Mansardedak | Voor- en nadelen | Een klassiek gebroken dak

Een mansardedak wordt al lang gebruikt voor traditionele en landelijke woningen. Het gebroken dak ziet er uniek uit, heeft een landelijke uitstraling en zorgt voor extra ruimte. Wat zijn eigenlijk de voordelen en kosten van dit type dak?

mansardedak.jpg

Wat is een mansardedak?

Een mansardedak is een dak met een unieke, geknikte vorm. Het wordt ook wel een gebroken dak, gebroken kap of franse kap genoemd. Het is een schuin dak met geknikte dakvlakken. Het onderste gedeelte van het dak is een stuk steiler dan de bovenste dakvlakken.

Deze knik bevindt zich niet altijd exact op de helft van het dak, meestal zijn de onderste dakvlakken een stuk langer dan de bovenste dakvlakken.

Hoeveel graden is de helling van een mansardedak?

Vanaf het hoogste punt loopt het dak af in een hoek van 35 graden. Na de knik is de helling van het dak maximaal 35 graden. Het mansardedak geeft zo een landelijke uitstraling aan een woning.

Om die reden wordt dit type dak vaak op het platteland of bij landhuizen geplaatst. Deze Franse kap is met vrijwel alle soorten dakbedekking te combineren en zorgt voor extra ruimte in de woning.

Wat betekent mansarde dak?

Een van de Franse benamingen voor een zolder is mansarde. Een mansardedak is het dak dat boven een zolderkamer werd geplaatst. Anders dan andere daken heeft dit type dak ongeveer halverwege een knik in het dakoppervlak.

Het is ook mogelijk om een mansardedak met meerdere knikken te kiezen. Bij zo’n mansardedak kan bovenaan een klein plat dak ontstaan.

Voordelen van een mansardedak

Een mansardedak heeft een bijzondere stijl die goed staat bij traditionele huizen. Het wordt dan ook meestal voor de unieke stijl gekozen, maar heeft ook andere voordelen.

Het grote voordeel aan deze dakvorm is dat het voor extra ruimte op de bovenste verdieping zorgt.

Meer ruimte in huis

Door de geknikte constructie ontstaat een steile onderkant van het dak. Door dit steile onderste deel heb je geen last van de schuine kanten van een standaard schuin dak. Hierdoor kun je de bovenste verdieping vaak als gewone leefruimte gebruiken.

Daardoor ontstaat geen krappe zolder maar een volwaardige kamer. Dat is extra handig als je een extra slaapkamer, werkkamer of hobbyruimte nodig hebt.

Mansardedak met riet of pannen bouwen

Het dak is daarnaast met verschillende soorten dakbedekking af te werken. Een veel gekozen optie bij dit type dak is het rieten dak.

Het rieten dak geeft de woning een landelijke en luxe uitstraling. Een gespecialiseerde rietdekker kan met riet een prachtig mansardedak creëren.

Mansarde op een opbouw of dakkapel

Een ander pluspunt van een mansardedak is dat het zeer geschikt is om te combineren met een dakkapel. Hierbij wordt een dakkapel als het ware in het dakoppervlak geïntegreerd.

Zeker bij rieten daken zorgt dat voor een mooi geheel.

Mansardedak met wolfseind

Een mansardedak kun je goed met een wolfseind combineren. Een wolfseind is een driehoekig dakvlak boven de voor- en achtergevel.

Beide uiteinden van de nok zijn afgeschuind. Het wolfseind is het kapje aan de korte zijde van de gevel.

mansardedak

Nadelen van een mansardedak

Door het geknikte dakvlak is het mansardedak zelf iets minder stevig dan andere daksoorten. Om dat op te lossen wordt er een stevige constructie onder het dak geplaatst. Hierdoor komen op de zolder meer balken te staan.

Uiteraard wordt ervoor gezorgd dat dit type dak uiteindelijk net zo veilig is als een ander dak, maar daarvoor zijn wel extra balken en steunpilaren nodig.

Gespecialiseerd werk

Door deze extra stevige constructie is het dak lastiger te plaatsen en is er meer materiaal nodig. Hierdoor is het dak wat duurder dan de meeste andere soorten daken.

Daar staat dan wel weer tegenover dat de waarde van de woning flink kan stijgen als het nieuwe dak bijdraagt aan een landelijke uitstraling.

Wat kost een mansardedak?

Hoeveel een mansardedak kost is sterk afhankelijk van het formaat en de gekozen dakbedekking. De basiskosten van het dak zullen door de ingewikkelde constructie hoger liggen. Hierdoor is het wat duurder dan een schilddak of zadeldak.

De kosten variëren tussen de € 20 en € 145 per vierkante meter. Voor een rieten dak betaal je fors meer dan voor een mansardedak met dakpannen van klei.

Kosten per soort dakbedekking

  • Betonnen dakpannen: Gemiddeld €20 tot €40 per m².
  • Keramische dakpannen: Gemiddeld €30 tot €70 per m².
  • Kunstleien: Gemiddeld €65 tot €85 per m².
  • Natuurleien: Gemiddeld €100 tot €145 per m².
  • Bitumenleien: Gemiddeld €30 tot €40 per m².
  • Zinken dakbedekking: Gemiddeld €65 tot €110 per m².
  • Rieten dakbedekking: Gemiddeld €70 tot €95 per m².
Kostprijs van een mansardedak laten berekenen?
Wij brengen je in contact met dakdekkers uit je buurt. Ontvang hun gratis offertes, vergelijk hun prijzen en sluit de beste deal voor jouw nieuwe dak!
arrow Ontvang gratis offertes

Soorten dakbedekking

Op een mansarde dak kun je in principe elk type dakbedekking plaatsen. De meest gebruikte keuzes zijn keramische dakpannen en zinken dakbedekking. Deze dakbedekkingen sluiten goed aan bij de landelijke stijl van het dak.

Ook een rieten dak en bitumen dakbedekking wordt redelijk vaak gekozen vanwege de passende uitstraling.

Levensduur van het mansardedak

Betonnen dakpannen zijn goedkoper dan keramische dakpannen, maar hebben ook een minder lange levensduur. Betonnen dakpannen gaan tot 30 jaar mee terwijl keramische dakpannen tot wel 100 jaar mee kunnen gaan.

Ook kunstleien gaan tot 30 jaar mee terwijl natuurleien tot 90 jaar goed blijven. Bepaal wat de beste dakbedekking is voor jouw woning.

Isolatie

Het aanbrengen van dakisolatie in een mansardedak verschilt in de praktijk nauwelijks van het aanbrengen van isolatie in een regulier dak.

Je kunt ervoor kiezen om vanaf de binnenzijde of de buitenzijde te isoleren. Isoleren vanaf de buitenzijde heeft hierbij de voorkeur. Een andere optie is om de zoldervloer te isoleren.

Zoldervloer isoleren

De zoldervloer isoleren is een goedkope manier van isoleren die de woning goed beschermd tegen kou en hitte. Het nadeel hierbij is echter dat je de zolder niet als woonruimte kunt gebruiken.

Voor het isoleren van een harde vloer kunnen harde isolatieplaten op de vloer worden geplaatst. Zoldervloer isolatie kost gemiddeld tussen de € 60 en € 80 per m².

Buitenzijde isoleren

Het isoleren van de buitenzijde is bij een mansardedak een geschikte optie. Je blijft hierbij de unieke constructie aan de binnenzijde zien en verliest minder ruimte wanneer het isolatiemateriaal aan de buitenzijde zit. Het nadeel is wel dat dit de duurste manier van isoleren is en dat het lastig is om achteraf te doen.

Bij het isoleren van buitenaf moet de volledige dakbedekking tijdelijk van de buitenkant verwijderd worden, wat veel tijd kan kosten. Het dak langs de buitenkant isoleren kost gemiddeld tussen de €90 en €110 per m².

Binnenzijde isoleren

Isoleren langs de binnenzijde is bij een mansardedak minder geschikt door de manier waarop deze is gemaakt. De balken die nodig zijn om dit type dak te ondersteunen zorgen voor onderbrekingen in de isolatielaag waardoor er meer kou binnenkomt. Hierdoor wordt er bij een mansardedak vaker voor isoleren vanaf de buitenkant gekozen.

Het dak langs de binnenkant isoleren kost gemiddeld € 80 tot € 100 per m².

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes