Betonnen dakpannen | Levensduur en voor- en nadelen

Betonnen dakpannen zijn betaalbaar en zien er goed uit op zowel oude als moderne gebouwen. In dit artikel lees je alles over de voor- en nadelen van betonnen dakpannen, de verschillende soorten en het onderhoud.

betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn het meest milieuvriendelijk en leveren jarenlang betrouwbare esthetische prestaties. Betonnen dakpannen komen met een zijsluiting of een kopsluiting en worden aangeboden in gegolfde en platte dakpannen. De manier van sluiten is cruciaal voor de waterdichtheid van het dak.

Verschillende soorten betonnen dakpannen

Als je op zoek gaat naar dakpannen van beton, heb je de keuze uit veel verschillende soorten. Ruwweg zijn er twee verschillende betonnen dakpan soorten, namelijk golvende dakpannen en vlakke dakpannen. Vooral voor daken met moderne, minimalistische architectuur zijn platte dakpannen het meest geschikt. Warme, rustieke architectuur gaat daarnaast prachtig samen met golvende dakpannen. Beide soorten zijn er in verschillende maten en stijlen.

Sneldekpannen van beton

De sneldek betontegel is een prima optie voor dakrenovatie als je de kosten laag wilt houden en de dakhelling minstens 15 graden is. De sneldekpan is een redelijk geprijsde, gemakkelijk te installeren, duurzame dakpan. Het is een grote, dubbelgekromde dakpan die zowel bij nieuwbouw als bij renovatie kan worden gebruikt. Hij vult een verscheidenheid aan architecturale types aan en wordt aangeboden in verschillende kleuren.

Betonpannen in verschillende kleuren

Tegenwoordig worden alle betonnen dakpannen standaard geleverd in een bepaalde kleur die in de kern van de dakpan is verwerkt. De dakpannen zijn daarnaast ook standaard afgewerkt met een coating van acrylaat. Door de beschermende acryl laag zijn ze duurzamer en van hogere kwaliteit.

Ze zijn er in veel verschillende kleuren. Vooral ingetogen kleuren die goed in de omgeving passen, zoals grijs, bruin, zwart, azzurro, baksteenrood en antraciet, zijn populair. Je kunt kiezen tussen een matte of satijnen (halfglans) afwerking voor betonnen dakpannen.

Betonnen dakpannen met een beschermlaag

Zoals hierboven al even genoemd staat zijn de vlakke dakpannen van tegenwoordig afgewerkt met een beschermende laag. Deze beschermende laag beschermt de dakpannen tegen invloeden van buitenaf, zoals bijvoorbeeld vocht, UV-straling, kou en atmosferische vervuiling.

betonnen dakpannen

De voordelen van betonnen dakpannen

Aan betonpannen zitten verschillende voordelen verbonden, waardoor het een aantrekkelijke keuze is om voor dakpannen van beton te gaan.

Milieuvriendelijk

De dakpannen hebben een lage impact op het milieu. Dit komt door de lage ecologische voetafdruk van de dakpannen. Betonnen dakpannen kunnen hierdoor gemakkelijk worden gerecycled. Daarnaast hoeven ze niet gebakken te worden en alleen maar te drogen. Vergeleken met andere vormen van dakbedekking zijn ze daarom veel milieuvriendelijker.

Vormvast

Een ander voordeel van betonnen dakpannen is dat ze vormvast zijn en dat je ze snel kunt plaatsen. Betonpannen krimpen nooit en behouden altijd hun oorspronkelijke vorm. Dit maakt de plaatsing gemakkelijker. Daarnaast passen de pannen allemaal goed in elkaar. De dakpannen worden om die reden ook wel sneldakpannen genoemd.

Ruime keuze

Nog een voordeel van dakpannen die van beton zijn gemaakt, is dat je een grote verscheidenheid aan dakpannen hebt. De dakpannen zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en tinten. Hierdoor passen betonnen dakpannen gegarandeerd bij elk hellend dak, ongeacht de oppervlakte van het dak of het ontwerp van het huis. De meest voorkomende tinten zijn wat meer gedempt, omdat die het beste in de omgeving passen.

Goede prijs-kwaliteitverhouding

Andere voordelen van betonpannen is dat ze een goede prijs-kwaliteitverhouding hebben. Ze zijn een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld kleidakpannen, maar hebben wel een uitstekende kwaliteit.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

De nadelen van betonnen dakpannen

Betonnen dakpannen zijn vrij gangbaar, maar ze hebben ook een aantal belangrijke nadelen, waar je rekening mee moet houden voor je beslist om voor betonnen dakpannen te gaan.

Korte levensduur

Een van deze nadelen is de korte levensduur van de dakpannen. De gemiddelde levensduur van betonnen dakpannen is 35 tot 50 jaar, wat niet slecht is, maar veel minder lang dan die van andere soorten dakpannen.

Slijtage

Een ander nadeel van de betonnen dakpan is de slijtage. De dakpannen gaan sneller achteruit, wat betekent dat ze minder lang mee gaan dan andere soorten dakpannen, maar ook sneller minder mooi eruit gaan zien.

Mosvorming

Een andere belangrijk nadeel is mosvorming. Op betonnen dakpannen kan relatief snel mos groeien in vergelijking met andere materialen. Daarom is het belangrijk om de dakpannen schoon te maken en te ontmossen van tijd tot tijd.

betonnen dakpannen

Hoe lang gaan betonnen dakpannen mee?

Afhankelijk van de plaats van het dak en de vochtbelasting kunnen betonnen dakpannen 35 tot 50 jaar meegaan. Door langdurige vochtigheid in de schaduw gaan dakpannen sneller achteruit dan dakpannen die routinematig aan zonlicht worden blootgesteld. De levensduur van een dakpan wordt ook beïnvloed door het onderhoudsniveau en de aanwezigheid van bomen, inclusief bladafval en schaduw.

Wat is de beste manier om de levensduur te verlengen?

Het is mogelijk om je betonnen dakpannen te bekleden met een coating die garant staat voor 12 tot 15 jaar gebruik zonder aantasting. Bovendien maakt deze coating het voor mossen en algen vrijwel onmogelijk om te groeien. Hiermee kun je dus de levensduur van de dakpannen verlengen en zorg je ervoor dat de pannen er mooi uit blijven zien.

Hoe worden betonnen dakpannen schoon gemaakt?

Het is ook aan te raden om betonnen dakpannen routinematig te reinigen. Je kunt de dakpannen beter niet schoonmaken met een hogedrukreiniger of een harde borstel. Gebruik ook nooit chloor of azijn. De dakpannen zullen in de toekomst dan namelijk sneller vies worden doordat de beschermende toplaag wordt beschadigd. Gebruik als optie een biologische groene aanslagreiniger om op het dak te spuiten (onder lage druk).

De garantie op betonnen dakpannen

Fabrikanten geven doorgaans 30 jaar garantie op betonnen dakpannen. Dit garandeert dat de dakpannen waterdicht blijven, geen vocht opnemen, bestand zijn tegen vorst en gedurende die tijd niet breken onder normale omstandigheden. Bovendien garanderen de meeste producenten dat dakpannen van beton 15 jaar lang hun uiterlijk behouden. Na verloop van tijd zal er een patina ontstaan, maar dat is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces.

De prijs van betonnen dakpannen

De gemiddelde kosten voor de betonnen dakpannen variëren van 30 tot 45 euro per vierkante meter, inclusief BTW. Het soort dakpan, de hoeveelheid en het soort dak zijn allemaal van invloed op de prijs. Dakpannen van beton kosten vaak het minst om te leggen, omdat ze snel gelegd kunnen worden en relatief groot zijn.

Betonnen dakpannen: gratis offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes