Een schuin dak is een van de meest voorkomende daken in Nederland. Het is daarom niet vreemd als je zelf ook weer naar dit dak kijkt. Wanneer je een nieuw dak op de woning laat plaatsen, kom je er echter al snel achter dat geen enkel dak hetzelfde is.
Verschillen schuine daken
Er zijn verschillende soorten schuine daken en de werkzaamheden kunnen hierdoor ook aanzienlijk van elkaar verschillen. Het is daarom van belang dat je voor jezelf bekijkt wat er allemaal moet gebeuren en welke soorten er mogelijk zijn. En ga je de werkzaamheden zelf uitvoeren of schakel je hiervoor toch liever een professional in? Bekijk de dak vervangen offerte
Inhoudsopgave:Alles over een schuin dak
Onderstaande informatie leert jou alles over een schuin dak. De verschillende soorten daken worden besproken, de isolatiemethoden die je hierbij toe kunt passen en waar je op kunt letten voordat je zelf met de werkzaamheden begint. Daarnaast zal de kostenopbouw duidelijk worden aan de hand van deze informatie. Ook kunnen er zonnepanelen op een schuin dak geplaatst worden. Zo weet je precies waar je allemaal aan kunt denken en hoe je ervoor zorgt dat je binnen een korte tijd een goed dak op jouw woning hebt liggen.
Soorten schuin dak
Voordat je een schuin dak kunt laten plaatsen, moet je eerst goed weten welke soorten er allemaal zijn. Er zijn namelijk verschillende varianten, die ook bij geheel andere bouwstijlen geplaatst worden. Een van de populairste soorten, en welke je dus ook over het algemeen in het straatbeeld tegenkomt, is een zadeldak. Deze bestaat uit twee dakvlakken, welke een omgekeerde V-vorm vormen. Je kunt deze bij vrijwel iedere bouwstijl plaatsen. Het grootste voordeel van het dak is dat deze het regenwater goed afvoert, waardoor de kans op lekkages vele malen kleiner is.
Je kunt ook kijken naar een schilddak. Dit is een aangepast zadeldak, welke uit twee trapeziumvormige dakvlakken bestaat. Ook zijn er twee driehoekige schilden bij te vinden. Het dak is voornamelijk terug te zien bij huizen vanaf de jaren 30. Een groot voordeel van dit dak is dat je hiermee veel meer zolderruimte creëert, waardoor je dus ook weer een extra verdieping krijgt bij jouw woning. Net als bij een zadeldak wordt het regenwater hiermee goed afgevoerd.
Een lessenaarsdak is ook een van de schuine daken waar je voor kunt kiezen. Dit is de meest eenvoudige dakconstructie, doordat er een dakvlak is, dat onder een hoek van minimaal 15 graden komt. Het voordeel van dit dak is dat er slechts één dakgoot aanwezig is en er is maar één schuine zijde. Dit geeft jou ook weer meer ruimte op de zolder, helemaal in combinatie met een kleine dakkapel. Een andere variant waar je meer ruimte mee kunt creëren is een mansardedak. Deze staat ook bekend als een Franse kap of gebroken dak. In feite is het hetzelfde als een zadeldak, maar dan met geknikte dakvlakken.
Het isoleren van een schuin dak
Wanneer je een schuin dak plaatst, moet je ook goed nadenken over de dakisolatie van de woning. Je wilt er namelijk voor zorgen dat de warmte niet uit de ruimte ontsnapt via het dak. Tegelijkertijd kan het ook veel vochtproblemen oplossen. Zo heb je dus niet alleen een energiebesparende mogelijkheid bij jouw dak, maar kan het ook beter zijn voor de gezondheid en het wooncomfort verbeteren. Wanneer je jouw dak wilt laten isoleren, moet je wel goed opletten welke methode je hiervoor kunt gebruiken. Niet ieder schuin dak kan namelijk dezelfde isolatiemethode aan, doordat het bijvoorbeeld door kan buigen. Het is daarom aan te raden dat je op dit gebied eerst adviezen opvraagt bij een dakdekker, zodat je voorkomt dat je alsnog geen grote voordelen eraan kunt behalen.
De extra afwerkingen bij een schuin dak
Bij een schuin dak draait het ook allemaal om de afwerking van het dak. Je moet er immers voor zorgen dat deze aansluit bij het straatbeeld, maar ook dat je er zelf veel plezier aan kunt behalen. Nadat je het dak geïsoleerd hebt, kun je daarom het beste bekijken welke dakbedekking je erop wilt hebben, bijvoorbeeld een groen schuin dak. Ook moet je vooraf al bepalen of je een dakkapel wilt laten plaatsen, zodat hiervoor de constructie helemaal klaargemaakt kan worden en jij achteraf geen onnodige werkzaamheden meer uit hoeft te voeren. Denk ook aan kleinere afwerkingen van een dak zoals de overstek. Door alles zo goed mogelijk te bekijken en vooraf al op papier te zetten, kan de constructie klaargemaakt worden en zorg jij ervoor dat de afwerking ook eenvoudiger gaat verlopen.
Hier kun je op letten bij het kiezen van een schuin dak
Het plaatsen van een schuin dak is een klus waar veel werkzaamheden bij komen kijken. Je moet vooraf al een groot aantal keuzes maken, zodat je voorkomt dat het dak niet naar wens is en je achteraf ook niet genoeg ruimte krijgt bij de zolderruimte. Er zijn daarom een aantal factoren die je in het achterhoofd kunt houden, zodat je voor jezelf beter kunt bepalen welk schuin dak het beste bij je past. De belangrijkste factoren staan hieronder omschreven.
Het soort dak
Voordat je met de werkzaamheden begint, is het goed om na te denken over het soort dak dat je wilt laten plaatsen op de woning. Hierboven staan de meest voorkomende schuine daken besproken. Iedere variant kent zijn eigen voor- en nadelen, waardoor je goed moet bekijken wat het beste bij je past. Houd hierbij niet alleen de ruimte bij de zolder in het achterhoofd, maar ook de extra werkzaamheden die je uit moet voeren om zoveel mogelijk plezier te hebben van het dak. Overweeg ook de voordelen van het kiezen voor een goed onderdak.
De dakhelling
Een andere factor die van belang is voor het bouwen van de dakconstructie is de dakhelling. Ieder schuin dak bestaat uit een bepaalde helling, van waaruit je naar boven werkt. De dakhelling is mede bepaald door het soort dak dat je op de woning wilt hebben. Echter kan het ook deels aangepast worden naar wens. Het is hierbij wel verstandig dat je de veiligheid in het achterhoofd houdt. Een te stijl dak kan namelijk ook weer andere problemen met zich meebrengen, waardoor je achteraf weer voor nieuwe verrassingen staat en er wellicht een grotere kostenpost komt.
De afwerking van het dak
De afwerking van het dak moet vooraf al bepaald zijn. Op basis van de afwerkingen zal namelijk ook de dakconstructie aangepast worden. Zo moeten er voor zwaardere afwerkingen ook dikkere materialen gebruikt worden. Ook de isolatiemethode die jij hebt gekozen voor het dak kan een grote rol spelen bij de afwerking. Wanneer je alles voor jezelf op een rij zet, kun je ook gerichter gaan kijken naar het schuine dak. Let daarbij ook op welke extra werkzaamheden er plaats moeten vinden voor bijvoorbeeld het plaatsen van een dakkapel op het schuine dak en welke afwerking je hierbij wenst te hebben. Zo maak je alles tot een mooi geheel. Tegenwoordig is een stalen dak een onderhoudsvriendelijke en makkelijke oplossing.
De manier van isoleren
Zodra je het schuine dak hebt geplaatst, moet je deze ook goed isoleren om het wooncomfort te verbeteren. Afhankelijk van het soort dak dat jij hebt gekozen, zal hier ook een bepaalde isolatiemethode bij komen kijken. Iedere isolatiemethode zal daarbij ook een geheel andere isolatiewaarde met zich meebrengen. De voordelen die je hiermee krijgt, zorgen ervoor dat je op verschillende vlakken kunt profiteren van de investering die je hebt gemaakt. Je kunt altijd samen met de professional bekijken wat de beste methode is voor jouw dak, zodat deze werkzaamheden direct uitgevoerd kunnen worden zodra je het dak laat plaatsen.
Uitbesteden of zelf de werkzaamheden uitvoeren?
Het is van belang dat je voor jezelf bepaald of je de werkzaamheden zelf uitvoert of dat je deze uitbesteedt. Hoewel je wellicht flink kunt besparen op de kosten om de dakconstructie zelf te maken, is het verstandiger om de werkzaamheden uit te besteden. Een professional heeft namelijk meer vakkennis in huis om alles goed uit te voeren. De efficiëntie waarmee het dak op de woning wordt gezet, zorgt er tevens voor dat jij veel sneller geniet van het nieuwe dak. Daarbij kan de professional jou ook beter adviseren over de verschillende isolatiemethoden en de afwerking, waardoor je wellicht alles tegelijkertijd kunt laten doen en ook dit helemaal naar wens zit.
De kosten van een schuin dak
Bij een schuin dak is een bepaalde kostenopbouw te vinden. Een van de eerste kostenposten waar je rekening mee moet houden zijn de materiaalkosten. De materialen moeten te allen tijde van goede kwaliteit zijn, waardoor je ook een hogere prijs betaalt. Het is van belang dat je dus niet gaat besparen op de materiaalkosten die je gaat krijgen. Daarnaast zijn er ook nog extra kosten voor de afwerking en de isolatiemethode. Als je alle werkzaamheden uitbesteedt, rekent de professional ook een bepaald uurtarief. Dit uurtarief kan wel verschillen per bedrijf, waardoor je hier wel een besparing op kunt krijgen.
Laat jouw dak snel plaatsen
Een schuin dak laten plaatsen kan ervoor zorgen dat jij jouw woning geheel naar wens maakt. Je krijgt met het schuine dak meer ruimte op zolder, waardoor je ook weer geheel nieuwe mogelijkheden hebt voor de inrichting. De professional kan alle werkzaamheden eenvoudig voor jou uitvoeren, zodat jij binnen een korte tijd kunt genieten van het eindresultaat. Het wooncomfort in jouw woning wordt te allen tijde beter en de warmte blijft weer binnenshuis.
Offerte
Wil je precies weten wat voor Dakbedekking aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Dakbedekking specialisten in jouw regio
Vind de beste deal
Binnen 2 dagen heb je de prijzen al in huis zodat je eenvoudig en snel de beste deal vindt. Zo wordt de keuze nog makkelijker. Binnen een mum van tijd heb je de Dakbedekking specialist gevonden die je project voordelig kan uitvoeren. Het aanvragen van offertes doe je bij ons volledig vrijblijvend. Je zit dus nergens aan vast.
Bespaar Nu met de Beste Dakbedekking Offertes, Gratis!
Podcast
Je hebt de tips in de tekst gelezen, maar de finesses zitten vaak in de details. Je hoort in deze podcast over mijn praktijkervaring. Zo weet je precies wat er allemaal bij komt kijken.- Verbouwkosten 269 | Dakopbouw Verbouwkosten 26:52
- Verbouwen 162 | Dakreiniging Verbouwkosten.com 5:54
- Verbouwen 155 | Huis een ander uiterlijk geven Verbouwen 12:08
- Verbouwen 134 | Dakbedekking Kosten Stappenplan (En Veel Voorkomende Misvattingen) Verbouwkosten.com 8:59
- Verbouwen 73 | Dak Verbouwen Verbouwkosten.com 06:29
Externe bronnen:
Bekijk de dak vervangen offerte ►