Houten kozijnen kosten | Wat zijn de prijzen?

Er zijn veel materialen waar je uit kunt kiezen voor kozijnen, waarbij houten kozijnen voor veel mensen de voorkeur hebben. De prijs per houten kozijn ligt vaak niet veel hoger dan kunststof, afhankelijk van welke houtsoort je kiest. 

kosten van houten kozijnen

Wat kost een compleet houten kozijn per m2 inclusief montage?

De kosten van nieuwe houten kozijnen per m2 liggen gemiddeld tussen €600 tot €800. Dit is inclusief BTW, montage en HR++ glas. Door goed naar de offerte voor houten kozijnen te kijken en meerdere met elkaar te vergelijken, kun je de beste prijs krijgen en weet je precies wat er bij elke klus inbegrepen zit. De complete kosten van houten kozijnen liggen iets hoger over de levensduur, omdat je ook met reparaties en onderhoud rekening moet houden.

Wat kosten houten kozijnen voor een heel huis?

Een gemiddeld rijtjeshuis zal ongeveer 20m2 aan ramen en kozijnen hebben. In dit geval zullen de prijzen voor houten kozijnen inclusief plaatsen ongeveer €12.000 tot €16.000 zijn. Hoe meer ramen je hebt, of hoe groter deze ramen zijn, hoe hoger de prijs zal zijn. Vaak kun je bij een groter oppervlak wel een lagere prijs per m2 voor het houten kozijn afspreken, of als je bijvoorbeeld met je buren tegelijk de kozijnen laat aanpakken.

Wat is duurder, hout of kunststof?

De keuze tussen houten kozijnen of kunststof kozijnen blijft een lastige. Kunststof kozijnen hebben nog weleens het imago dat ze er goedkoop uitzien en snel vergelen, maar dit is al lange tijd niet meer het geval. Houten kozijnen staan daarentegen bekend om hun warme uitstraling en zijn makkelijker te repareren. Vaak zijn houten kozijnen iets duurder dan kunststof kozijnen, zoals je in onderstaande tabel kunt zien. Dit verschil is echter niet zo groot, helemaal niet vergeleken met de aluminium kozijnen prijs.

Soort kozijnenOppervlakteGemiddelde prijs (incl. montage, btw en HR++ glas)
Kunststof kozijnen1 m²€ 550 – € 750
Houten kozijnen1 m²€ 600 – € 800
Aluminium kozijnen1 m²€ 700 – € 900

Nieuw kozijn of laten vervangen

Je zult vooral voor een compleet nieuw kozijn kiezen als je een nieuwbouwhuis hebt. Zodra je woning al is gebouwd, zal er weinig behoefte zijn om de plaats van de ramen te veranderen en wordt het eerder kozijnen vervangen. Houten kozijnen vervangen kost zo goed als hetzelfde als een compleet nieuw kozijn laten plaatsen. Hier kunnen nog wel sloopkosten bij komen, maar vaak zitten deze al inbegrepen bij de prijs.

Reparatie en onderhoud houten kozijnen

Wanneer je kiest voor houten kozijnen, moet je rekening houden met reparatiekosten en onderhoudskosten. Reparaties kunnen bij elke soort kozijnen nodig zijn, maar houten kozijnen zijn iets gevoeliger voor schade. Dit komt omdat ze last kunnen krijgen van houtrot, houtworm of op een andere manier kapot kunnen raken. Ook is er meer onderhoud nodig bij houten kozijnen dan andere soorten, die beter bestand zijn tegen de weersinvloeden en meer.

onderhoud van houten kozijnen kosten

Houten kozijnen repareren kosten

Een houten kozijn repareren is vaak goedkoper dan de kosten voor houten kozijnen vervangen. Een kleine reparatie van wat houtrot zal vanaf €40 per uur kosten, exclusief de benodigde materialen. Een grotere reparatie zal gemiddeld €150 tot €300 per uur kosten, inclusief materiaal en BTW. Na de reparatie kunnen jouw kozijnen weer een tijdje mee!

Benieuwd naar de kosten van kozijnen?
Wij brengen je in contact met ervaren installateurs uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse en monteren de kozijnen voor je, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk kozijnen prijzen

Onderhoudskosten houten kozijnen

Een nadeel bij houten kozijnen is dat je meer tijd en geld kwijt zult zijn aan onderhoud dan bij kunststof en aluminium kozijnen. Dit komt omdat kunststof en aluminium vooral af en toe schoongemaakt moet worden en misschien een nieuw raamdorpel nodig hebben, terwijl hout eens in de vijf jaar een nieuwe laag verf nodig heeft om het onderliggende hout goed te beschermen. Over een levensduur van dertig jaar moet je rekening houden met ongeveer €500 aan onderhoudskosten per vierkante meter kozijn.Soort kozijnOnderhoudskosten per m² kozijn
over een periode van 30 jaar
Kunststof kozijnen€ 100
Houten kozijnen€ 500
Aluminium kozijnen€ 90

Welke factoren beïnvloeden de houten kozijnen prijs

De prijs van houten kozijnen hangt af van verschillende factoren. Geen enkel kozijn is hetzelfde en door al deze verschillende opties kan de uiteindelijke prijs flink verschillen. Elke keuze zal een effect op de kosten hebben.

Soort hout

De verschillende opties van hout waar je uit kunt kiezen, zijn in twee groepen te splitsen. Je hebt zachthouten kozijnen en hardhouten kozijnen. Zacht hout is bijvoorbeeld vuren of grenenhout, terwijl hard hout bijvoorbeeld eik of mahonie is. De prijzen van hardhouten kozijnen liggen hoger dan die voor zachthouten kozijnen, dit kan wel honderden euros per vierkante meter schelen. Daarentegen zijn de hogere hardhouten kozijnen kosten over de gehele levensduur gezien eigenlijk verwaarloosbaar. Zachthouten kozijnen gaan gemiddeld 25 jaar mee, terwijl hardhouten kozijnen 40 tot wel 75 jaar mee kunnen gaan.

Soort kozijnGemiddelde levensduur
Kunststof kozijn50 jaar
Zachthouten kozijn25 jaar
Hardhouten kozijn40 – 75 jaar
Aluminium kozijn40 jaar

Welke soort glas

Het soort glas dat je kiest heeft niet alleen een effect op welke kozijnen je nodig hebt, maar ook op de prijs. De eerder genoemde prijzen zijn voor houten kozijnen met dubbel glas of HR++ glas, wat tegenwoordig de meest gekozen soort is. Als je beter isolerend glas wilt, bijvoorbeeld HR+++ glas in de houten kozijnen, zijn de kosten gemiddeld €10 per vierkante meter meer.

Soort glasIsolatieGemiddelde prijzen
Dubbel glasRedelijk€ 230 per m2
HR glasVoldoende€ 240 per m2
HR+ glasGoed€ 250 per m2
HR++ glasUitstekend€ 260 per m2

Op maat of prefab

De meeste houten kozijnen zullen op maat worden gemaakt, maar je kunt ook voor prefab kiezen als je standaard ramen hebt. Hierbij worden de kozijnen massaal gemaakt in een fabriek. Deze kun je vaak naderhand nog wel iets aanpassen op jouw behoeftes, omdat hout nog maakbaar is nadat het gemaakt is, maar niet heel veel. Prefab is goedkoper en sneller te monteren, maar door voor kozijnen op maat te kiezen weet je zeker dat alles goed past en op jouw huis is aangesloten.

Raamkozijn of ander kozijn

Een raamkozijn heeft al meerdere opties waar je uit kunt kiezen. Je kunt voor een vast raam kiezen, een openslaand raam of zelfs een draaikiepraam. Maar niet alleen ramen hebben kozijnen nodig, ook bijvoorbeeld deuren en schuifpuien hebben een kozijn nodig. De houten deuren en kozijnen prijzen hangen dus ook af van waar het kozijn precies voor bedoelt is en wat je er in wilt zetten.

Kozijn installateur inschakelen: gratis offertes

Van plan om je kozijnen te vervangen? Vul ons formulier in en ervaren installateurs nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou kozijnen kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes