Puntdak | Voordelen en Aandachtspunten

Als je plannen hebt voor bouw, verbouwing of overname is het dak misschien het laatste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk om wel over het dak na te denken. Kies je bijvoorbeeld voor een plat dak of een puntdak?

puntdak

Wat is een puntdak precies?

Een puntdak bestaat uit vier onderdelen. Deze onderdelen komen allemaal met elkaar samen in één punt, vergelijkbaar met een kerk. Vanwege het vergelijkbare uiterlijk wordt een puntdak ook vaak piramidedak of tentdak genoemd.

Een puntdak wordt voorzien van een opstand om ervoor te zorgen dat het rechtop blijft staan. Vaak is deze 90 centimeter hoog. Dit garandeert dat alles netjes op zijn plaats blijft.

Puntdak constructie

De constructie van een puntdak gaat op eenzelfde soort manier als een zadeldak, maar dan met meer dakzijden. Waar een zadeldak twee kanten van het dak in de nok laat uitkomen, heeft een puntdak vier kanten die allemaal schuin naar een punt zullen lopen. De constructie kan laag voor laag gebeuren, maar je kunt vaak ook een prefab puntdak laten plaatsen.

Dakopbouw ongeveer hetzelfde als zadeldak

Het skelet van dit dak bestaat uit houten spanten, die op een regelmatige afstand van elkaar worden geplaatst over de vier zijden. Hierna worden de sporenspanten en panlatten geplaatst, die het onderdak zullen dragen. Een dampscherm beschermt de hele constructie tegen vocht, waarna het plafond en de dakbedekking aan beide kanten worden geplaatst.

Hoeveel graden is een puntdak

Een schuin dak mag pas zo heten vanaf een dakhelling van 15 graden. Dit is dus ook de minimale hellingshoek die een puntdak moet hebben. Hoeveel graden het puntdak maximaal kan hebben, is afhankelijk van je eigen wensen. Al zul je meestal vanaf ongeveer 60 graden problemen gaan krijgen met dakbedekking en de constructie zelf, dus een hellingshoek tussen de 15 graden en 60 graden aanhouden is aan te raden.

De voordelen van een puntdak

De isolatie van een puntdak is een van de grootste voordelen. Hoewel er vooruitgang is geboekt in de isolatie van platte daken is de isolatie van puntdaken doorgaans veel effectiever.

Zorg er wel voor dat je investeert in materialen van hoge kwaliteit en let op koudebruggen en andere isolerende zwakke plekken.

Goede waterafvoer

Een ander voordeel van een puntdak is een betere afvoer van water. Een hellend dak of zadeldak kan regenwater natuurlijk sneller afvoeren dan een vlak dak.

Daardoor is de kans op lekkages kleiner, waardoor je geld bespaart op reparaties.

puntdak voordelen

Duurzaam bouwen

Nog een voordeel van een puntdak is de duurzaamheid. Omdat dakpannen goed bestand zijn tegen windstoten gaat een puntdak erg lang mee.

Het is dan ook geen uitzondering dat een puntdak vaak een eeuw meegaat. De dakbedekking van een plat dak moet vaak na dertig jaar vervangen worden.

Lage kosten

De lagere kosten voor onderhoud van een puntdak zijn ook zeer voordelig. Verschuivende dakpannen zijn het meest voorkomende probleem van een puntdak.

Gelukkig is er geen moeilijk werk nodig om ze weer op hun plaats te krijgen en het voorval komt nog steeds minder vaak voor dan schade aan een plat dak. Bij een plat dak staat het materiaal namelijk extra onder druk door plassen en mos.

Wat kost een puntdak

Een puntdak zal gemiddeld €65 tot €140 kosten, afhankelijk van de grootte van het dak en de dakbedekking die je uitkiest. Dakplaten zijn vaan een van de goedkoopste soorten dakbedekking, dus wanneer je daarvoor kiest zal de prijs lager uitvallen. Maar als je een groot oppervlak hebt waar een nieuw dak op moet zal de prijs natuurlijk hoger uitvallen. Een groot deel van de uiteindelijke kosten zullen de arbeidskosten zijn, maar helemaal met een puntdak wil je zeker weten dat alle zijden goed aan elkaar zijn vastgemaakt en er geen wind onder kan komen, dus hierop proberen te besparen wordt niet aangeraden.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Dakbedekking

Omdat een puntdak een soort hellend dak is, heb je veel soorten dakbedekking om uit te kiezen. Zo kun je voor de standaard dakpannen of dakplaten gaan, maar je kunt ook voor een groen dak kiezen of, bij een lage dakhelling, is zelfs bitumen of EPDM een mogelijkheid soms. Omdat dit daktype niet heel steil hoeft te zijn voor een mooi effect, is de dakbedekking aanbrengen erg makkelijk en heb je veel opties. Wanneer je voor dakpannen gaat, zul je hier ook veel de chaperon dakpan zien om het mooi af te werken.

Hoe een puntdak isoleren

De energiebesparing door het isoleren van een schuin dak zoals een puntdak kan oplopen tot wel 30%. Een puntdak isoleren is dus een belangrijke overweging. Een puntdak kan zowel van binnen als van buiten geïsoleerd worden.

In vergelijking met dakisolatie aan de buitenzijde is het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant eenvoudig en relatief goedkoper.

Meest effectieve methode

Aan de andere kant is isolatie van buitenaf meestal effectiever, omdat deze doorlopend kan worden aangebracht. Op deze wijze kunnen koudebruggen worden voorkomen.

Bovendien neemt het van buitenaf isoleren geen extra ruimte in onder het puntdak.

Van binnenaf isoleren

Je vraagt je misschien af wat precies de voor- en nadelen van het isoleren van een puntdak van binnenuit vergeleken met de buitenkant zijn. Om te beginnen wordt bij dakisolatie vanaf de binnenzijde isolatiemateriaal tegen het dakbeschot geplaatst.

Het is aan te raden om hier isolatiewol voor te gebruiken omdat het eenvoudig te hanteren is en eenvoudig tussen de balken kan worden gelegd. Hierdoor is isoleren van binnenuit ook minder duur en tevens minder arbeidsintensief dan isoleren van buitenaf.

Van buitenaf isoleren

Wanneer je van buitenaf gaat isoleren wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking geplaatst. Zo wordt het isolatiemateriaal bijvoorbeeld onder de dakpannen geplaatst.

Omdat de hele dakbedekking moet worden verwijderd voordat de nieuwe isolatie wordt aangebracht, is deze isolatietechniek duurder. Maar omdat koudebruggen worden vermeden en er geen binnenruimte verloren gaat, is dit type isolatie toch vaak geliefder.

Van buitenaf isoleren is duurder

De kosten voor het isoleren van een puntdak van buitenaf zijn vaak hoger dan van binnenuit. Dit geldt vooral voor na-isolatie, omdat de dakbedekking zoals dakpannen verwijderd moet worden om de isolatie aan te kunnen brengen.

Isolatie kan worden aangebracht op een reeds bestaand dakbeschot (na-isolatie) om effectieve isolatie te bereiken. Koudebruggen worden vermeden omdat het hele dak geïsoleerd is.

puntdak

Van een plat dak naar een puntdak

Bij het overschakelen van een plat dak naar een puntdak of omgekeerd heb je een vergunning nodig. Je moet eigenlijk altijd een bouwvergunning aanvragen als je een dakconstructie wil toevoegen, of je nu een plat of schuin dak kiest.

Dit komt doordat dergelijke verbouwingen het uiterlijk van je huis veranderen.

Aanbouw met puntdak

Een aanbouw met puntdak kan een mooie toevoeging zijn aan je woning. Het geeft een hele andere uitstraling dan een standaard aanbouw met plat dak en kan hierdoor ook mooier in de rest van je woning overlopen. Ook zul je minder vochtproblemen hebben met een puntdak en kun je mooie dakbedekking gebruiken die niet alleen bij je huis past, maar ook zichtbaar is vanaf de straat.

Dakkapel met puntdak

Wanneer je nadenkt over wat een dakkapel is, zul je ook hier vaak een dakkapel met een plat dak voor je zien. Maar ook hier is een puntdak, of in sommige gevallen zelfs een dakkapel met mansardekap, een mooi alternatief. Je kunt hierdoor soms ook nog meer extra leefruimte realiseren, omdat je in het midden van de dakkapel nog wat extra hoogte hebt in tegenstelling tot een plat dak. Helemaal bij een kleine dakkapel van 2 meter kan dit een goede optie zijn om zoveel mogelijk eruit te halen.

Schakel een specialist in

Als je een dergelijke verandering door wil voeren, is het aan te raden om voor een professionele dakwerker te kiezen wanneer je zelf geen ervaring hebt met het bouwen van daken. Zij kunnen je vertellen aan welke eisen je specifiek moet voldoen.

De volgende stap is dat een architect bepaalt of je huis het extra gewicht van de dakconstructie kan dragen en tegelijkertijd toeziet op de veiligheid en efficiëntie van de constructie. Vervolgens kun je bij de gemeente een aanvraag indienen voor je vergunning. Pas als je die hebt, kun je met de bouw beginnen.

Waarom een puntdak kiezen over een standaard schuin dak

Een puntdak kan makkelijk geïsoleerd worden en zorgt voor goede afwatering. Een puntdak gaat erg lang mee en is daarmee een duurzame optie.

Doordat je ook nog eens uit verschillende afwerkingen en dakbedekkingen kunt kiezen creëer je een puntdak dat aan al je wensen voldoet!

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?

2*. Omschrijving

3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes