Schilddak | Stevige dakconstructie voor jouw woning


Het schilddak is een stevige dakconstructie die met elke dakbedekking gecombineerd kan worden. Het past bij nagenoeg elke architecturale stijl. Lees hier alles wat je moet weten over het schilddak!

woning met dakpannen en schilddak

Wat betekent een schilddak?

Een schilddak is een soort dak met vier recht aflopende dakvlakken. Het dak bestaat uit vier zijden die alle vier schuin naar de dakranden aflopen. De twee lange zijden zijn een trapeziumvormig dakvlak. De twee korte dakzijden zijn driehoekige schilden. Deze constructie is geschikt voor een rechthoekige woning zonder topgevels.

Hoe ziet een schilddak eruit?

Alle 4 de buitenmuren moeten bij een schilddak even hoog zijn. Over het algemeen hebben de 4 dakdelen dezelfde hellingsgraad. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn en hangt met name af van de woning.

Noordboomdak

Een schilddak wordt ook wel een noordboomdak genoemd. De noordboom is het punt aan de bovenzijde van het dak waar de verschillende dakvlakken elkaar raken. Dit wordt ook wel de noordboomlijn of noklijn genoemd.

schilddak

Landelijke of moderne stijl

De stijl van een schilddak is uiterst geschikt bij landelijke en traditionele woningen en is dan ook vaak te vinden in landelijke gebieden. De dakvorm is populair bij boerderijen en cottages. Het schilddak past echter ook zeer goed bij moderne woningen. Zeker met modernere dakbedekking kan het prachtig bij een moderne stijl aansluiten.

Decoratieve delen bovenop het dak van je huis

Bij een schilddak worden soms pirons geplaatst. Dit zijn decoratieve delen op de uiteinden van het dak. De combinatie van pirons en een schilddak geeft een luxe en authentieke uitstraling.

Schilddak met een lichtstraat

Een schilddak wordt ook vaak voor een lichtstraat gebruikt. Deze soort lichtstraat is door de constructie extra sterk en zorgt voor veel meer daglicht binnen. Een schilddak lichtstraat wordt op een plat dak geplaatst om voor maximale lichtopbrengst.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Daksoorten: schilddak of zadeldak?

Het schilddak wordt wat minder vaak gebruikt dan het klassieke zadeldak. Maar wat zijn nu precies de verschillen en overeenkomsten? Zoals eerder benoemd bestaat een schilddak uit 4 dakdelen en zijn de 4 buitenmuren doorgaans even hoog. Bij een zadeldak hoort de gevel aan twee zijden juist hoger te zijn, wat dus een groot verschil is.

Qua prijs zijn de twee daken vergelijkbaar. Een zadeldak is doorgaans net wat goedkoper, maar over het algemeen vallen de daken in de dezelfde prijsklasse.

schilddak

Voordelen van een schilddak

  • Een schilddak is een zeer stevige constructie. Daarbij is het ook aerodynamisch, daardoor kan het dakoppervlak goed tegen wind en storm. De kans op ernstige schade is zeer klein.
  • Regen en sneeuw kunnen extra makkelijk van het dak afvloeien.
  • Het is mogelijk om grote overhangende dakranden te kiezen, waarmee je bijzondere details aan je huis toevoegt.
  • Het dak is geschikt voor het plaatsen van een dakkapel.
  • Doordat de 4 dakzijden van het dak op gelijke hoogte eindigen kan er een dakgoot rondom het hele dak geplaatst worden. Dit zorgt voor betere waterafvoer en beschermt de muren van de woning beter tegen vocht.

Nadelen van een schilddak

  • Bij een schilddak is er minder beschikbare ruimte op zolder. De voorgevel en achtergevel lopen ook schuin naar binnen en daarbij is het dak vaak wat minder stijl waardoor er een minder hoge nok ontstaat. De schuinte van het dak kan aangepast worden, maar er zal uiteindelijk toch minder ruimte voor een extra kamer zijn.
  • Een schilddak zorgt voor een minder efficiënte ventilatie dan een zadeldak.
dak

Combineren met dakbedekking: dakpannen en leien

Schilddaken kunnen met nagenoeg elke dakbedekking gecombineerd worden. Je hebt hierin vrije keuze. Bij schilddaken zijn betonnen dakpannen de meest gekozen soort dakbedekking. Dakpannen komen in talloze uitvoeringen en zijn dan ook erg populair.

Leien, zink en een groendak

Daarnaast worden ook leien en zink veel gebruikt. Leien zijn duurder dan dakpannen maar gaan wel een stuk langer mee. Ook het plaatsen van een groendak is mogelijk bij een schilddak. Er zijn dus diverse soorten dakbedekking die geschikt zijn.

Wat kost een schilddak?

De prijs van een schilddak is grotendeels afhankelijk van de situatie. De soort dakbedekking die je kiest heeft veel invloed op de prijzen van een nieuw schilddak.

Ook de plaatsingskosten en onkosten van extra opties maken een verschil. Bij extra opties kan je denken aan een dakvenster, een dakkapel of schoorsteen.

Hogere kosten

De prijzen zullen iets hoger liggen dan dat van een gebruikelijk zadeldak. Bij een schilddak heb je 4 schuine kanten in plaats van 2, waardoor dit dak wat meer werk is en meer materiaal gebruikt.

Het verschil in kosten is echter niet enorm. Een zadeldak en schilddak vallen in dezelfde prijsklasse. Het is goedkoper dan bijvoorbeeld een mansardedak.

Is dit type dak een goede optie?

Een schilddak is een stevige dakconstructie die bij nagenoeg elke bouwstijl mooi staat. Dit daktype kan met nagenoeg elke dakbedekking gecombineerd worden waardoor het zowel bij landelijke woningen als bij moderne woningen prachtig kan staan.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes