Metalen dakbedekking | Loodsen, pakhuizen en soortgelijke gebouwen

Metalen dakbedekking wordt vaak gebruikt voor loodsen, pakhuizen en soortgelijke gebouwen, omdat ze er industrieel uitzien. Soms worden ze ook gebruikt voor woonhuizen.

dakbedekking van metaal

Metalen dakbedekking gebruiken?

Wil je metalen dakbedekking gebruiken? Dan heb je de keuze uit diverse materialen. Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen, het is belangrijk om je hierover adviseren.

De voordelen van metalen dakbedekking

Aan metalen dakbedekking zijn veel voordelen verbonden.

  • Levensduur
  • Rendement
  • Brandbestendigheid
  • Snel te plaatsen
  • Verkrijgbaar in veel verschillende kleuren en profielen

Levensduur

Een van deze voordelen is de hoge levensverwachting. Ondanks het feit dat de initiële materiaal- en installatiekosten van een metalen daktype hoger zijn dan die van bijvoorbeeld asfaltschindeldaken, is de levensduur van een metalen dak langer dan 40 tot 80 jaar, afhankelijk van het soort metaal.

Vergeleken met de levensduur van een standaard asfalt schindeldak, welke kan variëren van 7 tot 14 jaar, hebben metalen daken dus een twee- tot driemaal langere levensduur.

Rendement

Een ander voordeel is het rendement op je investering. Je rendement op je investering kan worden verhoogd als gevolg van de toevoeging van een metalen dak aan je woning. Wanneer het tijd is om de woning te verkopen, zien huiseigenaren die in metalen dakbedekking hebben geïnvesteerd een gemiddeld rendement van 85,9% op hun oorspronkelijke investering.

Door zijn brandbestendigheid kan metalen dakbedekking daarnaast de kosten van de verzekering drukken en je in het algemeen geld besparen. Metalen daken hebben verder een moderne uitstraling en zijn uitzonderlijk robuust, zelfs bij slechte weersomstandigheden zoals zware sneeuwval, hagel en zelfs brand.

Dakbedekking laten plaatsen door een professional?
Wij gaan op zoek naar specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakbedekking offertes

Snel te plaatsen

Andere voordelen zijn dat metalen dakbedekking vaak snel te plaatsen zijn. Dakplaten van metaal hebben namelijk grotere verhoudingen dan die van dakpannen of leien. Hierdoor is er veel minder tijd nodig om een dak met metalen dakplaten te bedekken.

Een direct gevolg hiervan is dat de installatiekosten aanzienlijk dalen. Dakplaten van metaal kunnen daarnaast tegen een redelijke prijs worden gekocht, wat ook op de kosten bespaard.
Dakplaten van metaal kunnen daarnaast gekocht worden in veel verschillende kleuren en profielen.

Metalen dakplaten kunnen ook worden voorzien van een isolatielaag, waardoor de functies van dakbedekking en dakisolatie kunnen worden gecombineerd. Het is wel aan te raden om op zoek te gaan naar goede installateurs van metalen daken in je regio die je kunnen begeleiden bij het voltooien van de installatie van het dak.

Het correct installeren van een metalen dak vereist namelijk aanzienlijke kennis, waardoor je deze klus beter kunt overlaten aan een dakdekker in je regio die gespecialiseerd is in dit soort werk.

Soorten dakbedekking in metaal

Er zijn veel verschillende vormen, profielen en materialen beschikbaar voor metalen dakplaten. Dit betekent dat je een breed scala aan opties hebt en aanzienlijke controle over de esthetiek van je dak.

1. Golfplaten

Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor dakbedekking met golfplaten. Hoewel deze platen met een golfvorm op bijna elke constructie kunnen worden gebruikt, worden ze vaak gebruikt op constructies zoals schuren, garages, stallen en magazijnen.

Naast metaal en andere materialen als bitumen en kunststof zijn golfplaten ook verkrijgbaar in andere soorten materialen. Deze materialen hebben elk hun unieke voordelen. Terwijl plastic betaalbaarder is, heeft bitumen de verdienste ongelooflijk flexibel te zijn.

Het voordeel dat de platen erg stevig zijn is een kenmerk van metalen golfplaten. Aluminium golfplaten roesten daarnaast ook niet. Daarom hebben metalen golfplaten van alle materialen de langste levensduur.

2. Damwandplaten

Naast de bekende golfvorm komen damwandplaten vrij veel voor. Het zijn trapeziumvormige dakplaten en ze hebben dezelfde maten van als de golfplaten maar met een trapeziumprofiel.

Damwandplaten is een andere naam voor deze trapeziumvormige platen. De meest voorkomende soorten trapeziumplaten zijn gemaakt van staal of aluminium. Vaak is er ook een anti-condenslaag op aangebracht.

Deze platen zijn zeer duurzaam door hun sterke constructie. Qua kleur heb je ook veel keuze. Zo is bijna elke RAL-tint beschikbaar voor trapeziumplaten. Metalen trapeziumplaten bieden een verscheidenheid aan handige bijkomende voordelen.

Ze kunnen bijvoorbeeld snel worden geplaatst en zijn redelijk goedkoop. Hun rechtlijnige vorm maakt het daarnaast eenvoudig om ze van een waterdichte afwerking te voorzien.

3. Metalen dakpanplaten

Metalen dakpanplaten zijn een populaire keuze voor dakbedekking om verschillende redenen. Eerst en vooral zijn ze erg duurzaam. Metalen dakpanplaten zijn gemaakt van hoogwaardig staal, aluminium of andere metalen. Ze zijn bestand tegen extreme weersomstandigheden, zoals regen, sneeuw, hagel en UV-straling, en hebben meestal een lange levensduur van 40 jaar of meer.

Daarnaast zijn ze relatief eenvoudig te installeren vanwege de grote, lichte panelen en vergen ze over het algemeen weinig onderhoud. Ze zijn bestand tegen roest en corrosie en kunnen gemakkelijk worden gereinigd.

Ten slotte hangen de kosten van metalen dakpanplaten samen met het materiaal, de kwaliteit en het merk. Over het algemeen zijn ze vrij goedkoop in vergelijking met andere dakbedekkingsopties

4. Geïsoleerde metalen dakplaten

Wil je het dak gelijk isoleren? Je kunt in dit geval het beste kiezen voor geïsoleerde metalen dakplaten als je metalen dakplaten wilt leggen op een constructie die ook dakisolatie nodig heeft.

Dit soort dakplaten bevat een aantal structurele onderdelen van het dak. De dakplaat heeft aan weerszijden een metalen coating en binnenin de dakplaat is een laag isolatie aanwezig.

Uiteraard is de snelle installatie van dit soort dakplaten een voordeel. De dakplaten en de isolatie hoeven niet apart te worden aangebracht. Je constructie is meteen geïsoleerd en voorzien van een metalen dakbedekking als je kiest voor geïsoleerde dakplaten.

Geïsoleerde dakplaten kunnen vele profielen hebben, net als gewone metalen dakplaten. Hoewel het dakpanprofiel een populaire optie is, worden hier ook golf- en trapeziumprofielen aangeboden.

Tussen de metalen bekleding zit dus een isolerende laag. Verschillende soorten isolatiematerialen kunnen deze isolatielaag vormen. PIR en PUR zijn veel voorkomende isolatiematerialen. Deze kunststof isolatiematerialen hebben een uitstekend isolatie potentieel.

Bovendien krijgt vooral PIR uitstekende cijfers voor brandveiligheid.

Soms worden geïsoleerde dakplaten gebruikt van materialen op basis van minerale wol.

Deze isolatiematerialen, zoals glaswol en steenwol, hebben het voordeel dat ze naast een sterke warmte-isolatie ook een hoge geluidsisolatiewaarde hebben, wat erg handig kan zijn bij een metalen dak.

dakplaten metaal

De materiaalkeuze bij metalen dakbedekking

Als je voor metalen dakbedekking kiest, heb je de keuze uit verschillende soorten dakbedekking. Neem bijvoorbeeld zink, dat verschillende toepassingen kent.

Zink kan worden gebruikt voor balkons, dakkapellen, goten, kroonlijsten, regenafvoeren en zelfs hele daken. De levensduur van dit type metalen dakbedekking wordt bepaald door de zinkdikte, samen met de regionale omstandigheden en de dakhelling.

Gewoonlijk varieert de levensduur van zink van 50 tot 70 jaar.

Bovendien is een andere dakkleur denkbaar. Je zou ook koper, een van de sterkste metalen, kunnen gebruiken voor een metalen dak. Ondanks de mooie groene tint die het na ongeveer 12 jaar krijgt, gebruiken we het in Nederland zelden.

Als alternatief kan lood worden gebruikt voor metalen dakbedekking, maar ook dat zien we niet veel in Nederland.

Daarnaast kun je voor metalen dakbedekking staal, roestvrij staal of aluminium gebruiken. De laatste jaren is vooral de belangstelling voor aluminium dakbedekking toegenomen.

Om oxidatie te voorkomen kun je het materiaal laten behandelen door het te laten coaten of anodiseren. Vanwege de relatief hoge uitzettingscoëfficiënt kan aluminium effectief worden gebruikt in de metalen dakbedekking van je keuze.

De reparatie van een metalen dakplaat

Je metalen dakbedekking komt van de fabrikant met een coating van zink, gegalvaniseerd, of een legering van zink en aluminium, galvalume of zinkalume. Galvalume is de duurzaamste van deze keuzes.

Voor al deze producten worden verschillende laagdiktes aangeboden. Hoewel ze aanvankelijk duurder zijn, gaan dikkere coatings vaak langer mee.

Welke coating je ook kiest, het beschermende oppervlak zal uiteindelijk door herhaalde blootstelling aan de omgeving verslechteren, zodat opnieuw coaten noodzakelijk wordt. Je metalen dak ziet er gloednieuw uit na een snelle nieuwe coating met een polymeer coating.

Je kunt een metalen dak schoonmaken met alleen water en wat gewone zeep. Je kunt een slang of hogedrukreiniger gebruiken, maar blijf uit de buurt van schuurmiddelen zoals staalwol of staalborstels die je dak kunnen beschadigen.

Als het je toch lukt om je dak te beschadigen, kun je de getroffen plek schoonmaken met spiritus en de verf bijwerken met een verfkwast.

Met de juiste zorg kan de levensduur van je metalen dak aanzienlijk worden verlengd, dus het is aan te raden om het dak goed te onderhouden.

De prijs: wat kost een metalen dak?

Het is cruciaal om te beseffen dat de uitdrukking metalen dakbedekking breed is en een verscheidenheid aan materialen omvat met een breed scala aan kosten.

Afhankelijk van het type metalen dak dat je installeert, kun je verwachten ergens tussen de €5 en €12 per vierkante meter te betalen voor metalen dakbedekking.

De installatie van een metalen dak op een woning van gemiddelde grootte kost ongeveer €15.850.

Zowel high-end materialen, zoals koperen dakbedekking, die gemiddeld aan de duurdere kant zijn en waarvan de prijzen voor het vervangen van een nieuw dak kunnen oplopen tot €48.000 om te installeren, als meer goedkope metalen dakbedekkingen, zoals stalen panelen, zijn beschikbaar.

Stalen panelen kosten doorgaans iets minder. Stalen dakpannen kosten rond de €3 per vierkante meter. Voor aluminium dakplaten ben je ook ongeveer €3 per vierkante meter kwijt. Kies je voor gegolfd staal? Dan liggen de kosten per vierkante meter nog lager, namelijk rond de €2 per vierkante meter voor een gegolfd staal.

Offerte voor dakbedekking

Wil je het dak voorzien van metalen dakbedekking? Ontvang gratis en vrijblijvend offertes door onderstaand formulier in te vullen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes