Dakkapel schilderen | Verf kan je dakkapel als nieuw maken

Een van de meest effectieve manieren om je dakkapel nieuw leven in te blazen, is door deze een fris likje verf te geven. Het is bij je dakkapel schilderen van belang dat jij precies weet wat er allemaal bij komt kijken. Op basis hiervan kun je namelijk ook bepalen of je de werkzaamheden zelf uitvoert of dat je het toch liever uitbesteedt aan een professional.

dakkapel wordt geschilderd


Waarom kiezen voor een dakkapel schilderen

Een houten dakkapel schilderen heeft als voornaamste reden dat je hiermee de levensduur van jouw dakkapel kunt verlengen. Eens in de zoveel tijd kan de beschermlaag namelijk verdwijnen, waardoor weersinvloeden weer invloed krijgen op het oppervlak.

Beschermlaag

Door de beschermlaag weer toe te passen, zorg je ervoor dat het water niet in het hout kan komen of dat er weer andere problemen ontstaan. Jij zorgt er weer voor dat jouw dakkapel weer een aantal jaren vooruit kan en je voor langere tijd geen werkzaamheden meer uit hoeft te voeren.

Nieuwe afwerking

Zo kun je namelijk ook voor een geheel nieuwe afwerking zorgen voor jouw dakkapel. Als je bijvoorbeeld jouw woning hebt veranderd, wil je ook dat de dakkapel hier weer op aansluit. Tijdens het schilderen van het oppervlak kun je daarom ook naar een geheel andere kleur kijken. Iedere kleur is mogelijk en door de juiste stappen te doorlopen ben je te allen tijde voorzien van de gewenste uitstraling.

Problemen opsporen

Een ander groot voordeel van het schilderen van jouw dakkapel is dat je hiermee eventuele problemen aan de dakkapel snel op kunt sporen. Wanneer de verflaag loslaat, kan het namelijk zijn dat het hout wordt aangetast door verschillende weersinvloeden. Wanneer je het onderhoud uitvoert, kijk je dus ook gelijk na welke schade er bij jouw dakkapel is.

Hierdoor kun je sneller tot reparaties overgaan, waardoor je een grotere kostenpost kunt voorkomen. Jij weet precies welke materialen er nodig zijn voor het dakkapel renoveren en kunt snel tot de werkzaamheden overgaan. Daarna hoef je het alleen nog maar af te lakken in de gewenste kleur.

schilderen dakkapel

Hier let je op bij het verven van jouw dakkapel | tips

Een dakkapel schilderen is een nauwkeurige klus, waar ook veel werkzaamheden bij komen kijken. Het is namelijk niet alleen het aanbrengen van een nieuwe verflaag, maar brengt meer met zich mee. Voordat je de werkzaamheden uitvoert, moet je daarom weten waar je allemaal rekening mee moet houden.

De professional zal dezelfde werkzaamheden uitvoeren om de beste resultaten te behalen. Hieronder staan alle tips en tricks waar je best rekening mee houdt:

Vuil weghalen van het oppervlak

Voordat je een dakkapel kunt schilderen moet je al het vuil weghalen. De schoonmaak van de dakkapel is daarom wel een vereiste voor het uitvoeren van de werkzaamheden. Zorg er daarom voor dat je de schoonmaak nauwkeurig uitvoert, zodat je voorkomt dat het vuil ook weer in de verf terugziet. Je voert de eerste schoonmaak uit voordat je met het schuren van het oppervlak begint. Ook voer je later nog een extra schoonmaak uit, zodat je geen stof meer op de dakkapel hebt zitten.

Goed schuren

Je begint dan met het schuren van jouw dakkapel. Het schuren is belangrijk om de oude laag weg te halen en ervoor te zorgen dat er weer een goede hechting plaatsvindt. Tijdens het schuren is het belangrijk dat je niet al te hard door het materiaal heengaat. Dit kan namelijk voor extra beschadigingen zorgen en je wilt ervoor zorgen dat je geen reparaties uit hoeft te voeren. Met het schuren kun je tevens ontdekken of er al beschadigingen zijn, zodat je later geen lekkages of andere problemen ervaart.

De juiste verf uitzoeken

Als de buitenkant van de dakkapel aan de beurt is, moet je zorgen voor verf die bestand is tegen een groot aantal weersinvloeden. Aan de binnenkant zorg je weer voor een goede lak, welke de gewenste uitstraling geeft. De verf moet altijd van hoogwaardige kwaliteit zijn. Als dit niet het geval is, zal dit namelijk ook zijn uitwerking hebben op de resultaten. Zelfs met de juiste verftechnieken kan slechte kwaliteit verf strepen achterlaten.

Een laklaag aanbrengen

Je kunt dan een goede laklaag aanbrengen. Afhankelijk van de verf dien je een aantal lagen aan te brengen. Zorg er daarbij wel altijd voor dat er geen druppels of strepen achterblijven. Als je het niet nauwkeurig doet, ga je dit altijd terugzien in de eindresultaten. Als je deze werkzaamheden naar behoren uitvoert, voorkom je ook dat je binnen een korte tijd weer een nieuwe laag aan moet brengen om jouw dakkapel van een lange levensduur te voorzien.

Wil je de dakkapel laten schilderen?
Een dakkapel heeft af en toe nieuw schilderwerk nodig om in optimale kwaliteit te blijven. Je kunt dit zelf doen, maar voor een beter resultaat kun je dit uitbesteden aan ervaren schilders.
arrow Vraag offertes aan

Welke verf moet je hiervoor gebruiken?

Een dakkapel schilderen lijkt in eerste instantie eenvoudig. Echter moet je er wel voor zorgen dat je de juiste verfsoorten gebruikt. Zo moet je altijd zorgen voor de verf die geschikt is voor buiten.

Primer

Ook moet je speciale primer gebruiken. Deze zorgt namelijk voor de hechting aan het oppervlak. Zo zorg je ervoor dat jouw schilderwerk niet voor niets is geweest. Als je de binnenkant van de dakkapel wilt schilderen, hoef je uiteraard niet voor verf te kiezen die geschikt is voor buiten. Jij hoeft dan alleen nog maar een gewenste kleur te kiezen.

Dakkapel compleet schilderen

Geef je dakkapel een volledige make-over met een complete schilderbeurt.

Kozijn schilderen

Voor het lakken van buitendeurkozijnen volg je deze aanpak: Begin met het schilderen van de randen en breng vervolgens de verf aan op de overige delen van het kozijn. Bij nieuw schilderwerk zijn minimaal twee eindlagen nodig, terwijl bij onderhoud één nieuwe verflaag voldoende is.

Zijkant of zijwangen schilderen

Over het algemeen kunnen de zijkanten (wangen) van de dakkapel en de boeidelen effectief worden geschilderd met een degelijke hechtprimer en lak.

Een handige tip: voor het afdichten van openstaande kitnaden langs het glas is het raadzaam gebruik te maken van speciale beglazingskit.

Binnenkant dakkapel schilderen

Het schilderen van de binnenkant van je dakkapel is een eenvoudige manier om de ruimte op te frissen. Met basismaterialen zoals schuurpapier, vulmiddel, afplaktape, kwasten, grondverf en binnenverf kun je snel en effectief een nieuwe uitstraling creëren.

Zorg voor een grondige voorbereiding, inclusief het vullen van gaten en het schuren van het oppervlak, voordat je de verf aanbrengt. Vergeet niet te ventileren tijdens het schilderen en laat de verf volledig drogen voor het beste resultaat.

Dakkapel zelf schilderen?

Een dakkapel schilderen kun je zelf doen. Hiervoor moet je eerst goed weten wat je allemaal nodig hebt en hoe je de werkzaamheden uitvoert. Daarbij is het ook belangrijk dat je de juiste materialen aanschaft. 

Goed voorbereiden

Neem ook de tijd voor deze voorbereidingen. Dit ga je namelijk ook terugzien aan de eindresultaten. Ook het schilderen zelf moet je nauwkeurig en op je gemak uitvoeren. Jij kunt dan vol trots naar de eindresultaten kijken en hebt een dakkapel waarvan je de levensduur weer verlengd hebt.

Dakkapel laten schilderen

Je kunt een dakkapel schilderen ook uitbesteden aan een professional. Een professional heeft vaak veel ervaring met het schilderen van jouw dakkapel, waardoor het allemaal voorspoedig verloopt. De efficiëntie zorgt hierdoor vaak ook voor betere resultaten. Bovendien heb je via een vakman vaak kans op korting.

Veilig en snel met hoogwerker, steiger of ladder

Wanneer je een specialist inschakelt voor het schilderen van je dakkapel, maakt deze gebruik van de juiste apparatuur, zoals een hoogwerker, steiger of ladder. De specialist is goed bekend met de nodige veiligheidsmaatregelen, waardoor risicovolle situaties worden voorkomen. Hierdoor hoef jij je nergens zorgen over te maken en geef je je werk gerust uit handen. De professional zorgt ervoor dat alles wordt uitgevoerd en kan tegelijkertijd beoordelen of er reparaties nodig zijn.

dakkapel met zonnepanelen

De prijzen van een dakkapel schilderen

Een dakkapel schilderen brengt kosten met zich mee waar je rekening mee moet houden. Er is hierbij altijd een bepaalde kostenopbouw te vinden. De materiaalkosten zijn een deel van de factuur. Hierbij moet je denken aan de verf, de primer en de schuurmaterialen.

Uurtarief

Als je een professional inschakelt, heb je naast de materiaalkosten ook een uurtarief. Dit is het hoogste bedrag dat je op de factuur terugvindt. Het loon van de schilder kan verschillen en is afhankelijk van de ervaring. Je moet er daarom altijd voor zorgen dat je een goede vergelijking maakt en het beste bedrijf vindt voor jouw werkzaamheden.

Hoe dakkapel schilderen met zonnepanelen?

In veel gevallen vermijden schilders het schilderen rond zonnepanelen vanwege de risico’s die ermee gepaard gaan. Het demonteren van de zonnepanelen is vaak de veiligste oplossing om schade aan zowel de panelen als de veiligheid van de schilder te voorkomen. Dit moet echter worden uitgevoerd door gekwalificeerde professionals.

Voorafgaand aan elk schilderproject rond zonnepanelen is het raadzaam om met zowel de schilder als een professional op het gebied van zonne-energie te overleggen om de beste aanpak te bepalen en ervoor te zorgen dat alle veiligheidsrichtlijnen worden gevolgd. Veiligheid en de integriteit van de zonnepanelen moeten altijd de hoogste prioriteit hebben.

Veelgestelde vragen

Wat kost een daklijst schilderen?

+
De prijs hangt af van factoren zoals het gekozen materiaal en de schilder zijn tarieven. Voor buitenschilderwerk rekenen schilders vaak prijzen tussen de € 30 en € 50 per vierkante meter of tussen de € 40 en € 55 per uur. De vakman kan advies geven over het juiste materiaal en heeft ervaring en benodigde materialen tot zijn beschikking.

Hoe kan ik veilig een dakkapel schilderen?

+
De buitenkant van je dakkapel is enkel toegankelijk vanaf het dak, wat een veilige aanpak vereist. Het gebruik van een hoogwerker of dakkapelsteiger wordt aanbevolen om in alle rust en veiligheid te kunnen werken.

Wat kost het om een dakkapel te laten schilderen?

+
Als je een schilder inhuurt voor het schilderen van je dakkapel, kun je rekenen op een uurtarief tussen de € 40 en € 50. Het exacte tarief kan variëren, aangezien het door de vakman zelf wordt bepaald. Voor een volledige schilderbeurt aan je dakkapel liggen de totale kosten gemiddeld tussen de € 400 en € 930.

Dakkapel schilderen: vrijblijvende offertes

Een dakkapel schilderen zorgt ervoor dat de dakkapel langer mooi blijft en bestand blijft tegen weer en wind. Door gratis offertes op te vragen en te vergelijken kun je de beste prijs vinden voor deze klus, en ben je verzekerd van een goed resultaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat moet er geschilderd worden?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes