets toevoegen aan de woning. De goede materialen zorgen namelijk voor een lange levensduur van het dak. Een rieten dak zal vaak 15 tot 40 jaar hebben qua levensduur.

Het onderhoud aan het dak

Het onderhoud van het rieten dak is ook belangrijk bij rietdekken. Denk hierbij als eerste aan het onderhoud dat je uit moet voeren voordat je het rieten dak plaatst. De dakconstructie moet stevig genoeg zijn en geen schade bevatten. Ook moet je op de hoogte zijn van het onderhoud dat er bij een rieten dak komt kijken. In dit geval krijg je namelijk niet alleen met de schoonmaak te maken, maar ook met het repareren van gaten in het riet. Door regelmatig onderhoud uit te voeren, heb je te allen tijde een lange levensduur van jouw rieten dak.

De goede dakconstructie

Een goede dakconstructie is een vereiste bij een rieten dak. Rietdekken zorgt er namelijk voor dat er veel gewicht op de constructie komt. Vooral als het riet nat is, zal dit extra gewicht met zich meebrengen. De dakconstructie moet je daarom vooraf extra verstevigen. Voer ook de nodige reparaties uit, zodat je hier op een later moment niet meer over na hoeft te denken.

De overige werkzaamheden

Hoewel rietdekken het belangrijkste is om jouw dak volledig waterdicht te maken, wil je ook kijken naar manieren om de binnentemperatuur te verbeteren. Zodra je een rieten dak plaatst, kun je ook gelijk met de gewenste isolatiemethoden aan de slag. Je komt er immers beter bij doordat er geen dakbedekking op ligt. Het isoleren van een rieten dak brengt wel extra werkzaamheden met zich mee, maar schelen weer in latere kosten.

rietdekken op dak

Wat kost een rieten dak per m2?

Het riet zelf is meestal niet de grootste kostenpost bij het rietdekken. Het materiaal zelf kost gemiddeld €20 per vierkante meter. Een professionele rietdekker inhuren kost gemiddeld €40 per uur. Met de overige kosten hier nog bij zal een rieten dak van 100 vierkante meter zo’n €9.600 kosten, oftewel €96 per vierkante meter.

Hoe lang duurt riet dekken

Een dak van 100 vierkante meter zal ongeveer 140 uur aan arbeid nodig hebben om volledig gedekt te zijn. De vakmannen weten precies hoe ze deze klus het beste kunnen aanpakken, zodat je altijd de kortste tijd nodig hebt om een mooi rieten dak te krijgen. Per vierkante meter moet je rekenen op ongeveer anderhalf uur aan arbeidstijd.

Waarom de werkzaamheden uitbesteden aan een professional?

Rietdekken is een klus die niet eenvoudig uit te voeren is. Zelfs als je enige ervaring hebt met dakbedekking is het aan te raden om een professional in te schakelen. Een professional heeft namelijk voldoende ervaring met het leggen van rieten daken, waardoor het snel gaat en de kwaliteit van het eindresultaat beter is.

Rietdekken voor een goede prijs: offertes vergelijken

Voor het mooiste resultaat kies je voor ervaren rietdekkers. Zij kunnen snel en secuur het riet op jouw dak plaatsen, zodat je een mooi rieten dak krijgt dat veilig, sterk en goed afgewerkt is. Vraag hieronder volledig vrijblijvend offertes aan om de beste deal te vinden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes