Raamdorpels vervangen | Kosten en tips waarop te letten

Je raamdorpels vervangen lijkt wellicht eenvoudiger dan het in de praktijk vaak is. Er zijn namelijk talloze opties beschikbaar. Ontdek wat er bij het vervangen van raamdorpels komt kijken en wat de bijbehorende kosten zijn!

Raamdorpels-vervangen.jpg

Raamdorpels vervangen

Als de oorspronkelijke raamdorpels versleten zijn is het tijd om de raamdorpels te vervangen. Het is met name belangrijk dat de raamdorpels bij de uitstraling van het huis passen. Een oude boerderij met aluminium dorpel is natuurlijk geen gezicht. Bij een grote woonboerderij zie je vaak dat hardsteen gekozen wordt. Dat geeft een zekere grandeur aan de woning.

Vergunning voorgevel

Als jouw woning een beschermd dorps- of stadsgezicht of een monument is kun je ervan uitgaan dat je het materiaal en kleur van de raamdorpels niet mag aanpassen. Daar zijn waarschijnlijk specifieke regels voor opgesteld. Ga bij je gemeente na aan welke eisen de raamdorpels moeten voldoen.

Alle materialen in je woning hetzelfde

De meeste mensen willen dat de buitenzijde van een woning een eenheid vormt. Dat is nu eenmaal het mooist. Het toevoegen van een aanbouw met hardsteen raamdorpels bij een oorspronkelijk huis met keramische dorpels zorgt ervoor dat een woning rommelig kan ogen. Door te kiezen voor raamdorpels in een kleur en uitvoering die bij je woning past krijgt de woning een prettige uitstraling.

Wat is een raamdorpel nu precies?

Wikipedia legt het eenvoudig uit: een waterslag of raamdorpel (Belgisch-Nederlands: vensterdorpel) is een gevelonderdeel dat voorkomt dat regenwater direct op of in de onderliggende gevel loopt. De raamdorpels of waterslagen worden onder de onderdorpel van een kozijn aangebracht, steken iets buiten de gevel (overstek) en lopen schuin af zodat het water dat van de kozijnen komt de gelegenheid er af te lopen. Vuil dat met het water meekomt loopt hierdoor ook niet direct langs de gevel.

Soorten dorpels

Er zijn allerlei soorten dorpels beschikbaar, allemaal die vervangen dienen te worden. Denk hierbij aan een onderdorpel schuifpui vervangen, een buitendeur dorpel vervangen, een buitendorpel vervangen, een dorpel kozijn vervangen, een dorpel raam vervangen, een dorpel raamkozijn vervangen en een dorpel schuifpui vervangen. Ze hebben allemaal een net wat andere aanpak nodig en daardoor verschillen ze ook in prijs. Laten we eens kijken naar de kosten voor het vervangen.

Kosten vervangen raamdorpels

In de praktijk zien we dat het vervangen van raamdorpels gemiddeld € 35 per uur kost. Door vooraf offertes bij een aantal aannemers op te vragen kun je prijzen vergelijken. De prijzen kunnen per aannemer flink verschillen. Bovendien is de prijs van de raamdorpels afhankelijk van het soort steen.

Op zoek naar een specialist?
Vraag hier je offertes!

Kosten per materiaal

Keramische raamdorpels zijn goedkoper dan natuursteen raamdorpels. De kosten zijn onder andere afhankelijk van de soort natuursteen. Daarnaast is de prijs afhankelijk van de hoeveelheid raamdorpels die je afneemt. In de regel is het zo dat je vaak wat korting kunt bedingen als je een grote hoeveelheid raamdorpels aanschaft.

Afmeting

De afmeting van de raamdorpels is heel belangrijk. Het is namelijk bepalend voor het exterieur van de woning. Een standaard raamdorpel is 105 mm breed en 30 mm dik. Raamdorpels zijn echter in allerlei afmetingen verkrijgbaar. Bekijk vooraf wat het beste bij de ramen zou passen.

Scheurvorming

Het wil nog wel eens gebeuren dat er scheurvorming in de oude raamdorpels voorkomt. In dat geval is het niet voldoende om je huidige raamdorpels te vervangen. Je zal eerst de oorzaak van de scheurvorming moeten aanpakken. Als je dat niet doet ben je ervan verzekerd dat je nieuwe raamdorpels ook weer zullen scheuren. Dat is natuurlijk erg zonde.

Duurzaamheid

Natuursteen heeft een tijdloos en natuurlijke uitstraling en is bovendien erg duurzaam. Bij de keuze voor raamdorpels is duurzaamheid van belang. Je wil immers dat ze er langdurig mooi uit blijven zien. Op die manier hoef je niet elke paar jaar je raamdorpels te vervangen.

Prefab raamdorpels

De traditionele raamdorpels van geglazuurde losse elementen kun je als 1 deel bestellen, in dat geval worden ze prefab aangeleverd. Prefab wil zeggen dat de raamdorpels kant-en-klaar worden bezorgd. Je hoeft de raamdorpels vervolgens alleen nog maar te monteren. Deze prefab raamdorpels kunnen zowel geglazuurd als ongeglazuurd geleverd worden. Prefab raamdorpels besparen je een hoop tijd en geld. Ze zijn namelijk een stuk goedkoper en hoeven niet ter plekke op maat gemaakt te worden.

Raamdorpel van kunststof

Een raamdorpel van kunststof is een moderne en praktische keuze voor in huis. Dit type dorpel brengt een goede bescherming tegen regen en vocht met zich mee terwijl het tegelijkertijd duurzaam en weersbestendig is. Dankzij deze eigenschappen heeft deze dorpel weinig onderhoud nodig, waardoor het een slimme en onderhoudsvriendelijke toevoeging is aan de ramen in huis. Bovendien zijn kunststof raamdorpels verkrijgbaar in meerdere kleuren en stijlen, waardoor je makkelijk een uitstraling kunt kiezen die goed bij je huis past.

Hergebruiken raamdorpelstenen

Als je een bijzondere maat nodig hebt of als de kleur van je keuze niet meer leverbaar is kun je wellicht raamdorpels hergebruiken. Het is dan wel van belang dat de raamdorpels in goede conditie zijn. Als dat niet het geval is dan is nieuwe kopen vaak de voordeligste keuze. Als je het laat doen door een aannemer, het geheel netjes laat losbikken, de raampartij netjes schoonmaakt en op volgorde terug laat plaatsen is de klus zo geklaard. Als je het zelf moet doen is het echter best arbeidsintensief.

Advies nodig over materialen ?
Vraag online een offerte aan! Vul ons formulier in en wij brengen je in contact met bouwprofessionals bij jou in de buurt.
arrow Ontvang gratis offertes!

Gebakken of keramische raamdorpelstenen

Gebakken of keramische raamdorpels zijn losse dorpelstenen met verhoogde zijkanten of met een waterril. Deze raamdorpels worden over het algemeen gebruikt als gevelbescherming. Deze keramische raamdorpelstenen worden aan elkaar bevestigd. De raamdorpelstenen zijn in verschillende kleuren verkrijgbaar.

Natuursteen raamdorpels

Massieve hard- of natuurstenen raamdorpels geven je woning een degelijke uitstraling. Deze raamdorpels hebben als voordeel dat ze zeer slijtvast zijn. Ze kunnen op elke gewenste maat worden geleverd. Hoe dikker je ze kiest hoe pompeuzer de uitstraling wordt.

keramische raamdorpelstenen

Onderdorpel

Het vervangen van raamdorpels kan een belangrijke stap zijn om de uitstraling en veiligheid van het huis te houden. De kosten hiervoor kunnen verschillen, afhankelijk van ervaring van de specialist en het gekozen materiaal. Gemiddeld liggen deze kosten rond de € 35 per uur.

raamdorpel hardsteen

Verschil dorpel en onderdorpel

De dorpel is het horizontale deel aan de onderkant van een deur of raam, terwijl de onderdorpel specifiek verwijst naar de horizontale balk aan de onderkant van een raamkozijn. Beide onderdelen spelen een grote rol bij het voorkomen dat water je huis binnendringt. Het regelmatig controleren en onderhouden van deze dorpels is dan ook belangrijk om schade aan je woning te voorkomen.

Dorpels bij schuifpuien

Schuifpuien zijn een populaire keuze in moderne woningen vanwege hun mooie verbinding tussen binnen- en buitenruimtes. De dorpels bij schuifpuien zijn van groot belang voor een goede isolatie en het voorkomen van water in huis. Ze werken als overgang tussen de vloer binnen en buiten, waardoor een goed geplaatste dorpel zorgt voor comfortabele temperaturen in huis en beschermt tegen vocht en tocht.

Dorpels bij buitendeuren en voordeuren

De dorpels bij buitendeuren en voordeuren hebben speciale aandacht nodig vanwege hun rol in het beschermen van je huis tegen vocht en het behouden van goede isolatie. Deze dorpels vormen de drempel tussen binnen en buiten, waardoor regelmatig onderhoud en indien nodig vervanging onmisbaar zijn voor het houden van de kwaliteit van je huis.

Dorpels bij deurkozijnen

Deurkozijnen zijn onvolledig zonder goed werkende dorpels. Deze horizontale balken dragen bij aan de waterdichtheid en structuur van je woning en daarom is het van groot belang om deze regelmatig te controleren op eventuele beschadigingen. Door onderhoud en eventuele vervanging voorkom je ongewenste problemen met de kozijnen.

Raamdorpels vervangen

Vervangen

Het vervangen van raam- en deurdorpels is vaak nodig bij veroudering, beschadiging of lekkage. Door tijdig de dorpels te vervangen verbeter je niet alleen de isolatie van je huis, maar voorkom je ook verdere schade. Het kiezen van duurzame materialen en het overlaten aan professionele vervanging draagt bij aan een goede bescherming van je huis.

Gevel reparatie

Gevelreparatie bestaat vaak ook uit het herstellen of vervangen van dorpels, aangezien deze een belangrijk onderdeel vormen van de buitenstructuur van je huis. Het op tijd repareren van beschadigde dorpels voorkomt verdere problemen en zorgt voor een waterdichte en stabiele gevel.

Vensterbank buiten vervangen

Het vervangen van de vensterbank buiten is niet alleen een verbetering van de uitstraling, maar heeft ook voordelen voor de functie van het huis. Een nieuwe vensterbank verbetert niet alleen de uitstraling van je huis, maar zorgt ook voor een betere waterafvoer en voorkomt schade aan je kozijnen.

Onderdorpel kozijn vervangen

Het vervangen van een onderdorpel van een kozijn is een belangrijke stap in de stabiliteit van je ramen. Het op tijd vervangen van deze onderdorpels voorkomt verdere schade aan het kozijn en draagt bij aan een goede isolatie in huis.

Houten raamdorpel vervangen

Het vervangen van een houten raamdorpel is vaak nodig vanwege de gevoeligheid voor weersinvloeden. Door te kiezen voor hoogwaardige materialen en professionele vervanging, verbeter je niet alleen de werking maar ook de uitstraling van je huis.

De beste keuze

Het vervangen van raamdorpels is een belangrijke taak die zowel de veiligheid als de uitstraling van het huis kan verbeteren. Met kosten variërend rond de € 35 per uur, is het essentieel om een goed overzicht te hebben van wat deze klus inhoudt.

Mooie raamdorpel kiezen

Waterslagen worden van verschillende materialen gemaakt. Dat zijn materialen zoals kunststof, metalen (aluminium, zetwerk), beton of steenachtige materialen (hardsteen, bakstenen, raamdorpelstenen). Bij steen of beton spreekt men vooral van een raamdorpel, terwijl men bij metalen of kunststof van een waterslag spreekt. Steenachtige raamdorpels hebben aan de onderzijde vaak een zogenaamd druip- of waterhol, waardoor het water niet langs de onderzijde kan kruipen en zo in de gevel trekt. De metalen waterslagen zijn aan de onderzijde voorzien van een lekrand.

Veelgestelde vragen

Wat kost een hardstenen raamdorpel?

+
Een hardsteen raamdorpel is beschikbaar vanaf € 39,95 per meter.

Wat kost een nieuwe dorpel?

+
De kosten van dorpels liggen uiteen, dit hangt af van het materiaal dat je kiest. De kosten variëren van enkele euro’s tot enkele tientjes.

Wat kost een raamdorpelsteen?

+
Raamdorpels kosten ongeveer € 40 tot € 80 per meter.

Wat kost gevelrenovatie?

+
Wat gevelrenovatie kost hangt af van je persoonlijke situatie, gekozen materialen, wensen en moeilijkheidsgraad van de woning. Vraag daarom altijd meerdere offertes aan.

Offerte

Wil je precies weten wat voor Kozijnen aanbiedingen er zijn én tot wel 40% besparen op de kosten? Ontvang bij ons gratis en vrijblijvend prijzen van betrouwbare Kozijnen specialisten in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf je project
1*. Aantal kozijnen
2*. Omschrijving
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Upload
Uploading…
Done!
Error! .
Je gegevens
Aangenaam!
Gelieve je voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve je familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door je aanvraag in te dienen, ga je akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.

Vergelijk offertes van lokale vakmannen & bespaar!

Ontvang de beste deals voor het verduurzamen van je woning door gratis offertes van betrouwbare leveranciers te vergelijken. Bespaar tijd en geld terwijl je eenvoudig de prijs-kwaliteitverhouding van verschillende aanbiedingen beoordeelt, en maak een weloverwogen keuze voor een duurzaam huis.

✅ Gratis & Vrijblijvend

✅ In 2 minuten

Vergelijk offertes