Dakranden | Verschillende soorten, merken en voordelen

Het is mogelijk om je dak netjes af te werken met dakranden. Op die manier wordt je huis meer waard. Hieronder lichten we verschillende dakranden toe waardoor jij kan kiezen voor een passende dakrand.

dakranden

Dakrandafwerking: hoe dakrand afwerken?

Het afwerken van je dak met dakranden zorgt voor een toenemende woningwaarde. Tegenwoordig zijn vrijwel de meeste dakranden gemaakt van kunststof, maar er zijn meerdere mogelijkheden met betrekking tot dakrandafwerkingen. Je kunt zelf aan de slag met het afwerken van je dakranden, of je kunt het uitbesteden aan een professional.

Soorten dakranden: welk materiaal kiezen?

Er zijn verschillende soorten dakranden, gemaakt van diverse hoogwaardige materialen. Denk aan een daktrim voor een plat dak of een overstek. Welke soort dakrand het meest geschikt is voor jouw woning, is afhankelijk van je wensen, budget en het type dak dat je hebt.

Kunststof dakranden: het duurzame alternatief voor hout

Er bestaan houten dakranden, maar die vereisen veel onderhoud. Het schilderen moet bijvoorbeeld bijgehouden worden. Wanneer dat niet gebeurt, kunnen houten dakranden gaan rotten en zien ze er minder mooi uit. Om dit te voorkomen, kun je kiezen voor een kunststof dakrand. Deze is onderhoudsarm, heeft een lange levensduur en is bestand tegen verschillende weersomstandigheden. De andere voordelen van kunststof dakranden zijn:

  • Duurzaamheid
  • Lichtgewicht
  • Veelzijdigheid in ontwerp
  • Eenvoudig te monteren
  • Onderhoudsvriendelijk
dakrand

Zinken kraal dakrand

Het is ook mogelijk om een zinken kraal dakrand te plaatsen, ook wel deklijst genoemd. Dit zorgt voor een stevige constructie en een unieke uitstraling. Hiermee kun je het dak en de dakranden dus goed afwerken. Zinken kraal dakranden zijn in verschillende uitvoeringen verkrijgbaar, zodat je deze goed kan laten aansluiten op het dak. Bovendien zijn er ook zinken dakranden zonder kraal verkrijgbaar.

Aluminium dakrand bevestigen

Dakranden gemaakt van aluminium behoren ook tot de mogelijkheden voor jouw dak. Deze dakrandafwerkingen zijn in verschillende modellen en afmetingen verkrijgbaar. Daarnaast profiteer je van duurzaam en functioneel materiaal dat weinig onderhoud nodig heeft, corrosiebestendig is en lange tijd meegaat.

Dakrand met EPDM profiel plaatsen

Er zijn ook dakrandafwerkingen met een EPDM profiel. Deze zorgt ervoor dat er een waterdichte afdichting ontstaat die het dak beschermt tegen vocht. Naast de functionele kant, zorgt het EPDM profiel ook voor een unieke uitstraling van de dakrand.

Merken dakranden

Wanneer je kiest voor een dakrand zijn er verschillende merken. Hieronder lichten we de verschillen tussen deze merken panelen toe.

Keralit dakrandpaneel

De dakranden van Keralit worden gemaakt van Fiberyl. Fiberyl is een materiaalsoort dat bestaat uit een mix van duurzame kunststoffen. Daarnaast is de toplaag gemaakt van UV-bestendig materiaal. Dat wil zeggen dat deze dakrandpanelen bestand zijn tegen verschillende weersomstandigheden.

Unipanel dakrandpanelen

Een kunststof dakrand van Unipanel heeft de voordelen van houten dakranden. Deze dakranden zijn toepasbaar op alle buitentoepassingen. Ze zijn kleurvast, maar je kunt ze eventueel in een lichte kleur schilderen.

Heering dakrandpanelen

Heering dakranden kunnen aangeschaft worden in diverse kleuren, voornamelijk lichte kleuren. Ze hebben een strak uiterlijk en zijn gemaakt van hardschuim. Deze dakranden zorgen voor een eenvoudige montage, ook al zijn ze relatief massief.

Trespa dakrandpanelen

Het merk Trespa produceert kunststof HPL platen. HPL staat voor High Pressure Laminate. Het voordeel van deze dakranden is dat ze nauwelijks onderhoud nodig hebben en ook nog eens duurzaam zijn.

Veelgestelde vragen

Wat is de dakrand?

+
Een dakrand is de opstaande rand van het dak. Het zorgt voor een afgewerkt dak.

Wat is het boeiboord?

+
Een boeiboord is een afwerking van je dakgoot. Het bevindt zich horizontaal en is doorgaans bevestigd aan de onderkant van de dakrand.

Wat kost een dakrand?

+
Dit hangt af van het materiaal. Inclusief montage en BTW schaf je Keralit dakrandpanelen aan vanaf € 135, Trespa vanaf € 95, Meranti vanaf € 79 en Red Cedar vanaf € 75.

Waarom een dakrand?

+
Een dakrand heeft op zich een technische functie. Het zorgt er op een plat dak voor dat het water alleen maar weg kan lopen via de afvoerpijp. Zonder dakrand zou het regenwater over je muren naar beneden lopen.

Gratis dakrand offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes