Dakkapel aftimmeren | Voor beter behoud van de warmte
Een dakkapel timmeren houdt in dat je de binnen- en buitenkant van de dakkapel aanpast aan je voorkeuren en wensen.
Waarom een dakkapel aftimmeren?
Als je aan het aftimmeren van een dakkapel denkt, neem dan niet aan dat er alleen een paar gipsplaten moeten worden aangebracht.Een dakkapel geeft een bepaalde uitstraling aan het hele huis, waardoor het belangrijk is dat je het aftimmeren zorgvuldig uitvoert.
Een kwalitatieve afwerking garandeert dat je dakkapel voldoende geïsoleerd is en dat je de nieuwe dakkapel ten volle kunt benutten.Maar waarom zou je een dakkapel nu precies aftimmeren? Wij zetten enkele redenen voor je op een rijtje.
Een aantrekkelijk uiterlijk
Het ruwe timmerwerk, de elektra en de isolatie worden goed verborgen door een goede betimmering op maat. MDF of gipsplaten en stucwerk kunnen worden gebruikt voor een goede afwerking van de binnenzijde van de dakkapel. Als je bijvoorbeeld je zolderdakkapel stuct, zal die niet te onderscheiden zijn van de rest van de ruimte.
Een beter behoud van de warmte
Een andere reden om de dakkapel af te timmeren is een beter behoud van de warmte. Een houten dakkapel kan op verschillende manieren worden betimmerd. Adequate isolatie van de dakkapel is een van de meest cruciale onderdelen bij het aftimmeren.
Voor de isolatie kun je bijvoorbeeld PIR, glaswol of steenwol gebruiken. De warmte in je huis zal langer blijven hangen als je dakkapel bedekt is met isolatie. Daarom zullen de stook kosten aanzienlijk lager uitvallen.
Een langere levensduur
De materialen in je dakkapel zullen aanzienlijk langer meegaan als ze goed bekleed of afgewerkt zijn. De levensduur zal daardoor sterk toenemen, waardoor je langer van een mooie dakkapel kunt genieten. Als je bijvoorbeeld de kozijnen van je dakkapel goed schildert, hoef je de komende acht jaar geen onderhoud meer te plegen.
Dakkapel aftimmeren binnenkant
Je kunt bijvoorbeeld de buitenzijde van de dakkapel bekleden, loodslabben plaatsen bij de ramen en de binnenkant afwerken met isolatiemateriaal, spaanplaten en gipsplaten. Ook kun je denken aan het maken van opbergruimtes, het plaatsen van vensterbanken, het plaatsen van scheidingswanden en het maken van inbouwkasten.
Andere afbouw timmerwerkzaamheden zijn het aanleggen van elektriciteit, verlichting, luiken, kozijnen, kachels en luiken.
Er komt dus behoorlijk wat kijken bij het aftimmeren van een dakkapel. Heb je hier al ervaring mee? Dan kun je deze taak misschien alleen voltooien. Bedenk wel dat dit geen eenvoudige klus is en dat het goed moet worden afgerond om vocht- en lekkageproblemen te voorkomen.
Ontbreekt het je aan ervaring? Dan kun je natuurlijk ook een vakman inhuren voor het aftimmeren van de dakkapel!
Hoe dakkapel afwerken buitenkant?
Om jouw dakkapel te laten opgaan in de rest van het interieur, schilder je de binnen- en buitenkant van jouw dakkapel in de kleur van jouw keuze (als het een houten dakkapel is, dit is minder een optie als je bijvoorbeeld een zwarte dakkapel van kunststof hebt).
Andere mogelijkheden voor de afwerking van de buitenzijde zijn het plaatsen van screens of rolgordijnen. Ze zorgen niet alleen voor een goede lichtbescherming en een goede nachtrust, maar houden ook de warmte vast en helpen inbraak te voorkomen.
Een andere belangrijke finishing touch is het plaatsen van ventilatieroosters. Ventilatieroosters zorgen voor frisse lucht in huis, zijn goed voor de gezondheid en beschermen tegen vocht.
Materiaal aftimmeren dakkapel
Deskundigen bevestigen panelen aan de binnenkant van de dakkapel. Meestal zijn dit gipsplaten, maar het kan ook spaanplaat, multiplex of MDF zijn. Spaanplaat is vaak een voordeligere keuze dan gipsplaat. Gipsplaten zijn een uitstekende keuze voor eenvoudige dakkapellen met een recht dak.
Dakkapel aftimmeren mdf
Voor de afwerking van de zijwanden van de dakkapel heb je de keuze uit gipsplaten of watervaste MDF-beplating. kun je kiezen tussen een gipsplaat of watervaste MDF-beplating van gemiddelde dichtheid. Dit zorgt ervoor dat dakbalken, elektra en isolatie uit het zicht verdwijnen.
Extra keuzes voor het afwerken van je dakkapel
Het is een goed idee om je opties te overwegen tijdens het afwerken van het interieur en het exterieur van je dakkapel. Je kunt bijvoorbeeld extra bergruimte aan je toevoegen.
Opbergruimte is altijd handig en door dit te doen kun je de soms vrijgekomen schuine ruimte onder de dakkapel optimaal benutten.
Als je de hele zolder hebt verbouwt, kan je de zolder aftimmeren combineren en als één opdracht laten doen.
Vensterbank dakkapel
Je hebt ook nog de keuze om een vensterbank boven deze bergruimte aan te brengen. Een vensterbank kan een mooie toevoeging zijn, vooral in een slaapkamer of pas gemaakte aanbouw. Het zorgt voor wat extra sfeer, ziet er mooi uit en heeft natuurlijk ook een praktisch doel.
Ook moet er nagedacht worden over de raamdecoratie. Wil je een zonnescherm of rolluik aanbrengen? Vaak wordt hier wel voor gekozen, aangezien de juiste raamdecoratie ervoor zorgt dat je de ruimte makkelijker kunt verduisteren of bijvoorbeeld koeler kunt houden wanneer de temperaturen erg hoog zijn in de zomer.
Je hebt veel keuze als het aankomt op raamdecoratie. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor jaloezieën, gewone gordijnen, luiken, een hor en nog veel meer.
Belangrijke aandachtspunten bij het aftimmeren van een dakkapel
Als je een dakkapel af gaat timmeren, zijn er een paar punten die belangrijk zijn om rekening mee te houden voor een goede afwerking. Welke punten dat zijn lees je hieronder.
Op welke manier wordt een dakkapel geleverd?
Er zijn talloze mogelijkheden voor de levering van een dakkapel. Denk bijvoorbeeld aan een prefab dakkapel of een casco. Als je kiest voor casco zal alleen de ruwbouw verzorgd worden.
De ruwbouw houdt in dat de kozijnen inclusief de ramen geplaatst worden en dat de dakpannen verlegd worden om het dak wind- en waterdicht te maken.
De binnenafwerking van de dakkapel is dan jouw eigen verantwoordelijkheid. Bij een prefab dakkapel is de dakkapel vaak al zo goed als klaar en hoeft deze enkel geïnstalleerd te worden.
De isolatiemethode van de dakkapel
Een ander belangrijk aandachtspunt is de isolatiemethode van de dakkapel. Er zijn verschillende manieren om effectieve isolatie in je dakkapel aan te brengen.
Glaswol isolatie aanbrengen is één van deze manieren. Deze isolatieplaten worden gebruikt in combinatie met dampremmende folie. De isolatieplaten kunnen op maat gezaagd worden en zijn eenvoudig te installeren. Ze worden vaak gebruikt aan de zijkanten van de dakkapel.
Hoeveel extra ruimte biedt de dakkapel?
Je brengt waarschijnlijk een dakkapel aan om meer ruimte in de kamer waarin de dakkapel zich bevindt te kunnen creëren. Je kunt meer vierkante meters van het vloeroppervlak belopen naarmate de dakkapel breder en groter is geconstrueerd.
Je kunt een dakkapel plaatsen die 3, 4, 5, 6 of wel 7 meter breed is als je dak een standaard helling heeft. Met een dakkapel van 5 meter breed heb je al 7 vierkante meter extra loopruimte.
Hoe werk je de binnenkant van een dakkapel af?
Een dakkapel moet na plaatsing aan de binnen- en buitenkant worden afgewerkt. Een nieuwe dakkapel zal niet goed functioneren als je dit niet doet.
Je zult ook al het constructiewerk kunnen zien, want de dakkapel is nog niet geïsoleerd en ook nog niet verder afgewerkt. Het vergt wel enige vaardigheid om het werk zelf te voltooien.
Als je handig genoeg bent en al meer ervaring hebt met het aftimmeren van een dakkapel is het werk in principe goed zelf uit te voeren. Ben je wat minder handig of laat je het werk liever uitbesteden? Dan kun je natuurlijk ook een specialist inhuren.
Dakkapel afwerken stappenplan
Om je op weg te helpen bij het aftimmeren van een dakkapel hebben wij een handig stappenplan voor je. Het aftimmeren van een dakkapel begint bij het aanbrengen van de isolatiematerialen.
Vervolgens ga je werken aan het aanbrengen van de elektra, het afwerken van het plafond, een bouwen van opbergvakken en het afwerken met gipsplaten of spaanplaten.
Stap 1: Het aanbrengen van isolatie
Isolatie is een essentiële factor om rekening mee te houden bij het bouwen en aftimmeren van een dakkapel. Zowel voor je financiële welzijn als voor je comfort en het behouden van de ideale temperatuur. Isolatie is belangrijk aangezien isolatie helpt bij het voorkomen van vochtproblemen en hoge stookkosten. Vaak fungeert de buitenkant van een dakkapel al als isolatielaag.
Maar voor de beste resultaten moet extra isolatiemateriaal worden gebruikt. Zowel de binnenkant als de buitenkant van een constructie kan bekleed worden met isolatiemateriaal. Gebruik voor de isolatie afwerking bijvoorbeeld minerale wol of Isover. Isoleer je de binnenkant van de dakkapel? Dan heb je twee keuzes.
De eerste keuze is het isolatiemateriaal tussen het hout, de dakplaat en de dakbedekking plaatsen. De tweede keuze is het isolatiemateriaal onder het hout en het dakbeschot plaatsen. Het is aan te raden om voor de eerste optie te kiezen om condensatie te voorkomen. Het gebruik van dampremmende folie over de isolatie wordt ook sterk aangeraden om de dakkapel droog te houden.
Stap 2: Het aanbrengen van elektra (optioneel)
Het plafond en de zijwanden zijn vaak nog niet afgetimmerd na het plaatsen van een dakkapel en het aanbrengen van isolatiemateriaal. Dit levert meteen al kansen op.
Elektriciteit kan gemakkelijk worden weggewerkt in de zijwanden en het plafond. Elektra is handig voor bijvoorbeeld het aanbrengen van screens, luiken en verlichting.
Stap 3: Het bouwen van opbergvakken
Bij het bouwen van een dakkapel is er vaak vrije ruimte onder de kozijnen aanwezig.
Deze ruimte kun je goed inzetten voor het creëren van extra opbergvakken. Het maken van extra opbergvakken is een zeer nuttige toepassing voor die vrijgekomen ruimte, zeker wanneer je weinig opbergruimte hebt in de rest van de ruimte.
De opbergvakken kun je zelf zo groot maken als je wilt en ook zelf zo indelen als jou uitkomt.
Stap 4: De binnenafwerking met gipsplaten of spaanplaten
Bij het voltooien van de dakkapel heb je de mogelijkheid om spaanplaat of gipsplaat te gebruiken om de elektrische bedrading en het isolatiemateriaal perfect af te dekken.
Spaanplaat heeft het voordeel dat het vrij eenvoudig te installeren is op krappe plaatsen. Dat is bijvoorbeeld handig als de dakkapel unieke vormen heeft die wat moeilijker te bedekken zijn.
Spaanplaat is ook minder duur dan gipsplaat. Het antislip oppervlak van spaanplaat maakt het schilderen ervan echter lastiger, wat een nadeel kan zijn.
Naast spaanplaat kun je ook kiezen voor een afwerking van gipsplaat. Hoewel ze iets meer kosten, kunnen ze gemakkelijk geschilderd of gepleisterd worden.
Vergeet niet dat het aanbrengen van gipsplaat op dakkapellen met oneven bochten een grotere uitdaging is. Is de dakkapel echter eenvoudig? Dan zijn gipsplaten een prima optie.
Dakkapel aftimmeren kosten
Een nieuwe dakkapel aftimmeren kost gemiddeld € 500,-. De prijzen zijn uiteraard afhankelijk van jouw wensen en de grootte van de dakkapel. Of je er bijvoorbeeld voor kiest om alleen dakkapellen te voltooien of scheidingswanden te plaatsen, heeft invloed op de prijs.
Dakkapel laten aftimmeren: gratis offertes!
Wil je jouw dakkapel optimaal laten afwerken? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dakkapel experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.