Kantpannen | Verschillende soorten en maten

Standaard dakpannen bedekken je dak niet helemaal, waardoor er aan de zijkanten gaten ontstaan. Regen kan hierdoor gemakkelijk naar binnen sijpelen, wat lekkages veroorzaakt. Met kantpannen heb je dat probleem niet. Ze zijn speciaal ontworpen om deze gaten te voorkomen.

Kantpannen

Speciale vorm

De kantpan heeft een andere vorm dan de andere dakpannen. Door deze speciale vorm sluit de kantpan de zijkanten van je dak volledig af, zodat er geen regen kan binnendringen en lekkages kunnen ontstaan. Hierdoor blijft je dak beter beschermd tegen de elementen en minimaliseer je het risico op vervelende lekkages.

Wat zijn kantpannen precies?

Kantpannen, ook wel gevelpannen genoemd, zijn het type dakpan dat wordt toegepast langs de rand van het dak, waar het dak zijn breedste punt bereikt en aansluit op een gevel. Het onderscheidende kenmerk van kantpannen is de schuine rand langs de lengte van de dakpan.

Deze schuine rand is duidelijk zichtbaar op de gevel waarboven de gevelpannen zijn geplaatst. Hierdoor wordt een solide verbinding tot stand gebracht tussen het pannendak en de gevel. Hoewel een kantpan op alle andere vlakken identiek is aan een reguliere dakpan, maakt de toevoeging van deze schuine rand het specifiek geschikt voor het afsluiten van de dakrand.

Linker en rechter kantpannen

De kantpan is er in twee varianten, een voor de linkerkant en een voor de rechterkant van je dak. Als je deze door elkaar gebruikt, kunnen er toch lekkages ontstaan, omdat ze niet goed op je dak of je andere dakpannen passen.

Dit is zo omdat de pannen aan weerszijden van je nok verschillend zijn. De verlengde zijde van de rechter gevelpan zit aan de rechterkant, terwijl de verlengde zijde van de linker gevelpan aan de linkerkant zit.

vakman dakpannen vastzetten

Waarvoor wordt een kantpan gebruikt?

Kantpannen worden om verschillende redenen gebruikt. Zoals al werd uitgelegd, dicht de kantpan eerst de zijkanten van je dak af om te voorkomen dat regen er doorheen dringt en een lek veroorzaakt.

Bovendien voorkomen ze dat de wind tussen je dakpannen doorglipt. Als dat zou gebeuren, zouden de dakpannen van je dak af kunnen waaien.

Gevelpannen worden vaak extra goed vastgezet om ervoor te zorgen dat ze stevig op hun plaats liggen en om de wind ervan weg te houden.

Hiervoor worden vaak gevelpan schroeven of haken gebruikt. Tegels aan de gevelzijde zijn van nature vatbaar voor windschade, dus kantpannen zijn ongetwijfeld nodig als extra voorzorgsmaatregel.

Een boeiboord kan soms ook nog nodig zijn, afhankelijk van het ontwerp van het dak en de dikte ervan. De ruimte tussen de gevel en het dak wordt bijvoorbeeld niet volledig afgesloten door de rand van de kantpan wanneer de kantpan te klein is.

De derde functie van een goede kantpan is natuurlijk om de juiste vorm te hebben. Met de juiste vorm past de kantpan perfect bij de andere pannen op je dak en de rest van je dakpannen.

Kantpannen prijs

De prijs van kantpannen wordt net als bij standaard dakpannen sterk beïnvloed door zowel het specifieke model als de gekozen kleur. Deze twee kenmerken dragen in hoge mate bij aan de uiteindelijke kosten van het voltooide dak. Het is dus belangrijk om de juiste kantpannen te selecteren die zowel esthetisch bij het ontwerp passen als functioneel aan de vereisten voldoen.

Het scala aan beschikbare kantpanmodellen en kleuropties biedt een breed spectrum aan keuzemogelijkheden, maar het is belangrijk te beseffen dat deze diversiteit ook een invloed kan hebben op het prijskaartje van het project. De kosten van kantpannen variëren doorgaans van iets meer dan 1 euro per stuk tot bijna 3 euro per kantpan.

Een grondige afweging van de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende kantpanopties is nodig om een weloverwogen beslissing te nemen. Factoren zoals duurzaamheid, weerbestendigheid en onderhoudsvriendelijkheid spelen ook een rol bij het bepalen van de totale kosten op lange termijn. Door de diverse prijsklassen te verkennen en de individuele eigenschappen van kantpannen in overweging te nemen, kan je een welgeïnformeerde keuze maken.

Dakwerk laten verzorgen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Verschillende soorten kantpannen

Elk type dakpan heeft zijn eigen bijpassende kantpan, die mooi aansluit op de overige dakpannen. De kantpannen hebben dezelfde uitstraling als de standaard dakpannen, waardoor een perfect afgewerkt dak ontstaat. Ze spelen een essentiële rol, zowel voor de veiligheid als voor het esthetische aspect van het dak.

Boomse kantpannen

Rode Boomse dakpannen geven oude hoeven en boerderijen een rustieke uitstraling en zijn de laatste jaren populair geworden voor renovaties. Overweeg het gebruik van deze dakpannen voor het benadrukken van het authentieke karakter van je oude woning.

Het is echter aan te raden een ervaren dakwerkersbedrijf in te schakelen vanwege de behendigheid en kennis die nodig zijn voor het plaatsen van deze pannen vanwege hun ronde vormen. Als je al Boomse dakpannen op je dak hebt, kan het interessant zijn om te ontdekken in welke streek ze zijn gebakken, aangezien elke streek verschillen vertoont in kleur, afmeting en glooiing.

Mulden kantpannen

De Standard Mulden, een bijzondere variant binnen het spectrum van keramische dakpannen, presenteert zich als een esthetisch en functioneel hoogstandje met zijn opmerkelijke kenmerken. Deze dakpan onderscheidt zich door zijn vlakke oppervlak, maar wat hem echt karakteriseert, is de aanwezigheid van een tussenrib die is voorzien van twee facetkanten. Deze innovatieve toevoeging vormt een subtiel, doch essentieel element op de dakpan.

De tussenrib van de Standard Mulden verdeelt de pan in twee afzonderlijke goten. Deze goten dienen niet alleen als functionele watergeleiders, maar dragen ook bij aan het creëren van een opvallend visueel kort golvend patroon op het dakvlak. 

Kantpannen sneldek

De sneldek kantpan, een kosteneffectieve dakbedekkingsoptie, kenmerkt zich door zijn efficiëntie bij installatie en duurzaamheid over de tijd. Deze dakpan is dubbelgewelfd en heeft een aanzienlijke breedte, waardoor het een veelzijdige keuze is die zowel geschikt is voor nieuwbouwprojecten als voor renovaties.

Het gebruik van sneldekpannen biedt niet alleen een snelle installatie, wat resulteert in kostenefficiëntie, maar ook een langdurige prestatie, waardoor het een aantrekkelijke optie is voor diverse bouwtoepassingen.

Ovh kantpannen

De Opnieuw Verbeterde Holle (OVH) kantpan kenmerkt zich door een ingenieus dubbelgeprofileerd ontwerp en onderscheidt zich door zijn holle vorm, die een belangrijke rol speelt in de doeltreffende afvoer van regenwater. Deze specifieke kenmerken maken de OVH kantpan niet alleen functioneel, maar dragen ook bij aan zijn populariteit en veelzijdigheid in zowel nieuwbouw- als renovatieprojecten, waarbij zowel esthetische overwegingen als duurzaamheid hoog in het vaandel staan.

Het dubbelgeprofileerde ontwerp van de OVH kantpan draagt bij aan de structurele integriteit en waterafvoer van het dak. De holle vorm van deze kantpannen is strategisch ontworpen om regenwater op een efficiënte wijze af te voeren, waardoor het risico op wateraccumulatie op het dakoppervlak wordt geminimaliseerd. Dit aspect is niet alleen van belang voor het behoud van de dakconstructie, maar draagt ook bij aan het voorkomen van mogelijke waterschade en lekkages, wat de duurzaamheid van het gehele gebouw bevordert.

kantpannen

Kantpannen plaatsen en vastzetten

Het plaatsen en bevestigen van kantpannen volgt over het algemeen een vergelijkbare methode als bij nokvorsten, vaak met cement als bevestigingsmiddel. Deze aanpak heeft historisch gezien gediend als de traditionele manier om kantpannen stevig op daken te verankeren.

Niettemin, onder invloed van weersomstandigheden kan de cementverbinding in de loop der tijd verouderen, wat leidt tot scheurvorming of zelfs het afbrokkelen ervan. In dergelijke gevallen wordt het aanbevolen om reparaties aan de kantpannen uit te voeren om de stabiliteit en duurzaamheid van de dakconstructie te waarborgen.

Kantpannen afdichten

Een doeltreffende methode om kantpannen te beschermen is het zorgvuldig afdichten ervan. Het proces begint met een grondige inspectie om eventuele beschadigingen te identificeren. Vervolgens wordt het oppervlak vrijgemaakt van vuil en oud cement, waardoor een schone basis ontstaat.

Het is van essentieel belang dat het oppervlak volledig droog is voordat het afdichtingsproces begint. Hierna wordt flexibele dakmortel of een ander geschikt afdichtingsmateriaal aangebracht. Deze eenvoudige maar cruciale stappen dienen als waarborg voor een waterdicht resultaat en dragen bij aan het verlengen van de levensduur van het dak, waardoor duurzaamheid en bescherming worden gewaarborgd.

Oude kantpannen

Oude kantpannen, afkomstig van historische gebouwen of oudere constructies, bieden niet alleen een charmante en authentieke uitstraling, maar kunnen ook een kosteneffectieve keuze zijn. Deze pannen kunnen vaak tegen een lagere prijs worden aangeschaft in vergelijking met nieuwe materialen, waardoor ze een aantrekkelijke optie zijn voor renovatieprojecten met een budget. Bij verschillende producenten of bedrijven zijn deze oude kantpannen beschikbaar.

Bekende merken die kantpannen aanbieden

Kantpannen worden aangeboden door verschillende bekende merken in de dakbedekkingsindustrie. Deze merken staan bekend om hun betrouwbaarheid en kwaliteit op het gebied van bouwmaterialen. 

Monier kantpannen

Bij Monier is er jarenlange ervaring met hellende daken. Van dakpannen en hulpstukken tot daksysteemcomponenten, alles wordt intern ontwikkeld en geproduceerd. Of het nu gaat om energiebesparing of een energieleverend dak, Monier biedt op maat gemaakte oplossingen voor elke behoefte. 

Laumans kantpannen

Laumans staat bekend om hoogwaardige en mooie kantpannen die efficiënte waterafvoer combineren met duurzaamheid. Met diverse modellen en kleuropties biedt Laumans flexibele oplossingen voor verschillende bouwstijlen. Deze pannen, vervaardigd met geavanceerde technieken, zorgen voor een perfecte mix van functionaliteit en stijl.

Veel gestelde vragen

Waarom heet het een dakpan?

+
De oorsprong van de term ‘dakpan’ kent een interessante etymologische reis die teruggaat naar het oude Griekenland, waar de associatie met schoteltjes een cruciale rol speelde in de naamgeving van dit bouwelement.

Het lijkt erop dat de Grieken de vroegste versies van dakpannen zo sterk verbonden vonden met de vorm van schoteltjes dat ze besloten deze pannen te benoemen naar deze opvallende gelijkenis.

Het woord ‘dakpan’ vond dus zijn oorsprong doordat deze pannen doorgaans werden toegepast als dakbedekking, waarbij ze op systematische wijze werden gerangschikt om de bovenste beschermende laag van een gebouw te vormen.

Wat zijn nokpannen?

+
Nokvorsten, ook wel nokpannen genoemd, vormen de bovenste rij dakpannen op de rand van jouw dak. Ze hebben meestal een halfronde vorm, of soms een specifieke vorm, om de waterdichtheid van je dak te optimaliseren. Dankzij de bijzondere vorm van nokvorsten loopt regenwater soepel weg over je dakpannen.

Wat zijn standaard dakpannen?

+
Standaard dakpannen zijn de meest gangbare en traditionele vorm van dakbedekking voor woningen. Ze zijn vaak rechthoekig van vorm en hebben een eenvoudig ontwerp. Deze dakpannen worden gemaakt van materialen zoals keramiek, beton of klei, en ze zijn beschikbaar in verschillende kleuren en texturen.

Ze zijn populair vanwege hun duurzaamheid, betaalbaarheid en brede toepasbaarheid op diverse soorten daken. Ze bieden een effectieve bescherming tegen weersinvloeden en dragen bij aan de esthetiek van een gebouw.

Offerte voor gratis kantpannen

Vul het formulier in en ontvang gratis en vrijbljivend offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes