Scharnierkap | Kies het juiste dak voor jou woning

Deze pagina zet alles op een rij wat jij moet weten over een scharnierkap. Waar moet je rekening mee houden, welke kosten komen erbij kijken en waar kan een professional jou mee helpen? Bekijk de scharnierkap

Scharnierkap

Dit is een scharnierkap

Een scharnierkap is een soort dak waarbij de hellende delen van een kapconstructie aan de nok vast zitten en wordt ook wel een klapdak, klapkap of scharnierend dak genoemd. Het volledige dak vouwt zich daarom open. In veel gevallen is het een zadeldak, dat bestaat uit sandwichpanelen.

De panelen kunnen hiermee een optimale situatie creëren, waardoor het dak goed aansluit op de woning. Doordat deze zowel ter plaatse als prefab gemaakt kan worden, ben je van alle gemakken voorzien en heb je een dakconstructie waar je weer jarenlang mee vooruit kunt. Ook kun je deze constructie volledig naar wens afwerken.

Waarom kiezen voor een scharnierkap?

Een scharnierkap heeft een groot aantal voordelen, waar jij van kunt profiteren zodra je het dak op jouw woning hebt liggen. Enkele van deze voordelen zijn:

  • Het is een zelfdragend daksysteem, hierdoor hoeven er geen extra dragende balken geplaatst te worden
  • Er gaat geen ruimte verloren wanneer je dit type dak gaat plaatsen
  • De soorten dakvormen hebben vele verschillende opties, hierdoor kan je hem volledig aan je eigen wensen aanpassen
  • De levertijd is kort bij prefab modellen
Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Aandachtspunten plaatsen scharnierkappen

Wanneer je een scharnierkap wilt laten plaatsen, is het goed om voor jezelf zaken op een rij te zetten. Je moet er hiermee namelijk voor zorgen dat je jouw dak volledig naar wens krijgt. Er zijn een aantal factoren die hierbij te allen tijde terugkomen. Enkele factoren om rekening mee te houden zijn:

De dakhelling

Ieder dak, behalve een plat dak, is voorzien van een bepaalde helling. Het is van belang dat je vooraf al bepaalt welke dakhelling je graag wilt krijgen. Op basis van deze helling kan het dak namelijk in elkaar gezet worden. Iedere optie geeft jou weer een andere uitstraling van de woning en kan weer nieuwe functionaliteiten met zich meebrengen.

De dikte van de materialen

Daarbij moet je ook rekening houden met de dikte van de materialen die gebruikt zijn voor een scharnierkap. Bij het dak wordt standaard gewerkt met een houtconstructie, welke voorzien wordt van dakisolatie. Als er isolatiematerialen aan de binnenkant aangebracht worden, dient er een andere dikte aangehouden te worden dan wanneer de isolatiematerialen aan de buitenkant komen te zitten.

De afmetingen van het dak

De afmetingen van het dak zijn belangrijk voor het plaatsen van een scharnierkap, alles moet namelijk goed op elkaar aansluiten. Je moet daarom vooraf ook al goed bekijken welke afmetingen jouw dak van muur tot muur heeft. Dit hangt ook weer samen met de dakhelling die je wilt hebben. Wanneer je jouw dak vervangt kan je zelf de dakhelling berekenen van jouw huidige dak. Het dak vervangen brengt wel extra kosten met zich mee, waardoor de totale kosten van deze klus flink kunnen oplopen.

Prefab of ter plaatse monteren van de constructie

Het is goed om vooraf al te bekijken welke manier van monteren je hebben wilt. Hiervoor kun je als eerste kijken naar het ter plaatse monteren. Alle materialen worden dan bij de woning op maat gemaakt, waarna alles opgebouwd wordt naar het gewenste dak. Je kunt in dit geval ook nog veranderingen uitvoeren indien nodig.

De tegenhanger is prefab. Hierbij wordt het scharnierkap in de fabriek samengesteld en in één geheel naar jouw woning gebracht. Door middel van een hijskraan zal het dak dan boven op de woning komen te staan, waarna het alleen nog vastgezet hoeft te worden. Je hebt hiermee dus al een kant en klaar dak beschikbaar, welke binnen een dag al afgewerkt kan worden in de gewenste stijl.

Huis met een scharnierkap

Zelf bouwen, plaatsen en afwerken van een klapdak

Zelf een scharnierkap bouwen is waarschijnlijk geen goede optie, hiervoor is het verstandiger om een professional in te schakelen. Deze persoon weet meer over de eisen, materialen en allerlei andere extra’s. Ben je van plan om zelf een scharnierkap te plaatsen? Dan is het verstandig dat je eerst bekijkt wat hier allemaal voor nodig is. Ook moet je zorgen voor de juiste gereedschappen. Bereid je ook goed voor op alle werkzaamheden, zodat je de juiste stappen doorloopt.

Laten doen door een professional

Hoewel je denkt dat je de werkzaamheden zelf uit kunt voeren, is het toch beter om een professional in te schakelen voor het plaatsen van een scharnierkap. Het is namelijk een nauwkeurige klus, waar veel vakmanschap bij komt kijken. Dit maakt het niet eenvoudig om alles goed vast te zetten. Daarbij ben je ook verzekerd van een langdurige kwaliteit, waarbij jouw dak niet snel lekkages en andere gebreken gaat vertonen.

Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

De kostenopbouw bij een scharnierkap

Een scharnierkap brengt kosten met zich mee. De kostenopbouw is afhankelijk van verschillende factoren, enkele van deze factoren zijn:

  • De benodigde materialen
  • De keus tussen prefab en ter plaatse monteren

Kies voor de beste oplossing

Het is in ieder geval aan te raden om een goede professional in te schakelen voor het laten plaatsen van een scharnierkap. De kennis en ervaring van een specialist ga je namelijk terugzien in het eindresultaat. Daarnaast kan het ook voor de verzekering zorgen voor veel voordelen. Door jouw wensen door te geven kan de professional snel aan de slag en hoef je niet lang te wachten totdat je met de afwerking begint.

Offerte

Veelgestelde vragen

Wat is een scharnierkap?

+
Een scharnierkap, ook wel bekend als een klapdak, klapkap of scharnierend dak, is een specifiek type dakconstructie. Het kenmerkende van dit type dak is dat de schuine delen van de constructie aan de nok scharnieren, waardoor het dak zich als een soort boek openvouwt. Dit type dakconstructie is meestal een zadeldak dat bestaat uit sandwichpanelen.

Hoe dik is een prefab dak?

+
De dikte van een prefab dak hangt af van diverse factoren, allereerst speelt de constructiemethode een rol. De dikte kan verschillen, afhankelijk van de gebruikte materialen en isolatiewaarden. Het is dus belangrijk om, afhankelijk van jouw specifieke wensen en eisen, te informeren naar de exacte dikte van het dak bij de leverancier of fabrikant.

Is een scharnierkap zelfdragend?

+
Ja, een scharnierkap is zelfdragend. Door de samenstelling van de sporen, die van de dakvoet tot de daknok lopen, ontstaat er een stevige constructie die haar eigen gewicht kan dragen. Dit betekent dat er geen extra ondersteunende constructie nodig is om het gewicht van het dak te dragen.

Wat kost een scharnierkap?

+
De kosten van een scharnierkap zijn afhankelijk van de afmetingen van het dak, het gekozen materiaal en of je kiest voor een prefab model of montage ter plaatse. Voor een grove indicatie kun je uitgaan van een minimale prijs van ongeveer €1.000. Voor een specifiekere prijs kun je het beste een offerte aanvragen bij een professional.
[/expand]

Bekijk de scharnierkap

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes