Dakplaten | Een simpele en goedkope dakbedekking

Er zijn veel soorten dakbedekking, de een bewerkelijker dan de ander. De dakbedekking die je kiest heeft een grote invloed op de moeilijkheid van de klus. Met dakplaten kun je snel en goedkoop een mooi dak laten maken!

vakman zet dakplaten vast

Wat zijn dakplaten?

Dakplaten zijn platen waarop meerdere onderdelen van normale dakbedekking zijn geplaatst.

In plaats van bijvoorbeeld losse dakpannen een voor een te plaatsen kun je met een dakplaat tegelijkertijd tientallen dakpannen leggen.

Prefab dakpanelen

Met dakplaten of dakpanelen kun je een stuk sneller het dak bedekken.

Dit zorgt er niet alleen voor dat de klus een stuk sneller gaat, maar ook dat je vaak goedkoper uit bent!

Voordelen van dakplaten

  • Goedkoop: deze vorm van dakbedekking is goedkoper dan de alternatieven
  • Onderhoudsarm: dakplaten hebben nauwelijks onderhoud nodig waardoor je veel geld en moeite bespaart
  • Lange levensduur: dakplaten gaan met nauwelijks onderhoud makkelijk tientallen jaren mee
  • Veelzijdig: dakplaten zijn verkrijgbaar in allerlei soorten materialen, kleuren en uitvoeringen
  • Lichtgewicht: een dakplaat is licht van gewicht waardoor het makkelijker is om op hoogte te werken

Lage kosten per dakplaat

Dakplaten zijn goedkoper dan andere soorten dakbedekking. Niet alleen zijn de arbeidskosten laag omdat de montage makkelijk is, ook kunnen dakplaten vaak in grote hoeveelheden tegelijk worden gemaakt.

De materialen waaruit je kunt kiezen zijn kunststof, aluminium en staal. Hierdoor kunnen de platen machinaal worden gemaakt en zijn ze licht van gewicht.

Lichtgewicht en onderhoudsarm

Omdat de dakplaten lichtgewicht zijn, kunnen deze op bijna alle ondergronden worden geplaatst zonder dat verstevigen of renoveren nodig is.

Na de plaatsing hoef je lange tijd er niet meer naar om te kijken. Niet alleen zijn dakplaten erg onderhoudsarm, ook hebben ze een levensduur die wel tientallen jaren kan bedragen.

Hoeveel helling voor dakplaten?

De hellingshoek van je dak maakt voor dakplaten weinig uit, een hellingsgraad van 7 tot 10 graden is vaak al genoeg om platen te kunnen plaatsen.

Nadelen van dakplaten

Een van de nadelen van dakplaten komt voor als er iets kapot gaat. Bij traditionele dakbedekking hoef je vaak maar een paar delen te vervangen.

Een kapotte dakpan kan snel door een nieuwe worden vervangen, bij een rieten dak kun je ook simpelweg alleen het aangetaste stuk weghalen.

Hele plaat vervangen

Bij een dakplaat moet je meteen de hele plaat vervangen. Doordat de dakplaten precies goed moeten liggen om geen overlap te hebben met andere platen is het een erg secuur werkje.

Het kan dus ook nog eens een stuk duurder uitvallen dan je had gehoopt.

Isolatie is nodig

Door het formaat van dakplaten kan het ook lastiger zijn om deze rondom dakkapellen en dakkoepels aan te brengen. Wanneer je kiest voor niet geïsoleerde platen, loop je ook het risico op meer geluidsoverlast bij regen of hagel. Dit komt omdat er dan geen dempende werking van de isolatie is.

Ook is het belangrijk om anti-condens folie aan te laten brengen, want anders heb je risico op condensvorming. Dit kan tot vochtproblemen leiden.

dakplaten
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Soorten dakplaten

Je kunt verschillende soorten dakplaten kopen om je dak de mooiste uitstraling te geven.

Er zijn vier soorten platen die je het meeste ziet. Welke dakplaten je kiest heeft niet alleen invloed op het uitzicht van je huis, maar ook de uiteindelijke prijs die je betaalt.

Golfplaten

Golfplaten zijn de meest bekende soort dakplaten. Ze zijn te herkennen aan het golvende profiel, waar ze ook naar zijn vernoemd.

In de meeste gevallen worden golfplaten voor het dak gemaakt van kunststof, bitumen en aluminium. Kunststof is hiervan het goedkoopst en is erg veelzijdig. Bitumen golfplaten zijn daarentegen erg flexibel.

Een aluminium dak is het meest duurzaam omdat het materiaal erg sterk is en lang mee gaat, maar is daardoor wel duurder dan de andere opties.

Trapezium dakplaten

Trapezium dakplaten, ook wel damwandplaten genoemd, zijn grotendeels gelijk aan golfplaten. Het grote verschil zit in het profiel. Waar golfplaten een golvend profiel hebben, zijn trapezium dakplaten meer hoekig. Hierdoor kan het water er makkelijker vanaf rollen en zijn ze ook erg simpel in elkaar te schuiven.

Door de goedkope prijs en makkelijke montage zijn trapezium dakplaten steeds populairder aan het worden. Ook hier heb je een grote keuze aan materialen en kleuren, zodat jouw dak echt uniek kan worden.

Metalen dakplaten of dakpanplaten

Als je liever niet voor de toch wat industriële uitstraling van golfplaten of trapezium dakplaten wil gaan, dan zijn dakpanplaten een goede optie. Deze platen zien eruit als de standaard dakpannen, maar zijn een stuk minder arbeidsintensief om te plaatsen.

Dakpanplaten worden vaak van staal of aluminium gemaakt en kun je in veel verschillende kleuren krijgen. Dit is een goede manier om een traditioneel pannendak te creëren tegen een leuke prijs.

Geïsoleerde dakplaten

Bij traditionele dakbedekking moet je vaak apart isolatie aanbrengen, maar bij dakplaten kun je kiezen voor geïntegreerde isolatie. Dit kan bij alle eerder genoemde soorten worden toegepast. Dit soort geïsoleerde dakplaten heten sandwichpanelen, omdat de isolatie als het ware in het midden van de plaat zit, als een sandwich.

Je krijgt hier wel vaak een meer industriële uitstraling van, dus dit wordt minder vaak gebruikt voor woningen. Hoe dikker de dakplaat, hoe beter de isolatiewaarde, maar hoe duurder de dakplaat ook zal zijn.

Dakplaten prijzen

Het plaatsen van dakplaten kost minder dan standaard dakbedekking. Dit komt omdat het van goedkoper materiaal wordt gemaakt, het in grote hoeveelheden tegelijkertijd kan worden geproduceerd en de montage kost minder tijd.

Wat kosten dakplaten per m2?

In de praktijk kun je voor dakplaten rekenen op prijzen van gemiddeld €30 tot €70 per vierkante meter, inclusief plaatsing en btw.

Wat kosten geisoleerde dakplaten?

Als je kiest voor geïsoleerde dakplaten, zal de prijs ongeveer €60 tot €230 per vierkante meter zijn.

Deze kosten zijn inclusief btw en plaatsing.

Wat zijn de goedkoopste dakplaten?

Als je zo goedkoop mogelijk je dak wil bedekken zijn trapezium dakplaten je beste optie. Deze zijn vaak nóg goedkoper dan golfplaten, waardoor je voor een leuk bedrag een mooie dakbedekking hebt.

De duurste optie is dakpanplaten, vanwege het iets bewerkelijkere uiterlijk hiervan.

Prijzen vergelijken

Om zeker te weten dat je een goede prijs betaalt is het zoals altijd belangrijk om meerdere offertes op te vragen en deze goed met elkaar te vergelijken.

Probeer ervoor te zorgen om bij elk bedrijf een soortgelijke prijsopgaaf op te laten stellen om een eerlijk vergelijk te kunnen maken.

Zelf plaatsen of uitbesteden?

Dakplaten zijn wel licht van gewicht, maar ook behoorlijk groot. Hierdoor kan het lastig zijn om zonder ervaring deze zelf op het dak te krijgen.

Als je een dakkapel of iets anders hebt waardoor de vorm van je dak niet uniform is kan het lastig zijn om de platen naadloos te leggen.

Professioneel uitgevoerd

Het is dus verstandig om hiervoor een dakdekker in te schakelen. Dan weet je zeker dat het goed en snel gebeurt. Bovendien kan een dakdekker direct de boeiboorden vervangen.

Je wil liever niet dubbel betalen omdat je het per ongeluk niet goed hebt gemonteerd. Wanneer je voor geïsoleerde dakplaten gaat moet je altijd een vakpersoon inschakelen. Deze zijn te dik om zelf mee aan de slag te gaan.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de goedkoopste dakplaten?

+
De meest goedkope dakplaten zijn trapezium dakplaten. Een goedkoop alternatief zijn golfplaten. Beide soorten dakplaten kosten ook nog eens weinig in onderhoud.

Wat zijn de beste dakplaten?

+
De beste dakplaten zijn de platen met de hoogste isolatiewaarde. De dakplaten met de hoogste isolatiewaarde zijn EPS platen.

Wat kosten dakplaten per m2?

+
In de praktijk kosten dakplaten gemiddeld tussen de €30 en €70 per vierkante meter. Deze bedragen zijn inclusief montage en btw.

Ontvang gratis dakplaten offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Wat voor dakafwerking is er nodig?
2*. Geschatte m²
3*. Omschrijving
4. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes