Schuifpui of openslaande deuren

Bij twijfel tussen een schuifpui of openslaande deuren zijn een aantal overwegingen belangrijk bij deze keuze, dit aangezien beide oplossingen namelijk een mooi eindresultaat opleveren waarbij je de woonkamer en tuin echt met elkaar verbindt.

schuifpui of openslaande deuren

Schuifpui

Een schuifpui is de laatste tijd een steeds populairdere keuze voor veel mensen die hun woonkamer willen verbinden met hun tuin.

Het biedt een fijne en snelle overgang tussen binnen en buiten, waardoor je gemakkelijk toegang hebt tot je tuin of terras.

Schuifpuien zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, zoals kunststof, aluminium of hout, en kunnen worden aangepast aan de stijl van je huis. In dit artikel bekijken we onder meer de verschillende materialen en stijlen die tegenwoordig in trek zijn.

De voordelen van een schuifpui zijn onder meer:

 1. Omdat de deuren zijwaarts openen, nemen ze geen extra ruimte in beslag in je tuin of woonkamer.
 2. Grote glazen panelen laten veel natuurlijk licht binnen, wat je woonruimte een open en luchtig gevoel geeft.
 3. Moderne schuifpuien zijn vaak goed geïsoleerd, wat helpt om de energiekosten te verlagen.
 4. Veel schuifpuien zijn uitgerust met nieuwe slotmechanismen voor extra beveiliging. Wel zo veilig als je bijvoorbeeld denkt aan eventuele inbrekers en dergelijken!

Openslaande deuren

Openslaande deuren zijn daarentegen een stuk elegantere maar ook een stuk klassiekere optie om je woonkamer met je tuin te verbinden.

Ze voegen een naast een vleugje charme ook een boel  karakter toe aan je huis en zijn daarnaast ook nog een perfect als je op zoek bent naar een meer traditionele uitstraling.

De voordelen van openslaande deuren zijn onder meer:

 1. Volledige opening: In tegenstelling tot schuifpuien, kunnen openslaande deuren volledig worden geopend, waardoor er een onbelemmerde toegang tot je tuin ontstaat.
 2. Esthetiek: Openslaande deuren hebben een tijdloze uitstraling die bij veel verschillende huisstijlen past.
 3. Aanpasbaarheid: Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen en afwerkingen, waardoor je ze kunt aanpassen aan de stijl van je huis.
 4. Natuurlijk licht: Net als schuifpuien laten openslaande deuren veel natuurlijk licht binnen.
schuifdeuren of openslaande deuren

Wat kost een schuifpui inclusief plaatsen?

De kosten voor het plaatsen van een schuifpui zijn afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de keuze van de leverancier, de specificaties van de woning, en de plaatsing in de gevel.

Interessant is dat de prijsverschillen tussen schuifpuien en openslaande deuren tegenwoordig gelukkig niet bijzonder groot zijn.

Dit betekent gelukkig dat de keuze tussen beide opties meer afhangt van persoonlijke voorkeur dan van de grootte van je portemonnee.

De gemiddelde kosten voor een pui beginnen om en nabij de € 7.500 voor een pui van 300 x 226 cm en lopen op tot wel € 12.375 voor een 3-delige schuifpui van 450 x 226 cm.

Wellicht fijn om te weten is dat deze prijzen zowel inclusief plaatsen, als HR++ glas en belasting toegevoegde waarde zijn. Wel zo handig!

Naast de basisinstallatie kunnen verschillende opties aan een schuifpui worden toegevoegd, die elk hun eigen kosten met zich meebrengen:

 1. Andere kleur: €100-150 extra voor een kleur die beter past bij het huis of interieur.
 2. Drie dubbel glas: €1.000-€1.600 extra voor betere isolatie en energiebesparing.
 3. Slanke profielen: €150-€250 extra voor een luxere uitstraling.
 4. Ventilatierooster: €100-€150 extra voor betere luchtkwaliteit binnenshuis.
 5. Draai/kiep schuifpui: €250-€400 extra voor meer ventilatiemogelijkheden.
 6. Screens: €600-€1.000 extra voor bescherming tegen zon en inkijk.
 7. Rolluik: €800-€1.200 extra voor zonwering, inbraakpreventie en warmtebehoud.
 8. Luifel: €800-€1.500 extra voor comfortabel buiten zitten en koelere binnentemperaturen.
 9. Insectenhor: €200-€300 extra om insecten buiten te houden. Wel zo prettig!
Wil je persoonlijk advies en op maat gemaakte offertes ontvangen?
Vul dan snel onderstaand formulier in. Het is volledig gratis en zonder aankoopverplichting!
arrow Ontvang offertes

Wat is beter schuifpui of openslaande deuren?

Openslaande deuren hebben iets nostalgisch vaak en het is zeker niet duurder dan een schuifpui.

Ze nemen wel veel ruimte in beslag met het open doen waardoor je terras-set wat verder weg moet staan om ze echt open te zwaaien naar buiten (sommigen kunnen 150 graden open, de meeste mensen kiezen voor naar buiten openslaand deuren.

De beschikbare ruimte wordt altijd kleiner met openslaande deuren.

Schuifpui met loopdeur

De schuifpui met loopdeur wordt vaak gebruikt in plaats van een achterdeur. Omdat de schuifpui steeds makkelijker openschuift, hoef je niet meer zo enorm te trekken aan de hendel.

Dit lijkt een klein aspect maar het blijkt de belangrijkste ‘verborgen’ reden te zijn voor mensen om de schuifpui te nemen in plaats van een normale loopdeur (als die keuze er is). 

Overigens bestaan er geen schuifdeuren met loopdeur erin ofzo. Je ziet soms zo’n grote garageroldeur met daarin een loopdeur maar bij de schuifpui bestaat er zoiets niet.

Wel is de techniek in schuifpuien zo ver vooruitgegaan dat het bedienen van die pui dus veel lichter is geworden. Je kunt met 1 hand de schuifdeur openen en direct openschuiven.

Om hem achter je dicht te trekken hoef je ook niet meer kracht te zetten zoals vroeger. 

De kosten van een nieuwe schuifpui zijn overigens niet hoger wanneer je kiest voor licht bedienbaar hang- en sluitwerk. Vraag er wel altijd specifiek naar bij de leverancier en de offerte aanvraag.

Het meest opvallend is altijd de reactie van mensen die hun schuifpui willen laten vervangen wanneer ze merken hoeveel lichter de bediening tegenwoordig is geworden.

Bij de achterpui vernieuwen geeft die fijnere bediening vaak de doorslag als ze merken dat het niet alleen veiliger wordt, maar dat ze ook makkelijker te openen zijn.

Openslaande tuindeuren

Bij het lopen van de schuifdeuren de tuin in wil je ook zo min mogelijk hoeven te doen.

De openslaande deuren loslaten zonder dat ze kapot kunnen waaien en of de schuifpui zo open laten staan zoals je er doorheen loopt is het minste moeite. Natuurlijk moet je wel een hor hebben wanneer je vliegen en muggen buiten wilt houden.

Woonkamer

De openslaande deuren woonkamer zijn best een goede optie als je een blokkering op die deuren hebt.

Je moet dan wel voetjes met klapmechanisme mee bestellen en dan zijn ze natuurlijk wel iets duurder. Overigens is dat bij een schuifpui of openslaande deuren woonkamer ook zo als je er bijvoorbeeld driedubbel glas in besteld of een geïntegreerde hordeur.

Schuifpui kunststof

Een kunststof schuifpui is een steeds populairder wordende keuze, niet alleen om zijn duurzaamheid maar ook voornamenlijk om zijn onderhoudsgemak en geweldige energie-efficiëntie.

Deze schuifpuien bieden geweldige isolatie, wat bijdraagt aan energiebesparing in huis en op de lange termijn aan jouw portemonnee.

Ze zijn bestand tegen weersinvloeden en vereisen weinig onderhoud, wat ze ideaal maakt voor drukke huishoudens. 

Daarnaast bieden kunststof schuifpuien heel erg veel aan designopties, waardoor ze gemakkelijk aan te passen zijn aan jouw favoriete stijl.

Ze zijn ook vaak nog voordeliger dan houten of aluminium alternatieven en zijn daarmee een flink kosteneffectieve optie zijn voor wie zijn huis wil moderniseren zonder in te boeten aan kwaliteit en functionaliteit.

Pui met openslaande deuren

Daarnaast bieden openslaande deuren een klassieke en elegante toegang tot je tuin en of terras. Ze creëren een naadloze overgang tussen binnen- en buitenruimtes, waardoor meer natuurlijk licht en lucht in huis komt.

Deze deuren zijn ideaal als je de voorkeur geeft aan een traditionele esthetiek en volledige toegang tot je buitenruimte wilt. 

Ze zijn verkrijgbaar in verschillende materialen, waaronder hout, aluminium en kunststof, elk met hun eigen unieke voordelen.

Openslaande deuren vereisen wel ruimte voor de deurvleugels om volledig te openen, wat een overweging kan zijn in kleinere ruimtes.

Ze bieden echter een tijdloze charme en kunnen de waarde van je woning op de korte en lange termijn enorm kunnen verhogen. Mooi meegenomen!

openslaande deuren of schuifpui

Kiezen tussen een schuifpui en openslaande deuren

Ook binnenshuis moet je er rekening mee houden omdat je wel een vrije doorgang naar buiten moet hebben.

Bij een schuifpui is dat veel minder moeilijk omdat ruimte creëren aan een zijkant makkelijker is dan in het midden van je woonkamer set met bank en tafel.

Dat neemt natuurlijk niet weg dat openslaande deuren wel heel veel charme hebben en daarom is het vaak kiezen tussen gemak of iets meer charme.

Als je buiten op het terras meer ruimte hebt dan is de keuze voor openslaande deuren wel voor te stellen als je ze vast kunt zetten wanneer ze openstaan in verband met het dicht waaien.

Het is dus helemaal afhankelijk van wat je mooi vindt, hoeveel gemak je wilt en hoeveel ruimte er buiten is.

Openslaande deuren naar de tuin zijn de veel gekozen betaalbare oplossing om je woonkamer echt bij de tuin te voegen.

En dat is al prima, je bespaart ruimte met schuifpuien en als het budget het toelaat kun je ook kijken naar harmonica deuren.

Harmonica schuifpui

Er is nog een derde optie voor de mensen met een iets hoger budget en dat is de harmonicadeur. Harmonicadeuren worden vaak mede gekozen vanwege het exclusieve karakter en moderne uiterlijk.

Harmonica deuren hebben de moderne strakke uitstraling en geven ze een erg brede toegang naar buiten (veel lucht en licht).

Wat is goedkoper een schuifpui of openslaande deuren?

De keuze is natuurlijk uiteindelijk geheel persoonlijk. Beide oplossingen hebben namelijk voor- en nadelen.

De meeste mensen starten deze keuze tussen beiden met een aanvraag van offertes zodat ze precies weten wat beide opties gaan kosten. 

Dus je ziet wel dat harmonicadeuren best een goed optie zijn maar wel duurder. In de onderstaande video gaan we verder in op de verschillen tussen een schuifpui, openslaande deuren en harmonicadeuren.

Schuifdeuren zijn veel voorkomend en best goedkoop.

Met een schuifdeur kun je echter een kleiner deel van de pui echt openen en dat geeft dus minder licht, ruimte en buitengevoel in het huis. Dat is het belangrijkste verschil tussen een schuifpui en openslaande deuren. Bekijk hier meer over de schuifpui.

Waarom openslaande deuren

Bij openslaande deuren moet je wel ruimte hebben voor die deuren om ze naar buiten of naar binnen echt te kunnen openen. Als je daarvoor eerst meubels moet verplaatsen zul je ze erg weinig gebruiken en dan is goedkoop alsnog duurkoop. Bekijk hier meer over de ‘normale’ openslaande deuren.

Ontvang gratis schuifpui of openslaande deuren offertes

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Gewenst materiaal
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes