Kosten hang- en sluitwerk | De prijzen en soorten op een rij

De hang- en sluitwerk kosten zijn best hoog, maar een duur slot is ook vaak een erg veilig slot en voorkomt inbraken. We zetten de kosten en mogelijkheden voor sloten en scharnieren op een rij.

Hang en sluitwerk prijzen


Hoeveel kost het om een slot te plaatsen?

Veiligheid in en rondom je woning begint vaak bij veilige sloten en scharnieren. Die kun je eenvoudig laten plaatsen. Maar wat zijn precies de kosten voor goed hang- en sluitwerk? Gemiddeld moet je rekening houden met kosten die beginnen bij € 40 en kunnen oplopen tot € 325.

Benieuwd naar de kosten van een slotenmaker?
Wij brengen je in contact met ervaren slotenmakers uit jouw buurt. Ze komen ter plaatse voeren hun werkzaamheden uit, en werken een offerte op maat uit. Vergelijk hun prijzen en bespaar!
arrow Vergelijk slotenmaker prijzen

Wat heeft invloed op de kosten?

De kosten voor hang- en sluitwerk lopen dus erg uiteen. Dit komt doordat de prijs afhankelijk is van verschillende factoren. De totale kosten worden bepaald door de juiste maat, het juiste aantal scharnieren, het SKG-keurmerk en natuurlijk je persoonlijke voorkeuren voor kleur en afwerking. Bovendien speelt ook het soort hang- en sluitwerk een rol.

Wat hoort bij hang- en sluitwerk?

Er zijn verschillende soorten hang- en sluitwerk verkrijgbaar, zowel deurbeslag als raambeslag. Zo heb je als hang- en sluitwerk:

  • Sloten
  • Cilinders
  • Scharnieren
  • Stolpnaalden

Hang- en sluitwerk met veiligheidskeurmerk

Hang- en sluitwerk voor de kozijnen en deuren koop je het liefst met de zogenaamde SKG® kwaliteitseisen, die staan voor optimale inbraakwerendheid, kwaliteit en duurzaamheid. Bovendien kun je het best kiezen voor modellen die geschikt zijn voor gebruik ten behoeve van het Politiekeurmerk Veilig Wonen®. Zo weet je zeker dat je woning goed beveiligd is tegen inbraak.

Soorten sloten voor ramen en deuren

Er zijn verschillende soorten sloten voor zowel ramen als deuren. Deze soorten sloten brengen ook weer verschillende kosten met zich mee. Het is afhankelijk van het type deur of raam, de plek van de deur of raam, maar dus ook je budget welk type slot het meest geschikt is in jouw situatie.

Slot voor de buitendeur

Bij sloten voor buitendeuren is het belangrijk dat ze zwaar zijn, zwaarder dan bij binnendeuren, en voorzien zijn van een SKG-keurkmerk. Dit wordt doorgaans in sterren aangegeven, zodat je kunt zien hoe inbraakwerend de sloten zijn. Voor woningen voldoet een slot met één of twee sterren vaak wel, maar voor bedrijven wordt doorgaans wel gekozen voor zwaardere sloten. Een veelvoorkomende variant voor buitendeuren is het meerpuntsslot, die gelijktijdig op verschillende punten de deur afsluit.

Wat kost een 3 punts slot vervangen?

Wanneer je kiest voor een 3 punts slot voor je voordeur of achterdeur liggen de gemiddelde kosten voor dit hang- en sluitwerk tussen de € 295 en € 325. Dit is dus een van de duurdere sloten voor deuren, maar zorgt dan ook voor extra goede veiligheid.

Sloten voor binnendeuren

Sloten voor binnendeuren zijn dus vaak wat lichter. Hierbij gaat het om deurbeslag en sluitwerk voor bijvoorbeeld de badkamer of het toilet. Doorgaans wordt er bij binnendeuren gekozen voor een insteekslot, die aan de zijkant van de deur wordt geplaatst, of voor een closetslot, die voor de badkamer en het toilet vooral geschikt zijn.

Sloten voor het raam

Bij ramen is het net zo belangrijk als bij deuren om deze te voorzien van een goed slot. Inbrekers kunnen namelijk ook via het raam binnenkomen als deze niet goed op slot zit. Voor ramen kunnen bijzetsloten worden gebruikt of de zogeheten dievenklauwen, voor een goede beveiliging.

Cilinder slot voor de deur

Met een cilinderslot kun je een deur eenvoudig open en dicht draaien. Wanneer je een cilinderslot laat plaatsen, kan de deur niet meer opengemaakt worden met eventuele oude sleutels, wat zorgt voor meer veiligheid. Er zijn meerdere soorten cilindersloten, in allerlei soorten en maten.

Welke maat cilinderslot heb ik nodig?

Een cilinder wordt gemeten vanaf het hart van de cilinder naar de buitenzijde van de cilinder toe. Dit worden soms maten A en B of 1 en 2 genoemd en dit is afhankelijk van het merk. Standaard worden de cilinders geleverd in een lengte van 60 mm, maar andere maten zijn ook te kiezen. Indien de deur dikker is, dan moet de cilinder worden verlengd. Dit is mogelijk in stappen van 5 mm. Daarnaast mag de cilinder niet meer dan 3 mm buiten het buitenschild uitsteken. Als de maten bijvoorbeeld 30 mm en 30 mm zijn, dan is dit bijvoorbeeld een cilinder 30/30.

Je kunt de lengte van de benodigde (profiel-)cilinder meten aan je deur door vanaf de bevestigingsschroef naar de buitenzijde rechts en links te meten. Houd hierbij rekening met de dikte van je deurbeslag. Als deze er nog niet opzitten tel dan 10 mm op bij de dikte links en ook 10 mm rechts.

Knopcilinder

knopcilinder

Je hebt allerlei maten cilinders, variërend van 10 tot ongeveer 80 mm. Daarnaast heb je speciale knopcilinders die je in het plaatje hiernaast ziet. Deze zijn handig als je vanaf binnen altijd een slot makkelijk en snel wilt dichtmaken. Een halve knopcilinder is alleen maar van de binnenkant te sluiten en kun je vanaf buiten niet dichtmaken. Deze worden vaak gebruikt bij dakterrassen en balkons.

Montage: cilinder vervangen

Voor de montage van een nieuwe cilinder zijn er verschillende stappen te volgen. Hierbij is het belangrijk dat eerst de oude cilinder verwijderd wordt.

  • Verwijder de lange vastzetschroef.
  • Steek de sleutel in het cilinder en draai deze totdat de cilinder uitgenomen kan worden.
  • Steek de sleutel in de nieuwe cilinder en draai deze zodanig dat deze in het slot gestoken kan worden.
  • Zet de cilinder daarna vast met dezelfde (of nieuwe) vastzetschroef.
  • Test of er een soepele slotwerking met de deur geopend is.
  • Test of er een soepele slotwerking met de deur gesloten is.

Hoe lang gaat hang- en sluitwerk mee?

Goed hang- en sluitwerk gaat jarenlang mee. Je hoeft het dus niet regelmatig te vervangen. Het is wel verstandig om de sloten en bijbehorende onderdelen elke 2 tot 3 jaar te laten controleren door een slotenmaker. Door het vele gebruik kunnen de sloten namelijk gaan slijten en door vocht zelfs gaan roesten. Om optimale veiligheid te garanderen, is het goed om alles eens in de zoveel tijd te controleren.

Onderhoud hang- en sluitwerk

Om de levensduur van het hang- en sluitwerk te verlengen, is regelmatig onderhoud ook belangrijk. Scharnieren en cilinders moet je op de juiste manier onderhouden en liever niet smeren met olie, maar met een smeermiddel speciaal voor cilinders. Nalatig onderhoud kan een afgebroken sleutel opleveren waardoor de sleutel vast komt te zitten in het slot met veel gedoe nadien.

Slotenmaker inschakelen: gratis offertes

Van plan om een slotenmaker in te schakelen? Vul ons formulier in en professionals nemen zelf contact met je op. Ontvang kosteloos offertes, vergelijk prijzen en bespaar op jou slotenmaker kosten!

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Omschrijving
2. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes