Zelf dakpannen leggen of een dakspecialist inschakelen?

Is jouw dak aan vervanging toe? Een dak kent een bepaalde levensduur, waarna je tot vervanging van onderdelen over moet gaan. De dakpannen kunnen bijvoorbeeld veel schade vertonen en daarbij ook weer extra problemen met zich meebrengen. Nieuwe dakpannen leggen is daarom wel een vereiste.

dakpannen leggen door dakdekker

Zelf dakpannen leggen

Als je deze dakpannen wilt leggen, kom je er echter al snel achter dat er veel verschillende opties mogelijk zijn. Ook moet je op de hoogte zijn van de werkzaamheden die erbij komen kijken. Kun je de werkzaamheden dan wel zelf uitvoeren of kun je het toch beter overlaten aan een professional? En aan welke kosten moet je eigenlijk denken? 

Wat kost dakpannen leggen per m2?

De kosten voor het laten aanleggen van nieuwe dakpannen door een dakdekkersbedrijf variëren sterk per vierkante meter. De gemiddelde prijzen voor het plaatsen van dakpannen liggen tussen de € 50,- en € 60,- per m2.

Voor het volledig laten vervangen van oude dakpannen en het leggen van nieuwe dakpannen liggen de gemiddelde kosten tussen € 3.100 en € 3.500.

leggen dakpannen

Zelf dakpannen vervangen: Stappenplan

Stap 1: Oude dakpannen verwijderen

Het leggen van nieuwe dakpannen start met de voorbereiding van het dak. Om te beginnen moeten alle oude dakpannen worden verwijderd om een schone ondergrond te creëren. Vervolgens wordt een dampdoorlatende folie aangebracht om vochtproblemen in de woning te voorkomen. Over deze folie worden dakpanlatten en tengels geplaatst, die dienen als basis voor de dakpannen. Het is essentieel dat deze latten op maat worden gemaakt en de juiste afmetingen hebben om voldoende steun te bieden.

Stap 2: Bovenste rijen

Het leggen van de dakpannen begint bij de bovenste rij van de nok. Hier worden ook de nokpannen of andere soorten nokvorsten geplaatst met behulp van flexibele mortel. Zo sluiten de dakhelften goed op elkaar aan en is er een waterdichte basis gecreëerd.

Stap 3: De rest van het dak

Vervolgens wordt de rest van het dak bedekt met nieuwe dakpannen, inclusief de hoek dakpannen die zorgvuldig worden geplaatst om een waterdichte afwerking te garanderen. De dakdekker zorgt ervoor dat de dakpannen goed in elkaar passen, zonder spleten waar water doorheen kan sijpelen.

Stap 4: Afwerking

Na alle voorgaande stappen is de afwerking nodig voor het realiseren van een duurzaam en esthetisch geheel. Hierbij worden als laatste stap de loodflappen zorgvuldig gemonteerd rondom een dakkapel of de schoorsteen.

Deze afwerking draagt niet alleen bij aan het visuele aspect van het dak, maar vervult ook een essentiële rol in het voltooien van de afdichting. Door deze zorgvuldige aanpak wordt niet alleen een hoogwaardige esthetiek bereikt, maar wordt tevens de waterdichte afdichting gewaarborgd, wat van vitaal belang is voor de duurzaamheid en functionaliteit op de lange termijn.

Let op veiligheidsmaatregelen

Bij het uitvoeren van deze taken is het van groot belang om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen, zoals degelijke valbescherming en het dragen van stevige werkkleding. De handelingen moeten veelvuldig worden uitgevoerd om ervoor te zorgen dat het dakoppervlak schoon is en in goede staat verkeert.

Horizontale panlatten met dubbele overlap kunnen hierbij van cruciaal belang zijn. Dit hele proces vormt de essentie van een succesvolle dakrenovatie, waarbij het gebruik van nieuwe dakpannen op een doordachte en vakkundige manier wordt gecombineerd met de nodige aandacht voor veiligheid en kwaliteit.

Dakpannen laten leggen?
Het is mogelijk om zelf dakpannen te leggen, maar het is veiliger om dit door een ervaren dakdekker te doen. Vraag vrijblijvend offertes aan om de prijzen te vergelijken!
arrow Vraag offertes aan

Hoe leg je dakpannen recht vast op een dak?

Dakpannen leggen kan op verschillende manieren gebeuren. De meeste dakdekkers kiezen er echter voor om de pannen van boven naar beneden te leggen op de panlatten. In sommige gevallen kan het echter ook zijn dat de dakdekker ervoor kiest om onderaan te beginnen. Dit is voornamelijk wanneer er berekeningen zijn gemaakt voor het slijpen van de dakpannen om de juiste maat aan te kunnen houden.

Het is daarom ook belangrijk dat je ook goed weet welke afmetingen er bij het dak zijn. Echter zal hier slechts een klein deel van de dakpannen aan de onderkant gelegd worden, waarna de dakdekker alsnog verder gaat vanaf de bovenkant. Alleen dan komt er een goed geheel en sluiten alle dakpannen op elkaar aan.

Hierop kun je letten bij het leggen van nieuwe dakpannen

Dakpannen leggen is een nauwkeurige klus, waar ook een aantal keuzes bij gemaakt moeten worden. Je moet er immers voor zorgen dat jouw woning niet alleen volledig waterdicht is, maar ook de gewenste uitstraling krijgt en bij het straatbeeld past. Voordat je tot het leggen van de dakpannen over moet gaan, moet je daarom ook weten welke factoren er belangrijk zijn voor de plaatsing. Deze lees je hieronder.

dakpannen

Het soort dakpan

Als eerste is het belangrijk dat je naar het soort dakpan kijkt. Er zijn een groot aantal opties te vinden, waarbij de uitvoering, vormen en materialen aanzienlijk kunnen verschillen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de betonnen dakpannen en keramische dakpannen. De betonnen dakpan (waaronder de chaperon) is de goedkopere variant op de markt en is bestand tegen alle weersinvloeden. In combinatie met een speciale coating voor dakpannen heb je er ook niet veel onderhoud aan. De keramische dakpannen (waaronder de tegelpannen en de vhv dakpannen) worden voorzien van glazuur om de bescherming te kunnen bieden. Ook Oud Hollandse dakpannen zijn nog steeds populair.

Goede panlatten op het dak plaatsen

Daarbij is het ook belangrijk dat je de panlatten laat vervangen als het nodig is, of meteen de juiste laat leggen bij een compleet nieuw dak. Deze latten zorgen voor de goede ondersteuning van de dakpannen en zorgen ervoor dat deze niet verschuiven. De panlatten worden daarom op maat van jouw dak gemaakt en op de juiste afstand van elkaar geplaatst. Hierbij moet je voornamelijk op de kwaliteit van het hout letten. Als je dit niet doet, kan het hout snel gaan rotten en is de constructie van jouw dak niet goed genoeg meer. Je merkt al snel of er problemen zijn met de latten als de dakpannen beginnen te verschuiven.

Garantie vs prijs

De garantie op alle nieuwe dakpannen is gedekt door de fabrikant, met een standaard fabrieksgarantie van 30 jaar. Het is belangrijk op te merken dat deze garantie alleen geldig is wanneer de dakpannen worden gelegd door een professionele vakman. Door te kiezen voor een ervaren professional, niet alleen voor het leggen van de dakpannen, maar ook voor het gehele proces, kan men verzekerd zijn van de geldigheid van deze garantie.

Op de lange termijn komt dit niet alleen neer op gemoedsrust, maar ook op een financieel voordeel, waarbij de initiële investering in professionele plaatsing zich vertaalt naar duurzaamheid en kostenbesparing

Zelf dakpannen leggen of laten leggen?

De voordelen van dakpannen zelf leggen

  1. Kostenbesparing: Een duidelijk voordeel van zelf dakpannen leggen is de kostenbesparing. Door zelf de arbeid te verrichten, vermijdt men de arbeidskosten die gepaard gaan met het inhuren van professionals.
  2. Flexibiliteit in planning: Zelf het dak leggen geeft je de vrijheid om het werk te plannen op een tijdstip dat jou het beste uitkomt. Er is geen afhankelijkheid van de planning van een extern bedrijf.
  3. Zelfvoldoening en ervaring: Het leggen van dakpannen als doe-het-zelfproject kan een gevoel van zelfvoldoening geven. Het biedt ook de mogelijkheid om waardevolle ervaring op te doen in bouw- en renovatiewerkzaamheden.

Dakpannen laten leggen door een professioneel bedrijf

  1. Vakkundigheid en ervaring: Professionele dakdekkers hebben de nodige vakkundigheid en ervaring om het werk efficiënt en nauwkeurig uit te voeren. Ze kennen de beste praktijken en kunnen eventuele problemen tijdig identificeren en oplossen.
  2. Tijdsbesparing: Het inhuren van professionals kan het werk aanzienlijk versnellen. Ze werken doorgaans sneller en efficiënter dan iemand zonder professionele ervaring, waardoor je dak snel waterdicht wordt gemaakt.
  3. Garantie en verzekering: Professionele dakdekkers bieden vaak garanties op hun werk. Als er problemen ontstaan na de installatie, kunnen ze deze kosteloos repareren. Bovendien hebben ze meestal de juiste verzekeringen, wat extra gemoedsrust biedt in het geval van onvoorziene situaties.

Zelf dakpannen leggen: offertes

Hoewel zelf dakpannen leggen enkele voordelen heeft, zoals kostenbesparing en zelfvoldoening, wegen de voordelen van het laten leggen door een professioneel bedrijf vaak zwaarder. De vakkundigheid, ervaring, tijdsbesparing, garanties en verzekeringen die professionals bieden, maken het laten leggen van dakpannen over het algemeen de meest voordelige optie op de lange termijn, omdat het de kans op fouten vermindert en de levensduur van het dak optimaliseert. Door onderstaande formulier in te vullen brengen wij je in contact met ervaren dakdekkers voor het beste resultaat.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes