EPDM dakbedekking | Welke keuzes bepalen de prijs per m2

EPDM dakbedekking is flexibeler dan PVC en gaat nog langer mee. De prijs per m² van de aanschaf inclusief het aanbrengen van EPDM is afhankelijk van het aantal m² en de moeilijkheid van de dakvorm. 

EPDM-prijs-per-m2.jpg

Wat kost EPDM laten leggen door dakdekker per m2?

De prijs voor de plaatsing van een EPDM dakbedekking bedraagt gemiddeld €60 tot €80 per m2, incl. btw en plaatsing. Indien de oude dakbedekking en dakconstructie verwijderd moeten worden, moet je rekenen op een kostprijs die heel wat hoger zal liggen. Ook het plaatsen van dakisolatie zal extra kosten met zich meebrengen.

Zelf verwijderen

Ben je erg handig en wil je besparen op de kosten? Het is mogelijk om zelf de oude EPDM dakbedekking te verwijderen en af te voeren. Dit levert al gauw een besparing op van €300, waardoor de totale prijzen van epdm dakbedekking tussen de € 1.200 en € 1.600 neerkomen.

Zorgen uit handen

Wil je 100% zeker zijn dat je nieuwe dak niet gaat lekken? Dan kun je het beste alle werkzaamheden aan een dakdekker overlaten. Hierdoor ben je verzekerd van een goed resultaat. De totale kosten voor het laten verwijderen, afvoeren en plaatsen van je nieuwe EPDM dakbedekking komen dan neer op €1.500 à €2.000. Je kunt er ook voor kiezen om EPDM dakbedekking over een bestaande dakbedekking aan te brengen. Denk bijvoorbeeld aan EPDM over bitumen dakbedekking.

Groendak

Wil je je dak een speciaal uiterlijk geven en milieubewuster zijn? Dan is het plaatsen van een groendak echt iets voor jou. Het laten verwijderen van je huidige dakbedekking, het plaatsen van EPDM dakbedekking en het aanleggen van een groendak kost alles bij elkaar gemiddeld €3.500 tot €5.000. Ondanks dat dit een flinke investering is, heeft het ook veel voordelen, die later in dit artikel zullen worden uitgelegd.

Plat dak

Bij een plat dak is de keuze voor EPDM dakbedekking vaak aantrekkelijk vanwege de duurzaamheid en flexibiliteit van het materiaal. Het is gemaakt om tegen extreme weersomstandigheden te kunnen en heeft een levensduur van gemiddeld 40 jaar. 

Verder is het mogelijk om EPDM over een bestaande dakbedekking aan te brengen, wat tijd en kosten kan besparen. De prijs voor EPDM dakbedekking op een plat dak ligt tussen de €45,- en €85,- per m2, afhankelijk van bijvoorbeeld de dakoppervlakte en of de oude laag dakbedekking verwijderd wordt.

Hoe ziet de prijsopbouw van EPDM folie eruit?

DakbedekkingLevensduurOnderhoudsbehoefte
Plat dak
Bitumineus30 jaarsterren-30.png
EPDM40 jaarsterren-35.png
PVC25 jaarsterren-25.png
Groen dak50 jaarsterren-25.png
Schuin dak
Dakpannen gebakken40 jaarsterren-45.png
Dakpannen beton50 jaarsterren-40.png
Riet30 jaarsterren-30.png
Leien60 jaarsterren-35.png
Zink80 jaarsterren-45.png
Koper80 jaarsterren-45.png
Aluminium (Kalzip)50 jaarsterren-40.png
Dakwerk laten doen door een professional?
Wij gaan op zoek naar dakwerk specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk dakwerk offertes

Welke keuzes bepalen de prijs van EPDM?

Je wil nieuwe EPDM dakbedekking kopen. De prijs van EPDM dakbedekking wordt voor een groot deel bepaald door een aantal keuzes die je zelf kunt maken. Hieronder leggen we uit hoe deze keuzes invloed hebben op de uiteindelijke totaalprijs van een EPDM dak aanbrengen. Het is ook belangrijk om te weten wanneer je dit moet vervangen.

Wanneer je kiest tussen epdm of bitumen dakbedekking is het goed om niet alleen de prijs maar ook de levensduur van de bitumen dakbedekking en epdm dakbedekking mee te nemen. Dakbedekking voor de EPDM is in eerste instantie wat duurder maar gaat een stuk langer mee. Daardoor kan het uiteindelijk goedkoper uitkomen. EPDM kan perfect aangebracht worden op een houten ondergrond. EPDM kan direct op het hout worden gelijmd voor onverwarmde schuren of het dak.

Keuze 1: Welke dikte EPDM?

Naast het aantal vierkante meter van het dak waar EPDM op moet komen te liggen, is ook de gewenste dikte van het materiaal van invloed op de prijs. Een EPDM folie dat minder dik is, kost vaak ook minder per vierkante meter. Dit betekent echter vaak ook dat het materiaal van een slechtere kwaliteit is. Let dus goed op de dikte van de Dakbedekking EPDM bij het vergelijken van de offertes.

EPDM dakbedekking moet erg zorgvuldig gelegd worden om lekkages te voorkomen, het is dus verstandig om vooraf de nadelen van EPDM dakbedekking goed te bekijken.

Keuze 2: Wel of geen groendak?

Een groendak is een natuurlijke en duurzame dakbedekking die bovenop de bestaande dakbedekking gelegd wordt. Een groendak is goed voor het afvangen van fijnstof en zorgt voor een goede isolatie, niet alleen op het gebied van temperatuur, maar het absorbeert ook omgevingsgeluid. Zo heb je geen last meer van het geluid van vallende hagel of regen, omdat het wordt opgevangen door de vegetatie op je dak. De aanleg van een groendak kost je € 50 tot € 80 per m². Vanwege de voordelen van een groendak worden er in veel gemeenten subsidies verstrekt voor de plaatsing hiervan. Die subsidie kan oplopen tot wel €50 per vierkante meter.

Keuze 3: Witte EPDM Dakbedekking?

Er is tegenwoordig ook witte EPDM, de prijs verschilt nauwelijks van de traditionele zwarte EPDM dakbedekking. Maar in sommige gevallen kan witte dakbedekking wel zorgen voor een beter rendement van je zonnepanelen als je die hebt.

wat os de epdm prijs per m2

Kwantumkorting

Heb je buren die toevallig ook hun platte dak willen laten bedekken? Als je samen bij platte daken kiest voor EPDM dakbedekking, ben je relatief goedkoper uit. De prijs van EPDM dakbedekking is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid die je afneemt. Dit betekent dat als je samen met bijvoorbeeld je buurman je dak laat bedekken, je minder betaalt per vierkante meter EPDM. Bovendien bespaar je op de voorrijkosten en dus de prijs van de dakdekker, omdat die maar één keer hoeft te rijden voor beide klussen.

Voorwerk doen

Ben je technisch aangelegd en wil je ook zelf een klus uitvoeren? Dan is het mogelijk om in overleg met je dakdekker voorwerk te verrichten. Denk hierbij aan het verwijderen van je oude dakbedekking of andere kleine klusjes. Het is ook mogelijk om zelf je EPDM dakbedekking te plaatsen. Dit zorgt er uiteraard voor dat je geen garantie hebt tegen lekken. Deze klus kun je dus het beste overlaten aan een specialist. Je kunt ook nog altijd kijken naar de beste dakbedekking van dit moment.

Levensduur: hoe lang gaat EPDM dakbedekking mee?

EPDM dakbedekking heeft een indrukwekkend lange levensduur van minstens 40 tot 50 jaar, en soms zelfs langer, als het correct is geïnstalleerd. Dit maakt het een uiterst duurzame keuze voor platte daken. Door zijn weerstand tegen UV-stralen, extreme temperaturen en weersinvloeden behoudt EPDM zijn integriteit gedurende vele decennia. Het is echter essentieel om de installatie zorgvuldig uit te voeren volgens de voorschriften om de maximale levensduur te garanderen.

Is EPDM beter dan bitumen?

EPDM en bitumen zijn beide populaire materialen voor dakbedekking, maar ze hebben verschillende eigenschappen die van belang zijn bij de keuze. Overweeg EPDM als je een duurzame, flexibele optie wilt met een langere levensduur (ongeveer 50 jaar) en uitstekende bestendigheid tegen weersinvloeden, inclusief UV-straling.

Bitumen of dakleer is goedkoper, maar het heeft echter een kortere levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar. Bitumen kan gevoeliger zijn voor temperatuurschommelingen en UV-straling in vergelijking met EPDM. De keuze tussen EPDM of bitumen hangt dus hoofdzakelijk af van jouw prioriteiten. EPDM dakbedekking kan je op verschillende ondergronden laten aanbrengen.

1. Hout

EPDM rubber kan uitstekend worden aangebracht op houten ondergronden zoals OSB of underlayment platen. Het is essentieel om een goede hechting te garanderen door speciale EPDM-lijmen te gebruiken. Deze lijmen zijn geschikt voor diverse houtsoorten en zorgen voor een duurzame verbinding tussen het EPDM-membraan en de houten ondergrond. Het aanbrengen van EPDM op een houten ondergrond is geschikt voor niet-verwarmde garages, schuren, overkappingen en carports.

2. Bitumen (dakleer)

EPDM-folie kan rechtstreeks op een oude bitumen laag worden aangebracht. De oude bitumen – ook wel bekend als dakleer of roofing – moet wel schoon, droog en in goede staat zijn. Daarna breng je de EPDM-rollen op de bitumen bevestigen met speciale EPDM-lijm.

3. Isolatie

EPDM dakbedekking kan je ook direct op isolatiemateriaal laten plaatsen, waardoor het een populaire keuze is voor platte daken

4. Oude EPDM laag

Het mogelijk om een nieuwe laag EPDM over een oude laag EPDM aan te brengen. Dit noemen we overlagen. Net als bij het overlagen van bitumen is belangrijk om de bestaande dakbedekking te reinigen en te repareren. Daarna kan de nieuwe laag EPDM erover om terug een waterdicht dak te maken.

5. Dakkapel

Ook voor het dak van een dakkapel kan EPDM geschikt zijn. Dat geeft ook goede aansluiting als de rest van het dak ook (al) EPDM is natuurlijk.

Veel gestelde vragen

Wat kost een plat dak per m2?

+
De kosten voor een plat dak per m2 variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals het materiaal, de arbeidskosten, de dakgrootte en de complexiteit van het dak. Gemiddeld liggen de kosten tussen de €45 en €85 per m2. De uiteindelijke kosten kunnen echter afwijken hiervan, daarom is het altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen.

Kun je op EPDM lopen?

+
Ja, je kunt op EPDM lopen, maar hier is het niet voor gemaakt. Het is hierdoor aan te raden om er alleen op te lopen wanneer dit noodzakelijk is, bijvoorbeeld wanneer er onderhoud nodig is.

Wat is goedkoper: EPDM of bitumen?

+
Bij het vergelijken van de kosten tussen EPDM en bitumen, zijn er een aantal factoren die meespelen. Hoewel de aanschafkosten van bitumen vaak lager is, variërend van €40 tot €90 per m², heeft EPDM een langere levensduur. De kosten voor EPDM liggen gemiddeld tussen €45 en €120 per m². Bitumen is dus in eerste instantie goedkoper, maar op de lange termijn kunnen de kosten alsnog oplopen door reparaties of onderhoud.

Offerte voor EPDM dakbedekking: gratis en vrijblijvend

Ben je op zoek naar een vakman voor EPDM dakbedekking? Vul het formulier in en kom gratis in contact met diverse vakmensen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes