Chaperonpan | Wat is het en hoe wordt het gebruikt?

Een zorgvuldig aangelegde chaperon dakpan is van waarde om problemen op lange termijn, zoals vochtinfiltratie, te voorkomen. Deze specifieke dakpan, bekend als de “chaperon,” draagt niet alleen bij aan de waterdichtheid van het dak, maar voegt ook een esthetisch element toe.

Chaperonpan

Chaperon dakpan

Een chaperon dakpan dient als hulpstuk voor lessenaarsdaken en de overgang van hellende naar platte daken. De naam is afgeleid van het Franse woord ‘chape’, wat ‘voorzien van een kap’ betekent. Kenmerkend is de scherpe hoek van 70 of 90 graden aan één zijde, waardoor deze over het hoogste punt van het dak kan worden geplaatst of over het uiteinde van het schuine dak dat aansluit op het platte dak.

Bij behoefte aan een kleinere maat is ook een halve chaperon dakpan beschikbaar. De scherpe hoek zorgt voor een naadloze aansluiting, voorkomt wind of vocht onder de dakpannen, en waarborgt een esthetisch resultaat.

Gevelpan

Een gevelpan, met een verlengde kant in een scherpe hoek, wordt gebruikt om de zijkant van het dak af te werken. Net als de chaperon dakpan voorkomt het dat wind, regen en sneeuw onder de dakpannen komen. Er zijn varianten met de hoek aan de linker- of rechterzijde, dus het is belangrijk de juiste te kiezen voor jouw dak.

Prijs

Chaperon dakpannen kosten doorgaans tussen 10 en 45 euro per stuk, afhankelijk van dakformaat en materiaalkeuze zoals keramiek of beton. Over het algemeen zijn betonnen dakpannen goedkoper dan keramische dakpannen, maar ze hebben een kortere levensduur. De keuze tussen beiden vraagt om een balans tussen initiële kosten en langetermijnduurzaamheid.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Toepassingen en materialen chaperon dakpan

Chaperon dakpannen zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen en materialen, waaronder beton en keramiek. De keuze hangt af van de materialen van de overige dakpannen en de hellingshoek van het dak. Er zijn ook halve chaperon dakpannen beschikbaar voor specifieke toepassingen.

Chaperonpan beton (antraciet)

Betonnen chaperon dakpannen zijn beschikbaar in verschillende kleuren, waaronder trendy opties zoals antraciet, waardoor ze niet alleen functioneel zijn maar ook bijdragen aan de esthetiek van het dak.

Ondanks hun betaalbaarheid hebben ze over het algemeen een iets kortere levensduur dan keramische dakpannen, maar ze bieden toch een duurzame oplossing voor diverse toepassingen met efficiënte waterafvoer en bescherming tegen weersinvloeden

Keramische chaperonpan

Een keramische chaperon dakpan is een hoogwaardig hulpstuk voor lessenaarsdaken en de overgang van hellende naar platte daken. Gemaakt van gebakken klei, staat dit materiaal bekend om zijn duurzaamheid en kleurvastheid, wat resulteert in een langere levensduur dan betonnen varianten.

Hoewel keramische chaperon dakpannen vaak prijziger zijn, worden ze beschouwd als een duurzame investering, met uitstekende bescherming tegen de elementen en een verhoogde esthetische waarde.

Toepassing

Voor het plaatsen van een chaperon dakpan is een panlat nodig om stevige bevestiging en goede positionering te waarborgen. Voldoende ventilatie achter de pan is essentieel en kan worden bereikt met een ventilatieprofiel of ventilatiepannen.

Chaperon dakpan

Verschillende merken

In de wereld van dakpannen zijn er verschillende gerenommeerde merken die zich hebben gespecialiseerd. Twee opvallende namen zijn Monier en Stonewold:

Monier

Als een toonaangevend merk in dakbedekkingsmaterialen biedt Monier een breed scala aan dakpannen die voldoen aan zowel esthetische als functionele behoeften. Monier staat bekend om duurzame en kwalitatief hoogwaardige oplossingen die geschikt zijn voor diverse architecturale stijlen.

Stonewold

Stonewold is een merk dat zich onderscheidt door zijn focus op esthetiek en duurzaamheid. Het biedt dakpannen met een natuurlijke uitstraling, vaak ontworpen om naadloos op te gaan in omgevingen met traditionele of rustieke architectuur.

Verschillende vormen

Naast verschillende merken zijn er ook diverse vormen van dakpannen die zich aanpassen aan specifieke behoeften en stijlen. Twee veelvoorkomende vormen zijn “sneldek” en “OVH” (oude holle):

Sneldek

Sneldekpannen zijn ontworpen met het oog op efficiënte installatie. Ze hebben een bredere dekking per pan, waardoor ze snel gelegd kunnen worden. Dit type dakpan wordt vaak gekozen vanwege de snelle plaatsing en de moderne uitstraling die het biedt.

OVH (oude holle)

OVH-dakpannen hebben een traditionele uitstraling met een gebogen vorm en een lichte welving. Deze dakpannen worden vaak gekozen voor projecten waar een klassieke esthetiek gewenst is.

Veel gestelde vragen

Wat is een shedpan?

+
Een shedpan is een specifiek type dakpan dat wordt ingezet voor de afwerking van daken en is sterk vergelijkbaar met een chaperonpan. Het woord “shed” verwijst naar een enkel hellend dakvlak, vaak gebruikt in bijgebouwen of overkappingen. De shedpan is ontworpen om mooi aan te sluiten op dit type dak, waardoor een gestroomlijnde afwerking ontstaat.

Offerte Chaperonpan

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.


Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes