Dakterras kosten | Gemiddelde prijzen van een dakterras

Een dakterras is fijn voor warme zomeravonden maar zorgt ook voor meerwaarde voor het huis of appartement. Dat laatste is mooi meegenomen maar allereerst doe je dit natuurlijk om er zelf van te profiteren.

Dakterras kosten

Wat zijn de gemiddelde kosten voor dakterras aanleggen?

Dakterras kostenIndicatie dakterras kosten
Budget dakterras 20m²€ 15.000
Luxe Dakterras 20m²€ 25.000

Verschillende opties bepalen de prijs

Ieder dakterras is anders en de dakterras aanleggen kosten hiervoor zullen per project anders zijn. Een dakterras maken kost minstens € 15.000, terwijl je voor grotere projecten moet rekenen op zo’n € 25.000. De kosten hangen helemaal af van jouw voorkeuren. Een dakterras aanleggen brengt veel opties met zich mee. Deze opties bepalen de totaalprijs voor het dakterras op je huis. Om een zo goed mogelijke indicatie te krijgen van de kosten moet je rekening houden met het formaat en de materialen die je wil gebruiken. Een dakterras creëert meerwaarde voor je huis, dus de kosten haal je er deels uit bij verkoop.

Aanleg van dakterras of een uitbouw

Maar waar moeten een goede dakvlonders nu aan voldoen? Natuurlijk moet het dakleer onder het dakterras nog goed zijn. Dat is precies de reden dat we dit bericht voor je hebben gemaakt.

Waar zijn de prijzen verder van afhankelijk?

 • Arbeidskosten: zelf maken of klusman inhuren?
 • Of de deur/trap al aanwezig is?
 • Welke afmeting je wil hebben
 • Wat voor een materialen je kiest

De prijs kan door bovenstaande keuzes uiteraard nogal verschillen. Incidentele kosten van plantenbak/vast meubilair zijn hierin nog niet opgenomen. Hiernaast zijn er natuurlijk nog allerlei andere voorzieningen op dakterrassen mogelijk, zoals:

Benieuwd naar de kosten van een aannemer?
Wij brengen je in contact met ervaren aannemers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en helpen jou met het bouwen of verbouwen van jouw woning, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk aannemer prijzen

Inrichten van je dakhuis

Voordat je begint met het inrichten van je dakterras zal je eerst een aantal keuzes moeten maken. Welke functie gaat jouw terras krijgen? Wil je het vooral gebruiken om te zonnen en te loungen? Of ben jij meer van het uitgebreid tafelen met familie of vrienden? Hoe groter je dakterras is, hoe uitgebreider jij de indeling kunt maken.

Aanleggen en bouwen

Door de jaren heen zijn alle tips en feedback van verbouwers steeds weer toegevoegd om je de beste informatie te geven. Het is een mooie oplossing om een buiten te creëren bij een huis zonder tuin. Daarom heb ik de 5 noodzakelijke eigenschappen van een goede situatie handig voor je op een rij gezet, het is eigenlijk een stappenplan. Laten we direct van start gaan met stap 1.

1. Maximaliseer de oppervlakte

Als je het traject ingaat van uitzoeken van daktuin of dakterras, tekenen en maken, zou ik er direct het maximale uit willen halen. En dat bedoel ik dan ook echt letterlijk. Elke m² in een woning is geld waard en zo is het ook met een dakterras.

Voorbeelden

Zoals je wellicht weet: hoe groter en zonniger en bruikbaarder (loungeset, jacuzzi en BBQ/buitenkeuken) het dakterras wordt, hoe meer jij en toekomstige eigenaren eraan zullen hebben. De waarde van de woning stijgt hierdoor ook. Overigens moet je vooraf zelf al goed nadenken wat je op je dakterras wil hebben. Anders dan bij een dakkapel (wat rechttoe-rechtaan is) zul je bij een dakterras wel meer je eigen stem willen laten klinken om je wensen kenbaar te maken. Denk hierbij onder andere aan de keuze van het dakluik waarmee je op je terras komt.

2. Onderhoudsarme materialen

Kies voor onderhoudsarme materialen die wel mooi zijn om te zien, maar niet veel onderhoud nodig hebben. Je gaat bij de eerste zonnestralen van het jaar waarschijnlijk liever niet meteen schilderen, maar liever direct genieten van je nieuwe plek op het dak. Tegenwoordig is er erg mooi en ‘echt uitziend’ kunststof hout.

Besparing

Dit kunststof hout is wel wat duurder om te kopen maar deze kosten verdien je na één schilderbeurt (die dus niet nodig is) al terug ten opzichte van echt hout. Deze besparing kun je gebruiken voor de vloerafwerking/vlonders (anti slip) en ook voor de balustrade. Daarnaast kun je voor aluminium als hekwerk kiezen. Heb je een brede toegang vanuit de woonkamer, dan zijn harmonica deuren, een schuifpui of openslaande deuren ook zeker het overwegen waard.

Dakterras kosten

3. Vergunning

Een omgevingsvergunning is (helaas) bijna altijd verplicht voor een dakterras. Dit is niet leuk om uit te zoeken en aan te vragen maar wel een geruststellende gedachte voor als je geld hebt geïnvesteerd. Je zou toch niet willen dat je dakterras later afgebroken moet worden? Bekijk hier meer over de omgevingsvergunning. Denk ook aan de vve (vereniging van eigenaren) en de rechten van de buren (uitzicht- en zoninvalbelemmeringen) en de rechten van de bewoner onder het dakterras (als je dat zelf niet bent).

Splitsingsakte

De splitsingsakte geeft aan wie de eigenaar is van het huidige dakterras (indien deze aanwezig is). Als het dakterras volgens de splitsingsakte bestemd is voor algemeen gebruik dan mag hij door alle vve leden worden gebruikt. Deze afspraak in de splitsingsakte kun je met instemming van de vve laten wijzigen (je moet hiervoor naar de notaris) als je er zelf 100% gebruik van wil maken en dus volledig eigenaar wenst te worden.

4. Constructie dakterras

De constructie van het dak moet natuurlijk stevig en veilig zijn. De meeste daken kunnen de extra lichte belasting van een dakterras wel aan, maar de gemeente wil toch weten of je beoogde dak sterk genoeg is.

Groen op het dak

Natuurlijk wil je wat groen hebben op dit eigen plekje wat je aan het creëren bent. Nu is dat wel mogelijk, maar de aarde waar het groen in staat is al snel heel zwaar. De plantenbakken erbij maken dat er nog meer gewicht op komt. Als je plantenbakken met vaste planten of boompjes op je terras wenst, laat deze dan ook meenemen in de berekening van de constructeur.

Extra gewicht op je plat dak

Het kan zelfs zo zijn dat er aangewezen plekken op je terras komen waar je extra gewicht mag toevoegen, bijvoorbeeld boven een draagmuur onder het dak. Daarnaast moet de zonwering, indien deze permanent is, windbestendig zijn. Ook de toegang tot het dakterras moet gemaakt worden en daar is soms een constructie berekening voor nodig, neem hiervoor contact op met een constructeur.

5. Toegang dakterras

Je wil natuurlijk wel gemakkelijke toegang hebben tot het dakterras. Meestal gebeurt dat met een trap en een nieuwe toegangsdeur en als je geluk hebt dan is er niet eens een trap nodig. De kosten van een nieuwe trap zijn hoog. Wellicht is er zelfs al een toegang tot het dak vanwege de vluchtvoorziening. Dat scheelt dan weer in de kosten en de verbouwing. De mooiste toegang is een droge opgang met een kleine ruimte zoals je hieronder ziet. De schuifpui kost ook niet zo veel. Hierbij stap je niet via een luik op je dakterras, maar heb je een normale trap naar boven met een deur en kozijnen in een kleine dakopbouw.

Wat is de beste plek van een toegang voor een dakterras?

Deze vraag krijg ik best vaak en terecht, want je wenst natuurlijk ook visite te ontvangen op je terras. Het handigst is een toegang van het dakterras vanuit een hal of woonkamer.

Prijstabel onderdelen dakterras

DakterrasOpeningAankoopPlaatsenTotaal kostenEenheid
Vlonders op dragersnvt€ 55€ 5€ 60
Daktegels op dragersnvt€ 35€ 5€ 40
Hekwerknvt€ 50€ 15€ 65m1
Simpel dakluik€ 400€ 550€ 500€ 1450stuk
Luxe dakluik€ 600€ 1350€ 700€ 2650stuk
Optie vlizotrapzie boven€ 100€ 200€ 300stuk
Optie vaste trapzie boven€ 500€ 500€ 1000stuk

Voordelen

 • Toegang vanuit hal of woonkamer. Het is niet handig om bijvoorbeeld eerst door een slaapkamer of keuken te hoeven.
 • Denk ook aan de bereikbaarheid van een toilet.
 • Bereikbaarheid keuken: het is fijn om gemakkelijk drankjes en eten mee te nemen en dan is een trap oplopen vaak onhandig. Soms ontkom je er niet aan en ik heb dan al heel wat ingenieuze oplossingen gezien waarbij gebruik wordt gemaakt van kleine zelfgemaakte ‘dienbladliftjes’ met touw en katrol.
 • Bezonning entree dakterras. Als het erg warm is op het dakterras en bij de entree nodigt dit niet echt uit om vaak de trap te nemen. Verzin een handige plek in de schaduw en/of een afdakje (ook voor de regen) boven de entree.

Meerwaarde van het huis

Zoals al eerder genoemd voegt een dakterras altijd waarde toe aan een huis. Hoeveel waarde het toevoegt is afhankelijk van locatie (binnenstad Amsterdam of Groningen scheelt nogal) en of het huis nu al een buiten heeft of niet. Als je door het dakterras de eerste buitenmogelijkheid maakt leert de ervaring dat dit relatief de meest grote uitwerking heeft op de prijs. Een terrasoverkapping zorgt voor een nog mooiere droomplek op het dak. Lekker na het werk even op het dak zitten of gewoon de hele dag loungen met mooi uitzicht over de stad.

Ontwerp

 • Functioneel (vaak vierkant of rechthoekig)
 • Bijzondere overkappingsvorm zoals rond
 • Luxe dakterras overkapping met bijzonder design

Materialen

 • Hout
 • Golfplaten
 • Doek
 • Aluminium
 • Glas

De kosten van deze materialen voor de terrasoverkapping zijn afhankelijk van het oppervlakte en de toepassing. Vaak zijn hout en golfplaten het goedkoopst en de andere materialen wat luxer en duurder.

Constructie

 • Hout
 • Staal
 • Aluminium
 • RVS

De constructie is vaak een afgeleide van het materiaal van de overkapping zelf. Het meest profiteer je van je terras als je hem zelf maakt, dat is voor jezelf natuurlijk ook leuker. Nadat je het dakterras hebt gecreëerd geniet je van het vaak fraaie uitzicht op de omgeving en van de zon. Je maakt optimaal gebruik van je leefruimte en bij een eventuele verkoop zal dat zeker een pluspunt zijn.

Veelgestelde vragen

Wat kost een dakterras per m2?

+
De kosten van het dakterras hangen af van je eigen wensen, maar gemiddeld kost dit zo’n € 750 tot € 1250 per vierkante meter.

Hoe duur is een dakterras aanleggen?

+
De dakterras kosten aanleg kunnen variëren in kosten, afhankelijk van verschillende factoren. Over het algemeen kun je rekenen op een prijs tussen de € 10.000 en € 25.000. Verder kunnen de kosten van het aanleggen van een vloer op je dakterras verschillen van € 150 tot € 350 per vierkante meter, inclusief tegels, tegeldragers en installatie.

Is een dakterras waardevermeerdering?

+
Ja, een dakterras zorgt voor waardevermeerdering van je woning.

Kan je zomaar een dakterras maken?

+
Nee, wanneer je een dakterras gaat maken heb je een omgevingsvergunning nodig.

Aannemer inschakelen: gratis offertes

Van plan om een woning te bouwen of verbouwen? Vul ons formulier in en ervaren aannemers nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou bouw of verbouw kosten!


Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Is de woning in bezit?
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes