Tegelpannen | Hoe worden tegelpannen gelegd?

De tegelpannen worden ook wel leipannen genoemd. Omdat het productieproces nogal kostbaar is en de kleuren en structuren van dakleien per steengroeve kan verschillen is men op zoek gegaan naar alternatieve materialen.

tegelpannen

Een tegelpan, wat is dat?

De tegelpannen danken hun naam aan de kenmerkende vorm, van een afstandje is deze pan namelijk makkelijk te verwarren met een vloer- of wandtegel. Tegelpannen zijn veelal keramisch, een keramische dakpan wordt gemaakt van klei en wordt daarna op hoge temperatuur gebakken. Hierdoor behoudt de pan de juiste vorm en eigenschappen.

Vergelijken met andere dakpannen

De tegelpan is de regel wat kleiner en veel vlakker dan ander dakpannen. De opvallende bolling die andere pannensoorten hebben, ook we de wel genoemd, ontbreekt bij tegelpan volledig. Hierdoor is het aangezicht van het dak veel strakker dan bij daken waarbij bijvoorbeeld Romaanse pannen gebruikt zijn.

Het plaatsen van tegelpannen, hoe doe je dat?

Omdat tegelpannen uitermate vlak zijn en geen bolle wel hebben om de naden met de naastgelegen pan te bedekken moeten de pannen op een speciale manier gelegd worden om te zorgen voor een waterdicht dak. De pannen moeten kruislings gelegd worden en elkaar grotendeels overlappen. Hierdoor is er van elke individuele pan nog maar ongeveer 30 procent zichtbaar wanneer het dak eenmaal dicht ligt.

Tegelpannen leggen: verschillende modellen

Door deze legwijze en het relatief kleine formaat van de tegelpan, zijn er in verhouding veel pannen per vierkante meter nodig. De meer klassieke modellen hebben geen profiel maar wel twee kenmerkende gaatjes. Deze gaatjes zijn bedoeld om de pan vast te zetten op de panlatten zodat de pannen ten opzichte van elkaar niet schuiven.

Materiaal

Een tegelpan wordt veelal in een keramische variant aangeboden, hoewel het ook mogelijk is om een betonnen tegelpan te kopen. Een keramische tegelpan ten opzichte van een betonnen variant heeft als voordeel dat de levensduur een stuk langer is. De betonnen tegelpan is wellicht goedkoper in de aanschaf, maar je kunt de afweging maken of op de lange termijn een betonnen pan nog steeds zo voordelig is als je het dak moet vervangen.

Keramische tegelpannen

Een keramische tegelpan gaat gemiddeld zo’n 50 jaar mee. Een betonnen tegelpan zo’n 30 jaar. De prijs-kwaliteitverhouding van keramische tegelpannen is daarom vaak iets beter. Keramische pannen hebben daarnaast een natuurlijke uitstraling en passen op verschillende soorten daken.

Afmetingen tegelpannen

Tegelpannen zijn er tegenwoordig in allerlei maten, kleuren en afwerkingsvormen. In de regel zijn de pannen tussen de 17 en 27 centimeter breed en tussen de 27 en 41 centimeter lang. Hierdoor kun je voor daken met een panlatafstand tussen de 9 en 17 centimeter altijd wel een passende serie tegelpannen vinden.

Meest voorkomende maat

De meest voorkomende maat pannen zijn 17 bij 27 centimeter, waardoor je er per vierkante meter ongeveer 60 nodig hebt. Houdt er wel rekening mee dat er per vierkante meter nogal wat gewicht op het dak komt te rusten.

Voordelen van tegelpannen

Als je zoekt naar een geschikte dakpan, dan zijn tegelpannen wellicht een goede keuze. Tegelpannen staan bekend om hun lange levensduur. Tegelpannen van een goede kwaliteit kunnen zelfs wel honderd jaar meegaan. Daarnaast zijn de pannen kleurvast, want ze zijn in de kern gekleurd. Er zal daarom geen verkleuring van het dak optreden door de jaren heen.

Veel keuzes

Nog een voordeel is dat tegelpannen veelzijdig ingezet kunnen worden en voor verschillende dakvormen en stijlen gebruikt kunnen worden. Een ander voordeel is dat er een groot aanbod is van kleuren en afwerkingen van tegelpannen.

Nadelen van tegelpannen

Tegelpannen hebben naast vele voordelen ook enkele nadelen. De tegelpannen worden gezien als pannen die relatief lastig te leggen zijn, omdat het dak moet worden aangepast met extra tengellatten en panlatten. Daarnaast heb je veel pannen nodig per vierkante meter, waardoor het leggen van tegelpannen veel tijd in beslag neemt. Ook de prijs voor het leggen loopt hiermee op, omdat je meer pannen moet aanschaffen.

Oude bourgondische tegelpannen

Oude bourgondische tegelpannen hebben niet alleen een mooie uitstraling bij moderne architectuur, maar dragen ook een rijk erfgoed met zich mee. Met hun karakter en historische waarde voegen ze een unieke uitstraling toe aan elk dak.

Prijs

Oude bourgondische tegelpannen hebben vaak een charme en een uniek karakter, maar kunnen variëren in prijs vanwege hun zeldzaamheid en historische waarde. De kosten zijn afhankelijk van factoren zoals de staat van de pannen, hun ouderdom en de vraag naar deze dakbedekking.

Nieuwe opties

Hoewel het verkrijgen van oude bourgondische tegelpannen een uitdaging kan zijn vanwege hun zeldzaamheid, bieden sommige fabrikanten nieuwe opties die het uiterlijk van antieke tegelpannen nabootsen. Deze nieuwe tegelpannen kunnen worden gemaakt met moderne materialen en technologieën om de uitstraling van de oude pannen na te bootsen, terwijl ze tegelijkertijd voldoen aan hedendaagse kwaliteits- en duurzaamheidsnormen.

Oude opties

Voor wie op zoek is naar oudere bourgondische tegelpannen, kunnen antiekmarkten, sloophandelaren, gespecialiseerde leveranciers en online websites goede opties zijn. Deze oude opties kunnen afkomstig zijn van historische gebouwen, hergebruikt en gerestaureerd voor gebruik op nieuwe projecten. Het kan een hele uitdaging zijn om deze oude tegelpannen te bemachtigen, maar daar staat wel een mooi stukje geschiedenis tegenover.

Tegelpannen

Tegelpannen prijs (per m2)

De prijs van tegelpannen per vierkante meter varieert afhankelijk van verschillende factoren, zoals het merk, de kwaliteit, het materiaal en de specifieke stijl van de tegelpan. Over het algemeen liggen de kosten voor tegelpannen flink uiteen, waarbij bourgondische tegelpannen bekend staan als een iets duurdere optie vanwege hun uitstraling en kwaliteit. De prijs per vierkante meter kan variëren vanwege verschillende factoren zoals installatiekosten, transportkosten en eventuele extra’s die nodig zijn voor de plaatsing van deze tegelpannen. Het is daarom aan te raden om offertes van verschillende leveranciers aan te vragen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Afwerkingsmogelijkheden tegelpannen

Tegelpannen zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren en afwerkingsmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit de kleuren natuurrood en blauw gesmoord, geglazuurde pannen en rustieke pannen. Natuurrood staat gelijk aan een ongeglazuurde keramieken dakpan met een natuurlijke uitstraling.

Matte of glanzende structuur

Een blauw gesmoorde pan heeft na het bakken in de oven nog enkele dagen in de rook van smeulend hout doorgebracht, waardoor er een blauw kleur ontstaat. Geglazuurde tegelpannen hebben een dunne, glashoudende laag die vervolgens wordt meegebakken. Hierdoor ontstaat een matte of glanzende glazuurlaag die in verschillende kleuren kan worden gemaakt. Rustieke plannen hebben een willekeurig vlekpatroon, waardoor deze een antieke en gebruikte uitstraling krijgen.

Verkrijgbare hulpstukken voor tegelpannen

Voor het leggen van het dak heb je dakpannen nodig, maar het is ook mogelijk dat je speciale pannen nodig hebt om een goede overgang tussen verschillende dakvlakken te maken of om de zijkant, bovenkant of onderkant van een dak netjes af te werken.

Verschillende hulpstukken kopen

Tegelpannen zijn redelijk goed verkrijgbaar en daardoor is het vaak niet moeilijk om de verschillende hulpstukken te verkrijgen. Gevelpannen, knikpannen en vorsten kun je in verschillende kleuren en afwerkingen krijgen. Heb je specifiekere hulpstukken nodig, dan is het verstandig om de mogelijkheden te bespreken met de leverancier of fabrikant van de tegelpannen.

Keuze voor afwerking en kleur van je tegelpannen

Wil je tegelpannen aanschaffen, dan is het raadzaam om bij een fabrikant of groothandel de pannen en verschillende opties zelf te gaan bekijken. Vaak heeft een fabrikant of groothandel wel een showroom waar je terecht kan. Een andere optie is om de leverancier te vragen een dak belegd met tegelpannen in het echt te gaan bekijken.

Wel of geen rustieke uitstraling

Zo kun je beter bepalen hoe het dak er in de werkelijkheid uit ziet, in natuurlijk daglicht en op een groot oppervlak. Het nadeel van een showroom is namelijk dat je te maken hebt met kunstmatig licht en vaak een kleine opstelling, waardoor het moeilijk te bepalen is hoe het er in de werkelijkheid uit gaat zien.

Onderhoud

Als een dak met tegelpannen goed wordt onderhouden, kan deze lang mee gaan. Keramische tegelpannen gaan gemiddeld 50 jaar of langer mee. Bij betonnen tegelpannen is de levensduur iets korter met gemiddeld 30 tot 50 jaar. Om het dak in de beste staat te hebben en te houden, is het aan te raden om jaarlijks de pannen en het dak te inspecteren.

Waar let je op?

Kijk bijvoorbeeld of alle pannen nog recht en goed aangesloten liggen. Controleer daarnaast op eventuele gebroken of gebarsten pannen. Het is verstandig om deze zo snel mogelijk te vervangen om te voorkomen dat je later lekkages of vochtproblemen in huis krijgt.

Reinigen van het dak met tegelpannen

In een bosrijke omgeving vormen bourgondische tegelpannen niet alleen een visuele toevoeging aan een huis, maar dienen ze ook als beschermende laag tegen verschillende weersinvloeden. Het reinigen van een dak bedekt met deze tegelpannen is van groot belang om hun duurzaamheid te behouden. Het grote voordeel van bourgondische tegelpannen is hun robuuste eigenschap en hun weerbestendigheid. Het regelmatig schoonmaken van deze pannen is daarom van essentieel belang om de uitstraling te behouden en om mogelijke ophoping van vuil zoals bladeren te voorkomen.

Tegelpannen

Tegelpannen aanschaffen

Tegelpannen kun je in een fysieke winkel kopen, maar tegenwoordig is het ook mogelijk om tegelpannen online aan te schaffen. Als het leggen van het dak wordt uitbesteed aan een dakdekker, dan zorgt deze partij vaak voor het leveren van de pannen.

Wie schaft ze aan?

Eventueel kun je afspraken maken over wie de pannen aanschaft. Dit is bijvoorbeeld prettig als je specifieke wensen hebt met betrekking tot de kleur of afwerking en je zeker wilt weten dat de juiste pan wordt gebruikt.

Bouwmarkten

Tegelpannen zijn verkrijgbaar via de bouwmarkt en bedrijven die zich bezighouden met het maken van dakpannen. Heb je geen zin om verschillende locaties langs te gaan op zoek naar de juiste tegelpan, dan kun je ook online zoeken naar een geschikte variant. Soms kun je hier ook nog interessante aanbiedingen tegenkomen.

Wat als mijn specifieke tegelpannen niet meer te koop zijn?

Het kan voorkomen dat je bezig bent met een renovatieproject of uitbreiden van het dak en te maken krijgt met een situatie waarin er niet voldoende tegelpannen uit jouw serie meer te koop zijn. In dit geval kun je proberen om bij een handelaar in tweedehands bouwmaterialen de gewenste tegelpannen te vinden. Een andere optie is om op sites als Marktplaats of eBay een partij tegelpannen op te sporen.

Reproductie

Lukt het niet om zo aan de benodigde pannen te komen, dan kun je altijd de leverancier vragen of het mogelijk is om een reproductie te doen in een kleine hoeveelheid. Het voordeel is dat je dan zeker weet dat je de juiste pannen hebt. Het nadeel is dat kleine reproducties duurder zijn in de aanschaf dan als je uit de normale voorraad bestelt.

Kosten van tegelpannen

De kosten van tegelpannen zijn afhankelijk van de afwerking die je kiest en hoe lastig het dak is om de pannen op te leggen. Daarnaast worden de totale kosten ook bepaald door het dakoppervlak en ben je voor een groot dak uiteraard meer kwijt dan voor een klein dak.

Conclusie

Gemiddeld kost het aanschaffen en plaatsen van tegelpannen tussen de 95 en 125 euro per vierkante meter. Ga je de pannen zelf leggen, dan bespaar je op de legkosten en ben je uiteraard minder per vierkante meter kwijt.

Veelgestelde vragen

Hoeveel tegelpannen voor één m2?

+
Je hebt minimaal drie pannen in de breedte nodig en vier in de hoogte, dit komt dus neer op twaalf pannen per vierkante meter. Let echter altijd op per situatie en schakel eventueel een professional in om met je mee te kijken tijdens deze stap.

Wat kosten leipannen?

+
Leipannen kosten gemiddeld tussen de 95 en 125 euro per vierkante meter.

Wat kosten tegelpannen per m2?

+
Tegelpannen kosten gemiddeld tussen de 100 en 120 per vierkante meter.

Tegelpannen of leien?

+
Er zit geen verschil in tegelpannen en leienpannen, het is enkel een andere benaming voor hetzelfde product.

Gratis tegelpannen offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes