Geïsoleerde dakplaten monteren | Snel en makkelijk geplaatst

Geïsoleerde dakplaten hebben veel voordelen vergeleken met gewone dakplaten. Ze zijn voor nagenoeg elke dakconstructie geschikt. Ontdek de mogelijkheden en laat geïsoleerde dakplaten snel en gemakkelijk op jouw dak monteren.

Dakplaten voor isolatie

Dakplaten met isolatie

Geïsoleerde dakplaten zijn een combinatie van dakbedekking en dakisolatie. Deze dakelementen vormen een totaaloplossing waarmee je dak snel en gemakkelijk af is. De platen bestaan uit een laag thermisch isolatiemateriaal met een metalen behuizing aan beide kanten. De geïsoleerde dakpanelen worden daarom ook wel sandwichpanelen genoemd. Door gebruik van de platen worden de isolatielaag en dakbedekking in één keer aangebracht wat voor een eenvoudige toepassing zorgt.

Geïsoleerde dakplaten plaatsen op je woning

Bij geïsoleerde dakplaten is het plaatsen een belangrijke stap. Ze moeten op de juiste manier op het dak geplaatst worden, voor een optimale werking. Een voordeel bij de snelle plaatsing van deze platen is dat de isolatie tegelijkertijd gemonteerd kan worden. Dit bespaart dus flink wat tijd tijdens de montage.

Monteren van de geïsoleerde dakplaten

De geïsoleerde dakplaten kunnen op zowel een hellend dak als een plat dak geplaatst worden. De panelen zijn in verschillende lengtes beschikbaar die tot wel 20 meter lang kunnen zijn. De breedte van de sandwichpanelen is meestal 1 meter. De dakelementen worden naadloos op elkaar aangesloten zodat je geen vlakke dakranden ziet van buitenaf. Er is hier sprake van een horizontale overlapping. De platen worden met schroeven bevestigd waarbij ook zeer precies gewerkt moet worden om lekkage te voorkomen.

Zelfdragende dakpanelen leggen

De dakplaten met isolatie kunnen grotendeels zelfdragend zijn. Dit hangt af van de soort geïsoleerde dakplaat die je kiest. Er zullen hoe dan ook weinig steunbalken nodig zijn. Het voordeel van zelfdragende dakelementen is dat je mogelijk kan besparen op de dakconstructie. Minimale ondersteuning van de gordingen zal al snel voldoende zijn voor deze soort dakplaat.

Geïsoleerde dakplaten zelf plaatsen of laten doen?

Het monteren van de dakplaten moet altijd door vakmensen uitgevoerd worden. Door de lange afmetingen en volledige lengte van de platen moeten ze met een kraan geplaatst worden. Daarnaast is het belangrijk dat elk dakelement precies op de ander aangesloten wordt. Zo wordt het dak waterdicht en kan er geen lekkage ontstaan.

Je kunt dit dus niet zelf doen en moet een professioneel bedrijf inschakelen. Het voordeel van deze wijze van de platen monteren is wel dat het heel snel kan gaan. Omdat de isolatie en dakbedekking in één keer geplaatst wordt zit het nieuwe dak zo in elkaar en profiteer je van een snelle plaatsing.

Toepassingen

Geïsoleerde dakplaten hebben vele toepassingen en worden vaak gebruikt voor loodsen, magazijnen, bedrijfshallen, garages en andere gebouwen waarbij dakisolatie gewenst is. Tegenwoordig worden ze, door hun verbeterde kwaliteit en uiterlijk, ook steeds vaker gebruikt voor woningen.

Afwerkingen: platen monteren voor de schuur en andere gebouwen

Er zijn verschillende afwerkingen mogelijk, afhankelijk van waar je de dakelementen wilt gebruiken. Zo bestaan er voor de landbouwsector panelen met coatings die beschermen tegen schimmel en agressieve ammoniakdampen. Voor gebouwen die dicht bij zee staan kan je panelen kiezen met een coating die tegen zilte lucht beschermt. De dakplaten worden geleverd met de afwerking die je wilt hebben. Ze zijn daardoor uitermate goed geschikt voor onder andere stallen, schuren, gebouwen in de landbouw of industriegebouwen.

De prijs van isolerende dakplaten

De prijs van geïsoleerde dakplaten kunnen sterk uiteen lopen. Er zijn veel verschillende soorten geïsoleerde dakpanelen beschikbaar, afhankelijk van het type dak en je persoonlijke situatie, met verschillende eigenschappen die de kosten sterk beïnvloeden. De kosten kunnen tussen de € 50 en € 200 per m² liggen. De kostprijs zal afwijken afhankelijk van hoe makkelijk het monteren van de sandwichpanelen gaat. De bereikbaarheid, het volume en de hoeveelheid voorbereidend werk die nodig is hebben hier onder andere invloed op.

Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Soorten geïsoleerde dakplaten

De dakplaten kunnen verschillende eigenschappen hebben. De platen verschillen in profiel, kleur, metalen bekleding (bijvoorbeeld stalen dakplaten) en afwerking en kunnen van verschillende materialen gemaakt zijn. Je hebt dan ook diverse mogelijkheden bij het kiezen en monteren van verschillende soorten dakpanelen.

Verschillende profielen

Er zijn drie verschillende profielen platen die je kunt laten monteren:

 • Trapezium dakplaten: Dit is de meest gebruikte soort. Het is populair bij industriële gebouwen waarbij dakisolatie gewenst is. De damwand dakplaten worden ook steeds vaker op moderne woningen gemonteerd. Trapezium dakplaten komen in diverse uitvoeringen.
 • Golfplaten: Dit is de meest bekende variant dakplaten. Ze worden echter steeds minder gebruikt door het ouderwetse uiterlijk.
 • Dakpanplaten: Met dakpanplaten krijg je een dak met het traditionele uiterlijk van dakpannen maar heb je wel de voordelen van dakpanelen. De geïsoleerde dakpanplaat lijkt steeds meer op echte pannen en wordt tegenwoordig steeds vaker gemonteerd.

Hoe zet je dakplaten vast?

Geïsoleerde dakplaten, zoals een geïsoleerde dakpanplaat, zijn niet in platte variant beschikbaar. De platen worden namelijk zo bevestigd dat ze een hoger punt bovenaan de golf nodig hebben om goed vast gemaakt te kunnen worden. De platen worden dan vastgemaakt met speciale schroeven. Daarnaast zorgen de golven ervoor dat de sandwichpanelen goed kunnen overlappen zodat het dak waterdicht wordt.

geïsoleerde dakplaten

Voor- en nadelen van geïsoleerde dakplaten monteren

Geïsoleerde dakpanelen, zoals een geïsoleerde dakpanplaat, kunnen erg geschikt zijn maar komen ook met een aantal nadelen. Overweeg de verschillende voor- en nadelen van de dakpanelen en vraag een offerte aan voor passend advies over de mogelijkheden voor jouw situatie.

Voordelen van geïsoleerde dakplaat

 • Biedt een hoge isolatiewaarde vergeleken met normale dakplaten
 • Snelle plaatsing
 • Lange levensduur
 • Afwasbaar en bestand tegen schimmels
 • Licht van gewicht waardoor het op nagenoeg elke dakconstructie geplaatst kan worden
 • Geen condensproblemen die bij normale dakplaten voor kunnen komen

Nadelen van geïsoleerde dakplaat

 • Relatief duur vergeleken met andere isolatiemethoden
 • Minder geluidsisolatie vergeleken met andere isolatiemethoden
 • Montage komt zeer precies om lekkage te voorkomen
 • Kunnen kraken onder werking van wisselende temperaturen

Veel gestelde vragen

Hoe plaats ik geïsoleerde dakplaten?

+
1. Meet het dak op: bepaal hoeveel dakplaten je nodig hebt.
2. Bereid het dak voor: zorg ervoor dat het dakoppervlak schoon, droog en vlak is.
3. Plaats de dakplaten: begin aan de onderkant van het dak en werk naar boven.
4. Bevestig de platen: gebruik speciale schroeven om de platen vast te maken.
5. Controleer het geheel: als alle platen zijn geplaatst, controleer dan het hele dak om er zeker van te zijn dat alles op de juiste manier is geïnstalleerd.

Wat kost een geïsoleerde dakplaat?

+
De prijs van een geïsoleerde dakplaat is afhankelijk van verschillende factoren. De prijzen lopen uiteen van 50 tot 200 euro per vierkante meter (excl. btw en incl. plaatsing). Let op: de prijzen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke product, de leverancier en eventuele bijkomende kosten zoals levering en installatie. Het is altijd verstandig om prijzen te vergelijken en offertes aan te vragen bij verschillende leveranciers.

Wat zijn de goedkoopste dakplaten?

+
Een populaire en relatief goedkope en goede keuze is stalen dakplaten. Deze zijn over het algemeen goedkoper dan kunststof en aluminium uitvoeringen. De gemiddelde kosten hiervan liggen tussen de € 10 en € 15 per m² zonder isolatie en tussen de € 15 en € 20 per m² met isolatie.

Een andere optie is, gebruikte geïsoleerde dakplaten die te vinden zijn op tweedehands verkoopplatformen. Er zijn ook bedrijven die tweede keus geïsoleerde dakplaten aanbieden tegen lagere prijzen.

Wat zijn zelfdragende dakplaten?

+
Zelfdragende dakplaten zijn sterke sandwichpanelen die voorzien zijn van isolatie en steunbalken. Ze kunnen met minimale ondersteuning van de gordingen de dakbedekking dragen. Dit maakt ze een efficiënte en kosteneffectieve oplossing voor dakconstructies.

Dakpannen vast laten zetten: ontvang gratis offertes

Wil je dakpannen laten vastzetten door een ervaren vakman? Vul het formulier hieronder in en we gaan je helpen om de beste vakman in jouw regio te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes