Loodslab vervangen | Prijzen en mogelijkheden

Een loodslab is een essentieel onderdeel van de dakconstructie. Loodslabben zorgen ervoor dat je het dakoppervlak waterdicht kunt afwerken. Op deze manier blijft je huis goed bestand tegen de elementen.

loodslab-vervangen-1.jpg

Wanneer loodslab vervangen?

Na verloop van tijd is het belangrijk om een loodslab te vervangen, met name als de loodafdichtingen dunner zijn geworden. Een versleten loodslab kan zorgen voor lekkages, waarop vaak vochtproblemen, rot en schimmel ontstaan. Een slechtwerkende loodslab kan ook leiden tot een slechtere isolatie van je huis. Dezelfde redenen zijn er om het lood bij je dakkapel te vervangen.

Loodslab repareren: hoe doe je dat?

Het doel van een loodslab is het stoppen van lekkages op het dak, wanneer dit beschadigd of verouderd is dient het loodslab vervangen te worden. Je loodslab kan met twee verschillende technieken vervangen worden. Je kunt bijvoorbeeld de loodslab tot op het binnenblad van het dak vernieuwen. Dit is de meest voorkomende toepassing van het lood vervangen op aanbouwen. Als je voor deze methode kiest, begin je met het uit de buitenmuur verwijderen van twee of drie lagen steen.

Verwijder oud lood zoals daklood

Vervolgens wordt het oude daklood verwijderd. Het nieuwe lood wordt daarna op de binnenplaat bevestigd en dan worden de stenen weer teruggeplaatst. Als laatste stap moet het voegwerk gedaan worden. De meeste mensen kiezen ervoor om het voegwerk exact dezelfde kleur als de loodslabben te geven.

Loodslabben op dak met rode dakpannen

Alternatieve optie

De tweede techniek is het afsnijden van het oude lood en het uitfrezen van de lintvoeg. Vergeleken met de eerste manier is deze manier eenvoudiger en kosteneffectiever. Deze aanpak wordt vaak gebruikt bij het gebruik van lood aan de schoorsteen.

Ontdek wat de beste optie is voor jouw situatie
Vergelijk offertes op maat van je budget
arrow Ontvang offertes

Stappenplan loodslab vervangen

De eerste stap is het verwijderen van de mortel. Verwijder de mortel die de loodslab op zijn plaats houdt met een hamer en beitel. Verwijder vervolgens de oude loodslab. Een oude loodslab kan gemakkelijk worden verwijderd door het er af te trekken of af te snijden. Oud lood afsnijden is gelukkig niet moeilijk. Maak nu de voeg grondig schoon. Dit doe je met een staalborstel.

Voeg vullen

Maak de voeg nat en vul deze met specie. Laat de voeg na dit gedaan te hebben een paar dagen drogen en uitharden. Smeer de vervolgens voeg in met grondverf. Geef de voeg daarna ongeveer een uur de tijd om te drogen. Tijd om de eerste strook loodslab te plaatsen. Snijd de hoeken op maat met een scherp mes, de overtollige stukken loodslab kun je verwijderen. Maak een inkeping in de onderrand bij de binnenhoeken en laat dan de snijvlakken elkaar overlappen. Gebruik voor de buitenhoeken een apart vierkant stuk gootstuk.

Stevig aandrukken

Druk de nieuwe loodslab stevig op zijn plaats. Het is cruciaal dat je de loodslabben stevig aandrukt om te voorkomen dat er alsnog kieren en naden ontstaan. De loodslabben dichten dan niet voldoende. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een behangnaadroller gebruiken. Leg de volgende strook lood ongeveer 5cm boven de eerste en druk ook deze strook stevig aan.

Loodslabben op rode woning

Hoeveel kost het vervangen van een loodslab?

Lood is een vrij duur materiaal, wat ook nog eens versterkt wordt door het feit dat de prijzen sterk variëren. Doorgaans kost het vervangen van een meter lood tot en met het binnenblad tussen de €200 en €220. Deze kosten zijn inclusief btw, arbeidskosten en benodigdheden. Wanneer je een of meerdere loodslabben gaat vervangen kun je het in grote meters verwerken, waardoor je lange stukken snel kunt afwerken. De gemiddelde kosten per meter voor nieuw daklood aanbrengen bedragen €120.

Vergelijk vrijblijvende offertes van dakwerkers uit je buurt
Ontvang meerdere offertes op maat van je situatie en budget
arrow Ontvang offertes

Hoe oude lood vervangen?

De vervanging van oud lood bij een daklood vervangen is een taak die vraagt om een zorgvuldige aanpak. Er moet op specifieke onderdelen gelet worden, bijvoorbeeld op een perfecte afdichting en wat voor materiaal zoal buigzaam materiaal of juist zwaar materiaal er gebruikt wordt. Ook is het belangrijk of het om platte daken gaat, of juist om schuine daken. Vervolgens is het ook van belang om te weten of het om nieuw daklood gaat of juist om relatief oud lood dat voor de loodslabben gebruikt is.

Stappenplan voor loodslabben vervangen

 • Inspectie: de eerste stap is een inspectie van de bestaande loodslabben. Hierbij wordt gezocht naar de exacte locatie van problemen zoals plekken waar het kan gaan scheuren of gescheurd is, slijtage, deuken of losse bevestigingen. Ook is het belangrijk om te zien hoe het bestaande voegwerk gedaan is.
 • Veiligheid: veiligheid is ontzettend belangrijk bij het werken op hoogte. Draag geschikte beschermingsmiddelen zoals een helm, handschoenen en stevige schoenen. Zorg ervoor dat de ladder of steiger waarop je werkt je goed kan ondersteunen en dat deze veilig is.
 • Verwijderen van oude loodslabben: snijd de oude loodslab voorzichtig los met behulp van een scherp mes of een speciale loodsnijder. Wees nauwkeurig om schade aan omliggende materialen te voorkomen. Verwijder ook alle nagels en bevestigingen die de loodslab op zijn plaats houden. Eventueel worden er lagen steen uit de buitenmuur gehakt.
 • Voorbereiding: maak het oppervlak waarop de nieuwe loodslab zal worden geplaatst schoon en verwijder eventuele vuilresten en roestresten. Het nieuwe lood wordt vervolgens aan het binnenblad vastgemaakt, dit zorgt voor een goede hechting van de nieuwe loodslab.
 • Installatie van nieuwe loodslab: plaats de nieuwe loodslab op de juiste plaats en zorg ervoor dat deze goed aansluit op de andere materialen. Een goede pasvorm is onmisbaar voor een effectieve waterdichting.
 • Afdichting: gebruik loodstukken of loodband om de aansluitingen tussen de nieuwe loodslab en de omliggende materialen volledig waterdicht te maken. Dit voorkomt lekkages en zorgt voor een duurzame afdichting. Bovendien heeft lood een dichte massa van zichzelf, wat betekent dat er geen water doorheen zal kunnen stromen.
 • Afwerking: controleer of de nieuwe loodslab stevig is geïnstalleerd en zorg ervoor dat alle randen en verbindingen mooi zijn afgewerkt. Dit draagt bij aan de uitstraling en de duurzaamheid.

Belangrijke aandachtspunten

Het correct vervangen van oude loodslabben vraagt niet alleen de juiste technieken, maar ook de nodige aandacht voor detail. Onnauwkeurig werk kan leiden tot lekkages en verdere schade aan de bouwconstructie. Als je twijfels hebt over je eigen kennis en vaardigheden, overweeg dan om een ervaren dakdekker in te schakelen om de klus voor je uit te voeren.

Loodslabben op zwart dak

Lood broos: wat is het en hoe ga je ermee om?

We spreken van broos lood wanneer het lood niet meer optimaal werkt. In dit geval kan het lood sneller stuk gaan, waardoor het zijn werking verliest. Het tijdig inspecteren en eventueel vervangen van onderdelen kan hierbij helpen om deze stappen te voorkomen.

Vermijd problemen aan je dak
Contacteer gratis experten uit je buurt

Hoe wordt lood broos?

Bij het vervangen van loodslabben kan het voorkomen dat het lood broos is geworden. Dit gebeurt na verloop van tijd als gevolg van blootstelling aan onderdelen zoals regen en sneeuw en temperatuurschommelingen. Broos lood is fragiel en kan gemakkelijk breken of scheuren. Het omgaan met broos lood vraagt daarom om een speciale aanpak, deze aanpak is als volgt:

 • Voorzichtige benadering: broos lood vraagt om een erg voorzichtige benadering. Te veel kracht kan zorgen dat het lood breekt, waardoor het onbruikbaar wordt. Gebruik gereedschappen en technieken die gemaakt zijn om het lood te behouden.
 • Professionele hulp: als het lood erg broos is of als je twijfels hebt over je eigen kennis en vaardigheden, is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Ervaren dakdekkers weten hoe ze broos lood moeten behandelen zonder verdere schade te veroorzaken.
 • Vervangen in plaats van repareren: in sommige gevallen is het beter om broos lood volledig te vervangen in plaats van te proberen reparaties uit te voeren. Het risico op het erger maken van de situatie is hoog en nieuwe loodslabben zorgen in deze gevallen voor een betere bescherming.
 • Bescherming van omliggende materialen: zorg ervoor dat omliggende materialen tijdens het vervangen van broos lood worden beschermd. Het voorkomen van beschadiging aan bijvoorbeeld houten constructies is daarbij erg belangrijk.
 • Veiligheid: blijf altijd veilig werken, ongeacht de staat van het lood. Draag de juiste veiligheidskleding, zoals handschoenen en veiligheidsbrillen, om verwondingen te voorkomen.
Loodslabben tegen dakpannen en schouw

Conclusie

Het vervangen van loodslabben is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van daken en gevels. Door regelmatig inspecties uit te voeren en oude, beschadigde loodslabben op tijd te vervangen, kun je lekkages en verdere schade aan het gebouw voorkomen. Het op de juiste manier vervangen van loodslabben vraagt om de juiste kennis en vaardigheden en in sommige gevallen is het verstandig om een professionele dakdekker in te schakelen. Zorg ervoor dat je altijd de juiste veiligheidsmaatregelen neemt bij het werken op hoogte en met bouwmaterialen.

Veelgestelde vragen

Hoelang gaan loodslabben mee?

+
De levensduur van loodslabben is afhankelijk van meerdere factoren, waaronder de staat van het dak en het onderhoud dat eraan wordt besteed. Over het algemeen hebben loodslabben een levensduur tussen de 30 en 40 jaar.

Wat kost loodslab vervangen per meter?

+
Vervanging tot op het binnenblad kost gemiddeld tussen de € 200,- en € 220,- per meter. Deze prijs is inclusief BTW, arbeidskosten en benodigdheden. Afsnijden van oud lood en vervangen is een goedkopere methode, met een gemiddelde prijs van € 100,- tot € 120,- per meter.

Wie is verantwoordelijk voor loodslab?

+
In veel gevallen is de eigenaar van het pand verantwoordelijk voor het onderhoud en vervanging van de loodslab. Dit is echter afhankelijk van de specifieke situatie. Bij tussenwoningen of geschakelde woningen kan het zo zijn dat de hoger gelegen woning verantwoordelijk is voor de waterdichtheid van de loodslab. Het kan ook zijn dat er afspraken zijn gemaakt binnen een Vereniging van Eigenaren over wie verantwoordelijk is voor het onderhoud van de loodslab.

Wat kost lood?

+
Gemiddeld kost lood ongeveer €1,50 tot €2,50 per kilogram. Echter, deze prijs kan variëren op basis van de vraag en aanbod. Het is belangrijk om te weten dat de kosten van lood maar een klein deel zijn van de totale kosten voor het vervangen van een loodslab. Andere kosten zoals arbeidskosten en bijkomende kosten kunnen ook zorgen voor hogere kosten.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes