Ondervorst aanbrengen | Prijzen, soorten en plaatsing

De ondervorst speelt een rol in goed en veilig dak. Ze zitten onder de nokpannen en maken deel uit van het dak. Ze hebben als doel om dieren en bladeren weg te houden van je dak, om zo schade aan je dak te voorkomen.

ondervorst

Wat is een ondervorst?

Een ondervorst is een belangrijk onderdeel voor een goed werkend hellend dak. Het zorgt voor afdichting, houdt ongedierte, bladeren, regen, sneeuw en stof buiten, en zorgt tegelijkertijd voor ventilatie, zodat vocht naar buiten kan.

De ondervorst zelf is een brede, buigzame strook onder de nok van het dak, onder de vorstpannen. Het bestaat uit een ventilerende middenstrook van polypropyleen vlies om vocht af te voeren, en buitenste stroken van zelfklevend aluminium om stevig te hechten en ophoping van vocht tussen de dakpannen te voorkomen.

Ondervorst rol prijs

De prijs van ondervorst kan variëren afhankelijk van verschillende factoren, zoals het type materiaal, de breedte en lengte van de rol, het merk, en de leverancier. Daarnaast kunnen regionale prijsverschillen en marktomstandigheden ook invloed hebben op de kosten. Gemiddeld liggen de prijzen tussen de € 15 en de € 45 per rol.

Om de nauwkeurigste informatie over de prijs van ondervorst te verkrijgen, is het raadzaam om contact op te nemen met lokale bouwmaterialenleveranciers, bouwmarkten of dakdekkers in jouw regio.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Welke afmetingen ondervorst zijn er?

Ondervorst is te koop in verschillende maten, geschikt voor alle soorten hellende daken. Een standaard ondervorst is altijd 5 meter lang en vaak voorzien van een brede strook. Maar je kunt ook kiezen voor extra brede aluminium plakstroken, tussen de 240 en 400 mm. Hoe je de juiste maat van de extra brede plakstrip kiest en gebruikt, hangt af van de nok onder de vorstpannen of hoekkepers van je huis of garage. Die zijn niet overal hetzelfde. Soms liggen de dakpannen niet helemaal strak tegen de nokbalk aan. Daarom is het slim om dit goed op te meten.

Welke breedte ondervorst?

Denk ook aan de vorm van de dakpannen en hoe de dakpannen vallen ten opzichte van de nok. Als de dakpannen hoog zijn, kies dan een iets bredere ondervorst. De meest gebruikte breedtes zijn 31 of 39 centimeter. Ook kun je kiezen voor een ondervorst met extra brede plakstroken.

Ondervorst kleuren: bruin, zwart, rood, en antraciet

De ondervorst is verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals bruin, zwart, rood en antraciet. Hierdoor kun je de kleur van de ondervorst matchen met die van je dakpannen. Zo zorg je niet alleen voor een goede afwerking, maar ook voor een mooi uiterlijk dat past bij de rest van je dak. Of je nu een samenhangende kleurstijl wilt of bepaalde ontwerpelementen wilt benadrukken, de keuze in kleuren voor de ondervorst geeft je de flexibiliteit om het dak de uitstraling te geven die je wilt.

nokvorst opnieuw gelegd

Hoe een ondervorst plaatsen en bevestigen op dak?

Zodra je de juiste kleur en breedte van de ondervorst hebt gekozen, kun je het aluminium aanbrengen. Voordat je begint, zorg ervoor dat de ondergrond droog, schoon en vrij gemaakt van producten van stof en vet is. Leg dan de ondervorst precies in het midden over de nok van het dak. Let op dat beide kanten ver genoeg over de dakpannen vallen. Haal de beschermfolie van de kleefstrook weg en rol de ondervorst in de lengterichting over de nok. Druk het geribbelde aluminium met de kleefstrook stevig aan beide kanten tegen de dakpannen. Zo zorg je ervoor dat het goed blijft zitten. Als laatste stap kun je de nokpannen plaatsen.

Veel gestelde vragen

Ondervorst, ruiterrol of hoekkeperband?

+
Hoekkeperband en ondervorst hebben vergelijkbare betekenissen. De hoekkeper verwijst naar de dakrib die ontstaat door de uitstekende hoeken van een dak. Om deze te beschermen tegen bladeren en ongedierte, wordt een hoekkeperband of ondervorstband gebruikt.

De ruiterrol is een kwalitatief product dat wordt ingezet voor het afdichten van nok- en hoekkeperconstructies. Deze term wordt eveneens gebruikt als synoniem voor ondervorst en hoekkeperband.

Is ondervorst nodig?

+
Ja, zorg ervoor dat er een ondervorst onder je dak zit om te voorkomen dat het door het weer beschadigd raakt. De ondervorst beschermt je dak tegen de invloeden van buitenaf en houdt het stevig en veilig.

Ondervorst of flexim?

+
Bij een dicht dak worden de nokvorsten vastgezet met dakmortel of Flexim en spijkers aan het dak. Maar bij een luchtiger dak, zoals een ventilerende nok, gebruiken ze een ondervorst, ruiterrol, of loodslabben.

Is een Ondervorst waterdicht?

+
Een ondervorst is van cruciaal belang om de nok- of hoekpannen van het dak waterdicht en geventileerd te houden.

Gratis offertes voor ondervorsten

Ben jij op zoek naar offertes voor Ondervorsten? Vul het formulier hieronder in en ontvang gratis diverse offertes.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes