Dakkapel vergunning | Wel of geen omgevingsvergunning nodig?

Soms heb je voor je dakkapel een vergunning nodig. Daarom vind je in dit artikel meer informatie over de vergunningsvereisten, maar ook over de vergunningsvrije mogelijkheden.

dakkapel vergunning

Vergunning: kun je zomaar een dakkapel plaatsen?

Wil je een dakkapel plaatsen, maar twijfel je of een vergunning nodig is? In sommige gevallen moet je een vergunning aanvragen, maar zolang je een dakkapel laat plaatsen op een normale plek op het dak waarbij het huis geen monument is, is een vergunning doorgaans niet nodig.

Aandachtspunten bij het plaatsen van een dakkapel

Er zijn verschillende aandachtspunten bij het plaatsen van een dakkapel waar je rekening mee moet houden:

 • Wel of geen vergunning nodig
 • De voor- en achterkantbenadering
 • Regels vanuit de gemeente
 • Bouwbesluit: hoe te bouwen
 • Verplicht rekening houden met de buren
 • Procedure omgevingsvergunning

Vergunningsvrij

Vaak is een dakkapel vergunningsvrij als deze aan de achterzijde van een huis wordt geplaatst. Als je je bovendien houdt aan de eisen van de gemeente zal een vergunning niet snel nodig zijn. Het is daarom goed om van te voren bij je gemeente na te gaan wat de regels zijn rondom een dakkapel.

Regels dakkapel

Er zijn dus bepaalde regels waar je je aan moet houden om een dakkapel te plaatsen. Iedere gemeente hanteert eigen richtlijnen voor de bouw van een dakkapel. Deze regels zijn afhankelijk van de grootte, de vorm, de plaatsingsplek (aan de voor-, zij- of achtergevel) en of je een standaard dakkapel of een hoekdakkapel wilt plaatsen.

Hoe groot mag een dakkapel zijn en wat is de juiste hoogte?

Over de maten van een dakkapel zonder vergunning zijn ook richtlijnen. Bijvoorbeeld hoe ver ze van de dakrand moeten staan, maar ook hoe hoog en breed ze mogen zijn. De maximale hoogte van de dakkapel is 1,75 meter.

Dakkapel bouwen aan de voorzijde of achterzijde

De plek van de dakkapel op het dak speelt ook een rol in het wel of niet moeten aanvragen van een vergunning. Wanneer je deze aan de achterkant van het dak plaatst, kan dit in de meeste gevallen vergunningsvrij. Controleer dit wel altijd even bij de gemeente.

Bij het plaatsen van de dakkapel aan de voorzijde moet meestal wel een vergunning aangevraagd worden, behalve als de woning in welstandsvrij gebied staat of als het toegestaan wordt in het bestemmingsplan. Ga ook hier goed na wat de regels zijn, want dit kan per gemeente verschillen.

vergunningaanvragen dakkapel

Regels dakkapel versoepeld

De regels voor een dakkapel zijn in Nederland best streng, maar toch zijn de eisen de afgelopen jaren al een stuk lichter geworden. Je hebt veel minder dan vroeger een vergunning van de gemeente nodig. Hierdoor hoef je dus ook minder snel een vergunning aan te vragen, wat een hoop tijd en gedoe scheelt.

Geen vergunning nodig

Er zijn verschillende situaties waarin je geen vergunning nodig hebt om een dakkapel op je woning te kunnen plaatsen. We hebben de situaties op een rij gezet. Voor het vergunningsvrij plaatsen van een dakkapel geldt:

 • De dakkapel wordt aan de achterzijde of zijkant van het dak geplaatst. Dit zij-dakvlak mag daarbij niet naar openbaar toegankelijk gebied gekeerd zijn
 • De dakkapel is gemeten vanaf de onderzijde, de voet van de dakkapel, niet hoger dan 1,75 meter
 • De onderzijde ligt meer dan 0,5 meter en minder dan 1 meter boven de dakvoet
 • De bovenzijde ligt meer dan 0,5 meter onder de daknok, dus echt de bovenkant van je huis
 • De zijkanten liggen meer dan 50 centimeter van de zijkanten van het dakvlak
 • De dakkapel wordt niet op een tijdelijke woning geplaatst, zoals een woonkeet, woonwagen of vakantiehuisje

Wel een vergunning nodig

Voldoe je niet aan eerder genoemde regels en richtlijnen en heb je dus wel een vergunning nodig voor het plaatsen van een dakkapel? Dan moet je een zogeheten bouwvergunning of omgevingsvergunning aanvragen.

Bouwvergunning aanvragen in openbaar gebied

Naast bovengenoemde richtlijnen is het ook afhankelijk van het gebied waarin je woont of je een vergunning voor je dakkapel moet aanvragen. Wanneer je de dakkapel wilt bouwen aan openbaar toegankelijk gebied, bijvoorbeeld een openbare weg of ruimte of aan het water, dan heb je doorgaans een vergunning nodig. Vandaar dat de regels voor het bouwen van een dakkapel aan de voorzijde van de woning vaak strenger zijn.

Vergunning aanvragen

Het aanvragen van een omgevingsvergunning voor een dakkapel doe je bij de gemeente waarin je woonachtig ben. Dit kan via de website van het omgevingsloket. Je vult hier alle informatie in en levert de benodigde gegevens aan, zoals de bouwtekening van de dakkapel.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor een dakkapel?
Wij brengen je in contact met ervaren dakkapel installateurs die je advies geven over vergunningen en dakkapel installaties. Vraag verschillende offertes aan, vergelijk de prijzen en bespaar op jouw dakkapel!
arrow Vergelijk dakkapel prijzen

Hoe lang duurt de aanvraag van een vergunning?

Nadat je de aanvraag hebt ingediend, wordt deze beoordeeld door de gemeente. Ze bekijken of de aanvraag voldoet aan de verschillende punten met betrekking tot het bouwbesluit, het bestemmingsplan en de welstandnota. De gemeente zal binnen 8 weken reageren op de aanvraag. Houd er wel rekening mee dat je buren ook nog 6 weken hebben om bezwaar te maken. Het neemt dus wel wat tijd in beslag.

Kosten vergunning dakkapel

Houd er rekening mee dat er aan een vergunningsaanvraag ook kosten verbonden zitten. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor het onderzoeken van de vergunningsaanvraag die door de gemeente worden doorberekend. Dit kan per gemeente verschillen, dus de exacte kosten zijn lastig vast te stellen. Dit kun je dan ook het best navragen bij de gemeente zelf.

Uitzonderingen

Vinden de verbouwingen plaats aan een monument of in een door het Rijk aangewezen beschermd stads- of dorpsgezicht? Dan kun je in aantal gevallen toch vergunningsvrij bouwen. Dit is maatwerk en moet je uit laten zoeken voordat je zeker weet dat je zonder vergunning aan de slag kunt gaan.

Kosteloos dakkapel offertes aanvragen

Ben je benieuwd of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een dakkapel? Vraag offertes aan, kom in contact met dakkapel specialisten en ontdek alle informatie! Vul in enkele stappen ons formulier in.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenste breedte
2*. Gewenst materiaal
3*. Gewenste model dakkapel
4*. Is de woning in bezit?
5. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes