Muurplaat dak | De dragende kracht tussen dak en woning

Om wind en andere natuurkrachten op te vangen, moet een dak die op de een of andere manier aan de muur overgeven. Dit is waar een muurplaat van een dak van pas komt. Zo blijft jouw woning stevig bij elke storm.

constructie van een dak inclusief muurplaat

Wat is een muurplaat van een dak?

Een muurplaat van een dak is een balk die tussen het dak en de muur loopt. Het product is voor het verbinden van deze twee delen. De muurplaten worden gebruikt om de krachten en belasting van het dak door te geven op de muur of vloer van je woning. Hierdoor is het een dragend deel van de constructie.

Waar dient een muurplaat van hout voor?

De verbinding tussen je dak en de muur moet goed in elkaar zitten. Door de juiste muurplaten te kiezen en te controleren dat deze goed bevestigd zijn, worden je dak en muur echt een geheel en krijg je een stevige dakconstructie.

Afwerking van een hellend dak

Met een muurplaat kun je dus een goede constructie realiseren en het dak op de juiste manier afwerken. Zo is het hellende dak niet alleen stevig, maar ziet de afwerking er ook netjes uit.

Muurplaat bevestigen aan dak

De muurplaat wordt tussen de muur en het dak geplaatst. Deze houten balk wordt met de brede kant bovenop de wand geplaatst. Het bevestigen gebeurt door middel van enkele lagen metselwerk, een bandijzer of een muurplaat anker. De gordingen, spanten, gootbeugels en kilkepers worden aan de muurplaat bevestigd. Het is dus belangrijk dat de aansluiting met de muur extra goed is.

Wat is een muurplaat anker?

Er kan dus een muurplaat anker gebruikt worden voor het bevestigen van de muurplaat tussen de muur en het dak. Maar wat is dit nu precies? De muurplaat anker is bedoeld om een stevige overgang te verankeren van de muur naar het dak. De ankers worden gemaakt van verzinkt staal, zodat ze niet zomaar gaan roesten.

Op zoek naar professioneel advies?
Vul dan snel onderstaand formulier in en wij brengen je in contact met dak experts uit jouw buurt. Zij bieden je persoonlijk advies op maat. Deze dienst is volledig gratis en zonder enige verplichting!
arrow Vergelijk dak offertes

Andere optie om muurplaten te bevestigen

In de meeste gevallen wordt de muurplaat bovenop de muur bevestigd, maar tegenwoordig wordt er ook regelmatig voor een andere optie gekozen voor de muurplaten. Zo kan de muurplaat ook op een betonnen vloerrand aangebracht worden voor een stevige verankering.

muurplaat en andere draagbalken dak

Welke muurplaat heb ik nodig?

Een muurplaat heb je vaak nodig bij de constructie van je huis. Denk hierbij aan nieuwbouw, of een complete renovatie. Om zeker te weten dat je de juiste hebt, is het verstandig om een specialist in te huren. Niet alleen weet je zo zeker dat je niet per ongeluk de verkeerde plaat gebruikt, maar je weet ook zeker dat deze goed werkt en de dakconstructie stabiel is.

Sterke houten balk als muurplaat kiezen

Een dak heeft veel te doorstaan. Het kan flink waaien, stormen, regenen en sneeuwen. Om jouw schuine dak zo sterk mogelijk te maken, wil je een goed bevestigde muurplaat. Deze moet sterk genoeg zijn en de krachten van het dak goed aan het fundament doorgeven. Zo zorgt het gebruik van een sterke en goed geplaatste houten balk muurplaat voor de beste verbinding en belasting van de woningconstructie.

Nieuw dak: gratis offertes!

Wil je jouw dak verbouwen? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes van gespecialiseerde dak experts in jouw regio. Deze dienst is gratis en volledig vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes