Raam vervangen in bestaand kozijn | Alles wat je moet weten! 

Het vervangen van een raam in een bestaand kozijn kan een verstandige investering zijn voor het verbeteren van zowel de esthetiek als de functionaliteit van je huis. Of het nu gaat om het upgraden van een raam naar een energiezuiniger model of om het vervangen van oud glas.

Ramen vervangen in bestaand kozijn

Stappen vervangen raam in bestaand kozijn

Wanneer je een raam van je woning wil vervangen, zijn er verschillende stappen die genomen moeten worden om dit zo goed mogelijk aan te pakken. 

1. Voorbereiding

Voordat je begint, is het verstandig om de juiste afmetingen van het bestaande raam en het kozijn te weten. Meet daarom de hoogte, breedte en diepte nauwkeurig op. Zo kun je het nieuwe raam in de juiste maat bestellen. Ook is het handig om in deze fase te bepalen welk type raam qua uitstraling en functionaliteit je graag wil aanschaffen. Denk hierbij aan draai-kiepramen, schuiframen, enkelvoudige of dubbele beglazing, isolatieglas of glas met geluidsreductie. 

2. Verwijder het oude raam

In deze stap verwijder je voorzichtig het oude raam uit het kozijn. Maak alle bevestigingen los en haal het las eruit. Controleer het kozijn op eventuele schade en repareer dit indien nodig voordat het nieuwe raam wordt geïnstalleerd.

3. Plaatsen van het nieuwe raam

Vervolgens plaats je het nieuwe raam voorzichtig in het kozijn. Zorg ervoor dat het waterpas staat en goed is uitgelijnd. Om het raam op zijn plaats te houden, kun je shims gebruiken. Dit zijn dunne stukjes materiaal die het raam op zijn plaats te houden terwijl je het bevestigt. Daarna bevestig je het raam zodat het goed vast zit en met de juiste bevestigingsmaterialen. Zo voorkom je tocht en lekkage.

4. Afdichten en afwerken

Je gebruikt afdichtingsmaterialen rondom het raam om eventuele kieren of openingen te dichten. Dit helpt bij het isoleren van de ruimte en voorkomt tocht. De buitenkant werk je af met de juiste materialen zodat het nieuwe raam goed aansluit bij de buitenkant van je woning.

5. Controleer de functionaliteit

Als laatste is het belangrijk dat je het nieuwe raam grondig test. Open en sluit meerdere keren het raam om ervoor te zorgen dat het soepel werkt en goed afsluit. Ook is het belangrijk om te controleren op eventuele tocht of lekkages die aangepakt moeten worden voordat de installatie volledig afgelopen is.

Bedieningsmogelijkheden ramen

Welk soort raam je kiest, is voornamelijk afhankelijk van de functie die je voor ogen hebt. Naast het bekende vaste raam en draai-kiepraam heb je de keuze uit nog veel meer verschillende soorten kozijnen en ramen:

  • Vast raam
  • Kiepraam
  • Draairaam
  • Draai-kiepraam
  • Valraam
  • Tuimelraam
  • Schuifraam
  • Uitzetraam

Draai-kiepraam

Een draai-kiepraam is veelzijdig omdat deze zowel naar binnen kunnen draaien als kiepen voor ventilatie. Het is een handig raam voor ruimtes waarin verschillende ventilatiemogelijkheden gewenst zijn.

vervangen van een raam in een bestaand kozijn

Soorten glas voor het raam

Welk type glas je kiest, is ontzettend belangrijk. Goed glas heeft namelijk een veel betere isolatiewaarde dan slechter glas.

Dubbelglas en driedubbel glas plaatsen in plaats van enkelglas

Bij het uitkiezen van nieuwe ramen is het verstandig om sowieso voor dubbele beglazing te gaan. Enkelglas isoleert zo slecht dat het eigenlijk zonde van je investering is. Glas kost een behoorlijke duit, daar mag je dan ook wel hoge kwaliteit van verwachten.

Met standaard dubbel glas verklein je de kans op condens flink. Doordat er een laag lucht tussen de twee glasplaten staat kan warmte goed worden vastgehouden.

Driedubbel glas bestaat zoals de naam al zegt uit drie glasplaten met lucht ertussen. Deze beglazing kost wat meer, maar die investering verdien je terug door op energiekosten te besparen.

HR-glas

HR-glas is een beetje te vergelijken met dubbele beglazing. Het HR-glas bestaat uit twee glasplaten met een laag lucht ertussen. Wat HR-glas van dubbel glas onderscheid is een isolerende coating.

Deze coating verhoogt de isolatiewaarde van het HR-glas waardoor je heerlijk comfortabel de warmte binnen kan houden.

HR+, HR++ en HR+++ glas

Afhankelijk van de grootte van je budget kun je kiezen voor glas met een goede isolatiewaarde of glas met een uitstekende isolatiewaarde.

Door bijvoorbeeld voor je nieuwe kozijnen een kunststof raam met HR+++ glas te kiezen verduurzaam je de woning flink.

Kosten soorten glas

De kosten van het laten plaatsen van een bepaald type glas, zijn vooral afhankelijk van de grootte van het oppervlak. Voor driedubbel glas betaal je bijvoorbeeld € 340 per m² en voor HR++ betaal je € 260 per m². Deze prijzen zijn inclusief btw en plaatsing.

Ramen laten vervangen door een professional?
Wij gaan op zoek naar kozijnen specialisten voor jouw klus. Vergelijk de verschillende voorstellen en kies de offerte die het best bij je past!
arrow Vergelijk de offertes

Is het zinvol om dubbel glas te vervangen?

Het kan zeker zinvol zijn om dubbel glas te vervangen. Hier kunnen dan ook verschillende redenen voor zijn. Denk bijvoorbeeld aan het feit dat de levensduur van je huidige ramen verstreken kan zijn of omdat je HR++ glas wil laten plaatsen. Deze soort heeft namelijk een hogere isolatiewaarde.

Kun je HR++ glas plaatsen in bestaande (houten) kozijnen?

Het is absoluut mogelijk om HR++ glas te plaatsen in bestaande kozijnen, maar het is wel belangrijk dat je verschillende zaken in overweging neemt. Zo moet je namelijk controleren of je bestaande kozijnen in goede staat verkeren. Je kunt dus ook HR++ glas in houten kozijnen laten plaatsen, maar het kozijn moet hiervoor wel stabiel genoeg zijn en er moet ruimte zijn voor dikker glas. Soms is het vervangen van het volledige kozijn aan te raden, bijvoorbeeld wanneer de houten kozijnen te oud zijn. Dit verbetert de efficiëntie van het hele raamsysteem.

Hoeveel kost het om een raam te vervangen?

De prijzen voor het vervangen van je raam, hangen voornamelijk af van het materiaal waarvoor je kiest. Gemiddeld kost een kunststof raam tussen de € 525 en € 750. Voor een houten raam betaal je gemiddeld tussen de € 550 en € 775 en voor een aluminium raam tussen de € 600 en € 850. Deze prijzen zijn inclusief btw, levering, plaatsing en isolatieglas.

Veelgestelde vragen

Wat kost een nieuw raam met dubbel glas?

+
De kosten van het raam zelf liggen gemiddeld tussen de € 300 en € 1000. De oppervlakte van het raam speelt hierbij een grote rol. Daarnaast zijn de kosten van het plaatsen van het raam ook bepalend voor de totaalprijs. Voor de vervanging van het glas alleen liggen de kosten voor standaard dubbel glas gemiddeld tussen de € 45 en € 65 per m², afhankelijk van de dikte van het glas.

Wat kost een nieuw raam met kozijn?

+
Het vervangen van een raam met kozijn kost gemiddeld tussen € 525 en € 850 per vierkante meter. Deze prijs kan variëren afhankelijk van het gekozen materiaal, de montagekosten en het uurtarief van de vakman.

Wat kost hr++ glas per m2?

+
De kosten van hr++ glas per vierkante meter kunnen variëren, afhankelijk van of de prijs inclusief of exclusief plaatsing is. De kosten liggen op ongeveer € 80 per m², inclusief plaatsing. De kosten kunnen nog hoger of lager uitvallen door extra factoren zoals de grootte van het raam, subsidies en of het oude raam verwijderd moet worden.

Vacuümglas of triple glas?

+
Vacuümglas heeft over het algemeen een betere isolatie dan triple glas, maar het is duurder en minder gebruikelijk om aan te schaffen. Triple glas is meer toegankelijk en heeft daarnaast ook goede isolatie.

Ramen laten vervangen: ontvang gratis en vrijblijvend offertes

Als je ervan overtuigd bent dat jouw ramen vervangen moeten worden, loont het om offertes te vergelijken. Vul het formulier hieronder in en ontvang offertes van ervaren vakmannen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving

2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deal voor zonnepanelen door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl u eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor duurzame energie.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes