Dakkapel | Extra ruimte, licht en meerwaarde

De meeste mensen overwegen een dakkapel omdat dit veel ruimte, licht en lucht op zolder toevoegt. Zo maak je de slaapkamer, werkkamer of andere ruimte bruikbaarder en creëer je meerwaarde. Ontdek jouw opties met een dakkapel in onderstaand artikel.

dakkapel

Wat is een dakkapel?

Een dakkapel is een ophoging van een deel van het dak. Door een dakkapel te laten plaatsen krijg je meer licht en ruimte op je zolderkamer. Hierdoor heb je vaak een volwaardige kamer die je kunt gaan gebruiken als extra slaapkamer, of als kantoor. Als je twijfelt tussen een dakkapel of dakraam, lees hier wat de voordelen van een dakkapel zijn!

Hoeveel kost een dakkapel?

De kosten van een dakkapel zijn afhankelijk van het materiaal dat je kiest en de grootte die je wilt laten plaatsen. De gemiddelde dakkapel is 3 meter en de prijzen zijn als volgt:

 • Dakkapel Kunststof: € 8.650
 • Dakkapel Hout: € 9.500
 • Dakkapel Zink: € 10.500

Wat zijn de meest voorkomende dakkapellen?

De meest voorkomende dakkapellen zijn dakkapellen van één meter, twee meter, drie meter, vier meter of vijf meter. Een dakkapel met deze grootte kan veel voordelen en leefcomfort bieden. Zo tover je een stoffige zolder om tot een volwaardige leefruimte. 

Voordelen en nadelen

Voordat je overgaat op aanschaf wil je natuurlijk weten wat de voordelen en nadelen zijn, daarom hebben wij deze hier voor jou op een rijtje neergezet.

Voordelen

De pluspunten zijn:

 • Extra leefruimte
 • Meer licht en warmte
 • Kan binnen een dag geplaatst
 • Meer waarde voor de woning

Nadelen

De nadelen op een rijtje

 • Een investering is vereist
 • Vereist meer onderhoud (zoals het reinigen van de dakkapel), vooral bij een dakkapel van hout
 • Mogelijk een vergunning aanvragen
 • Ventilatie

Materialen

Wanneer je gekozen hebt welke dakkapel je wilt laten plaatsen is het van belang dat je het materiaal gaat kiezen en denk ook aan dakkapel slapers die stevigheid bieden. 

1. Houten dakkapel

Houten dakkapellen zorgen voor sfeer en geven een karakteristieke uitstraling. Ook is een houten dakkapel ideaal geschikt voor maatwerk en is het gemakkelijk te repareren. Het is wel goed om te weten dat een houten dakkapel meer onderhoud nodig heeft dan andere materialen. Over het algemeen gaat een houten dakkapel tot 75 jaar mee. 

2. Kunststof dakkapel

Een kunststof dakkapel is een dakkapel die geen tot weinig onderhoud nodig heeft net zoals een polyester dakkapel. Ook is dit type dakkapel goed geluids- en warmte isolerend, heeft het een lange levensduur en is de kleur ook nog eens goed bestand tegen de weersinvloeden. De kunststof dakkapel gaat tot wel 75 jaar mee. Een zachte doek en een mild sopje is voldoende onderhoud. 

3. Zinken dakkapel

Een zinken dakkapel is opgebouwd uit hout en vervolgens afgewerkt met zink. Waar je bij kunststof zo af en toe nog eens een doekje over de dakkapel moet halen is de zinken dakkapel echt onderhoudsvrij. Ook is de zinken dakkapel goed bestand tegen alle weersinvloeden, de dakkapel kan tot wel 75+ jaren meegaan. 

4. Dakkapel zonder glas

Een volgende optie om de kosten laag te houden is het laten bouwen van een dakkapel zonder ramen. Glas is een duur materiaal, waardoor de kosten al snel hoog oplopen.

Als de dakkapel in een kamer wordt geplaatst waar al voldoende daglicht aanwezig is kun je prima zo’n dakkapel zonder ramen kiezen.

Een van de meest gestelde vragen is: ‘Hoeveel moet ik betalen voor een dakkapel?‘. Bekijk daarvoor de kosten van de dakkapel.

5. Ramen en draaikiepramen

Een dakkapel is er met een draai-, kiep- of draai kiepraam. Ook kun je de vorm van de dakkapel zelf bepalen. Wellicht overweeg je om minder geld uit te geven aan een dakkapel en voor een dakraam in plaats van dakkapel te gaan.

Met een dakraam creëer je weliswaar geen extra loopruimte, maar heb je wel extra lichtinval.

Als je op zoek bent naar nog meer bewegingsruimte is het misschien interessant om te kijken naar een dubbele dakkapel.

dakkapel traditioneel
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Verschillende soorten dakkapellen

Wanneer je kiest om een dakkapel te laten installeren heb je de keuze tussen veel verschillende soorten, maten en modellen. 

Type 1: Platdak dakkapel

Deze dakkapel komt het meeste voor. Dit komt omdat deze dakkapel vaak vergunningsvrij geplaatst kan worden. Dakkapellen met een plat dak hebben een makkelijke constructie die vaak binnen een dag al geplaatst kan worden. Mede daardoor zijn ze relatief goedkoop en daarnaast heb je door het platte dak optimale ruimte vergroting. 

Type 2: Schuindak dakkapel

De bovenrand van je dakkapel ligt een stuk hoger wanneer je kiest voor een dakkapel met schuin dak. Door het schuine dak lopen de daken vloeiend in elkaar over, maar daardoor is de plaatsing lastiger. Wel heb je het voordeel dat het water beter afgevoerd wordt dan bij een platdak dakkapel. Een schuindak dakkapel heeft vaak een langere levensduur dan een platdak dakkapel, maar voor deze plaatsing heb je wel een vergunning nodig. Ook zit je met deze dakkapel vast aan een vaste hellingshoek die op het dak geplaatst moet worden. 

Type 3: Puntdak dakkapel

Een dakkapel met een puntdak wordt ook wel een zadeldak genoemd. Dit type dakkapel geeft je huis een karakteristieke uitstraling, daarom worden ze vaak op oudere huizen geplaatst. Maar je kunt ze natuurlijk ook op een nieuwbouwhuis laten plaatsen. Bij deze dakkapel is het mogelijk om je oude dakpannen te hergebruiken op de dakkapel. Voor het plaatsen van een puntdak dakkapel is een vergunning verplicht. 

Type 4: Rietendak dakkapel

Ook bij een rieten dak is het plaatsen van een dakkapel goed mogelijk. Door voor de dakkapel ook rieten dakbedekking te gebruiken behoudt het huis de landelijke uitstraling en past de dakkapel perfect bij de rest van je woning. Om deze dakkapel te kunnen plaatsen moet er een bepaalde hellingshoek gehanteerd worden en heb je een vergunning nodig. 

Vergunningsvrij

Vaak is een dakkapel vergunningsvrij als deze aan de achterzijde van een huis wordt geplaatst. Als je jezelf aan de redelijke eisen van de gemeente houdt heb je in de meeste gevallen geen vergunning voor de dakkapel nodig.

In sommige gevallen is een vergunning nodig. Denk bijvoorbeeld als het aan de straatzijde wordt geplaatst of een dakkapel tot aan de grond. Ga bij de gemeente na wat er voor een bouwvergunning nodig is.

Degelijke dakkapel?

De verleiding is groot om zonder kennis van dakkapel details een showroom binnen te stappen of een afspraak maken om een dakkapel naar keuze uit te zoeken. Waarschijnlijk heeft dat eerste bedrijf best een aantal mooie dakkapellen in het assortiment waarvan de verkoper je ook best kan overtuigen direct een contract te ondertekenen.

De kans dat je hierdoor de juiste keuze maakt is niet zo groot. Naar alle waarschijnlijkheid bieden ze je namelijk niet direct een dakkapel aan met de de beste prijs-kwaliteitverhouding. Door jezelf vooraf in te lezen en op de hoogte te zijn van de beste materialen en redelijke prijzen krijg je een betere onderhandelingspositie en de beste kwaliteit van product en service.

dakkapel van kunststof

Traditionele dakkapel of prefab dakkapel

Een dakkapel wordt altijd op maat gemaakt. Het verschil in een traditionele en prefab dakkapel zit in de installatie. Bij een traditionele dakkapel wordt de dakkapel pas op het dak in elkaar gezet terwijl een prefab dakkapel in een geheel op het dak wordt geplaatst doormiddel van een hijskraan. 

Doordat er bij de traditionele plaatsing meer manuren in gaan zitten is dit ook de duurdere optie van de twee. Het voordeel daarvan is dat deze dakkapel beter aansluit op het dak.

Traditionele dakkapel plaatsen

Het standaard model dakkapel heeft een platte bovenzijde met dakleer (bitumen) of kunststof. Deze oplossing heeft de meest ideale dakkapel prijs-kwaliteitverhouding en geeft aan de binnenzijde veel extra loopruimte.

Een standaard model kan in allerlei materialen en kleuren gekozen worden, waardoor je het helemaal naar eigen smaak maakt.

Vaak wordt een prefab model gekozen, omdat deze met behulp van een hijskraan dakkapel binnen 1 dag geplaatst kan worden.

Ook zijn er meerdere soorten dakkapel modellen verkrijgbaar, zoals bijvoorbeeld een hoekdakkapel.

Op een schuin dak

Meestal wordt een dakkapel op een schuin dak of een Franse kap dak geplaatst, maar op een plat dak is het natuurlijk ook mogelijk.

Een prefab dakkapel wordt kant en klaar afgeleverd en kan zo in één deel op het dak geplaatst worden.

Prefab wil zeggen dat de dakkapel al vóór plaatsing volledig in elkaar gezet is. Prefab dakkapellen hebben standaard afmetingen en de fabriek die ze maakt, maakt daarvan een eindeloze hoeveelheid. Er zijn wel verschillende maten, soorten en kleuren dakkapellen verkrijgbaar, bijvoorbeeld een zwarte dakkapel. Heb je echter te maken met bijzondere afmetingen en uitzonderlijke specifieke kleurwensen voor je dakkapel, dan is prefab niet de juiste keuze. Prefab is vaak, maar niet altijd goedkoper dan maatwerk. De kwaliteit van een prefab dakkapel is uitstekend.

Nieuwe dakkapel

Een bestaande dakkapel is prima op te knappen, maar het is ook mogelijk om een geheel nieuwe en betrouwbare moderne dakkapel te kiezen.

Een nieuwe dakkapel is vanzelfsprekend duurder, maar je bent dan wel verzekerd van een lange levensduur, bekijk wat tips en inspiratie voor een dakkapel.

Type dakkapel

Je hebt keuze uit een brede of lage dakkapel, een dakkapel met een rieten dak, een driehoekvormig dakkapel model, een dakkapel tot aan de grond of een speciale dakkapel met een rond raam.

Ondanks dat je keuze hebt uit veel soorten en maten, gaan verreweg de meeste voor een dakkapel van 2 meter of 3 meter breed. Deze standaardmaat is geschikt voor vrijwel alle rijwoningen.

Offerte

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.