Een plat dak kan op een aantal manieren gemaakt worden. Een houten balk dient bijna altijd als uitgangspunt bij het maken van een plat dak.
Balklaag
Maar naast de onderlaag met isolatie kan ook een kant-en-klaar plat dak onderdeel worden gebruikt. Ook de rand van het dak kan sterk verschillen. In dit artikel vertellen wij je alles wat je moet weten over de balklaag van een plat dak en wat daar allemaal bij komt kijken. Bekijk de plat dak offerte
Wat is de balklaag plat dak?
Een cruciaal onderdeel van de constructie van een plat dak zijn balken. Uit de naam van deze balken kun je al afleiden wat hun precieze doel is: het ondersteunen van het gewicht van de balken erboven.
De balklaag kan een groter gewicht dragen naarmate de laag dikker is. Daarnaast is vormbehoud een cruciale kwaliteit.
Daardoor kan hij het gewicht opvangen en overbrengen naar het uiteinde van de balk. Een balklaag beschermt tegen zaken als muurbreuken en zelfs dakinstorting. De balklaag vormt een belangrijk onderdeel van zowel platte als hellende daken en is vaak gemaakt van hout.
Als onderdeel van de dakconstructie
Het gewicht van het onderdak en de dakbedekking moet ondersteund worden door een dakconstructie die bestaat uit balken. Harde wind, regen en sneeuw, evenals ander zwaar weer mogen geen probleem zijn voor de dakconstructie.
Een dakconstructie dient ook om de leefomstandigheden van de bewoners te verbeteren. De balklaag heeft bijvoorbeeld een isolerende werking wanneer je isolatie toevoegt.
Ook een goede luchtstroom is onderdeel van de balklaag. Terwijl vochtige lucht wel van binnenuit naar buiten kan ontsnappen, wordt vocht van buitenaf tegengehouden. Een dakconstructie heeft ook een sierlijke waarde in het geval van een houten balkenconstructie.
Problemen met oudere dakconstructies
Moeten de balken van je dak vervangen worden? Oudere huizen hebben vaak last van dit probleem. Het is heel belangrijk om de staat van de plat dak dakconstructie van een huis goed in de gaten te houden naarmate het huis ouder wordt.
Daarmee bedoelen we onder andere de planken en het beton naast de steunbalken. De structuur van je dak kan na verloop van tijd verouderen of schade oplopen.
In dit geval kunnen problemen als vocht of houtworm ontstaan, wat je natuurlijk liever wil voorkomen. Vaak volstaat het om alleen de draagbalken van het dak te vervangen, waardoor het niet nodig is om de hele constructie aan te pakken.
Ben je van plan om de balklaag te repareren of te vervangen? Zoals eerder gezegd is het niet altijd nodig om de dakbalken te vervangen. Vaak is een reparatie (versteviging) voldoende. Vervanging van balken is vaak voorbehouden aan situaties waarin het erop lijkt dat ze meer dan de helft van hun sterkte hebben verloren.
Minder kwetsbare balken kunnen versterkt worden door nog een balk toe te voegen. Dit wordt ook wel verdubbeling genoemd.

Plaatselijke schade
Veel huiseigenaren zijn verbijsterd over hoe zulke plaatselijke structurele schade aan het dak mogelijk is. Maar de oplossing is gelukkig vrij eenvoudig. De locatie van het probleem met de dakconstructie wordt namelijk bepaald door schade aan de buitenkant van je dak, zoals het verschuiven van een dakpan of beschadiging daarvan.
Als je snel handelt, is het risico dat het probleem zich verspreidt minimaal. Alleen de balken die veel koolhydraten bevatten worden in deze situatie door houtworm aangetast. Deze zijn niet allemaal in gelijke hoeveelheden aanwezig in elk stuk hout.
De basis balklaag bij een plat dak
Wanneer je een balklaag gaat maken bij een plat dak, zijn er een aantal richtlijnen om rekening mee te houden. Het volgende is een algemene richtlijn voor dakbalken van houten daken: 100 cm overspanning per een dikte van 5 cm. Deze richtlijn is berekend voor overspanningen tussen de staanders, daarom is de schoorafstand niet meegerekend.
Als je bijvoorbeeld een overspanning van 3 meter wil bouwen, heb je balken nodig die 15 cm dik zijn. Voor een overspanning van 4 meter zijn dus balken van 20 cm breed nodig. Met balken van 25 cm dik is een overspanning van 5 meter ook haalbaar. De spreiding van de balken zou kunnen worden vergroot tot 6 meter met het aanbrengen van sterke schoren.
Hoewel dit normaal gesproken jarenlang werkt bij lichte dakbedekking, is dit vaak niet aan te bevelen omdat de kans bestaat dat de houten balk gaat verzakken.
Bij bovenstaande balklaag berekening wordt rekening gehouden met gangbare dakbedekkingsmaterialen als EPDM, dakshingles en dakpanplaten. Het wordt aangeraden om dikkere balken te gebruiken bij het gebruik van echte dakpannen, omdat dakpannen wat zwaarder zijn. Ga niet verder dan deze algemene richtlijn, want de balken kunnen door het gewicht van de dakpannen gaan zakken.
De totale overspanning
Je zult een kleinere overspanning hebben als je besluit je houten constructie met inkepingen te plaatsen. De totale overspanning wordt verminderd met de dikte van de staanders als een 5 meter lange balk met inkepingen op de staanders wordt geplaatst. Gebruik van staanders van 15 x 15 cm resulteert in een verlies van 30 cm, waardoor de totale overspanning 4,70 meter wordt.
Gebruik rekbalken of stalen balkliggers als je dit wil voorkomen. De spreiding van 5 meter blijft gehandhaafd omdat deze direct aan de staanders worden bevestigd.
De houtkeuze voor de balklaag van een plat dak
Het is handig om de dikte van de staanders af te stemmen op de dikte van de dakbalken. De staanders moeten in verhouding dikker zijn dan de dakbalken. Met balken van 7 bij 20 centimeter en staanders van 20 bij 20 centimeter kan een balk van 5 bij 15 centimeter met een horizontale balk van 15 bij 15 centimeter worden geconstrueerd. De hele compositie is op deze manier mooi in balans.
Voor een blokhut, carport, overkapping of prieel op maat is de sterkteklasse minder van belang. Zo zijn de grenen, lariks, douglas of vuren balken stevig genoeg. Deze zijn perfect voor de houten constructies in je tuin. Maak je beslissing vooral op basis van het uiterlijk, wat je aantrekkelijk vindt, en je financiële situatie.
Dwarsbalken voor een dak
Dwarsbalken voor een dak zijn nodig om de dakplaten of het dakbeschot van je platte dak te ondersteunen. De afstand tussen de balken moet altijd tussen 40 en 50 cm liggen.
Wanneer een bouwkundig expert inschakelen?
Voor een grote klus is het verstandig om contact op te nemen met een vakman in de bouw. Je kunt hem vragen elk probleem te berekenen en je te helpen bij het ontwerpen van het platte dak en de balklaag. De sneeuwbelasting, houtsterkteklasse en draagkracht zijn een paar van de factoren die de bouwkundig expert zou overwegen. Alles laten berekenen is eigenlijk altijd aan te raden. Op deze manier weet je namelijk zeker dat je platte dak geen gebreken vertoond en bijvoorbeeld niet zal gaan verzakken.
Thermische isolatie toevoegen aan de balklaag
Als je de ruimte onder het platte dak wil gaan bewonen, is het aan te raden om een laag thermische isolatie toe te voegen aan de balklaag. Op deze manier creëer je een comfortabele leefomgeving. Dit is bijvoorbeeld handig bij een aanbouw die je wil gaan gebruiken als keuken of huiskamer. Vooral in woonwijken betaalt de verhoogde investering in thermische isolatie zich al snel terug.
Warmte stijgt op en een slecht geïsoleerd plat dak laat deze warmte vrijwel onmiddellijk naar buiten ontsnappen. Effectieve isolatie houdt dit tegen. Bovendien houdt extra thermische isolatie de zomerse warmte tegen tijdens een warme zomer. Dit is voornamelijk blij platte daken een groot voordeel, aangezien het er dan niet te warm wordt.
Een warm of koud dak
De levensduur van het platte dak hangt sterk af van waar de isolatie wordt geplaatst. Isolatie hoort buiten waar het koud is en het dampremmende membraan hoort binnen waar het warm is. Omdat het dakbeschot hier aan de warme kant van de isolatie zit, wordt dit type dakconstructie en dakisolatie, een warm dak genoemd. In het verleden is wel eens gebruik gemaakt van een koude dakconstructie. De isolatie werd dan direct boven het plafond aangebracht, tussen de dakbalken.
Maar zelfs met een stevige dampremmer aan de binnenkant is die constructie nogal kritisch. Vocht uit de verwarmde ruimte dat de isolatie binnenkomt condenseert tegen de kille onderkant van de dakplaten. Zo zijn veel platte daken mislukt. Het is daarom aan te raden om geen koude dakconstructie te gebruiken, maar in plaats daarvan toch voor een warme dakconstructie te kiezen.
Isolatie
Natuurlijk moet de isolatie op de dakplaten wel geschikt zijn voor gebruik op een plat dak. Met behulp van speciale schroeven worden de isolatieplaten aan het dakbeschot bevestigd voordat ze met bijvoorbeeld bitumen dakbedekking worden bedekt. Deze wordt mechanisch bevestigd, met schroeven in de overlapping. De isolatie moet voldoende druksterkte hebben om mensen over het dak te laten lopen.
Hiervoor kan minerale wol die rigoureus geperst is of stevig schuim gebruikt worden. Hoewel de vereiste dikte van het isolatiemateriaal varieert, hebben platte daken doorgaans voldoende ruimte voor een wat dikker pakket.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakopbouw aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakopbouw specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakopbouw specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakopbouw Offertes, Gratis!
Externe bronnen:
Bekijk de plat dak offerte ►