Daktrim plaatsen | Voor een mooie afwerking van het dak

Een daktrim is een dakrandprofiel dat lekkage op een plat dak moet voorkomen. Het zorgt er ook nog eens voor dat je dak goed afgewerkt is. Maar hoe moet je een daktrim plaatsen en welke soorten zijn er?

daktrim

Waarom een daktrim plaatsen?

Een daktrim gebruik je om ervoor te zorgen dat je dakbedekking niet van je dak af waait bij harde wind. Door het plaatsen van een daktrim wordt je dakbedekking als het ware tegen het dak vast geduwd. Ook gebruik je een daktrim om vuil en vocht tegen te gaan in je dakisolatie en om te voorkomen dat er insecten- en vogelplagen zich op het dak vestigen.

Toepassing van een daktrim

Daktrimmen worden doorgaans op platte daken geplaatst met EPDM-dakbedekking. Bij platte daken met EPDM-dakbedekking is de kans op lekkages vaak groter, waardoor het gebruik van een daktrim onmisbaar is.

Daktrim bevestigen

Het plaatsen van de daktrim is een belangrijke stap. Deze moet namelijk op de juiste manier bevestigd worden voor een optimale werking. Voor de plaatsing heb je onder andere een EPDM-kit nodig, die ervoor zorgt dat er geen regenwater tussen kan komen, en speciale schroeven.

Voorbereiding: EPDM monteren

Voordat je daadwerkelijk begint met het plaatsen van een daktrim is een goede voorbereiding belangrijk. Zorg dat de EPDM op het dakbeschot en de dakranden goed verlijmd zijn en een sterke hechting hebben. Snijd vervolgens het overschot aan materiaal af, maar zorg dat de dakbedekking ongeveer 1 centimeter langer dan de dakrand blijft.

Hoe maak je een daktrim vast?

Voor het vastmaken van de daktrim begin je met het bevestigen van de buitenhoeken. Deze kun je aan de onderzijde vastmaken met kit en daktrim schroeven. Vervolgens kun je het andere gedeelte van de daktrim plaatsen door deze over de bijbehorende koppelplaatjes te schuiven en ook weer aan de onderzijde vast te maken met kit en schroeven.

Hoeveel ruimte tussen de daktrim schroeven?

De daktrim schroeven moeten op de juiste manier geplaatst worden voor een stevige bevestiging. Plaats de schroeven daarom om de 40 centimeter en zorg dat je aan zowel het begin als het einde ongeveer 4 centimeter overhoudt.

Soorten daktrimmen

Je hebt de keuze uit diverse daktrimmen in verschillende maten en kleuren, zoals een aluminium daktrim. Hieronder vind je nog een paar opties:

  • Standaard rechte daktrim: Deze daktrim heeft een lengte van 250 cm, verkrijgbaar in twee verschillende breedtes en is eenvoudig op maat te maken.
  • Daktrim buitenhoek: Heeft je aanbouw een hoek van 90°? Dan werk je deze mooi af met een buitenhoek. Deze past bij de standaard rechte daktrim.
  • Daktrim binnenhoek: Een binnenhoek gebruik je wanneer de hoek naar binnen valt. Deze vorm kom je tegen bij L-vormige daken.
  • Daktrim kraal: Vind je een strakke daktrim niet bij je dak passen? Dan kun je kiezen voor een kraaltrim van 250 cm. Met de ronde afwerking krijg je een klassieke uitstraling.
  • Daktrim kraal buitenhoek: Voor de buitenhoeken zijn er ook daktrimmen met kraal. Deze zorgen dat de daktrimmen mooi op elkaar aansluiten en je dak compleet maakt.

Welke daktrim heb ik nodig?

Welke soort daktrim je nodig hebt, is afhankelijk van je wensen en budget. Daarnaast hangt het ook af van het daktype welke daktrim het meest geschikt is. Wanneer je hierover twijfelt, kun je je het best laten adviseren door een specialist.

moderne daktrim

Wat kost een daktrim per meter?

Voor een rechte daktrim kun je rekenen op ongeveer € 10 per eenheid van 2,5 meter. Voor een kraal daktrim liggen de gemiddelde kosten tussen de € 20 en € 26 per 2,5 meter. Dit zijn gemiddelde kosten, want de uiteindelijk prijs hangt af van verschillende factoren.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Factoren die de prijs bepalen

Wat je uiteindelijk voor een daktrim gaat betalen, is afhankelijk van de grootte van het dak en het aantal hoeken van het dak. Ook het type, de kleur en de breedte van de daktrim spelen een rol. Ben je daarnaast van plan om de daktrim zelf te plaatsen of laat je dit over aan een dakdekker? Voor een dakdekker betaal je natuurlijk extra, dus dan zal de totaalprijs ook hoger uitvallen.

Is een daktrim kopen nodig?

Een daktrim plaatsen is in veel gevallen nodig. Zo voorkomt een daktrim de mogelijkheid dat er lekkages en vuil in de dakbedekking en isolatie komt. Een daktrim zorgt er bovendien voor dat de dakbedekking niet weg waait en zorgt ook voor een mooie afwerking. Het is dan ook zeker aan te raden om een daktrim te plaatsen.

Offerte voor het plaatsen van een daktrim: vrijblijvend en gratis

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes