Kosten daklekkage repareren | Verschillende factoren

Als je dak lekt, is het belangrijk om snel actie te ondernemen, omdat de kosten van een daklekkage snel kunnen oplopen. Hoe langer je wacht met het herstellen van het lek, hoe groter de schade kan worden. In ernstige gevallen kan het zelfs nodig zijn om de hele dakconstructie te vervangen, wat aanzienlijk duurder is dan alleen het repareren van het lek.

daklekkage repareren

Kosten daklekkage laten repareren

De kosten voor het verhelpen van daklekkage variëren afhankelijk van de ernst en de staat van het dak. Lokale reparatie of volledige dakbedekking vervangen is mogelijk. Bij ernstige schade aan de dakconstructie kan het nodig zijn het hele dak te vervangen. Voor een nauwkeurige prijsopgave, neem contact op met vakmensen. Hier zijn algemene prijsindicaties per vierkante meter, inclusief btw:

Renovatie plat dak: € 25,- tot € 80,-
Renovatie schuin dak: € 10,- tot € 150,-
Reparatie plat dak: € 225,- tot € 285,-
Reparatie schuin dak: € 130,- tot € 210,-

Factoren die de kosten van dakreparatie beïnvloeden

Type dak

Het soort dak dat je hebt heeft invloed op de totale prijs van daklekkage reparaties. Dit komt doordat verschillende soorten dakbedekkingen variëren in prijs. Dakpannen, bijvoorbeeld, staan erom bekend over het algemeen duurder te zijn.

Echter, in sommige gevallen is het mogelijk om slechts een gedeelte van een pannendak te repareren, waardoor de kosten mogelijk beperkt kunnen worden. Het is belangrijk om rekening te houden met deze variabiliteit in kosten bij het overwegen van reparaties aan verschillende soorten daken.

Soort dakbedekking

De gebruikte materialen bepalen ook de prijs van dakbedekking. Bitumineuze bedekking op platte daken is over het algemeen voordeliger, terwijl EPDM duurzamer is maar hogere kosten met zich meebrengt. Bovendien hebben dakpannen een langere levensduur, maar bij versleten glazuurlagen kan volledige vernieuwing nodig zijn.

Locatie van het lek

Ook de locatie van het lek beïnvloedt de totale kosten. Toegankelijkheid speelt hierbij een belangrijke rol. Werken op een plat dak van een woning is namelijk vaak eenvoudiger dan op een hellend dak. Oudere platte daken hebben vaak meer naden, wat bij temperatuurschommelingen kan leiden tot kleine scheurtjes. Vooral platte daken ouder dan tien jaar lopen een verhoogd risico op daklekkages. Zo kunnen moeilijk bereikbare lekken en het opsporen van het lek ook extra kosten met zich meebrengen.

Grootte van het probleem

De omvang van het lekkageprobleem beïnvloedt direct de reparatiekosten. Grotere problemen, zoals een dakbedekking die zijn levensduur heeft bereikt, kunnen leiden tot meer complexe en kostbare reparaties. Kleine problemen, zoals een scheur in een plat dak of een kapotte dakpan op een pannendak, kunnen doorgaans efficiënt worden gerepareerd met bijvoorbeeld reparatiestrips en pasta. Ongeacht de grootte van het probleem is het essentieel om snel een specialist in te schakelen voor een grondige inspectie om verdere schade te voorkomen.

Spoed klus of niet?

Bij dringende reparaties, zoals stormschade, kan een spoedreparatie nodig zijn. In dergelijke gevallen rekenen dakdekkers vaak een extra vergoeding. Spoedreparaties buiten reguliere kantooruren of in het weekend kunnen ook extra kosten met zich meebrengen. 

Bij spoedreparaties zal een vakman snel ter plaatse zijn, en indien mogelijk, direct de nodige reparaties uitvoeren. Als dit niet onmiddellijk mogelijk is, zorgt de specialist voor een tijdelijke oplossing, zoals het gebruik van een plastic zeil, voordat de definitieve reparatie wordt uitgevoerd.

Extra kosten

Naast de bovengenoemde factoren moet rekening worden gehouden met arbeidskosten en voorrijkosten.

 • Arbeidskosten worden meestal per uur berekend, waarbij het uurtarief afhangt van de ervaring van de dakdekker. Een ervaren dakdekker kan vaak een nauwkeurige schatting maken van de benodigde tijd.
 • Voorrijkosten worden in rekening gebracht en kunnen worden geminimaliseerd door een specialist uit de nabije omgeving te kiezen.
daklekkage plat dak

Daklekkage verzekering

Wanneer je een opstalverzekering hebt, ben je over het algemeen gedekt en verzekerd tegen schade veroorzaakt door een daklekkage. De verzekeraar zal echter beoordelen of je de schade had kunnen voorkomen. Als dat het geval is, ontvang je mogelijk geen vergoeding.

Het is daarom van groot belang om direct actie te ondernemen bij dakschade. Neem maatregelen om schade te voorkomen, zoek snel het lek en breng je eigendommen in veiligheid.

Ook is het verstandig om de schade zo snel mogelijk te melden bij de verzekeraar. Om ervoor te zorgen dat je het juiste bedrag vergoedt krijgt, maak je foto’s en video’s van de situatie.

Heb je last van daklekkage?
Een daklekkage moet zo snel mogelijk worden opgelost, voor het de rest van je woning aantast. Door offertes aan te vragen en te vergelijken zul je nooit te veel betalen voor deze dakreparatie.
arrow Vraag offertes aan

Oorzaak van een lekkend dak

Daklekkages kunnen verschillende oorzaken hebben, maar de meest voorkomende vind je bij aansluitingen en dakdetails, zoals lichtkoepels, hoeken, schoorsteen, hemelwaterafvoeren (zoals dakgoten) en ontluchtingen. Lekkages in de dakbedekking zelf komen minder vaak voor, tenzij het dak beschadigd is. De belangrijkste redenen voor daklekkages zijn:

 • Oude of poreuze dakbedekking
 • Verstopte of versleten dakgoten
 • Beschadigd daklood
 • Slecht onderhoud
 • Poreuze schoorsteen voegen
 • Beschadigingen van buitenaf
 • Wisselende weersomstandigheden

Het is belangrijk om regelmatig het dak te inspecteren en tijdig onderhoud uit te voeren om daklekkages te voorkomen of snel op te sporen en te repareren als ze zich voordoen.

Oorzaak daklekkage opsporen: hoe doe je dat?

Voordat de vakman aan de slag kan om de betreffende daklekkage te verhelpen, zal hij eerst het lek moeten opsporen. Dit begint meestal met een grondige dakinspectie, waarbij hij eventuele beschadigingen of zwakke plekken in kaart brengt.

Lekkage dak lokaliseren met lekdetectie

Bij het opsporen van een daklekkage is lekdetectie het sleutelwoord. Een specialist maakt gebruik van geavanceerde methoden om vocht en het lek zeer nauwkeurig te lokaliseren. Hierdoor kan het lek snel worden gevonden, en dit beperkt de mate van breek- en sloopwerk dat nodig is wanneer de dakdekker het dak gaat repareren. Hierdoor bespaar je dus veel geld en ongemak.

Bovendien wordt lekdetectie door een erkende specialist bijna altijd volledig vergoed door je verzekering. Dit betekent dat je de kosten voor het opsporen van het lek meestal niet zelf hoeft te dragen. Het is dus verstandig om bij de oorzaken van een daklekkage direct een specialist in te schakelen voor lekdetectie, zodat het probleem snel en efficiënt kan worden verholpen.

dakpannen schade

Mijn dak lekt: hoe kan ik mijn daklekkage verhelpen?

Bij een daklekkage is het niet altijd nodig om direct het hele dak te vervangen. Er zijn verschillende andere opties om de lekkage te herstellen en het dak weer waterdicht te maken. Hieronder lees je enkele mogelijke dak reparatie -opties.

Dakrenovatie

Als een plat dak regelmatig lekkages vertoont en de dakbedekking aanzienlijk verouderd is, is het raadzaam te kiezen voor een complete dakrenovatie. Hierbij wordt de gehele dakbedekking vervangen, wat een duurzame oplossing biedt.

Platte daken kunnen verschillende soorten dakbedekkingen hebben, zoals bitumen, EPDM, of PVC. De keuze hangt af van factoren zoals budget, levensduur en onderhoudsgemak.

Bij hellende daken zijn dakpannen en leien veelgebruikte materialen, vanwege hun duurzaamheid, esthetiek en beschermende eigenschappen.

Dakreparatie

Vaak is een eenvoudige dakreparatie voldoende om lekkages te verhelpen en het dak weer waterdicht te maken. Een vakman kan verschillende methoden toepassen, zoals het aanbrengen van een reparatiestrook of het vervangen van kapotte dakpannen.

Het herstellen van het dak kan ook het vervangen of herstellen van de dakgoot omvatten, vooral als deze lekt. Een lekkende dakgoot kan leiden tot vochtplekken en waterschade in huis, dus het is belangrijk dit probleem snel aan te pakken.

Dak vervangen

Soms is de schade aan het dak na verloop van tijd dermate groot dat een volledige dakvervanging de enige optie is. Dit doet zich voor wanneer zowel de dakbedekking als de dakconstructie ernstig verouderd zijn of aangetast zijn door houtrot, schimmels of andere ernstige schade.

Als zowel de dakbedekking als de dakconstructie al in slechte staat verkeren, kan een reparatie op de lange termijn duurder uitvallen. Het vervangen van het gehele dak biedt dan een duurzamere oplossing en voorkomt verdere problemen en herstelkosten.

Een ervaren dakdekker kan adviseren over de beste optie voor jouw situatie en een efficiënte dakvervanging uitvoeren om het dak weer in optimale staat te brengen.

daklekkage dakpannen

Bespaar op de reparatie van je dak!

Het klopt dat in sommige gevallen het plaatsen van een compleet nieuw dak stukken goedkoper kan zijn dan het dichten van een gat in het dak of het vervangen van oude dakbedekking. Dit komt doordat het zoeken naar een lek in het dak tijdrovend kan zijn en het uurtarief van een dakdekker aardig kan oplopen.

Veel mensen kiezen er daarom voor om een nieuwe laag dakbedekking op hun dak te laten leggen. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om eventuele bestaande problemen op te lossen, maar het geeft ook de zekerheid van een nieuw en betrouwbaar dak. Een nieuw dak kan ook zorgen voor betere isolatie en energiebesparing, waardoor het op de lange termijn voordeliger kan zijn.

Het is echter belangrijk om de situatie goed te laten beoordelen door een professionele dakdekker voordat je een beslissing neemt. Soms kan een reparatie voldoende zijn om het probleem te verhelpen, terwijl in andere gevallen een volledige dakvervanging nodig is. Een deskundige dakdekker kan je adviseren over de beste optie voor jouw specifieke situatie.

Bespaartips: zo kun je de daklekkage kosten drukken

Een daklekkage laten repareren is al duur genoeg, daarom hebben we een aantal bespaartips voor je op een rijtje gezet:

 • Kies een lokale dakdekker: Door een dakdekkersbedrijf dichtbij je huis te kiezen, verminder je de voorrijkosten en bespaar je geld.
 • Help zelf mee: Vraag de dakdekker welke voorbereidende werkzaamheden je zelf kunt uitvoeren, zodat je op de arbeidskosten kunt besparen.
 • Kies goedkope materialen: Als je de dakbedekking moet vervangen, overweeg dan te kiezen voor goedkopere materialen zoals bitumen om op de kosten te besparen.
 • Vergelijk offertes: Vraag offertes aan bij verschillende ervaren dakdekkers en vergelijk hun prijzen. Door te kiezen voor een vakman met de laagste prijs, kun je aanzienlijk besparen, soms tot wel 40% op de kosten.

Je moet echter in gedachten houden dat hoewel besparen op kosten gunstig kan zijn, het ook belangrijk is om te kiezen voor een betrouwbare en ervaren vakman om ervoor te zorgen dat het probleem adequaat wordt opgelost. Het vinden van een evenwicht tussen kostenbesparing en kwaliteit is essentieel voor een succesvolle dakreparatie.

Daklekkage repareren: gratis offertes

Een daklekkage kan veel problemen veroorzaken, maar wanneer je deze op tijd laat repareren voorkom je veel schade. Wij matchen je met ervaren dakdekkers uit de buurt die snel en professioneel het lek op kunnen zoeken en repareren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes