Prefab dakkapel in 1 dag snel en gemakkelijk geplaatst

Een nieuwe dakkapel kan veel voordelen voor je woning opleveren. Een prefab dakkapel is snel en gemakkelijk geplaatst. Lees hier alles wat je moet weten over een prefab dakkapel.

prefab dakkapel

De voor- en nadelen van prefab dakkapellen

Een prefab dakkapel heeft veel voordelen ten opzichte van een traditionele dakkapel. Prefab dakkapellen worden dan ook het vaakst geplaatst omdat ze sneller en gemakkelijker te monteren zijn en vaak ook wat goedkoper zijn. Ze zijn in verschillende materialen en afwerkingen te bestellen, zoals bijvoorbeeld een zwarte dakkapel.

Prefab betekent dat iets van tevoren gefabriceerd is. De dakkapel wordt in de fabriek in elkaar gezet. Dit type dakkapel hoeft ter plekke alleen nog maar op het dak geplaatst te worden. Hierdoor zijn prefab dakkapellen vaak goedkoper.

Ze kunnen binnen slechts enkele uren op het dak gemonteerd worden. Het plaatsen van de dakkapel wordt met een hijskraan gedaan.

Prefab dakkapellen zijn in verschillende formaten beschikbaar. Vaak kan een prefab dakkapel tot wel 10 meter breed beschikbaar zijn. Bij afwijkende grootte zal je voor een op maat gemaakte dakkapel moeten kiezen.

Voordelen van een prefab dakkapel

  • Snelle en makkelijke plaatsing, vaak binnen enkele uren met als extra voordeel de lagere arbeidskosten
  • Meestal goedkoper
  • Minder geluidsoverlast en bouwafval bij de plaatsing

Nadelen van een prefab dakkapel

  • Ontheffing voor een hijskraan kan duur zijn
  • Niet altijd mogelijk op oudere woningen
  • Minder keuze voor afwijkende afmetingen of op een schuin dak met afwijkende dakhelling

Wanneer juist geen prefab?

Hoewel een prefab dakkapel onder de juiste omstandigheden een zeer geschikte keuze is, zijn er ook situaties waarbij dit juist niet handig is. Soms is een prefab dakkapel niet mogelijk en kun je beter voor een traditionele dakkapel kiezen. Want zo’n dakkapel is gewoon maatwerk bovenop je dak. Een traditionele dakkapel wordt op je dak gebouwd in plaats van getild.

Voor het plaatsen van een prefab dakkapel heb je ontheffing voor een hijskraan nodig. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar in sommige gevallen kan dit erg duur zijn.

Een ander probleem met een hijskraan is dat er genoeg ruimte moet zijn om met de kraan te werken. Wanneer je aan een erg smalle straat woont kan dit soms niet mogelijk zijn.

Ook bij een verouderde woning is prefab niet altijd de beste keuze. Oudere woningen zijn soms niet helemaal recht meer. Bij de traditionele manier van plaatsen kunnen er aanpassingen gemaakt worden zodat dit geen probleem is. Bij prefab is dit echter niet mogelijk. Een prefab dakkapel hoeft immers alleen nog op het dak geplaatst te worden en kan niet veranderd worden.

Als laatste is het bij een prefab dakkapel niet mogelijk om elke grootte en hellingshoek te gebruiken die je wilt. Bij maatwerk heb je hier meer vrijheid in. Het kan zijn dat je specifieke wensen hebt waar prefab dakkapellen geen antwoord op kunnen bieden of dat jouw woning met unieke afmetingen en verhoudingen gemaakt is waardoor prefab niet mooi aan zal sluiten.

Als je meer wil weten over de verschillende keuzes en opties, kun je een kijkje nemen op onze pagina over verschillende soorten dakkapellen.

Wat kost een prefab dakkapel?

De prefab dakkapel kosten kunnen erg uiteen lopen afhankelijk van verschillende factoren. De afmeting en het materiaal dat je kiest zullen de grootste invloed hebben. De gemiddelde kostprijs ligt tussen de € 7.900 en € 11.000.

Een prefab dakkapel is over het algemeen wel vaak de goedkoopste dakkapel die beschikbaar is.

Het grootste deel van de totale kosten bestaat uit materiaalkosten van de dakkapel waaronder ook de kosten van de dakgoot en kozijnen. Je moet een dakkapel nagenoeg altijd laten plaatsen. Het zelf plaatsen van een dakkapel is een erg lastige klus waardoor je niet kan besparen op de arbeidskosten.

Bijkomende kosten

Er zijn een aantal factoren die voor een hogere totaalprijs kunnen zorgen. De gemiddelde kostprijs gaat uit van een standaard dakkapel zonder enige extra opties. Er zijn veel dingen die hier nog bij kunnen komen, waaronder onderstaande mogelijkheden:

  • Decoratieve elementen zoals randen of roeden
  • Het model of type dakkapel dat je kiest
  • Mogelijk luxe afwerking van het materiaal
  • De soort ramen die je laat plaatsen
  • Extra opties toevoegen zoals een ventilatierooster of rolluiken
Ben je benieuwd naar de kosten van een prefab dakkapel?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs. Ontvang kosteloos offertes en ontdek wat de mogelijkheden en prijs zijn van een prefab dakkapel. Vergelijk de prijzen!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Materialen

Het soort materiaal je kiest voor de dakkapel kan de prijs beïnvloeden. Meestal wordt er gekozen tussen een kunststof dakkapel en een houten dakkapel. De kozijnen zullen van hetzelfde materiaal gemaakt zijn.

Kunststof dakkapel

Een kunststof prefab dakkapel is opgebouwd uit een houten basisconstructie die met kunststof is afgewerkt. Kunststof gaat lang mee. Het heeft een levensduur van tot wel 50 jaar. Daarnaast is kunststof de goedkoopste optie en heeft nauwelijks onderhoud nodig. Je hoeft het ook niet te schilderen en je voorkomt onderhoudskosten.

In Nederland wordt het vaakste voor een kunststof dakkapel gekozen vanwege de lage kosten en andere voordelen van kunststof.

Polyester dakkapel

Een dakkapel van polyester is wat duurder dan een kunststof dakkapel. Het heeft verder dezelfde voordelen en gaat langer mee. Het is een sterker materiaal dan kunststof en is beter bestand tegen weersinvloeden. De hogere kosten zullen zich terugbetalen door de duurzaamheid en betere isolatie.

Door de constructiemethode van een polyester dakkapel wordt nagenoeg altijd de gehele dakkapel prefab geplaatst.

Houten dakkapel

Een prefab houten dakkapel wordt vaak gekozen vanwege de authentieke uitstraling. Hoewel kunststof en polyester ook met houtnerfstructuur komen, blijf je nog wel verschil zien tussen deze dakkapellen.

Helaas is hout duurder en heeft een kortere levensduur. Het moet meer onderhouden worden dan beide polyester en kunststof en je zult het af en toe moeten schilderen.

Een voordeel hiervan is wel dat je hout altijd kan repareren bij schade. In het geval van schade bij kunststof zal het hele stuk dat beschadigingen heeft opgelopen vervangen moeten worden.

prefab dakkapel hout

Plaatsing van een prefab dakkapel

Prefab dakkapellen worden vlot geplaatst met een hijskraan. Door het gebruik van een hijskraan moet er wel genoeg ruimte om de woning heen zijn om hiermee te kunnen werken. Bij smalle straten kan dit soms een probleem zijn.

Wanneer je de dakkapel bestelt, kan het zijn dat je er nog wel even op moet wachten voordat deze klaar is om te plaatsen. Het moet in de fabriek in elkaar gezet worden voor je de dakkapel kan plaatsen. Je zult hier echter meestal niet erg lang op hoeven te wachten.

Vergunning

In sommige gevallen is een vergunning nodig. Het aanvragen van een omgevingsvergunning doe je bij jouw gemeente. Wanneer je aan de voorkant van je woning werkt, is dit vrijwel altijd nodig. Aan de achterkant van je woning zal je waarschijnlijk geen vergunning nodig hebben.

Vraag altijd na bij jouw gemeente wat de plaatselijke regels zijn. Er kunnen bijvoorbeeld ook afwijkende regels bij komen. Zo kan het zijn dat er in een oude, landelijke wijk geen super moderne dakkapel geplaatst mag worden.

Zoals al eerder genoemd is het nodig om ontheffing te krijgen voor het gebruiken van een hijskraan. Ook dit moet je bij de gemeente aanvragen.

Dakbedekking

Een prefab dakkapel komt standaard met een plat dak met EPDM dakbedekking. Dit wordt veel gebruikt omdat het een makkelijk materiaal is dat zorgt voor een waterdichte afwerking van de randen van de dakkapel. EPDM gaat vaak wel 50 jaar mee.

Vraag aan het vakbedrijf dat je inschakelt wat er allemaal mogelijk is voor de dakbedekking van prefab dakkapellen.

Extra opties

Bij de plaatsing van een prefab dakkapel kun je voor extra opties kiezen. Dit kun je van tevoren aangeven, zodat alles in één keer geplaatst kan worden. Een aantal mogelijkheden zijn:

  • Ventilatie rooster
  • Insectenhor
  • Rolluiken of zonwering
  • Speciaal hang- en sluitwerk voor extra veiligheid
  • Knieschotten
  • Extra sterk of isolerend glas

Laat een prefab dakkapel plaatsen

Kies voor een prefab dakkapel voor meer ruimte en licht in je woning. Met een dakkapel kan je bijvoorbeeld je zolder vergroten zodat deze beter te gebruiken is. Prefab heeft vele voordelen ten opzichte van traditionele plaatsing. Een prefab dakkapel is al binnen één dag geplaatst.

Ga jij kiezen voor een prefab dakkapel? Bekijk meerdere offertes en kies een dakkapel van hoge kwaliteit die past bij jouw woning.

Ontdek de kosten van een prefab dakkapel

Wil je een prefab dakkapel laten plaatsen door een ervaren dakkapel installateur? Vul dan ons formulier in, ontvang offertes op maat en vergelijk de prijzen en mogelijkheden!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes