Lekkage dakkapel – Oorzaken en beste oplossing

Het is zowel vervelend als destructief voor het dak om een lek in je dakkapel te hebben. De mogelijkheid van schimmelgroei, waterschade aan de vloer, loslatend pleisterwerk en vocht dat in de muren komt is iets waar je beslist niet aan wilt denken.

lekkage-dakkapel.jpg

Wat doen bij een lekkage

Heb jij last van lekkage in je dakkapel? Dan is het belangrijk om hier zo snel mogelijk wat aan te doen om verdere schade te kunnen voorkomen. Hoe eerder je de lekkage op kan lossen, hoe beter. In dit artikel vertellen wij je precies wat je moet doen bij een lekkage in je dakkapel, welke problemen er kunnen ontstaan en hoe je een lekkage het beste op kunt sporen en verhelpen.

Wat moet je doen als een dakkapel lekt?

Zie je lekkages in je dakkapel of in de buurt ervan? Door snel te handelen kun je (verdere) waterschade voorkomen. Er zijn een aantal stappen die altijd doorlopen moeten worden wanneer je last hebt van lekkage bij je dakkapel.

De eerste stap is het klaarzetten van emmers om het vocht op te vangen en het vocht dat al aanwezig is zo veel mogelijk weg te halen door te dweilen.

De volgende stap is analyseren hoe ernstig het lek is. Ongeacht of je contact opneemt met je verzekeraar of met een monteur over de lekkage van de dakkapel, ze zullen allebei willen weten hoe erg het is. Bovendien kun je, door de plaats van de schade te bepalen, de lekkage zelf wat beter inschatten.

Is er een kozijnscheur, een muurprobleem, een glasprobleem of een buisprobleem? En hoe groot is de locatie van de schade? Het kan immers maar een klein scheurtje zijn die redelijk snel en eenvoudig te repareren is. Maak ook altijd foto’s van de lekkage en de schade die ontstaan is als bewijs.

Het ontstaan van een lekkage in de dakkapel

Een daklekkage in je dakkapel kan op verschillende manieren ontstaan. Lekken worden vaak veroorzaakt door weersomstandigheden zoals harde wind en slagregens en door slecht onderhouden dakgoten.

Een andere factor is dat dakkapellen vaak achteraf aan daken worden toegevoegd. Onderdelen sluiten in dit geval niet altijd goed op elkaar aan. Denk aan de kozijnen, loodranden of dakbedekking. Hier kan van alles misgaan. Je lek is vaak onzichtbaar voor het blote oog, waardoor je echt op zoek moet gaan naar de lekkage.

Als je de lekkage zelf niet kunt vinden kun je altijd een specialist inhuren die voor jou de lekkage opzoekt.

Lekkage dakkapel

Problemen die kunnen ontstaan bij een lekkage in de dakkapel

Als je last hebt van lekkage in de dakkapel, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Deze problemen zijn vaak een aanwijzing dat er een lekkage aanwezig is.

Een van de problemen die kunnen ontstaan zijn scheuren in de dakpannen en scheuren in de nokvorsten. Regenwater kan in deze scheuren naar binnen sijpelen en de dakplanken verzadigen wanneer je huis al wat ouder is. Het vocht vindt uiteindelijk zijn weg naar de grond en kan hierdoor naar binnen sijpelen. Dit kan een tijdje goed blijven gaan, maar als er een bijzondere harde wind is, veel regen of ander ongewoon weer, kan het plotseling mis gaan.

Een ander probleem heeft te maken met nokvorsten die in cement liggen. Sneeuw kan in oudere mortel gaan zitten en deze opbreken, vooral in een strenge winter wanneer er veel sneeuw ligt. Dan moet de nokvorst opnieuw worden vastgezet, zodat er geen water doorheen kan sijpelen.

Dit leidt tot scheurvorming, wat hetzelfde resultaat heeft als bij het eerste probleem. Nog een probleem heeft te maken met tegels die schuin liggen. Door de werking van het dakbeschot kunnen dakpannen op den duur niet meer perfect recht op de panlatten liggen. Ook ouderdom en de effecten van warm en koud weer kunnen hiertoe bijdragen. Ook hierdoor kan er weer water naar binnen sijpelen wat uiteindelijk in de dakkapel terecht kan komen.

Is het lood niet meer perfect recht? Dan kan dat leiden tot zwakke plekken in je dak. In dit geval kunnen er vochtplekken ontstaan onder het raam. De verf of het behang kan hierdoor loslaten en lelijke plekken krijgen. Als het vocht al langer aanwezig is krijg je te maken met schimmel.

Een ander probleem dat kan ontstaan is condensatie bij de aansluiting van de dakkapel op het dak aan de achterkant. Dit is te wijten aan onjuiste of te late framing en een gebrekkige installatie van het dampdichte membraan.

Het opsporen van een lekkage dakkapel

Het is cruciaal om eerst de oorsprong van eventuele lekkages bij bestaande dakkapellen vast te stellen. Als je zelf een lekkage in de dakkapel op gaat sporen kijk je voornamelijk naar vochtige plekken in de muur, schimmelvorming en behang of verf die loslaat.

Let er wel op dat de plaats van de vochtige plek niet altijd de plaats is waar de lekkage is ontstaan. Water en vocht kan namelijk op een andere plek lopen doordat het bijvoorbeeld naar beneden stroom. Het is niet altijd mogelijk kom zelf vast te kunnen stellen waar de lekkage vandaan komt. In dit geval is het raadzaam om naar een expert te gaan.

Deze komt dan bij je langs om de oorzaak vast te stellen. Pas daarna kan er begonnen worden aan de reparatie van de lekkage. Een specialist begint altijd met een visueel onderzoek. Met andere woorden, hij kijkt of er vochtige plekken zijn, waar die precies zitten en of er een mogelijke verklaring voor is. Zo’n visuele inspectie duurt meestal 30 tot 45 minuten. Hij besteedt onder andere veel aandacht aan de naden van de dakbedekking. Dat is namelijk in veel gevallen de plaats waar een dakkapel lek is.

Klus laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Het verhelpen van een lekkage dakkapel

Is de dakdekker op de hoogte van de specifieke locatie van het lek? Dan zal hij het repareren nadat hij er met jou over gesproken heeft. Hoe dit wordt bereikt hangt meestal af van de oorsprong van het lek en het lek zelf. De meeste problemen kunnen echter vrij snel en eenvoudig worden opgelost.

Hierdoor kan er geen verdere schade ontstaan en kun jij snel weer genieten van jouw dakkapel. Laat je lek altijd zo snel mogelijk repareren en wacht het niet af. Zelfs kleine kieren kunnen in korte tijd veel schade aanrichten. Terwijl je nu misschien snel een daklekkage kunt repareren, kan het zijn dat je de maand daarop je dakkapel volledig moet renoveren.

Bij het verhelpen van een lekkage dakkapel zijn er verschillende mogelijkheden, namelijk het herstellen van de dakkapel, het renoveren van de dakkapel en het vernieuwen van de dakkapel.

De dakkapel herstellen

Heb je een lekkage als gevolg van een klein scheurtje in de loodrand of het platte dak van je dakkapel? Dan is herstellen of reparatie van de dakkapel vaak een optie.

Dit is een eenvoudige behandeling die vaak meteen wordt uitgevoerd.

De dakkapel renoveren

Is het lekken veroorzaakt door het oude, versleten dak van je dakkapel? De beste optie is dan vaak renovatie. De oude dakbedekking van je dakkapel wordt er dan afgehaald en vervangen door nieuwe dakbedekking.

De dakkapel vernieuwen

Is er geen reparatie meer mogelijk, bijvoorbeeld doordat de dakkapel al zo verouderd is? De ideale keuze is dan te kiezen voor een gloednieuwe dakkapel. Dit is bijvoorbeeld het geval als de houten structuur is aangetast door houtrot of als de onderdelen gewoon te oud en te duur zijn om te repareren.

Lekkage in de dakkapel voorkomen

Tenzij de situatie zeer extreem is, ontstaan lekkages in de dakkapel niet van de ene op de andere dag. Met andere woorden, een dakkapel lekkage kan vaak voorkomen worden. Voorkomen is eigenlijk altijd beter dan genezen.

Je kunt lekkages gemakkelijker voorkomen als je dak met enige regelmaat het juiste onderhoud krijgt. Door de dakkapel te onderhouden heb jij zelf, de dakdekker of de monteur een betere kennis van de staat van het dak of de dakkapel. Zelfs voordat er aanzienlijke schade en/of lekkage optreedt, is het mogelijk om te voorspellen wanneer de toestand zal verslechteren.

Bovendien helpt het onderhouden van een dakkapel de dakkapel langer mee te gaan.

Hoeveel kost het om dakkapel lekkage te repareren?

Het repareren van een lekkage in de dakkapel kost niet zo heel veel als de beschadigingen relatief klein zijn. Moet er een groot lek gerepareerd worden? Doorgaans houdt dit in dat een deel van het dak opnieuw moet worden opgebouwd of een reparatiestrook moet worden aangebracht.

Denk in dit geval aan prijzen van ongeveer € 35 per uur. De uiteindelijke prijs is wel afhankelijk van het gebruikte materiaal. Bitumen is bijvoorbeeld minder duur om te vervangen dan EPDM.

Is de lekkage in de dakkapel ontstaan door een slechte verbinding? Dit is een meer specialistische klus, waardoor de kosten van de reparatie wat hoger liggen. Denk hierbij aan ongeveer € 45 per uur.

Ook de zijkanten van de dakkapel kunnen schade oplopen. De prijs voor het vervangen van de zijkanten van de dakkapel of voor het gebruik van een reparatiekit om eventuele gaten en scheuren te repareren is ongeveer € 30 per uur.

Wat wordt gedekt door de verzekering bij een lekkage van een dakkapel?

De bereidheid en het bedrag van de verzekering om uit te keren hangt grotendeels af van de reden van je waterlekkage, In het algemeen zullen de meeste verzekeringsmaatschappijen betalen voor schade veroorzaakt door zwaar weer en waterschade aan het dak.

Let wel op, want elke verzekeraar beheert claims op een unieke manier. Neem eerst contact op met je verzekeraar om te bevestigen wat voor jou gedekt is.

Welke schade wordt niet gedekt?

Een lekkage in je dakkapel wordt niet altijd volledig gedekt door je verzekering. Helaas zijn er een paar gevallen waarin je zelf voor de kosten en schade moet opdraaien. Zo wordt schade veroorzaakt door nalatigheid niet vergoed.

Denk hierbij aan schade die tijdens een storm is ontstaan doordat het raam nog open stond. Ook schade door achterstallig onderhoud wordt niet vergoed.

Bijvoorbeeld een waterlek door dakpannen die kapot zijn. Deze schade had voorkomen kunnen worden door op tijd een reparatie uit te voeren.

Offerte voor dakkapel lekkage reparatie

Vul onderstaand formulier in om in contact te komen met diverse vakmensen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.
Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes