Dakhelling Berekenen | Handige methode | Stappenplan

Het berekenen van de dakhelling is een nauwkeurige klus. Je moet daarom de afweging maken of je de berekening zelf uit gaat voeren of dat je hiervoor een professional inschakelt. Welke kosten komen erbij kijken als je de berekeningen uitvoert?

dakhelling berekenen

Voordelen van een dakhelling berekenen

Een van de meest voorkomende redenen waarom je de dakhelling berekent is voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij zonnepanelen is de stand belangrijk voor de montage. Daarnaast kan de helling van het dak ook belangrijk zijn voor het plaatsen van een dakkapel. Zo is een dak met een hellingsgraad van minder dan 20 graden onpraktisch om er een dakkapel op te plaatsen. Ook dakkapellen met een hellingsgraad van 60 graden of meer zijn onpraktisch om er een dakkapel op te zetten.

Stappenplan helling meten en berekenen

De eerste stap die je moet doorlopen om de dakhelling te berekenen is door de waterpas horizontaal tegen het dak te houden. Het is dan van belang dat je de lengte die verticaal loodrecht op de waterpas op gaat meten. Deze lengte is vanaf het einde van de waterpas, zo dicht mogelijk bij de nok van het schuine dak.

dakhelling berekenen

Graden hoek en hellingsgraad berekenen

Na het meten van de verticale afstand vanaf de waterpas tot de nok van het dak, is de volgende stap om de hoek van de dakhelling in graden te berekenen. Dit kan worden gedaan met behulp van trigonometrie, die de verhouding tussen de tegenoverliggende zijde en de aanliggende zijde van een rechthoekige driehoek geeft.

Lengte opmeten met de waterpas of app

Vervolgens meet je de lengte van de waterpas zelf. Deze lengte zorgt er namelijk voor dat je een goede hoek krijgt van de helling. Het is hierbij belangrijk dat je beide uiteinden van de waterpas pakt en deze ook op de centimeter nauwkeurig afmeet. Bovendien zijn er ook apps voor je telefoon beschikbaar om dit proces makkelijker te maken.

Hoe schuin moet een dak zijn?

De helling of de schuinte van een dak is afhankelijk van een aantal factoren, namelijk het soort dakbedekking, de vorm van de dakkapel en de hoeveelheid materiaal. 

  • Voordakpanplaten wordt een helling van minstens 8 graden aangeraden
  • Voor dakshingles een hellend dak van 15 graden tot een steil dak van 85 graden

Houd er rekening mee dat deze aanbevelingen kunnen verschillen op basis van specifieke omstandigheden, zoals het klimaat en de stijl van het gebouw.

Hoe bereken je de hellingshoek?

Je kunt dan beginnen met het berekenen van de dakhelling. Er zijn verschillende tools online te vinden waar je de lengtes in kunt geven. Zo kun je vlug de hellingshoek berekenen. De eerste meting is lengte A en de tweede meting is lengte B. De dakhelling wordt dan in graden aangegeven. Dat maakt de hellingshoek meten een stuk eenvoudiger!

Meest voorkomende dakhelling

De meest voorkomende dakhelling varieert afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type dakbedekking, de locatie en het klimaat. De helling ligt meestal tussen de 30 en 60 graden.

dakhelling berekenen

Een professional inschakelen

Hoewel het vrij eenvoudig is om de dakhelling van een hellend dak te berekenen, is het soms verstandig om dit door een professional uit te laten voeren. Je kunt er hiermee namelijk voor zorgen dat jij je nieuwe installatie sneller op het dak hebt liggen. Daarbij heeft de professional vaak andere gereedschappen om mee te werken.

Benieuwd naar de kosten van dakwerken?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Kosten voor een dakhelling berekenen

Bij het inschakelen van een professional om de dakhelling van het schuine dak te berekenen komen kosten kijken. Deze tarieven kunnen flink verschillen bij verschillende bedrijven, waardoor het verstandig is om een vergelijking te maken. Gebruik hiervoor verschillende offertes bij verschillende bedrijven.

Je betaalt extra voor ervaring

Het maken van een vergelijking kan je een flinke kostenbesparing opleveren. Houd er in dit geval wel rekening mee dat een deel van het uurtarief gebaseerd is op de ervaring van de professional. Ook is de afstand tussen de professional en jouw woning soms van belang, dit zijn de zogenaamde voorrijkosten. Het is hierdoor goed mogelijk dat een professional duurder gaat zijn dan iemand met minder kennis of ervaring.

dakhelling berekenen

Veelgestelde vragen

Hoe bepaal je de dakhelling?

+
Je kunt de helling van een dak op verschillende manieren meten. Bijvoorbeeld met een gradenboog, met een waterpas, een app of online tool of een hellingsgraadmeter. Ook kan de afstand tussen twee onderdelen op deze manier eenvoudig gemeten worden.

Hoeveel graden is een normaal dak?

+
De hellingsgraad van het dak kan per huis behoorlijk verschillen. In Nederland ligt de hellingsgraad over het algemeen tussen de 20 en 70 graden, het gebruik hiervan is dan ook aan te raden.

Wat is een normale dakhelling?

+
Wat de ideale dakhelling is, verschilt per dak. Het is belangrijk dat regenwater afgevoerd kan worden. Voor hellende daken wordt aangeraden om een hoek van minstens 14 graden aan te houden. Een normale dakhelling wordt vaak bepaald door factoren zoals de stijl van het gebouw, het klimaat en de gebruikte dakbedekking. In Nederland varieert de hellingshoek doorgaans tussen 20 en 70 graden. Gemiddeld hebben de meeste woningen een dakhelling van 45 graden.

Dakafwerking: gratis offertes

Is je dak toe aan een opknapbeurt? Vul hieronder het formulier in en ontvang kosteloos offertes en vergelijk de prijzen van vakmannen bij jou in de buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes