Als je plannen hebt voor bouw, verbouwing of overname is het dak misschien het laatste waar je aan denkt. Toch is het belangrijk om wel over het dak na te denken. Kies je bijvoorbeeld voor een plat dak of een puntdak? Bekijk de dak vervangen offerte
Wat is een puntdak precies?
Een puntdak bestaat uit vier onderdelen. Deze onderdelen komen allemaal met elkaar samen in één punt. vergelijkbaar met een kerk. Vanwege het vergelijkbare uiterlijk wordt een puntdak ook vaak piramidedak of tentdak genoemd.
Een puntdak wordt voorzien van een opstand om ervoor te zorgen dat het rechtop blijft staan. Vaak is deze 90 centimeter hoog. Dit garandeert dat alles netjes op zijn plaats blijft.
De voordelen van een puntdak
De isolatie van een puntdak is een van de grootste voordelen. Hoewel er vooruitgang is geboekt in de isolatie van platte daken is de isolatie van puntdaken doorgaans veel effectiever.
Zorg er wel voor dat je investeert in materialen van hoge kwaliteit en let op koudebruggen en andere isolerende zwakke plekken.
Goede waterafvoer
Een ander voordeel van een puntdak is een betere afvoer van water. Een hellend dak of zadeldak kan regenwater natuurlijk sneller afvoeren dan een vlak dak.
Daardoor is de kans op lekkages kleiner, waardoor je geld bespaart op reparaties.

Duurzaam
Nog een voordeel van een puntdak is de duurzaamheid. Omdat dakpannen goed bestand zijn tegen windstoten gaat een puntdak erg lang mee.
Het is dan ook geen uitzondering dat een puntdak vaak een eeuw meegaat. De dakbedekking van een plat dak moet vaak na dertig jaar vervangen worden.
Lage kosten
De lagere kosten voor onderhoud van een puntdak zijn ook zeer voordelig. Verschuivende dakpannen zijn het meest voorkomende probleem van een puntdak.
Gelukkig is er geen moeilijk werk nodig om ze weer op hun plaats te krijgen en het voorval komt nog steeds minder vaak voor dan schade aan een plat dak. Bij een plat dak staat het materiaal namelijk extra onder druk door plassen en mos.
Een puntdak isoleren
De energiebesparing door het isoleren van een puntdak kan oplopen tot wel 30%. Een puntdak isoleren is dus een belangrijke overweging. Een puntdak kan zowel van binnen als van buiten geïsoleerd worden.
In vergelijking met dakisolatie aan de buitenzijde is het aanbrengen van isolatie aan de binnenkant eenvoudig en relatief goedkoper.
Meest effectieve methode
Aan de andere kant is isolatie van buitenaf meestal effectiever, omdat deze doorlopend kan worden aangebracht. Op deze wijze kunnen koudebruggen worden voorkomen.
Bovendien neemt het van buitenaf isoleren geen extra ruimte in onder het puntdak.
Van binnenaf isoleren
Je vraagt je misschien af wat precies de voor- en nadelen van het isoleren van een puntdak van binnenuit vergeleken met de buitenkant zijn. Om te beginnen wordt bij dakisolatie vanaf de binnenzijde isolatiemateriaal tegen het dakbeschot geplaatst.
Het is aan te raden om hier isolatiewol voor te gebruiken omdat het eenvoudig te hanteren is en eenvoudig tussen de balken kan worden gelegd. Hierdoor is isoleren van binnenuit ook minder duur en tevens minder arbeidsintensief dan isoleren van buitenaf.
Van buitenaf isoleren
Wanneer je van buitenaf gaat isoleren wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking geplaatst. Zo wordt het isolatiemateriaal bijvoorbeeld onder de dakpannen geplaatst.
Omdat de hele dakbedekking moet worden verwijderd voordat de nieuwe isolatie wordt aangebracht, is deze isolatietechniek duurder. Maar omdat koudebruggen worden vermeden en er geen binnenruimte verloren gaat, is dit type isolatie toch vaak geliefder.
Van buitenaf isoleren is duurder
De kosten voor het isoleren van een puntdak van buitenaf zijn vaak hoger dan van binnenuit. Dit geldt vooral voor na-isolatie, omdat de dakbedekking zoals dakpannen verwijderd moet worden om de isolatie aan te kunnen brengen.
Isolatie kan worden aangebracht op een reeds bestaand dakbeschot (na-isolatie) om effectieve isolatie te bereiken. Koudebruggen worden vermeden omdat het hele dak geïsoleerd is.

Materiaalkeuze voor isolatie bij een puntdak
Als je een puntdak gaat isoleren heb je de keuze voor verschillende materialen. Als je gaat isoleren is kennis van de onderdelen van je dakconstructie nodig om hier goed op in te kunnen spelen.
Ga je een ventilerende constructie, zoals een houten dak met dakpannen, isoleren? Dan wordt meestal glaswol, minerale wol, steenwol of houtvezel gekozen. Het gebruik van PIR is echter ook een optie, eventueel met een toevoeging van isolerende folie.
PIR isolatieplaten
Wil je een hoge isolatiewaarde zonder al te veel binnenruimte van je schuine dak op te offeren? Dan zijn PIR isolatieplaten een uitstekende keuze, omdat je daarmee erg slank kunt isoleren zonder dat je in hoeft te leveren op de isolatiewaarde.
Dit is ook handig als je bijvoorbeeld de zolder van een karakteristiek oud huis wil isoleren, maar toch de balken wil blijven zien.
Glaswol
Vergeleken met steenwol is glaswol lichter, gemakkelijker te verwerken en minder duur. Daarom is glaswol bijzonder geliefd voor binnenisolatie van puntdaken.
Het aanbrengen van glaswolisolatie is ook eenvoudig. Wat betreft de toepassing biedt glaswol dus vergelijkbare voordelen als steenwol.
Steenwol
Steenwol wordt op dezelfde manier verwerkt als glaswol. Steenwol wordt vaak gebruikt als isolatie tussen de balken van een hellend dak, zoals bij een zolder.
Steenwol staat bekend om zijn goede geluidsisolatie naast zijn goede warmte-isolatie. Steenwol is ook erg brandveilig.
Spijkerflensdekens
Bij het isoleren van een schuin dak zijn platen een optie, maar steenwol is ook verkrijgbaar als deken met een spijkerflens. Omdat de spijkerflensdekens eenvoudig aan de balk te bevestigen is, zijn spijkerflensdekens perfect voor het isoleren van puntdaken.
Spijkers worden gebruikt om de flens aan de balk te bevestigen. Werken met steenwol heeft het voordeel dat je eenvoudig bij krappe ruimtes en lastige hoeken kunt komen. Je kunt het doek eenvoudig in hoeken drukken omdat het zeer flexibel is. Deze eigenschap geldt ook voor glaswol en minerale wol.

Gipsplaten als afwerking
Het is vrij eenvoudig om een puntdak te isoleren met glaswol, steenwol, houtvezel of minerale wol, omdat je de platen van wol of houtvezel gewoon tussen de balken van het dak kunt klemmen. Vervolgens voorzie je de isolatie van een isolerende folielaag.
De puntdak isolatie kan dan netjes worden afgewerkt met bijvoorbeeld gipsplaten.
Van een plat dak naar een puntdak
Bij het overschakelen van een plat dak naar een puntdak of omgekeerd heb je een vergunning nodig. Je moet eigenlijk altijd een bouwvergunning aanvragen als je een dakconstructie wil toevoegen, of je nu een plat of schuin dak kiest.
Dit komt doordat dergelijke verbouwingen het uiterlijk van je huis veranderen.
Schakel een specialist in
Als je een dergelijke verandering door wil voeren, is het aan te raden om voor een professionele dakwerker te kiezen wanneer je zelf geen ervaring hebt met het bouwen van daken. Zij kunnen je vertellen aan welke eisen je specifiek moet voldoen.
De volgende stap is dat een architect bepaalt of je huis het extra gewicht van de dakconstructie kan dragen en tegelijkertijd toeziet op de veiligheid en efficiëntie van de constructie. Vervolgens kun je bij de gemeente een aanvraag indienen voor je vergunning. Pas als je die hebt, kun je met de bouw beginnen.
Conclusie
Een puntdak kan makkelijk geïsoleerd worden en zorgt voor goede afwatering. Een puntdak gaat erg lang mee en is daarmee een duurzame optie.
Doordat je ook nog eens uit verschillende afwerkingen en dakbedekkingen kunt kiezen creëer je een puntdak dat aan al je wensen voldoet!
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakrenovatie aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakrenovatie specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakrenovatie specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakrenovatie Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de dak vervang offerte ►