VHV dakpan | Waarom kiezen voor dit type dakpan?

Er zijn veel verschillende varianten te verkrijgen qua dakpannen. Eén van de varianten is de VHV dakpan, ook wel de Verbeterde Hollander Variabel genoemd. De voornaamste grondstof voor VHV dakpannen is klei. In dit artikel lees je meer over de VHV dakpan!

VHV dakpannen klaar om gelegd te worden

VHV dakpannen

Deze pagina vertelt jou alles wat je moet weten over de VHV dakpan. Denk hierbij niet alleen aan de voordelen van het plaatsen van de dakpannen, maar ook waar je op moet letten tijdens de aankoop en de plaatsing, de afwerking waar je nog voor kunt kiezen en de kosten die erbij komen kijken. Zo ben je overal van op de hoogte en zorg je ervoor dat jouw dakpannen snel op het dak liggen.

Wat betekent VHV?

VHV staat voor Verbeterde Holle Variabel. De VHV dakpan heeft deze naam te danken aan de variabele latafstand. Je kan met deze dakpannen al je oude dakpanmodellen vervangen met hetzelfde maatritme. Ook biedt deze dakpan hierdoor veel flexibiliteit.

Waarom kiezen voor een VHV dakpan?

De VHV dakpan is een goede dakpan om op jouw dak te plaatsen. Doordat er veel huizen zijn met deze dakpannen, zal je ook altijd een mooi totaalplaatje krijgen bij woningen. De hoogwaardige kwaliteit is een andere reden om voor deze dakpannen te kiezen. De kwaliteit zorgt er namelijk voor dat je voor langere tijd nergens omkijken meer naar hebt en de meeste weersinvloeden ook geen invloed hebben op de beschermlaag van de dakpan. Uitsluitend bij ernstige stormschade zal je over moeten gaan tot reparaties.

De belangrijkste voordelen van een VHV dakpan

  • Lange levensduur: Wanneer je de VHV dakpannen op jouw dak hebt liggen, hoef je voor lange tijd niet meer over te gaan op het vervangen van de dakpannen. Je kunt er hiermee voor zorgen dat jij geen flinke kostenpost meer krijgt en voornamelijk kunt profiteren van de kwaliteit van de VHV dakpan.
  • Waterdicht: Het water loopt door de vorm naar beneden, waardoor lekkages vrijwel verleden tijd zijn. Uiteraard moet je daarbij wel altijd rekening blijven houden met de dakconstructie, omdat hier ook beschadigingen bij op kunnen treden. Het opsporen en repareren van daklekkages is erg makkelijk bij deze soort dakpannen.
  • Meerdere kleuren: Zowel bij het vervangen van een enkele VHV dakpan als het vervangen van het volledige dak kun je dus een kleur aanschaffen die volledig bij de rest van de woning en het straatbeeld past.
  • De kleur kan deels voor meer warmte zorgen: Zwart absorbeert bijvoorbeeld meer zonlicht, waardoor het automatisch ook wat warmer op de bovenste verdieping van de woning is.

Aandachtspunten bij een VHV dakpan

Als je voor een VHV dakpan hebt gekozen, is het belangrijk dat je weet waar je allemaal op kunt letten tijdens de aanschaf en de plaatsing van de dakpannen. Je moet immers zorgen voor de beste kwaliteit, waardoor je ervan verzekerd bent dat je binnen een korte tijd niet voor verrassingen staat. Of je de werkzaamheden zelf uitvoert of door een professional laat uitvoeren, er zijn een aantal factoren waar je rekening mee kunt houden.

VHV dakpannen laten plaatsen?
Wil je een professionele plaatsing van VHV dakpannen als dakbedekking? Wij brengen je in contact met ervaren dakdekkers die deze klus kunnen aanpakken.
arrow Vraag offertes aan

De kwaliteit van de dakpannen

Als eerste is het belangrijk om naar de kwaliteit van de VHV dakpan te kijken. Hoewel de dakpannen over het algemeen van goede kwaliteit zijn, kan het ook zijn dat je voor een replica kiest. In dit geval zal de lange levensduur niet behouden worden. Ook bij de aanschaf van tweedehands dakpannen is het belangrijk dat je de staat van de dakpannen bekijkt.

Bij een enkele beschadiging is het aan te raden om niet tot een aankoop over te gaan. De hoogwaardige kwaliteit kan ervoor zorgen dat jij het dak op een goede manier tot een geheel brengt en daarbij ook jarenlang profiteert van alle voordelen die deze met zich meebrengt. Je voorkomt hiermee ook dat je later weer voor hoge kosten staat.

oude VHV dakpannen

De kleur van de VHV dakpan

De kleuren van de VHV dakpannen zijn ook een factor waar je rekening mee moet houden. Met een groot aantal kleuren en tinten is de kans namelijk groot dat je een verkeerde keuze maakt, waardoor jouw dak met VHV dakpannen er niet als een geheel uitziet. Je kunt alle kleuren eenvoudig met elkaar vergelijken. Indien je een bepaald idee voor ogen hebt, is het ook aan te raden om hierover in gesprek te gaan met een professional. Deze kan jou namelijk adviseren welke kleur het beste bij de rest van de woning past.

De dakconstructie

Hoewel het voornamelijk om de VHV dakpan gaat, dien je ook rekening te houden met de dakconstructie. Deze moet namelijk het gewicht van de VHV dakpannen kunnen dragen. Indien de balken niet meer goed zijn of er niet voldoende latten geplaatst zijn om de dakpannen op te laten rusten, is het belangrijk dat je eerst deze werkzaamheden uitvoert. Je zou hier zelf mee aan de slag kunnen gaan, maar ook over kunnen laten aan een professional. Door ook hierbij voor zoveel mogelijk kwaliteit te kiezen, voorkom je dat jouw dak binnen een korte tijd weer mankementen vertoont.

Hoeveel VHV dakpannen per m2: Aantal, afmetingen en latafstand

Het dakoppervlak is ook een belangrijke factor bij de plaatsing van een VHV dakpan. De dakpannen kunnen in bepaalde afmetingen aangeschaft worden, waardoor je goed moet bekijken hoeveel jij nodig hebt om alles helemaal naar wens te krijgen. Het aantal vierkante meters kan daarbij ook weer een leidraad zijn om te zien of er extra werkzaamheden benodigd zijn voor het verkrijgen van een stevig dak. Per vierkante meter heb je ongeveer 15 à 16 VHV dakpannen nodig. De afmetingen zijn namelijk 371 x 261 millimeter. De minimale latafstand is 288 millimeter en de maximale latafstand is 308 millimeter. Ook kun je hierbij nog kijken of je bijvoorbeeld isolatiemateriaal moet plaatsen, waarbij ook het dakoppervlak van belang is om in de gaten te houden. Zo voorkom je dat je uiteindelijk extra bestellingen moet plaatsen.

De werkzaamheden zelf uitvoeren

Als je de VHV dakpan op jouw dak wilt krijgen, kun je ervoor kiezen om alle werkzaamheden zelf uit te voeren. In dit geval is het verstandig om eerst te bekijken welke werkzaamheden er allemaal voor nodig zijn en jezelf in te lezen in de manieren waarop de dakpannen bevestigd moeten worden. Je voorkomt hiermee dat de dakpannen scheef komen te liggen en jij uiteindelijk alsnog geen goede uitstraling krijgt. Ook moet je de juiste gereedschappen aanschaffen. Deze heb je immers nodig om de dakpannen vast te zetten en alles zo efficiënt mogelijk te laten verlopen. Het is echter wel mogelijk om alles zelf te doen, maar het kan wel veel tijd in beslag nemen.

VHV dakpannen met dakkapel

Prijs

VHV dakpannen zijn gemaakt van klei. Gemiddeld kosten deze dakpannen tussen de € 35 en € 65 per m². Ze zijn hiermee wat duurder dan beton. Ook andere specificaties hebben invloed op de prijs van VHV dakpannen.

Specificaties

Wanneer je de VHV dakpan aanschaft, komen hier kosten bij kijken. De grootste kostenpost die je hebt, is op basis van het aantal dakpannen dat nodig is. Als je jouw volledige dak opnieuw wilt laten leggen, kan dit dus een groot bedrag opleveren. Daarbij zijn er ook nog gereedschappen nodig voor de plaatsing. Als je een specialist inschakelt, kan deze de materialen voor jou aanschaffen en op de factuur zetten. Tevens komt er dan een uurtarief bij kijken, welke aan het einde ook op de factuur komt te staan.

Inschakelen van een professional

Als je niet zeker weet hoe je alles uit moet voeren, kun je er ook voor kiezen om een professional in te schakelen. Deze heeft vaak veel ervaring met de plaatsing van een VHV dakpan, waardoor het veel efficiënter kan verlopen. De professional bekijkt daarbij niet alleen welke kwaliteit er bij de dakpannen is, maar kan ook sneller bepaalde nodige reparaties herkennen. Je voorkomt hiermee dat jouw dak uiteindelijk niet van goede kwaliteit is en je alsnog reparaties uit moet gaan voeren in de toekomst. Tevens heeft de specialist ook al alle gereedschappen die nodig zijn voor de plaatsing van de dakpannen.

Schakel direct een specialist in

De VHV dakpan plaatsen vraagt om vakkennis. Dit is kennis die je zelf vaak niet hebt. Je kunt daarom het beste naar een professional kijken die jou kan helpen bij het plaatsen van het nieuwe dak. Je hoeft hiervoor alleen maar een afspraak in te plannen, zodat jij weet wanneer de werkzaamheden van start gaan en wanneer je kunt genieten van het nieuwe dak.

VHV dakpannen: vrijblijvend offertes aanvragen

Om de beste prijs voor je VHV dakpannen te krijgen, is het slim om offertes op te vragen en goed te vergelijken. Wanneer je onderstaande formulier invult, sturen wij volledig vrijblijvend offertes van ervaren dakdekkers naar je toe, zodat je de beste keuze kunt maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?

2*. Geschatte m²

3*. Omschrijving

4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes