Dakrenovatie kosten | Wat zijn de prijzen per m²

Als je dak zijn beste tijd heeft gehad dan is het goed om een dakrenovatie uit te laten voeren. Als je daar niet tijdig aan begint wordt de dakconstructie aangetast. In dit artikel ontdek je de mogelijkheden en kosten van dakrenovatie.

dakpannen professioneel leggen

Hoeveel kost het om een dak te renoveren per m2?

Voor een totale dakrenovatie kun je rekening houden met gemiddelde kosten tussen de € 60 en € 140 per m². Het hangt onder andere af van het type dak en het aantal vierkante meters hoeveel je uiteindelijk voor deze klus betaalt.


Houd er rekening mee dat wanneer je slechts een klein deel van je dak laat vervangen, de dakrenovatie prijs per m² hoger is dan de prijs van het compleet vervangen van het dak.

Kosten plat dak renoveren

Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien is een dakrenovatie van een plat dak een stuk goedkoper dan de dakrenovatie van een schuin dak. Dat komt niet alleen door het type materiaal dat wordt gebruikt, maar ook doordat het oppervlak van een hellend dak lastiger te bereiken is. De gemiddelde kosten van een dakrenovatie van een plat dak liggen tussen de € 60 en € 80 per vierkante meter.

Meer te verduren

De keerzijde van een plat dak is dat dit type dak eerder een dakrenovatie nodig heeft. Dat komt doordat het dakoppervlak van platte daken veel meer te verduren krijgt onder invloed van het weer.

Wat kost de renovatie van een hellend pannendak of rieten dak?

Op een hellend dak wordt vaak voor dakpannen of riet als dakbedekking gekozen. Na verloop van tijd is het materiaal toe aan vervanging waardoor een dakrenovatie uitgevoerd zal moeten worden. De kosten van zo’n dakrenovatie liggen voor een hellend dak gemiddeld tussen de €65 en €140 per vierkante meter, afhankelijk van het type dakbedekking. Een dakrenovatie voor een pannendak is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan een dakrenovatie van een rieten dak, gezien rieten daken een van de duurste soorten dakbedekking zijn.

Kosten per type dakbedekking

Het type dakbedekking dat op het dak ligt, heeft ook invloed op de kosten voor dakrenovatie. In onderstaande tabel vind je per soort dakbedekking een overzicht van de kosten per vierkante meter.

Soort dakbedekking Gemiddelde levensduur dakbedekkingDakbedekking vervangen kosten (per m², incl. btw, arbeid en verwijderen oude dakbedekking)
Dakbedekking voor plat dak
PVC25 jaar€ 60
Bitumen 30 jaar € 50
EPDM 40 jaar € 55
Groen dak 50 jaar € 60
Dakbedekking voor schuin dak
Rieten 30 jaar € 105
Dakpannen gebakken 40 jaar€ 65
Dakpannen beton 50 jaar€ 60
Aluminium 50 jaar € 80
Leien 60 jaar € 85
Zink 80 jaar € 100
Koper 80 jaar € 140

Beïnvloedende factoren op de prijs

De totaalprijs van de uiteindelijke kosten van een dakrenovatie is vooraf niet makkelijk in te schatten. De uiteindelijke kosten zijn afhankelijk van onder andere het type dakbedekking, fluctuerende prijzen in de bouw, de aanwezigheid van asbest en de omvang van de dakrenovatie.

Dakrenovatie kosten

Wanneer is een complete dakrenovatie nodig?

Bij een kleine daklekkage of ander soort beschadiging hoef je niet direct een complete dakrenovatie te laten uitvoeren en is een reparatie voldoende. Het dak van je huis is erg stevig. Het kan zijn eigen gewicht dragen en het extra gewicht dat door diverse weersomstandigheden eraan wordt toegevoegd. Soms kan de dakdekker structuurversterkende balken plaatsen en is een volledige dakrenovatie niet nodig.

Enkel wanneer het dak flink verouderd is en vaak problemen veroorzaakt, is een complete renovatie wellicht de meest verstandige keuze. Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van vochtig gerot hout of door houtwormen aangetaste balken is vaak wel een complete renovatie nodig en ook vooral aan te raden. Met een renovatie krijgt het dak weer een langere levensduur dan bijvoorbeeld bij slechts een kleine dakreparatie.

Dakrenovatie plat dak

Een complete dakrenovatie bij een plat dak is nodig wanneer de laag dakbedekking te zwaar wordt voor de dakconstructie of wanneer je een plat dak wil laten isoleren. Voor het plaatsen van de isolatiematerialen is het in sommige gevallen namelijk nodig om de dakbedekking te verwijderen. Wanneer deze toch al verouderd is, kun je het dak direct renoveren.

Dakrenovatie schuin dak

Ook bij een schuin dak is een dakrenovatie nodig wanneer de dakbedekking verouderd is en niet meer goed zijn werk doet, en in veel gevallen ook wanneer er extra isolatie toegepast wordt op het dak. Wanneer het dak daarnaast nog geen onderdak heeft, bijvoorbeeld omdat het een oudere woning is, is het ook aan te raden om het dak te renoveren en een onderdak te laten plaatsen. Het onderdak vormt een beschermingslaag tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking.

Asbest

Soms kom je er voor een dakrenovatie achter dat er asbest in je huidige dak aanwezig is. Het asbest zal op een veilige manier verwijderd moeten worden voordat de dakrenovatie uitgevoerd kan worden. Neem om die reden de kosten van het verwijderen van asbest mee in je uiteindelijke berekening. Dit is met name relevant bij woningen die voor 1993 gebouwd zijn, na 1993 is asbest in de woningbouw verboden geworden.

Extra mogelijkheden dakrenovatie

Naast het vervangen van de dakbedekking en het toevoegen van isolatie zijn er nog andere mogelijkheden voor dakrenovatie. Zo kunnen ook de latten waarop de bedekking bevestigd is vervangen worden. Bij dakpannen worden bijvoorbeeld de houten panlatten vervangen, waar de dakpannen op komen te liggen. Daarnaast kunnen de huidige dakpannen geschilderd worden, kan er een dakreiniging uitgevoerd worden of kun je de dakpannen laten impregneren.

Vergunning nodig

De vergunning voor een dakrenovatie is in sommige situaties nodig. Wanneer je het dak constructief gaat aanpassen of de grootte of vorm van het dak gaat veranderen is altijd een omgevingsvergunning nodig.

Bij het kiezen van de dakbedekking kun je veranderen van pannen naar riet of van bitumineuze dakbedekking naar kunststof dakleer. De meeste mensen nemen echter gewoon dezelfde dakafwerking en willen alles gewoon weer waterdicht en stevig hebben. Bij deze laatste dakrenovatie heb je geen vergunning nodig.

Wanneer is een vergunning vereist?

Een vergunning voor een dakrenovatie is vereist op het moment dat:

  • De draagconstructie van het dak wordt aangepast
  • Er een uitbreiding in de hoogte, breedte of dikte van de woning plaatsvindt

Kosten van de bouwvergunning

In sommige gevallen heb je een bouwvergunning nodig voor een dakrenovatie. De hoogte van de kosten van de bouwvergunning kunnen per woonplaats verschillen. Om uit te vinden hoeveel je kwijt gaat zijn aan de aanvraag, kun je vooraf het best de gemeente benaderen voor een kostenplaatje.

Ontvang je graag persoonlijk advies en prijsvoorstellen op maat?
Vul onderstaand formulier in en ontvang meerdere offertes van deskundigen in jouw buurt.
arrow Ontvang gratis offertes

Werk samen met je buren

Nadat je zelf je plan gemaakt hebt voor een dakrenovatie is het goed om deze eerst met de buren te bespreken. Vooral bij geschakelde eengezinswoningen is dit belangrijk. Jullie daken raken elkaar dus een harmonieuze gelijke uitstraling is wel zo prettig. Daarnaast kun je geld besparen als de buren ook besluiten tegelijkertijd het dak of bijvoorbeeld de dakkapel te gaan renoveren.

Tegelijkertijd het dak renoveren

De staat van het dak van de buren is wellicht net zo slecht als de staat van je eigen dak. Het dak van je buren komt waarschijnlijk uit hetzelfde jaar en is onderhevig geweest aan ongeveer evenveel slijtage. Zij zullen ook vroeg of laat naar een nieuw dak moeten gaan kijken. Als jullie besluiten tegelijkertijd deze dakrenovatie uit te laten voeren dan is het per huis goedkoper. De dakdekker mag dan namelijk de dakbedekking op een groter oppervlak vervangen en daardoor daalt de prijs per m².

Eenmalige kosten

Veel kosten rondom een dakrenovatie worden slechts eenmalig gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan de volgende kosten:

  • Voorrijkosten
  • Het huren van een transportlift om de materialen naar boven te vervoeren
  • Het huren van de steiger
  • Het huren van een bouwkeet en toilet

Door samen te werken met de het gezin dat naast je woont, kun je al deze eenmalige kosten delen. Op deze wijze breng je de uiteindelijke prijs een eind omlaag. Het bedrijf dat de dakrenovatie uit gaat voeren, hoeft namelijk maar één keer voorrijkosten te maken, hoeft maar een enkele steiger te huren en hoeft maar één transportlift te huren om de materialen naar het dak te vervoeren.

Minder arbeidsuren

Een ander voordeel is dat de dakdekkers efficiënter kunnen werken en minder last hebben van verloren uren. Dit heeft allemaal een prijs-verlagend effect op de kosten van de dakrenovatie. Bovendien geniet je van nog een ontzettend groot voordeel, want je verkleint de kans op lekkage tussen jouw en de buren. Dat komt doordat er geen verschillen in aanhechting meer zijn op het moment dat jullie beiden het dak door hetzelfde montagebedrijf laten renoveren.

Kan ik subsidie krijgen voor een nieuw dak?

Zeker bij klussen aan oude woningen verstrekken gemeenten regelmatig subsidies voor dakrenovaties. Dat doet een gemeente om tegemoet te komen aan de duurzaamheidsdoelstellingen. Vraag daarom altijd naar de subsidiemogelijkheden in jouw gemeente. Dit kan een hoop geld schelen en helpen om de financiering van de dakrenovatie rond te krijgen.

Landelijke subsidie

Een specifieke, landelijke subsidie voor een dakrenovatie bestaat niet. De enige manier om toch aanspraak te maken op een bouwsubsidie is door twee energiebesparende maatregelen tegelijkertijd uit te laten voeren. Zo kan het voorkomen dat je in aanmerking komt voor de landelijke subsidie als je bijvoorbeeld zowel dakrenovatie als spouwmuurisolatie laat toepassen.

Energiebesparen Eigen Woning

Een andere optie is de landelijke Subsidie Energiebesparen Eigen Woning. Deze subsidie is erg populair, waardoor men vaak achter het net viste. Om die reden is nu bepaald dat enkel met een VvE (Vereniging van Eigenaren), wooncoöperatie of woonvereniging nog een subsidieaanvraag ingediend kan worden.

Professional dakwerken

Zelf uitvoeren of uitbesteden

Een dakrenovatie zelf uitvoeren wordt afgeraden, ook al bespaar je dan op de kosten. Je bent dergelijke werkzaamheden op grote hoogtes niet gewend, en dan is er nog niet eens gesproken over het zware materiaal dat ook naar boven moet. Het risico is te groot dat er door gebrekkig materiaal ongevallen gebeuren. Laat deze werkzaamheden daarom over aan een vakman, zij hebben het materiaal en de benodigde ervaring.

Goedkoop is duurkoop

Zonder voldoende kennis van een dakrenovatie loop je het risico dat je onbewust nog veel meer schade aanricht. Bij het verkeerd renoveren van een dak wordt het risico op lekkages met bijbehorende vochtproblemen extra verhoogd. Het herstellen van vochtproblematiek is niet alleen erg lastig, maar ook nog eens ontzettend kostbaar. Je kunt dus beter eenmalig investeren in een kundig bedrijf dat de dakrenovatie helemaal op zich neemt.

Veelgestelde vragen

Wat kost een gemiddelde dakrenovatie?

+
Een gemiddelde dakrenovatie kost ongeveer € 60 tot € 80 per vierkante meter bij een plat dak en € 65 tot € 140 per vierkante meter voor een hellend dak.

Hoe werkt dakrenovatie?

+
Een simpele dakrenovatie zal een nieuwe laag dakbedekking leggen over de oude. Een grotere dakrenovatie zal de oude dakbedekking compleet vervangen, in sommige gevallen ook isolatie aanbrengen en kan zelfs de dakconstructie verbeteren waar nodig.

Wat kost het om een dak te vervangen?

+
Een dakrenovatie zal gemiddeld € 60 tot € 140 per vierkante meter kosten.

Waar moet je op letten bij dakrenovatie?

+
Je moet bij een dakrenovatie erop letten dat de onderliggende constructie nog goed is en wat voor soort nieuwe dakbedekking je wil. In sommige gevallen heb je ook een vergunning nodig. Als je huis het dak deelt met je buren, is het slim om hun ook bij de dakrenovatie te betrekken.

Dakwerk offertes: vergelijk en bespaar

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes