Plat dak | Meer ruimte met een plat dak op je woning!

Het platte dak begint steeds vaker in het straatbeeld voor te komen. In tegenstelling tot de bekende schuine daken geeft een plat dak veel voordelen als het aankomt op ruimte. Dit is dan ook een van de grootste redenen om voor een plat dak te kiezen. Een goede dakdekker kan ervoor zorgen dat jouw platte dak jarenlang mee kan gaan zonder eventuele beschadigingen.

dakbedekking wordt aangebracht op plat dak

Waarom kiezen voor een plat dak?

De platte daken op een huis of bedrijfspand geven veel voordelen. Zo krijg je een stuk meer ruimte binnen, omdat alle kamers compleet te gebruiken zijn. Je hebt geen hoekjes meer waar het schuine dak ervoor zorgt dat je er net niet kan staan, waardoor je niet alle ruimte volledig kunt benutten. Ook bespaar je geld omdat je geen extra dakkapel meer hoeft te laten plaatsen om toch deze ruimte te kunnen gebruiken.

Op het dak

Niet alleen onder het dak heb je meer ruimte, op het dak kun je hier ook gebruik van maken. Denk bijvoorbeeld aan een dakterras of daktuin. Je krijgt hiermee in feite een extra verdieping waar je mee kunt doen wat je wilt en het totale oppervlakte van je woning wordt dus groter. In de zomer kun je lekker buiten zitten en in de winter kan dit, met een beetje verwarming meestal, ook een fijne manier zijn om wat frisse lucht te pakken.

Ook is een plat dak erg geschikt voor een groendak, omdat de vegetatie al een stabiele ondergrond heeft en dus niet perse diep hoeft te worden geworteld. Dit kan ook over bestaande plat dak dakbedekking worden geplaatst, en EPDM dakbedekking is hier uitermate geschikt voor. Hierdoor heb je een lange levensduur van de dakbedekking plat dak en heb je de voordelen van meer groen in je straat.

bitumen wordt aangebracht op plat dak

Duurzaamheid

Een plat dak is een van de makkelijkst te bereiken daken. Je hoeft dus niet per se een dakdekker in te schakelen voor kleine beschadigingen van de dakbedekking plat dak. Je kunt ook goed regenwater opvangen op platte daken, wat erg handig is voor een groen dak of een daktuin. Ook als je dit grijze water in huis wilt gebruiken, is het makkelijker om dit op platte daken op te vangen en hierna te gebruiken.

Als laatste is het ook makkelijker om van het gas af te gaan met een plat dak, ook weer dankzij de extra ruimte die je hebt. Het is makkelijker om bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler en airco aan te leggen op een platte ondergrond en daar heb je genoeg van met dit soort dak. Met de beste dakbedekking voor een plat dak ben je snel goed geïsoleerd. Zo kan een warmtepomp op het dak goed werken en blijft de temperatuur in je huis een stuk meer constant.

Wat kost een nieuw plat dak met isolatie

Een nieuw plat dak zal gemiddeld €50 tot €60 per vierkante meter kosten, afhankelijk van de soort dakbedekking. Wil je hier ook nog dakisolatie bij laten aanbrengen, zal er gemiddeld €40 tot €55 per vierkante meter bij de prijs komen. Een Nederlands dak is vaak ongeveer 50 vierkante meter groot, dus een nieuw plat dak met isolatie kost ongeveer €4.500 tot €5.750 per vierkante meter. Alle prijzen zijn inclusief BTW en arbeidskosten.

Wat kost het platte dak vervangen

De prijzen voor een nieuw plat dak komen voor een goed deel overeen met de prijzen voor het vervangen van een plat dak. Daarentegen kan het ook mogelijk zijn dat het dakbeschot ook vervangen moet worden. Een nieuw dakbeschot kost gemiddeld €100 tot €150 per vierkante meter. Wanneer je dus het hele dak wilt vervangen, kun je vanaf €2.500 voor alleen nieuwe dakbedekking (bij een dak van 50 m2) tot wel €13.250 voor een complete vernieuwing van de hele constructie kwijt zijn.

Benieuwd naar de plat dak prijzen?
Elk plat dak is anders, waardoor een prijs indicatie geven lastig kan zijn. Door vrijblijvend offertes op te vragen en te vergelijken krijg je passende prijzen bij de klus die je voor ogen hebt.
arrow Vraag offertes aan

Opbouw van een plat dak

De belangrijkste eigenschappen van een plat dak zijn natuurlijk dat deze stevig is, tegen weer en wind kan, een lange levensduur van het dak heeft en er een beetje mooi uitziet. Soms kun je het platte dak al verbeteren door simpelweg de oude dakbedekking te laten vervangen door een dakdekker. Toch kun je er soms niet omheen en moet je een heel nieuw plat dak laten vervangen, bijvoorbeeld bij nieuwbouw of als je van een schuin dak naar plat dak wilt gaan. Daarvoor wordt een dakconstructie plat dak tekening gemaakt. Hieronder lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Fundering

Als je een nieuw dak plaatst, of gewoon voor het plat dak vervangen gaat, wordt deze op een draagstructuur geplaatst. Dit is het deel van de dakconstructie die voor de stevigheid zorgt. Dit kan bijvoorbeeld uit houten balken bestaan die met de balkenschuif zijn berekend. Zo’n balklaag berekenen kan belangrijk zijn wanneer je het platte dak wilt gebruiken om zonnepanelen erop te plaatsen, het dak moet dan extra sterk zijn. Daarna wordt het dakbeschot erop geplaatst. Hier wordt ook de hellingsgraad mee bepaald, want zelfs een plat dak heeft een lichte helling nodig voor de afwatering. Dit is het platte dak afschot.

Verschillende lagen van de constructie

Na dit alles is het tijd om aan de isolatie plat dak te denken. Eerst plaatst de dakdekker een dampscherm of waterdichte platen om de kans op lekkages zo klein mogelijk te houden. Daarna is het tijd om het platte dak te laten isoleren. Het plat dak isoleren gebeurt vaak in de vorm van isolatie platen, die ook iets schuin gemaakt kunnen worden om de afwatering te bevorderen. Dit wordt ook wel afschotisolatie genoemd. Als laatste is het tijd om de nieuwe dakbedekking te laten plaatsen.

plat dak wordt opgebouwd door dakdekker

Drie soorten van dakconstructie

Er zijn drie manieren om de dakconstructie van platte daken aan te pakken. Verschillende dakdekkers zullen hun eigen voorkeur hebben voor de methode, maar het verschil ligt vooral in hoe ze de dakisolatie laten plaatsen. Bij een koud plat dak zal de isolatielaag aan de binnenkant van de dakconstructie worden geplaatst. Een warm plat dak heeft de isolatie juist aan de buitenkant, onder het dakbeschot. In het geval van een plat omkeerdak wordt de isolatie op de dakbedekking geplaatst en door ballast op de plek gehouden.

Koud dak

Omdat bij een koud dak de isolatie aan de binnenkant wordt geplaatst, hoeft het dak niet meer open gemaakt te worden. Hierdoor is dit een goede manier om het dak te isoleren nadat deze al geplaatst is, maar zal dit weinig gedaan worden als het dak nog helemaal moet worden opgebouwd. De isolatie ligt onder het dakbeschot en boven het dampscherm, waardoor er eerder vochtproblemen kunnen ontstaan. Soms moet het plafond ook verlaagd worden om genoeg ruimte voor de isolatie te maken, maar deze opbouw is minder zwaar op de dakconstructie als geheel.

Warm dak

Bij een warm dak wordt de isolatie aan de buitenkant aangebracht, maar nog wel onder de dakbedekking. Omdat de hele dakconstructie onder de isolatielaag ligt, zal deze minder krimpen en uitzetten met de temperatuurwisselingen door het jaar heen, waardoor dit een stevige opbouw is. Het hele dak moet worden opgemaakt om deze soort isolatie toe te passen, dus als er voor deze opbouw wordt gekozen, is het slim om dit te doen tijdens het bouwen of het vervangen van het dak. Soms krijg je door deze dakopbouw een hogere dakrand ofwel een dakopstand plat dak, maar dit heeft alleen een effect op de uitstraling van je huis.

Omgekeerd dak

Wanneer je platte dak nog in goede staat is, maar je extra isolatie nodig hebt, kan er een omgekeerd dak worden gemaakt, waarbij het plat dak van buitenaf wordt geïsoleerd. Hierbij wordt de isolatie op de oude laag dakbedekking aangebracht, samen met een ballastlaag. Deze opbouw is goedkoper dan een warm dak, maar isoleert ook iets minder goed. Dit is ook een erg zware constructie, waardoor je zeker moet weten dat je dakconstructie het kan dragen.

Welk plat dak past het beste bij je woning?
Er zijn veel soorten platte daken, waardoor het kan lonen om een ervaren dakdekker in te huren voor deze klus. Door vrijblijvend offertes op te vragen vind je snel en makkelijk de beste vakman voor de beste prijs.
arrow Vraag offertes aan
bitumen wordt op plat dak gebrand

Waaraan denken bij een plat dak

Een plat dak geeft meer mogelijkheden dan een schuin dak, maar hierdoor moet je ook aan meer dingen denken voor je een plat dak kiest. De keuze voor dakbedekking heeft een flink effect op de prijs, maar ook op het onderhoud en levensduur van je dak.

Hoe lang gaat de dakbedekking mee?

De grootste factor in wanneer je jouw platte dak moet vervangen, is de levensduur van de dakbedekking. Een groendak zal de langere levensduur hebben van alle soorten plat dak, tot wel 60 jaar. Daarentegen heeft deze ook het meeste onderhoud nodig, dus je moet de afweging maken of je liever een lange levensduur of weinig onderhoud hebt. Bitumen en PVC gaan allebei maar hooguit 30 jaar mee, waardoor je eerder aan vervangen moet denken. EPDM zit tussen bitumen en groendak in qua levensduur en gaat tot wel 40 jaar mee bij goed onderhoud.

Wat is op het moment de beste dakbedekking?

Wat de beste dakbedekking is voor je platte dak, ligt aan wat je zelf het belangrijkste vindt. Een groen dak is goed voor het milieu en geeft extra isolatie, maar is wel zwaar en zorgt ervoor dat je jouw dak niet als dakterras of iets dergelijks kunt gebruiken. Bitumen is goedkoop, maar kun je niet makkelijk zelf onderhouden. Alle soorten dakbedekking hebben hun eigen kosten, voordelen en nadelen, waardoor de beste dakbedekking voor elk huis anders kan zijn.

Onderhoud tegen lekkage en meer

Een plat dak heeft wat meer onderhoud nodig dan een schuin dak, omdat bladeren, takken en andere dingen er makkelijker op blijven liggen. Door minstens twee keer per jaar een inspectie te doen en het grootste vuil weg te halen, kun je jouw plat dak zo lang mogelijk goed houden en ben je er op tijd bij als er iets gerepareerd moet worden. Ook kun je dan snel zien of water goed wegloopt van je dak, want als dit te lang blijft staan kan het tot lekkages leiden.

plat dak materialen

Dak bedekken met grind

Je kunt ervoor kiezen om het platte dak te bedekken met een laag grind. Dit is dan als ballastlaag, zodat de dakbedekking niet weg kan waaien bij harde wind. Het is optioneel om een laag grind aan te brengen, want als het plat dak goed is geplaatst, zul je al weinig risico hierop lopen.

Werkzaamheden dakdekker

Om het platte dak goed op te kunnen, kan het zijn dat de dakdekker een stelling nodig heeft, of zelfs een hoogwerker. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de prijs hoger wordt. Ook de totale oppervlakte van het platte dak, de huidige dakbedekking en de algemene moeilijkheidsgraad kunnen ervoor zorgen dat de klus een stuk duurder wordt dan je verwacht. Je kunt er dan voor kiezen om het platte dak meteen van een dakbedekking te voorzien die erg lang meegaat, zodat je de dakdekker niet vaak opnieuw hoeft te laten komen.

Plat dak plaatsen: vrijblijvend offertes aanvragen

Een nieuw dak laten plaatsen is een flinke klus, die je het liefst uit handen geeft. Erkende vakmannen hebben veel ervaring met deze klus en kunnen ook precies vertellen welk soort dak en dakbedekking het beste bij jouw wensen past. Door onderstaande formulier in te vullen kunnen wij jou matchen met de beste ervaren dakdekkers!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes